Про скорочення міліційного апарату говориться давно. Одні кажуть, що це добре, мовляв, ось скільки їх розвелося. Інші, більш знайомі зі специфікою роботи міліції, думають, аби не вийшло так, що разом з водою вихлюпнули з купелі й немовля. Отож на цю тему ми розмовляємо із заступником начальника УМВС в області, начальником управління кадрового забезпечення полковником міліції Інною Василів.

— Скорочення в нашій системі буде проводитися поступово, — каже І. Василів. — Тобто 20 відсотків буде скорочено в першому півріччі цього року, ще десять — до його закінчення. Що стосується міськрайвідділів та інших підпорядкованих їм підрозділів, то їх скорочуватимуть протягом нинішнього та наступного років.

— Скільки працівників має піти з системи правоохоронних органів.

— Річ у тім, що, так би мовити, живих людей скорочувати не будемо. Йдеться про певні посади, точніше, оптимізацію штатного розпису. Скажімо, в апараті обласного управління має бути скорочено 188 посад.

— А скільки наразі працівників є в обласному апараті.

— 594 співробітники.

— В такому разі скорочення передбачається доволі істотне.

— Так. Ідеться про третину штату.

— І чи не вплине це на ефективність діяльності оперативних підрозділів, скажімо, таких, як обласне управління карного розшуку, відділи боротьби з незаконним обігом наркотиків, захисту економіки від злочинних посягань, іншими словами, тих, які безпосередньо працюють над розкриттям злочинів?

— Не думаю. Ці підрозділи в жодному разі не постраждають. Там  скорочення якщо й піде, то відповідно до норм навантаження на кожного працівника. Мабуть, пересічні громадяни не знають, що в міліції є такий критерій. Наприклад, у найбільших міськрайвідділах, таких як Івано-Франківський, Калуський, Коломийський, Надвірнянський та Долинський,  кількість особового складу буде доведено до такої чисельності, яка потрібна для обслуговування їх територій згідно з розробленими Міністерством внутрішніх справ нормативами. Не позначиться скорочення і на патрульній службі.

— Я правильно зрозумів: десь буде скорочення, а десь, навпаки, навіть збільшення штату?

— Так. Причому йдеться про норми навантаження на одного, скажімо, дільничного інспектора чи оперативника карного розшуку залежно не тільки від кількості населення на території, яку вони обслуговують, а й від оперативної обстановки в цій місцевості. Наприклад, у гірських районах вона спокійніша, порушень громадського порядку трапляється менше. 

— Свого часу в нашій газеті не раз писали про те, що в Україні дуже велике навантаження на дільничних інспекторів порівняно з іншими європейськими країнами, де, до речі, й злочинність значно менша.

— У нас за нормами має бути три тисячі населення на одного дільничного інспектора в місті і 2,2 тисячі — в сільській місцевості. Звісно, в ідеалі було б, якби на кожну сільраду припадав один інспектор.

— Зле, що вони доволі часто міняються. Отож дуже сподобалася ідея, яку недавно озвучив начальник вашого управління Василь Варцаба, щоби дільничних набирали з місцевих жителів і вони, по суті, були подібні до свого часу популярного кіноперсонажа Аніскіна.

— Це вже впроваджується. Зокрема при розподілі випускників  міліційних навчальних закладів, котрі приходять до нас на службу, намагаємося зробити так, щоби людина потрапила на роботу за місцем проживання. Тому що ще в обласному центрі вряди-годи наш працівник може отримати житло, а в районах це практично неможливо. І навіть при підборі кандидатів на навчання в закладах нашої системи так само намагаємося, щоби особа потім працевлаштувалася у своєму районі, місті чи селі. Адже зарплати у наших співробітників, котрі лише починають службу, невеликі. Постійно доїжджати на роботу їм тяжко та й дорого.

— А скільки торік працівників міліції звільнилося з органів за власним бажанням?

— 69 осіб. Проблема в тому, що навіть ті соціальні гарантії для працівників міліції, котрі задекларовані на папері, реально не всі виконуються. А наша служба, як відомо, і небезпечна, і важка. Тому і не дивно, що маємо певну плинність кадрів.

— Інно Василівно, з одного боку, ми говоримо про скорочення у вашому відомстві, а з другого — пригадуються запевнення начальника УМВС в області про те, що в Коломиї має бути розміщено роту внутрішніх військ, бійці якої братимуть участь у забезпеченні громадського порядку в місті. Минуло вже чимало часу, а роти не має. Самі коломияни вже починають цікавитися: де ж їхні захисники?

— Питання, як завжди, у фінансуванні. В ідеалі воно мало б іти з трьох джерел — міського та районного бюджетів і частину витрат на себе взяла б обласна влада. Ми підготували відповідні документи. Треба, зокрема, зробити реконструкцію приміщення, в якому має розміститися особовий склад. Це, до речі, приміщення колишнього витверезника. Він розташований на території міськрайвідділу міліції. Зауважу, що йдеться не про великі кошти. Наразі це питання обговорюється. Так само, як обговорюється питання про створення муніципальної міліції. Ми дали свої пропозиції з цього приводу. Їх вивчають. Але тут проблема полягає не лише у фінансуванні, а й у законодавчому забезпеченні їх діяльності. Свого часу такі підрозділи існували, і вони себе виправдали.

20 Квітня 2011, 13:00
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Влада:
Франківський виконком затвердив новий порядок розміщення вивісок
30 Грудня 2016, 18:09
На засіданні колегії департаменту охорони здоров’я ОДА обговорили стан справ у медичній галузі
30 Грудня 2016, 11:19
У прикарпатській поліції відбулося засідання поліцейської комісії
30 Грудня 2016, 8:52
Марія Савка: Івано-Франківська область готова до оперативного реагування на надзвичайні ситуації у період прийдешніх свят
30 Грудня 2016, 8:09
30 грудня - засідання виконавчого комітету
30 Грудня 2016, 7:14
Аграрії Прикарпаття проаналізували стан галузі за 2016 рік
28 Грудня 2016, 16:59
Відтепер ми співпрацюємо з Попасною
28 Грудня 2016, 8:30
Відбулося засідання колегії управління спорту
28 Грудня 2016, 8:08
Марія Савка: Опалювальний сезон на Івано-Франківщині проходить у злагодженому режимі
27 Грудня 2016, 14:04
У селі Слобідка, на Городенківщині, де проживає майже 700 громадян, відкрито новий заклад культури
27 Грудня 2016, 8:57
В облдержадміністрації відбувся семінар для новообраних голів ОТГ
27 Грудня 2016, 8:34
Оперативна нарада
27 Грудня 2016, 6:36
На центральне теплопостачання Івано-Франківська чекає повна модернізація
26 Грудня 2016, 18:30
В Івано-Франківську стартує проект оновлення тролейбусного парку
26 Грудня 2016, 18:06
Народний депутат з Коломиї Юрій Тимошенко зібрався у президенти
26 Грудня 2016, 16:01
Кінець епохи: депутати звільнили Ольгу Бабій з посади директора ОТБ “Галичина”
26 Грудня 2016, 14:58
Олександр Стратюк проінформував обласну раду про роботу органів прокуратури в 2016 році
26 Грудня 2016, 11:48
82-м учасникам АТО та їх сім’ям буде надано матеріальну допомогу на поліпшення житлових умов
26 Грудня 2016, 8:52
З нагоди Дня енергетика Президент відзначив прикарпатця
23 Грудня 2016, 19:43
Голова Франківської ОДА вибачився перед медиками за заборгованість по виплаті зарплати
23 Грудня 2016, 16:30
Для Снятинської ЦРЛ придбали новий УЗД-апарат
23 Грудня 2016, 13:42
Франківська міська рада затвердила надбавки меру, заступнику та секретарю
23 Грудня 2016, 13:13
Франківська міська рада планує будувати міст на Пасічну за кошти держави
23 Грудня 2016, 10:30
Франківський «Електроавтотранс» візьме кредит на 8 мільйонів для закупівлі тролейбусів
23 Грудня 2016, 10:08
У Франківську “Новий театр” став комунальним
22 Грудня 2016, 21:30