Минулого тижня міський голова Івано-Франківська Віктор Анушкевичус на апаратній нараді у міськвиконкомі представив нового генерального директора комунального підприємства "Водоекотехпром" - Ігоря Прокопіва.

Ігор Прокопів - депутат міської ради від "Фронту змін", лідер опозиційної до мера фракції "За зміни", голова комісії з питань житлово-комунального господарства. На місцевих виборах восени минулого року склав Віктору Анушкевичусу конкуренцію в боротьбі за посаду міського голови. У бізнесових колах Прокопів має репутацію "антикризового менеджера".

Втім, вирішальними для призначення стали не так антикризові якості Прокопіва, як наполеглива позиція міської ради. Ще наприкінці січня депутатська більшість зобов'язала мера відправити у відставку директора водоканалу Романа Шестопалова за невідповідність займаній посаді. Так, лише за півроку під управлінням Шестопалова раніше цілком успішне підприємство подесятерило боргові зобов'язання й постало перед необхідністю брати позику для виплати зарплати працівникам. Однак мер не поспішав звільняти свого ставленика, і лише 17 березня сесія "дотиснула" Анушкевичуса.

З якими фінансово-господарськими показниками отримав підприємство новий директор, як збирається їх покращити, чи підвищаться для івано-франківців тарифи на воду і водовідведення? Про це і не тільки - в розмові з Ігорем Прокопівим.

- Пане Ігорю, ви щойно третій день в якості директора "Водоекотехпрому". Чи встигли провести бодай попередній аудит? Як оцінюєте стан підприємства?

Аудит провели. "Водоекотехпром" сьогодні в борговій ямі глибиною 7 млн. грн. Якщо конкретніше: податкова заборгованість - 3,8 млн. грн, 1 млн. грн. - борг за електроенергію, 1,5 млн. - винні постачальникам, 1,7 млн. - по зарплаті працівникам. Що стосується зарплати, заборгованість насправді поточна, але все ж ці кошти десь потрібно за місяць відшукати. Словом, треба якось цю боргову яму засипати.

- Споживачі боргують за послуги водоканалу?

Є й дебіторська заборгованість: споживачі винні "Водоекотехпрому" 15 млн. грн. Отже, потрібно жорсткіше працювати з боржниками, особливо - з промисловими підприємствами. Таким чином, баланс - 15 млн. на 7 млн., мусимо працювати на його вирівнювання.

Перші кроки вже зроблені - вдалося заплатити працівникам аванс. Ми акумулювали для цього 600 тис. грн. Не можна ж людей на Великдень без грошей залишати, Паска - то святе. Встигли домовитися з обленерго, бо нас вже обіцяли відключити від електрики: сьогодні "закрили" 400 тис. грн., тобто ситуацію стабілізували.

Та головне, за що взялися одразу, - фінансовий план і бюджет на рік. Вже на травень ми повинні мати чіткий збалансований бюджет видатків і доходів. Бо, якщо по правді, тут усе якось пливло в темряві. Не знаю, що то за менеджмент такий високий, київський, що не мав ані річного бюджету підприємства, ні навіть платіжного бюджету на місяць... Усе на якихось папірчиках, будь-як і будь-де записано. І пливли в тій каламутній течії, як водолази...

- Коли плануєте вирівняти дебет-кредит і що для цього, на вашу думку, слід робити?

За травень впораємося. Квітень витягнемо однозначно, є певна програма дій, тримаємося її чітко. А за травень ми вже вийдемо на плановий бюджет і протягом місяця напишемо бюджет до кінця року.

Ситуація складна, але катастрофи не буде. Передовсім потрібно шукати додаткові джерела доходу. По-перше, треба повернути втрачений водоканалом ринок послуг, скажімо, з підключення до мереж. Ринок окупували різноманітні приватні фірми, а "Водоекотехпром" пасе задніх, хоча міг би бути головним гравцем. Так, послуги з підключення до водогону й каналізації надають сьогодні майже 180 компаній... Невже цього не може робити профільне міське комунальне підприємство? Є ж висококваліфіковані спеціалісти. Тому наша мета - повернутися на цей ринок, а підрядників якщо й залучати, то за залишковим принципом.

- Чи зростатимуть тарифи на послуги водоканалу? Ваш прогноз.

Сьогодні тарифна політика в державі суттєво змінилася. З 1 січня 2011 року тарифи формує виключно Національна комісія регулювання енергетики (НКРЕ). В країні виробляється єдиний підхід тарифоутворення, аби не було надто великих відмінностей на місцях. Місцева влада впливу на формування тарифів позбавлена.

Втім, звичайно, ми проведемо зі свого боку ревізію тарифів. Є складові в ціні послуг, які вимагають коригування тарифу. Наприклад, у разі підвищення вартості електроенергії, збільшення мінімальної зарплати чи податкового навантаження тариф може змінюватися. Але, думаю, якихось помітних цінових коливань не буде.

- Втім, наприкінці минулого року ваш попередник спробував підвищити тарифи на водопостачання і водовідведення на 15% і 10% відповідно, не зважаючи на НКРЕ. Натомість, НКРЕ потім виявилася значно милосерднішою, підвищивши тарифи лише на 3%.

Наголошую, ні міська влада, ні керівництво водоканалу не мають жодного стосунку до встановлення тарифів. Це виключно повноваження НКРЕ. А Шестопалов просто пробував шахраювати. Але завдяки втручанню фракції "За зміни" у міській раді, зокрема депутата Сергія Борзова, який підготував доповідь з цього питання на засіданні фракції, ми ініціювали розслідування і, як результат, - скасували на сесії рішення, яке тишком і заднім числом нав'язувалося колишнім керівництвом "Водоекотехпрому".

А підвищення на 3% рішенням НКРЕ - це не "милосердя", а обґрунтований крок.

- Може, Шестопалов просто не був достатньо переконливим для столичної комісії?

Він взагалі був непереконливий. На сесії в тому числі. І коли докерувався до позики для виплати зарплати, ми його зняли.

- Ваше призначення має й політичний аспект. Восени минулого року ви конкурували з Анушкевичусом. Фракція "Фронту змін" у міській раді також досить опозиційна до мера. І раптом - Анушкевичус призначає вас на одне з ключових для міста підприємств. То в чому ж тоді опозиційність і чи була вона?

Я б подивився на це інакше. По-перше, у передвиборчій програмі одним зі своїх завдань я визначив зменшення втрат води у мережах. "Водоекотехпром" постачає споживачам 60 тис. куб. м води на добу, а тільки 30 тис. кубів мешканці отримують. Решта йде в ґрунт, і втрати частково лягають у тариф, частково на збитки підприємства. Вирішити цю проблему - пункт моєї програми, і це призначення я розглядаю як можливість виконати його. По-друге, за результатами виборів, "Фронт змін" сформував у міській раді фракцію з 9 депутатів. Я став головою фракції, а також головою комісії з питань житлово-комунального господарства. Проблеми комуналки мені відомі. І логічно, що представник громади, депутат ради може очолити таке підприємство.

А по-третє, чітка менеджерська робота на результат, прозора і зрозуміла для громади, - поза критеріями опозиційності. Як можна бути до громади в опозиції? А мер - також мешканець міста і представник громади (сміється). Управлінська робота - поза політикою.

- Тоді уточню: ваша політична позиція як депутата міської ради зміниться після призначення?

Не зміниться.

- Мер уже підписав контракт?

Ще ні. Затримка через особливості процедури. Але і підприємство, яке вже місяць працює без директора, далі залишатися без керівника не може, надто багато критичних проблем накопичилося - з виплатою зарплати, сплатою податків, розрахунками за електроенергію тощо. Тому поки що я - виконувач обов'язків директора.

Галицький кореспондент

 

04 Травня 2011, 12:32
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Влада:
Франківський виконком затвердив новий порядок розміщення вивісок
30 Грудня 2016, 18:09
На засіданні колегії департаменту охорони здоров’я ОДА обговорили стан справ у медичній галузі
30 Грудня 2016, 11:19
У прикарпатській поліції відбулося засідання поліцейської комісії
30 Грудня 2016, 8:52
Марія Савка: Івано-Франківська область готова до оперативного реагування на надзвичайні ситуації у період прийдешніх свят
30 Грудня 2016, 8:09
30 грудня - засідання виконавчого комітету
30 Грудня 2016, 7:14
Аграрії Прикарпаття проаналізували стан галузі за 2016 рік
28 Грудня 2016, 16:59
Відтепер ми співпрацюємо з Попасною
28 Грудня 2016, 8:30
Відбулося засідання колегії управління спорту
28 Грудня 2016, 8:08
Марія Савка: Опалювальний сезон на Івано-Франківщині проходить у злагодженому режимі
27 Грудня 2016, 14:04
У селі Слобідка, на Городенківщині, де проживає майже 700 громадян, відкрито новий заклад культури
27 Грудня 2016, 8:57
В облдержадміністрації відбувся семінар для новообраних голів ОТГ
27 Грудня 2016, 8:34
Оперативна нарада
27 Грудня 2016, 6:36
На центральне теплопостачання Івано-Франківська чекає повна модернізація
26 Грудня 2016, 18:30
В Івано-Франківську стартує проект оновлення тролейбусного парку
26 Грудня 2016, 18:06
Народний депутат з Коломиї Юрій Тимошенко зібрався у президенти
26 Грудня 2016, 16:01
Кінець епохи: депутати звільнили Ольгу Бабій з посади директора ОТБ “Галичина”
26 Грудня 2016, 14:58
Олександр Стратюк проінформував обласну раду про роботу органів прокуратури в 2016 році
26 Грудня 2016, 11:48
82-м учасникам АТО та їх сім’ям буде надано матеріальну допомогу на поліпшення житлових умов
26 Грудня 2016, 8:52
З нагоди Дня енергетика Президент відзначив прикарпатця
23 Грудня 2016, 19:43
Голова Франківської ОДА вибачився перед медиками за заборгованість по виплаті зарплати
23 Грудня 2016, 16:30
Для Снятинської ЦРЛ придбали новий УЗД-апарат
23 Грудня 2016, 13:42
Франківська міська рада затвердила надбавки меру, заступнику та секретарю
23 Грудня 2016, 13:13
Франківська міська рада планує будувати міст на Пасічну за кошти держави
23 Грудня 2016, 10:30
Франківський «Електроавтотранс» візьме кредит на 8 мільйонів для закупівлі тролейбусів
23 Грудня 2016, 10:08
У Франківську “Новий театр” став комунальним
22 Грудня 2016, 21:30