У нинішньому змагальному сезоні регбійний клуб «Роланд» вперше у своїй історії змагатиметься серед найкращих команд України в об'єднаній Лізі з регбі-15, яку складатимуть клуби Суперліги і Вищого дивізіону. Разом із тим в обласному центрі Прикарпаття невдовзі розпочнеться реалізація соціального проекту «Шкільна регбійна ліга Івано-Франківська». Про це та про багато іншого - розмова з головним тренером РК «Роланд» Михайлом Яремою.

- Розкажіть про останні зміни у розіграші чемпіонату України з регбі, після яких «Роланд» піднявся у класі.

Цього року змінилася форма проведення регбійного чемпіонату України. У зв'язку з тим, що команди, які минулого року виступали у Суперлізі, через фінансові проблеми відмовилися виступати в елітному дивізіоні, зазнала змін і сама першість. Відтак суперлігові колективи долучилися до інших провідних клубів країни і створили єдину Вищу лігу, яка була поділена за територіальним принципом на три підгрупи. До західної підгрупи потрапили команди «Сокіл» і «Батяри» (обидва - Львів) і «Оболонь-Університет» (Хмельницький), РК «Рівне» і «Роланд».

- У стартових турах нового сезону нам випало грати проти двох дуже сильних суперників - «Сокола» й «Оболонь-Університету». Як оціните виступ команди у стартових турах вищолігової першості?

Обидва наші суперники мають надзвичайно великий досвід виступів на найвищому рівні. Львів'яни позаминулого року ставали бронзовим призером Суперліги, а команда з Хмельницького три роки поспіль у форматі регбі-7 була чемпіоном України, до того ж, два сезони змагалася у Кубку європейських чемпіонів. Відтак вчинити великий опір таким сильним опонентам ми не змогли, поступившись у результаті з досить значним відривом. Проте наші гравці здобули важливий досвід, а також побачили той рівень регбі, до якого необхідно прагнути і виконавцям, і самому клубу.

- Свій перший домашній матч у цьому сезоні «Роланд» проведе 23 квітня проти львівської команди «Батяри». Як гадаєте, чи можна сподіватися на перемогу від Ваших підопічних?

Минулого року ми зустрічалися з «Батярами» в рамках товариського поєдинку. Це команда досить високого рівня, яка має у своєму складі гравців, що пройшли школу суперлігового «Сокола». Зважаючи на славні традиції львівського регбі, сказати, що наш найближчий суперник прохідний, сьогодні ми не можемо.

- А як щодо кадрового потенціалу «Роланда»? Чи змінився склад команди порівняно з минулим роком? І які фінансові потуги нині має клуб?

Наразі наш клуб заявив 35 гравців, більшість з яких виступали за «Роланд» і минулого року. Водночас маємо й поповнення. Маю надію, що новачки швидко влиються до нашого колективу і підсилять нашу гру. Щодо фінансування, на сьогодні і обласною, і міською радами прийняті рішення щодо підтримки команди. Порівняно з минулим роком, бюджет «Роланда» зріс більше як у два рази, за що висловлюємо величезну подяку. Надзвичайно приємно, що наша продуктивна робота не залишилася непоміченою, це спонукає нас до нових досягнень і перемог.

- Які завдання стоять перед клубом на цей сезон?

Враховуючи, що після весняного кола вищолігової першості по два лідери з кожної підгрупи сформують фінальну частину чемпіонату, до якої долучаться і основні донори збірних України - «Олімп» та «Кредо-63», нам, вочевидь, доведеться змагатися серед інших восьми колективів, які сформують дві зони Вищої ліги.

- А яка ситуація із регбі-7, в якому «Роланд» минулого року став чемпіоном першої ліги України?

За спортивним принципом, наш клуб як переможець першолігового чемпіонату піднявся у класі і змагатиметься у Вищій лізі з регбі-7, яка цього року розширена до 16-ти команд. Першість буде розіграно у чотири тури (дводенні), а стартові матчі відбудуться вже незабаром у Хмельницькому.

- Ще наприкінці минулого року йшла мова про те, щоб запровадити в Івано-Франківську так звану Шкільну регбійну лігу. Яка нині ситуація з цим перспективним проектом?

Перші кроки до створення Шкільної регбійної ліги зробила минулого року Одеса, яка досить успішно провела в себе прем'єрний міський чемпіонат. Одесити довели, що такий соціальний проект із залученням молоді до масового спорту, побудованого на базі гри в регбі, може бути і корисним, і успішним. У свою чергу, наш обласний центр вже почав робити серйозні кроки щодо організації в Івано-Франківську такого потрібного проекту, що має назву регбі-5. Таким чином ми залучимо дітей до рухливих ігор і водночас одержимо майбутнє підкріплення для нашої основної команди «Роланд». Дякувати Богу, що в цьому велику допомогу нам надає Федерація регбі України, а також міська влада і Управління освіти.

Календар ігор команди «Роланд» (Івано-Франківськ) на першому етапі Вищої ліги

3 квітня. «Оболонь-Університет» - «Роланд» - 55:0

10 квітня. «Сокіл» (Львів) - «Роланд» - 56:0

23 квітня. «Роланд» - «Батяри» (Львів)

22 травня. РК «Рівне» - «Роланд»

29 травня. «Роланд» - «Оболонь-Університет»

5 червня. «Роланд» - РК «Рівне»

25 червня. «Роланд» - «Сокіл»

2 липня. «Батяри» - «Роланд»

До теми...

Юні регбісти перемогли на турнірі "Весняний кубок Рудснабу"

Нещодавно у Кривому Розі відбувся п'ятий за ліком традиційний турнір з регбі "Весняний кубок Рудснабу", в якому взяли участь команди Івано-Франківської ДЮСШ №2 у двох вікових групах - 1998 і 2000 років народження. Потрібно відзначити, що у цих командах виступали учні загальноосвітніх шкіл №17, 15, 25 обласного центру Прикарпаття, а найбільшого успіху досягла команда 11-річних франківських регбістів.

Власне, команда дітей 2000-го року народження і молодших у двобоях з командами Сміли (Черкаської області) і Кривого Рогу у результаті зайняли перше місце, вигравши по два рази у кожної з команд з великим відривом у рахунку. А найкращим гравцем турніру серед команд цієї вікової категорії було визнано В'ячеслава Картеньова.

Щодо команди юнаків 1998-го року народження, вони зайняли 5-те підсумкове місце, отримавши перемогу над командою Кривого Рогу. "Участь у цьому турнірі стала доброю перевіркою сили у процесі підготовки до першостей України, які відбудуться у травні", - зазначив головний тренер РК «Роланд» Михайло Ярема.

Галицький кореспондент

 

18 Квітня 2011, 11:53
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Спорт:
НОВОРІЧНИЙ ЧЕМПІОНАТ
30 Грудня 2016, 12:45
Нагороження кращих спортсменів за підсумками 2016 року
30 Грудня 2016, 6:43
В Івано-Франківську відбувся II Всеукраїнський турнір з боксу
28 Грудня 2016, 15:18
НОВОРІЧНІ СПОРТИВНІ ІГРИ серед молоді з обмеженими можливостями
28 Грудня 2016, 6:43
Відбулись традиційні дитячі змагання “Новорічні старти”
27 Грудня 2016, 12:18
ІФНТУНГ отримав нагороду за спортивні досягнення
26 Грудня 2016, 18:58
Всеукраїнський турнір з боксу
26 Грудня 2016, 6:34
В облдержадміністрації нагородили найкращих спортсменів Прикарпаття
23 Грудня 2016, 9:19
Відбулися змагання до Дня Святого Миколая
22 Грудня 2016, 14:30
Коломиянин отримав кубок кращого боксера року
22 Грудня 2016, 11:22
В Івано-Франківську відбувся відкрити кубок з боксу серед юнаків
20 Грудня 2016, 10:58
Спортивні змагання до Дня Святого Миколая
20 Грудня 2016, 7:13
У франківській школі №15 відкрили футбольне поле на штучній траві
19 Грудня 2016, 21:22
Міські спортивні змагання серед дітей з функціональними обмеженнями
16 Грудня 2016, 6:40
Франківці зіграють з португальцями у футбол
15 Грудня 2016, 10:09
Спортивно-мистецьке свято "Воїн року"
15 Грудня 2016, 7:39
У Богородчанах депутати облради відсвяткували професійне свято на волейбольному майданчику
09 Грудня 2016, 13:20
6 золотих медалей привезли франківські студенти-медики зі світового чемпіонату з гирьового хортингу
08 Грудня 2016, 20:31
Спортсмен зі Снятинщини виборов “золото” на чемпіонаті в Грузії
08 Грудня 2016, 18:59
Коломиянка Вероніка Івасюк виборола золоту медаль в Ізраїлі
07 Грудня 2016, 16:32
ФК "Тепловик" змінив назву
07 Грудня 2016, 13:39
Студент Коломийського навчально-наукового інституту Олександр Лесько став призером чемпіонату України з пауерліфтингу
07 Грудня 2016, 9:20
Тенісистка Вікторія Гоголь розпочинає змагання з перемоги
06 Грудня 2016, 16:32
Франківчанка Анастасія Романюк – кращий арбітр чемпіонатів України серед жінок
06 Грудня 2016, 11:25
Громадськість Прикарпаття відзначила Міжнародний день інвалідів
06 Грудня 2016, 8:55