Однією з рушійних сил забезпечення розвитку будь-якої держави є ефективна енергетика. Тому небезпідставно енергетичну незалежність завжди пов’язують з національною безпекою. Кількісні і якісні енергетичні показники зростають зі збільшенням населення, з підвищенням економічного розвитку та технічного прогресу. Тільки за останні 100 років населення Землі збільшилось майже вчетверо, а річне використання енергетичних ресурсів — у 21 раз.

Серед спожитих протягом року енергетикою України ресурсів нафта і газ займають понад 60 відсотків. Україну (особливо Прикарпаття) вважають колискою промислового видобування нафти і газу, яке розпочалося в другій половині XIX століття, і загалом нафтогазової промисловості Європи. Саме з кінця XIX століття бере початок вища нафтогазова освіта, коли в 1898 році у «Львівській політехніці» було відкрито спеціальність «Буріння і видобування нафти».

У результаті інтенсивного розвитку на Прикарпатті нафтогазової галузі центр нафтогазової освіти перемістився до Івано-Франківська. Тут спочатку створили Івано-Франківський філіал Львівського політехнічного інституту, на базі якого в 1967 році розпочав роботу самостійний вищий технічний навчальний заклад — Івано-Франківський інститут нафти і газу, а з 2001 року — Національний технічний університет нафти і газу.


Нині це потужний навчальний і науковий центр, відомий не лише в Україні, а й далеко за її межами. З 1967 року підготовлено понад 40 тисяч фахівців. Практично всі грандіозні проекти в нафтогазовій галузі реалізовували наші випускники. Зокрема, створення найбільшої в світі газотранспортної системи, проектування і спорудження великих магістральних нафтогонів, освоєння нафтових і газових родовищ Західного Сибіру та ін.


У складі університету на 13 факультетах і 56 кафедрах сьогодні навчається понад 10 тисяч студентів, у тому числі —  студенти з В’єтнаму, Індії, Китаю, Польщі, Болгарії, Росії, Литви, Молдови, Туркменистану, Йорданії, Білорусі. Серед викладачів університету 75 докторів наук, професорів (з яких 15 — лауреати Державної премії в галузі науки і техніки); 380 кандидатів наук, доцентів. Вперше за всю 40-річну історію існування університету зроблено наукове відкриття «Закономірний зв’язок між величинами ймовірностей виникнення зсувів і зсувної небезпеки при комплексному впливі природно-техногенних факторів», на яке видано диплом Міжнародної академії авторів наукових відкриттів і винаходів №310 від 21.08.2006 р. Автори встановили раніше невідомий зв’язок між явищами і властивостями матеріального світу, інакше кажучи, новий закон розвитку матеріального світу.


Значний вплив на підвищення якості підготовки студентів, поліпшення навчальної дисципліни має рейтингова система контролю знань, кредитно-модульне навчання, які стимулюють і організовують систематичну навчальну діяльність студентів. Це дає змогу вчасно проводити корекцію навчальної діяльності, підготувати необхідну базу для впровадження кредитно-модульної технології організації навчального процесу, як цього вимагають основні принципи Болонської декларації.


Університет крокує в ногу з часом: посилено увагу до впровадження дистанційного навчання, застосування у навчальному процесі інтерактивних методів (ділові ігри, ситуаційні задачі тощо). Для цього створено центр дистанційного навчання, розроблено і успішно використовуються електронні підручники. Налагоджено плідну співпрацю між університетом та Українським центром дистанційної освіти (м. Київ), у рамках якої безплатно отримано програмне забезпечення системи дистанційного навчання Letus Learning Space. Введено в дію сервер дистанційного навчання та тестову інтернет-сторінку.
До послуг студентів і викладачів — наукова бібліотека з 1,5-мільйонним книжковим фондом, активно працює один з найкращих музеїв в Україні — геологічний, якому вже понад 150 років, йому надано статус національного надбання.


Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу підтримує тісні зв’язки та ділові відносини з відповідними навчальними закладами Європи, Азії, США та Канади. Зокрема, університет є членом Євразійської асоціації університетів, до складу якої входить понад 100 університетів країн Європи та Азії. Студенти мають можливість стажуватися за кордоном (у 2010 р. стажування за кордоном у 18 країнах, в тому числі в Канаді, Німеччині, Австрії, Норвегії, Чехії, Польщі, Швеції, Бельгії, Угорщині проходили понад 70 студентів. Університет — член міжнародних асоціацій з обміну студентами, таких як DAAD (Німецька служба академічних обмінів), IAESTE (Міжнародна асоціація з обміну студентами для проходження виробничої практики).


Зокрема, щороку в канадському University of Regina проходять стажування студенти ІФНТУНГ, а студенти канадського університету стажуються в Україні. Також з 2009 року здійснюється взаємообмін з Краківською гірничою академією AGH (Польща). Щороку 25-30 студентів іФНТУНГ  стажуються в Польщі, а краківські студенти — в Івано-Франківську. З 2011 р. реалізується 9-18-місячне навчання студентів ІФНТУНГ у Краківській гірничій академії з подальшим отриманням подвійного диплома.


Понад дві тисячі випускників — бакалаврів, спеціалістів, магістрів щорічно закінчує університет. Диплом ІФНТУНГ визнають за кордоном, адже, окрім традиційних партнерів на теренах СНД, нашими випускниками цікавляться такі компанії, як Schlumberger (Франція), Royal Dutch Shell (Нідерланди, Великобританія), RUDIS Drilling Company (Кувейт), CNGS Engineering Group (Україна, Росія, Туркменистан) та інші.


Впровадження інформаційних технологій — один із шляхів підвищення рівня підготовки майбутніх фахівців. Саме тому особливу увагу в університеті приділяють комп’ютерному забезпеченню навчального процесу. Акцент робиться на неперервності підготовки студентів при використанні обчислювальної техніки. Ця робота здійснюється як на аудиторних заняттях, так і при організації самостійної роботи зі студентами. Пожвавилася робота із застосуванням комп‘ютерних технологій навчання, використовуються тренажери, інші технічні засоби. До послуг студентів, аспірантів — 34 комп’ютерні класи, понад 1000 комп‘ютерних робочих місць, які об’єднані в університетську локальну мережу та підключені до мережі інтернет.


Успішно виконується програма гуманізації та гуманітаризації навчального процесу. У практику роботи університету ввійшло регулярне проведення науково-методичних конференцій з гуманізації технічної освіти.
В університеті успішно реалізують програму науково-методичного забезпечення навчально-виховного процесу, яка зорієнтована на національний зміст та безперервність освіти. Сучасний зміст освіти відображається в новому поколінні підручників, навчальних посібників, засобів навчання, створенню яких приділяють особливу увагу.


У квітні 2011 року університет удостоєно Почесного звання «Лідер національної освіти».


Університет має власне видавництво «Факел» з поліграфічною базою, де друкуються підручники, монографії, навчальні посібники. Крім того, видаються шість науково-технічних журналів: «Розвідка і розробка нафтових і газових родовищ», «Науковий вісник івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу», «Нафтогазова енергетика», «Методи і прилади контролю якості», «Науковий вісник іФНТУНГ, серія «Економіка та управління в нафтовій і газовій промисловості» та «Екологічна безпека та збалансоване ресурсокористування».


Діє аспірантура за 22-ма і докторантура за сімома науковими спеціальностями, а також вісім спеціалізованих вчених рад із захисту кандидатських і докторських дисертацій.


Наукова та науково-технічна діяльність вищого навчального закладу спрямована на проведення широкого спектру фундаментальних та прикладних досліджень, які стосуються фундаментальних проблем нафтогазової галузі, охорони довкілля. На базі досліджень науковців в університеті сформовано 17 наукових шкіл, працюють науково-дослідні лабораторії.


Участь наших науковців у міжнародних форумах, семінарах, конференціях, виставках сприяє розвитку взаємовідносин між провідними вітчизняними й іноземними компаніями та університетом. Такі заходи також регулярно проводяться на базі університету. Наприклад, у квітні 2007-го відбулася міжнародна науково-технічна конференція «Ресурсоощадні технології в нафтогазовій енергетиці». Приводом до її організації стало 40-річчя з дня заснування Івано-Франківського національного технічного університету нафти та газу. В заході взяли участь понад 90 компаній, наукових та дослідницьких установ.


Поліпшенню освітнього і кваліфікаційного рівнів сприяють також студентські олімпіади, конкурси. За успішне проведення студентських всеукраїнських олімпіад університет нагороджено Почесною грамотою Міністерства освіти і науки України. Щорічними в університеті є студентські науково-технічні конференції.


Попри здобутки, треба прагнути більшого. Колектив університету працює для того, щоб наш випускник, маючи диплом Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу, завжди міг працювати за фахом. З цією метою ведемо роботу щодо створення системи сертифікації кадрів нафтогазової галузі, яка містить розробку відповідних навчальних програм, тестових та іспитових завдань, професійно-кваліфікаційних характеристик персоналу для різних виробничих секторів нафтогазового комплексу. Значного успіху досягнуто у виробничому секторі «Буріння». Успішно працює Тренажерний буровий центр університету, де проходять навчання та сертифікацію за міжнародними стандартами IWCF спеціалісти бурових підприємств України та інших держав. За результатами фахових випробувань спеціалісти отримують міжнародні сертифікати IWCF, які визнають усі країни світу, що є вагомим кроком у напрямі виходу вітчизняних фахівців на міжнародні ринки праці.


За результатами соціологічних досліджень, які проводив Київський міжнародний інститут соціології (рейтинг ВНЗ України «Компас», який ррунтується на визначенні роботодавцями українських ВНЗ, що надають найвищий рівень підготовки, та на оцінці молодими фахівцями можливостей одержати затребувану освіту у ВНЗ) у 2010 році університет займав 31позицію в Україні із 245 ВНЗ та третю — в західному регіоні України.


Дбає університет і про дозвілля своїх студентів. Діють Центр дозвілля та відпочинку студентів з багатьма творчими самодіяльними колективами та спортивні клуби. Зокрема, університетська волейбольна команда «Факел» тривалий час виступала в суперлізі Національного чемпіонату. Футбольна команда студентів «Факел» протягом останніх років займала призові місця у студентській футбольній лізі України. 2009 року вона стала чемпіоном цієї ліги і бронзовим призером студентського чемпіонату Європи. Четверо наших студентів у складі студентської футбольної збірної команди України у 2007-му. стали чемпіонами Всесвітньої універсіади в Таїланді, а в 2009 р. — у Сербії.

Намагаємося якнайкраще облаштувати побут студентів, дбаємо про їх змістовний відпочинок, здоров’я. Тому до послуг наших вихованців — сім гуртожитків, санаторій-профілакторій «Бадьорість», діагностично-оздоровчий центр, спортивно-оздоровчий комплекс, спортивно-оздоровчий табір «Факел». Серед неповторної карпатської природи розташована база відпочинку «Нафтовик». Університетські таланти об‘єднуються при Центрі культури і дозвілля студентів. До системи громадського харчування входять студентські кафе і їдальні.


Отож запрошуємо юнаків і дівчат поповнити багатотисячний студентський колектив університету. Ставши студентами, ви продовжите і примножите славні традиції університету, щоб у майбутньому принести якомога більше користі державі. Галузь, яка визначає стан енергетики та економіки України, потребує енергії і завзяття молодих.

 

04 Травня 2011, 12:15
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47