Краса - страшна сила. А краса жіночого декольте - сила просто вбивча. В цьому нас переконують з екранів телевізорів і моніторів, в радіоефірі і на білбордах. Контрольний постріл - креатив на виїзді з Драгомирчан. Над дорогою нависає велетенський бюст із написом «Будь-який розмір». Унизу плаката зазначено, що йдеться не про жіночі принади, а про бетонні суміші. Та це не важливо. Акцент на величині вчергове закарбовано в головах.

Жінкам не можна жити - тішитись, кохатись, любити, чутися впевнено, робити кар'єру, ставати мудрими - якщо не мати другої чашки бюстгальтера і пишної форми. «Твій бюст недостатньо великий? Твої груди втратили форму? Надсилай sms на номер 1051...» - регулярно закликає жіночий голос на центральних телеканалах. Крапля камінь точить.

Мобільна консультація

Припустимо, суспільні стереотипи таки дотиснули і справді хочеться додати собі трохи тілесної краси. Щоби бюст був вищий, пружніший, апетитніший. Коли вигодувано купу дітей, коли настав вік «баба-ягідка», коли, зрештою, природа в цьому місці відпочивала. Sms-ка коштує гривню. Спокусилися. У відповідь: «Ви отримали право на одну безкоштовну консультацію. Повідомте своє ім'я та вік, і з вами зв'яжеться наш спеціаліст».

Спеціаліст із бюсту, судячи з голосу, - старша жінка, назвалася на ім'я та по-батькові і закидала запитаннями. Статура, вік, розмір грудей, що не влаштовує, які побажання? Продовжила презентацією диво-засобів із фітогормонами. «Найновіші наукові розробки», «стійкий ефект», «абсолютна безпека», «гарантована дія» - словосполучення, які в її монолозі повторялися найчастіше. Проте назва фірми та засобів, якими бралися «лікувати», так і не прозвучала. Натомість консультантка видала, що підприємство працює «під крилом» Міністерства охорони здоров'я і тому заслуговує на довіру. Інтернет-сторінка? Ну звідки у державної установи гроші на сайт! Де докладніше дізнатися про препарати, специфіку їх дії, побічні ефекти? Тітонька почала закипати. «Ну немає, кажу вам, побічної дії! Склад такий...» - і знову зачастила в режимі швидкого читання.

Врешті-решт прозвучало, що «ліки» містять фітогормони і їх треба застосовувати комплексно. Пігулки плюс мазі. Підбір індивідуальний, залежно від проблем і потреб. Виростити бюст на розмір? Легко. Відновити форму? Без проблем. Комплекс щонайменше на місяць. А може, і на всі три місяці. «Не переживайте, вас буде постійно вести наш лікар, - розказував телефон. - Раз на кілька днів перевірятиме, як іде лікування». А препарати треба замовляти одразу. «Саме зараз формується замовлення на вашу область», - переконувала консультант. Як пити і куди мастити - все в інструкціях, які будуть додані. Передоплата за комплекс 3600 грн. Максимальна вартість «лікування» - близько 8000 грн. Цікавимося: якщо клієнтка - мама, яка годує грудьми, це не нашкодить дитині? Спеціаліст затинається. Згортаємо розмову.

Правильний вибір?

Це тільки здається, що sms-ка і дзвінок ні до чого не зобов'язують. Вже наступного ранку в трубці виник соковитий бас. «Мамолог Віктор Петрович» повторив учорашню лекцію, тільки коротко і страшно. Мовляв, саме тепер, коли годуєш, треба відновлювати бюст. Бо потім буде пізно. Деформується. Обвисне. Назавжди. Безповоротно. Заміжня? Що будете робити, коли груди остаточно втратять привабливість? «Часу на роздуми немає. Ще два дні триває акція: комплекс за 2800 гривень. Можна платити двома траншами...»

Випручуємося з-під психологічного пресу і наполегливо просимо назвати препарат, фірму і номер ліцензії МОЗ України. «Якщо ви зараз не зробите правильний вибір, - гримить у відповідь бас, - ми викреслимо вас із нашої бази даних і ви більше ніколи не зможете скористатися можливістю отримати лікування...» Прощаємося. Але визнаємо: якщо емоції домінують, погодитися на фітогормони можна ще до шквального натиску.

Спроба друга. На сайті Всеукраїнського центру «Beauty Breast» обіцяли «навчити, як збільшити груди в домашніх умовах, як підтягнути груди та зробити їх більш пружними», а також мали розповісти «багато нового про профілактику захворювань грудей». Після реєстрації зателефонувала Марія Андріївна. Дама без прізвища підійшла до справи більш тонко: перш, ніж описати дію «суміші рослинних компонентів, які впливають на грудну тканину», розповіла про будову молочної залози, поцікавилася здоров'ям. Повідомила, що методика природної корекції бюсту діє лише із застосуванням комплексу: капсул і двох видів крем-масок одночасно. Пігулки на основі екстрактів 200 видів рослин - тричі на день, намащування грудей - вранці і ввечері. Базовий курс на півтора місяці - 3250 грн. Інтенсивний - 5800 грн. Є кілька варіантів, залежно від очікуваного результату. А він буде очевидний? На 6-7 років. Знижки? Є програма «Співробітництво»: 2520 грн. платиться одразу, решта - в кінці курсу. Рішення про участь у програмі треба приймати вже, наполягала жінка, бо група майже сформована.

Нюанс: описуючи дію препаратів, консультант говорила про їх потужний оздоровчий вплив, лікування фіброміом та мастопатій, профілактику новоутворень. Ніби переконливо. А все ж таки цікаво, звідки у фірми ноги ростуть? «Ми працюємо від всеукраїнського фонду «Здоров'я нації», - повідомила Марія Андріївна. Прокол, шановна. Немає такого. Є просвітницька організація у Макіївці. Є російський фонд «Здоровая нация», що популяризує спорт. Є київський Інститут здоров'я нації, відомий специфічною терапією «Грінізація». Бюстом інститут досі не цікавився.

Пуш-ап із сюрпризами

Тема фітогормонів, щоби мати великі й формові груди, - нині в моді. На українському ринку наявний з десяток таких «препаратів». Кілька найбільш відомих - креми. Канадський «Бест-Бюст»: виробник обіцяє збільшення грудей за 6 тижнів на один розмір. У складі крему екстракти грейпфрутових та мигдалевих кісточок, жасмин, вітамін С, масла жолоба, оливкове і кокосове. Французька мазь «Пуланн» начебто додає 6 см об'єму за 3 тижні, містить екстракти женьшеню, хмелю, сафлори, лілії, китайського дягеля, солодкого кореня, якихось африканських рослин. «Креми й гелі цього типу є косметологічними препаратами, - пояснює Володимир Сажієнко, пластичний хірург, хірург-онколог Українського інституту пластичної хірургії та косметології «Віртус» (Київ). - Вони можуть покращити загальний стан молочної залози. З віком у шкірі зменшується вироблення колагену, який відповідає за її пружність. Креми з фітокомпонентами компенсують нестачу колагенових волокон, підвищують тугор шкіри. Не більше».

Інші засоби належать до категорії БАДів. Один із найбільш поширених - «Натуральний Пуш-Ап» із США. Основний компонент препарату - екстракт хмелю, до складу якого входять фітоестрогени, природні аналоги жіночих гормонів. Ще одна відома добавка - «Швидкий бюст» (Quick Bust) із 13 лікарських трав, серед яких «концентровані рослинні естрогени і натуральні стероїди». Виробники з Великобританії стверджують, що їхня фітоформула не має побічних ефектів, «стимулює ріст грудної тканини, роблячи її пружною». Обіцяний результат: плюс один-два розміри «зразу» і ще три - впродовж 90 днів прийому.

Фітоестрогени діють на молочні залози подібно до гормонів, розтлумачує старший науковий співробітник київського Мамологічного центру «Клініка сучасної онкологічної допомоги» Сергій Прокопенко. Провокують розростання специфічної залозистої тканини грудей (подібне відбувається при лактації), посилюють кровообіг і прилив рідини до бюсту. Процес з точки зору фізіологічних циклів не є нормальним, його наслідки передбачити важко. До того ж, збільшення бюсту при застосуванні таких препаратів - тимчасове. Приблизно через місяць після закінчення т.зв. «курсу» молочні залози набувають попередніх розмірів, оскільки недіяльна залозиста тканина атрофується.

Мамологи застерігають, що безконтрольний прийом гормональних препаратів, нехай рослинного походження, загалом небезпечний. Особливо для тих жінок, в організмі яких рівень естрогенів природно є високим. Ці гормони - універсальні стимулятори клітинного росту. Їх надлишок може викликати появу і розвиток новоутворень. З такими препаратами слід бути дуже обережними. Перед прийомом БАДів та застосуванням кремів із фітогормонами варто пройти огляд мамолога, зробити УЗД молочних залоз, здати аналіз крові на гормони. Це дасть змогу об'єктивно оцінити стан організму і безпеку застосування біологічно активних речовин. Щодо «зниження ризику захворювання на рак молочних залоз», як це стверджують виробники названих препаратів, то даних, які б це підтверджували, на сьогоднішній день не має жодна медична установа світу.

Коментар

В'ячеслав ЖИВЕЦЬКИЙ, кандидат медичних наук, лікар вищої категорії, заввідділу «Клініко-мамологічний центр» обласного онкодиспансеру:

- На сьогоднішній день є Наказ МОЗ України про те, що призначення будь-яких препаратів стосовно грудей здійснюють тільки мамологи. Зазначу, що ми фітогормони у своїй практиці не використовуємо. І навіть у лікуванні пухлин намагаємося не застосовувати гормональної терапії. Справа в тому, що віддалені наслідки такого лікування не можна спрогнозувати. Як і дію БАДів із фітогормонами. В клініці бачимо, що пацієнти, які вживають біологічні добавки, спочатку отримують потужну стимуляцію організму, зокрема імунної системи. А потім настає різкий спад, і вони буквально «згорають».

Стосовно збільшення грудей чи зміни їх форми, варто звернутися до прикладу знаменитостей. Подумайте: чому вони роблять пластичні операції, якщо є помічні пігулки? Чому застосовують бюстгальтери протезного типу, якщо досить намаститися кремом? Зрештою, не у величині бюсту жіноче щастя. Якщо жінка приймає і любить себе, її завжди любитиме чоловік. Підтримуйте здоров'я грудей з допомогою гігієни, фізичних вправ, плавання і позитивних емоцій.

Галицький кореспондент

 

18 Квітня 2011, 13:37
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47