Саме так: без машини і грошей опинився 24-річний житель Рожнятівського району. А скільки мороки зазнав, при тому, що вини його у цьому випадку не було жодної. Бо йдеться про таку звичайну на наших дорогах справу, як автомобільна аварія.

Зіткнення на дорозі

Отож якось наприкінці серпня ще 2009 року цей рожнятівець перебував за кермом свого «Ауді-80», коли в нього врізався «Опель», що виїхав на зустрічну смугу. Водій останнього, до речі, лише на три роки старший за нашого героя, виявляється, тікав від «даішників». Мав на це поважні підстави, адже перебував за кермом у стані алкогольного сп’яніння, а зустріч з працівниками ДАі нічого доброго не передбачала. Та вони, як на зло, саме й трапилися на дорозі. Та ще й дали сигнал зупинитися. Натомість водій натиснув на газ. Мабуть, сподівався втекти, розраховуючи, що вже була десята година вечора. Зауважимо такий серйозний момент — усе це відбувалося не на трасі за межами населених пунктів, а в селищі Рожнятові. На щастя, обійшлося без жертв, але на одній з вулиць містечка «Опель» вилетів на зустрічну смугу та врізався у вже згадане «Ауді». Його водій, якого назвемо Василь, відбувся, як то кажуть, переляком і синцем на чолі. Просто, як цього вимагають правила дорожнього руху, він був пристебнутий ремнем безпеки. На щастя, не постраждали й люди, котрі перебували в цьому авто.  А ось саму машину, мабуть, уже легше було здати на брухт, ніж відновити. Бо, як зазначено у висновку експертного автотоварознавчого дослідження, вартість ремонту «Ауді» без врахування технічного зносу складників становила 74 723 гривні.


Сума, звичайно, велика. Але що до того, здивується читач, є ж винуватець аварії, хай і розплачується. Це за логікою речей. А у житті не все так просто.

Потерпів тричі

Недаремно ж у нас кажуть, що потерпілий, вибачте за тавтологію, потерпає тричі. Перший раз, коли щодо нього скоєно злочин чи правопорушення. Вдруге, коли йому доводиться з’являтися в міліцію, давати свідчення, уточнювати деталі, знайомитися зі справою тощо. Втретє — коли на суді доводиться знову пригадувати і переживати вже призабуті неприємні для себе моменти.
Зрештою, тут і іншої мороки вистачає. Наприклад, коли Василь судився з винуватцем аварії стосовно стягнення матеріальної та моральної шкоди, було перенесено з різних причин десять засідань. Жодне з них не відбулося у призначений день. Хоча потерпілий з’являвся завжди, не раз марно витрачаючи свій час. Нескладна, по суті, справа тягнулася понад чотири місяці. Та врешті-решт її розгляд добіг до свого кінця. Рішення суду значною мірою базувалося на висновках експертизи, тільки не в частині вартості ремонту автомобіля, яку ми вже вказали, а в тому, що, знову ж таки з точки зору експерта, ринкова вартість такої моделі «Ауді» такого ж року випуску становить
40 405 гривень. Отож, на думку суду, недоцільно витрачати великі кошти на ремонт, коли значно дешевше придбати аналогічну машину.


Потерпілий, щоправда, не погодився з таким рішенням, але апеляційна інстанція, куди він звернувся зі скаргою, залишила його без змін. Зауважимо, що й відповідач був не дуже задоволений сумою, яку має сплатити. Навіть спробував оскаржити висновок експерта. Він був готовий сплатити за розбиту машину 23 тисячі гривень, бо, як заявив у судовому засіданні, на його думку саме такій цифрі дорівнює сума завданих збитків потерпілому. Апеляційний суд залишив рішення Рожнятівського районного суду без змін.


Ми заглянули в інтернет, щоб довідатись, за скільки можна придбати «Ауді», подібну до тої, що була у потерпілого. І справді, їх вартість приблизно збігається з сумою, яку має виплатити кривдник. Розуміємо, що це для нього можуть бути дуже великі гроші. Та якби ж ця аварія сталася за інших обставин. Наприклад, підвів поганий стан дороги чи раптом вистрілило колесо, що не раз трапляється. іншими словами, за сумним збігом обставин. Але в цьому випадку чоловік не міг не усвідомлювати своїх дій, сідаючи за кермо в стані алкогольного сп’яніння. Є ж відомий постулат, що п’яний за кермом — злочинець. І йому ще дуже пощастило, що реально не опинився в такій іпостасі. Пощастило, що власник «Ауді» не зазнав у тій ДТП тілесних ушкоджень, пощастило, що врізався в чужий автомобіль, а не збив людину. Зауважимо, що його лише на рік позбавили водійських прав. Більш того, можна вважати, що суд навіть пішов десь йому назустріч не тільки в тому плані, що не задовольнив усіх вимог потерпілого, але й ще прийняв рішення, згідно з яким по сплаті грошей йому мають віддати пошкоджену іномарку. Врешті-решт деякі її деталі можна продати на запчастини, компенсувавши таким чином хоча б якусь частку своїх витрат.


Знайомі водії, яким розповідав про такий, як на мене, дивний пасаж у судовому рішенні, нічого там дивного не побачили. Мовляв, існує такий неписаний звичай, коли винуватець аварії викуповує пошкоджену машину, повертаючи потерпілому аналогічну цілу. Про те, що цей момент не суперечить вимогам чинного законодавства, вказала у своєму рішенні й колегія суддів Апеляційного суду, яка розглядала обидві скарги. Щоправда, авторові цих рядків, своєю чергою, не вдалося знайти жодного нормативного акта, котрий би узаконював таку практику. Та все ж люди за кермом вважають її доречною. В протилежному разі, кажуть вони, знайшлися б мудрагелики, котрі б навмисне уміло підставляли свою машину під удар, щоби отримати подвійну користь.

Мордування з виконанням

Та Василь — власник розбитої «Ауді» не з таких. Кілька років накопичував він гроші на омріяний автомобіль, у тому числі й  заробляючи «на сезонах». Вніс свою частку й батько. Він усе життя працював бульдозеристом у гірських лісах, прокладаючи там дороги. Був добрим робітником, про що свідчать два трудові ордени. Завдяки ним має певний доважок до пенсії. Але разом з тим заробив і купу хвороб, через які доволі часто доводиться звертатися до лікарів. А це їздити до райцентру. Отож десь і був розрахунок, що син, маючи авто, в разі потреби підвезе куди треба. Та, звісно, не прагматичним інтересом керувався чоловік, допомагаючи своєму, як сам його називає, «дітваку» придбати машину. Річ у тім, що в 2003 році померла його дружина. Він залишився з п’ятьма дітьми. Намагався ні в чому не відмовляти їм, щоб хоч якось компенсувати біль втрати. Тим більше знав, який у молодих людей потяг до автомобілів. До речі, хлопець, справді, любив своє «Ауді». Укомплектував його додатковими опціями тощо. Але нині від цього всього залишився, по суті, брухт.


Знав би, що все так обернеться, каже батько, відмовив би сина купувати ту машину. Бо рішення суду однаково не поставило крапку в цій історії. Почалася нова морока — з його виконанням. Десь шкода й винуватця аварії. Адже понад 45 тисяч гривень, які з урахуванням моральної шкоди мав сплатити потерпілому, — значна сума. Та ще раз повторимося, що в цю халепу він втрапив з власної вини. Бачите, до чого призводить пияцтво за кермом. Але чому за це має розплачуватися й постраждалий у тій аварії? Адже й по нинішній день, хоча з моменту, коли судове рішення по справі набуло законної сили, вже минуло понад півроку, жодної копійки компенсації він не отримав.


Враховуючи те, що про добровільне відшкодування мови вже не велося, вдалися до примусового виконання судового рішення. Та й тут не обійшлося без «приключок». Почалося з того, що у відкритті виконавчого провадження потерпілим відмовили, бо у виконавчому листі, який видав Рожнятівський суд, не було вказано ідентифікаційний код боржника. Відповідно перевірку його майнового стану провести було неможливо. Щоправда, через приблизно два тижні цей код, очевидно, знайшовся, бо постанову про відкриття виконавчого провадження все ж було винесено. Та коли ще через 13 днів, точніше 31 серпня минулого року, працівник виконавчої служби навідався до боржника додому, то з’ясувалося, що він там уже не проживає і жодного майна, належного йому на правах власності, не має. Як стало відомо пізніше, чоловік ще 24 березня, через п’ять днів після рішення суду першої інстанції, знявся з реєстрації (іншими словами, виписався). Державний виконавець вніс подання до Рожнятівського суду про тимчасове обмеження у праві на виїзд громадянинові С. за межі України, а також про оголошення його у розшук. Отож 9 серпня 2010 року було прийнято відповідну ухвалу, яку направили для виконання до місцевого райвідділу міліції.


Тяжко сказати, як там її виконували. Принаймні у матеріалах щодо цієї справи є довідка сільської ради, датована вже 16 грудня, на території якої проживав С., що наразі там він не зареєстрований і його місце проживання невідоме. Щоправда, це швидко з’ясував дільничний інспектор, встановивши, що С. виїхав до своєї сестри в Харківську область. Мабуть, у декого гора спала з плечей. Бо це стало підставою для закриття виконавчого провадження тут, на місці. Хоча сам процес, так би мовити, де-юре не припинився. Але цим мала б уже займатися відповідна служба Харківської області, куди надіслали виконавчий документ. Зауважимо, що потерпілі стверджують, ніби їх кривдник знову об’явився у своєму селі. Та на жодні контакти з ними з приводу відшкодування завданих збитків не виходив.


Батько власника розбитої «Ауді» зізнався, що підозрював державного виконавця, котрий займався цією справою, в упередженому ставленні. Скаржився на нього і в прокуратуру, і голові ОДА. Та в результаті проведених перевірок у діях працівника не знайшли жодних порушень. Адже, як вже писали, потурбувався, щоби оголосити боржника в розшук і унеможливити виїзд, точніше втечу боржника за кордон. З’ясував, що у чоловіка немає жодного майна та землі, за рахунок яких можна було б компенсувати завдані ним збитки. До речі, автомобілем, на якому була скоєна ДТП, він керував за довіреністю. А згідно з законом такі транспортні засоби не вилучаються для виконання рішення суду. Звісно, не може не дивувати, що людина дожила до 29 років і, як то кажуть, не має ні кола ні двора. До того ж ніде не працює і, згідно з відповіддю з Рожнятівського центру зайнятості, не перебуває там на обліку як шукач роботи. Але разом з тим мав автомобіль, мав за що купити алкогольѕ
Передбачаю ще одне питання читачів: чому збитки не відшкодувала страхова компанія, де було застраховано авто винуватця аварії? Та, як пояснили потерпілі, угоду з ним було складено так, що страховики не несли жодних зобов’язань у разі скоєння їх клієнтом ДТП у нетверезому стані.


І ось що виходить — апріорі держава ніби стоїть на сторожі, в тому числі й наших майнових прав. Це чітко прописано в Конституції. У нашому випадку, здавалося б, усі державні інституції, на котрих покладено це завдання, нібито виконали свої функції. Проте потерпілий так і залишився при своїх інтересах. Більше того, він потерпів не тільки внаслідок самої ДТП. Адже заплатив, скажімо, 1141 гривню судових витрат, які також не відшкодовано. Додамо, що, навчаючись заочно, заробляв переважно, виїжджаючи десь на будови та на інші сезонні роботи. Але тоді, у зв’язку з тими судами та пересудами, мусив цілий рік просидіти вдома.


Не знає потерпілий також, що робити зі своєю розбитою «Ауді», котра вже більше року гниє на подвір’ї. Продав би її на запчастини — мав би хоч якусь копійку. Але ж у рішенні суду записано, що має віддати «Ауді» своєму кривдникові, коли той відшкодує збитки. Щоправда, коли це станеться, ніхто не знає.


Міркуємо, не лише один наш герой опинився в такому безвиході. Тож ми звернулися за коментарем до адвоката Андрія Федини.


 — Почнемо з того, — каже Андрій Романович, — що в нашому законодавстві ніби все передбачено для того, щоби потерпілій стороні було відшкодовано всі матеріальні та моральні збитки. У Цивільно-процесуальному кодексі все чітко розписано, хто, яким чином і на яких підставах тощо має це робити. Та, як бачимо на прикладі цього випадку, в реальному житті не все так просто. Наприклад, помилка потерпілих полягає в тому, що ще під час заявлення цивільного позову вони не звернулися до суду з клопотанням про його забезпечення. іншими словами, щоби відразу, ще до початку розгляду справи по суті, був накладений арешт на майно боржника. Не було це, до речі, зроблено й коли позивачі оскаржували судове рішення в апеляційній інстанції.


Виконанням судових рішень у нас, як відомо, займається Державна виконавча служба. Судячи з тих документів, які я прочитав, відповідей на скарги потерпілих, нібито все робилося так, як належить. Хоча насторожує отой момент з ідентифікаційним кодом. З одного боку, у законодавстві не передбачено, що він має бути зазначений у судовому рішенні. З другого — потерпілі самі отримати його не могли. і все в такому разі залежало від судовиконавця. Ніби він свою справу зробив, та якщо звірити дати — відмови у відкритті виконавчого провадження у зв’язку з відсутністю ідентифікаційного коду та в подальшому його відкриття, то бачимо майже двотижневий термін. Цей час, очевидно, працював на боржника.


Що робити далі? Нагадаю, що за виконанням будь-якого судового рішення здійснюється судовий контроль у межах, передбачених сьомим розділом Цивільно-процесуального кодексу України. Тобто потерпілі у нашому випадку знову можуть звернутися до суду зі скаргою на дії чи бездіяльність виконавчої служби щодо порушення їхніх прав. І вже суд має визначити подальшу процедуру виконання рішення.


Чи можна у нашому випадку притягнути боржника до кримінальної відповідальності за ухилення від виплати потерпілим майнової та матеріальної шкоди? Ні. Бо відповідна стаття Кримінального кодексу (372) передбачає таку відповідальність лише щодо посадових осіб. Щоправда, є ще 388 стаття ККУ — приховування майна, на підставі якої можна було б порушити кримінальну справу проти боржника. Але це робиться тільки в тому разі, коли на майно було накладено арешт. Знову ж таки у цьому випадку майна немає.


- Отож, Андрію Романовичу, не мали люди клопоту та придбали автомобіль. Боржник може вийти сухим з води, скажімо, помінявши прізвище. Це ж нині нескладна процедура...


— Безперечно. І залишається тільки одне — в кінцевому підсумку звернення до Європейського суду з прав людини. Адже держава гарантує нам збереження нашого майна. І коли її представники з цим завданням не справляються, то хай уже сама держава бере на себе відповідальність. Лише зауважу, що до Європейського суду можна звертатися тільки тоді, коли в межах України було використано всі засоби для відстоювання своїх прав. Скажімо, були звернення до Верховного суду і таке інше. Я не юрист-міжнародник, тому як конкретно оформляти цю процедуру, сказати не можу. Проте знаю, що з України надходить доволі багато звернень до Європейського суду і не раз трапляється, коли всі питання вирішуються ще до розгляду справи по суті. Причому в цих випадках ніякої потреби у судовиконавцях немає.

14 Квітня 2011, 12:13
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Де-Юре:
Сільськогосподарські підприємства підлягають реєстрації платниками ПДВ на загальних підставах з 1 січня 2017 року
30 Грудня 2016, 9:40
В Івано-Франківську прокуратура через суд стягнула 216 тис. грн боргу з відшкодування витрат на виплату та доставку пільгових пенсій
29 Грудня 2016, 17:17
За порубку майже півсотні ялинок про підозру повідомлено мешканцю Верховинського району
29 Грудня 2016, 16:51
За зниженими ставками акцизного податку можливо ввезти не більше одного легкового автомобіля
29 Грудня 2016, 14:04
На Прикарпатті до 7 років позбавлення волі засуджено київського рецидивіста
29 Грудня 2016, 7:13
Платники податків мають право подавати звітність засобами електронного зв’язку
28 Грудня 2016, 16:07
Якщо сім'я зекономила субсидію, вона має право не платити обов'язковий платіж
27 Грудня 2016, 16:05
ПНУ оскаржить рішення міської ради щодо передачі спорткомплексу "Олімп"
27 Грудня 2016, 11:18
Прокуратура Івано-Франківської області протидіє гральному бізнесу: припинено діяльність 17 закладів та вилучено 334 одиниці комп’ютерної техніки (фото, відео)
27 Грудня 2016, 8:08
На Прикарпатті за ухилення від сплати понад 4 млн грн податків повідомлено про підозру директору ТзОВ
27 Грудня 2016, 7:42
В Івано-Франківську судитимуть киянина-шахрая, який через фіктивне підприємництво ошукав державу на понад 350 тис. грн
26 Грудня 2016, 11:20
На Прикарпатті водія, який наїхав на п’ятьох дітей, засуджено до 3 років ув’язнення
26 Грудня 2016, 8:09
Прокуратура спільно з УЗЕ припинила діяльність ще 11 гральних закладів на Прикарпатті
26 Грудня 2016, 7:40
Франківці не поспішають ставати присяжними
23 Грудня 2016, 14:35
За втручання прокуратури Івано-Франківської області фермера зобов’язано використовувати понад 145 га землі за цільовим призначенням
23 Грудня 2016, 7:15
На Прикарпатті реалізаторам алкоголю та тютюну нараховано майже 2,3 мільйона гривень штрафів
22 Грудня 2016, 18:32
На Прикарпатті за грабежі та крадіжки засудили групу молодиків
22 Грудня 2016, 8:55
При виплаті винагороди іноземцю єдиний внесок не сплачується
21 Грудня 2016, 21:22
У Франківську засудили стоматолога-“наркобарона”
21 Грудня 2016, 19:43
Який митний режим застосовується при ввезенні громадянами транспортних засобів на митну територію України з метою ремонту?
21 Грудня 2016, 12:48
Заповнення декларації акцизного податку особами, що реалізують пальне
20 Грудня 2016, 12:45
На Прикарпатті прокуратура оскаржила в суді безкоштовне використання на алкоголі знаку держпідприємства вартістю понад 7 млн грн
16 Грудня 2016, 15:42
Декларація з акцизного податку за грудень 2016 року подаватиметься за новою формою
16 Грудня 2016, 9:45
"ОПОРА" заявляє про порушення на виборах в прикарпатських ОТГ
15 Грудня 2016, 20:30
Платники єдиного податку можуть самостійно відмовитися від застосування спрощеної системи оподаткування
15 Грудня 2016, 16:30