Наприкінці минулого літа відомий івано-франківський арт-клуб "Химера" закрився на ребрендинг. Клуб був настільки популярний, що постійні відвідувачі навіть влаштували театралізований «похорон» - зі справжніми вінками і юними тусовщицями, одягнутими в чорне, які демонстративно заливалися слізьми. Серед постійної аудиторії клубу тривали розчаровані балачки, що втраченої атмосфери не повернеш, однак пройшло зовсім небагато часу - і відкрилась "Мармуляда", місце, яке не тільки повернуло втрачені позиції, але й за короткий час за насиченістю культурної програми стало клубом номер один у місті. Дякувати за це слід засновникам арт-клубу, а також - не в останню чергу - представниці вельми рідкісної поки що в Івано-Франківську професії арт-директора Риті Женчук.

- Рито, що таке якісний арт-директор клубу, на вашу думку?

Якісний організатор, який "горить", плюс має мережу (network) знайомих-"експертів" у певних напрямках, на думку яких може покластися. За освітою я еколог (закінчила Могилянку і до третьої дитини організовувала проекти зі зменшення парникових газів у рамках кіотського протоколу), тому говорити фахово про культуру мені складно, але зараз інформаційний вік, тому займаюся самоосвітою. Поки що мені цікаво.

- Що для вас головне у плануванні графіка й організації акцій для "Мармуляди"?

Є план і бюджет: на даному етапі вирішили робити по два концерти плюс нова виставка на місяць. Якщо є цікаві літературні презентації, то ми раді прийняти. З концертами все набагато легше: гурти звертаються самі і головне відібрати цікаві для нашої аудиторії. Також є організатори «АртПоля», які, якщо щось пропонують, то вже з досвіду знаєш, що те щось варте уваги.

Основний принцип: музика має бути якісна і різна. Втім, все-таки у нас поки що домінує етно і джаз. Припускаю, що це відображення мого "непрофесіоналізму", однак я над цим працюю. Ідея така: відвідувач, не знаючи музикантів, мав би мати ступінь довіри до клубу, тобто якщо навіть незнайомий гурт виступає у наших стінах, то точно буде цікаво. Так само є бажання робити щось, чого не було до того, і везти те, що зараз на слуху, хоча в цьому ми вже не оригінальні. Але головне у відборі - це інтуїція. І як би суб'єктивно це не було, воно мені має подобатися, бо буде мене "перти", буду мати натхнення це зробити.

- А яка працює схема? Скажімо, ви акумулюєте гроші від продажу квитків, щоб потім запросити наступних виконавців, заробити на виставку чи презентацію? Чи є спонсори і т.д.?

Алгоритм такий: 50 копійок від кожної замовленої у кафе страви йде в арт-бюджет. Як би не хотілося, жодна з наших арт-подій не є самоокупна чи, тим більше, прибуткова. І тут власне хочу подякувати трьом компаніям, які нас підтримують: видавництво «Місто-НВ» друкує безкоштовно плакати, «Галицький кореспондент» надає рекламну площу під наші афіші, «Західний полюс» рекламує наші концерти у своєму ефірі. Є бажання залучити більше партнерів, тоді б ми не обмежувалися двома концертами і одною виставкою на місяць, а змогли б запрошувати для франківців більше виконавців, яких ми самі "витягнути" наразі ще не можемо.

- Ви якось скануєте аудиторію «Мармуляди» на предмет уподобань, щоб знати, кого запрошувати? Скажімо, в деяких клубах є інтернет-форуми, де арт-менеджери пропонують низку кандидатів на вибір, а потім за результатами опитування приймають рішення?

Це мій наступний крок - дискусії на форумах. Це моє планове підвищення кваліфікації. Хоча події у "Контактах" (у франківських закладах) я сканую на предмет того, наскільки віртуальні відвідувачі перевтілюються в реальних, і прямої кореляції не бачу. «Фейсбук» реальніше відзеркалює ситуацію, до речі.

- З власниками закладу бувають дискусії щодо вашого вибору?

Бувають, звичайно. Просто якщо я наполягаю на чомусь, то беру це під особливий власний контроль.

- І часто доводиться наполягати?

«Drumтиатр» (експериментальна музична формація, створена відомим письменником Юрієм Іздриком - ред.) був єдиним випадком поки що.

- Не шкодуєте, що наполягли? Були претензії після виступу?

Основна причина, чому я приєдналася до цієї музичної команди, - це той факт, що вони просто вирішили щось робити і роблять. Самі. Мені цікаво спостерігати, як вони вигрібають. Що у них з цього вийде, побачимо, але головне, вони не бідкаються, а таки працюють. Щодо «Drumтеатру», можна було зробити краще. Мали би більше часу, дізналося би більше людей - ту ж пресу би запросили. А то у мене було відчуття, що я вибивала гроші з друзів Іздрика, щоб хоч якийсь гонорар для музикантів був.

- До речі, стаціонарний звук не плануєте придбати?

Про звук поки що мова просто не заходила - насправді йде налагодження функціонування самого закладу, тому ще рано. В перспективі, якщо функціонування кафе, арт-подій увійде у сталу систему, можна буде говорити про розширення меж діяльності. Мається на увазі, що компанія "23 ресторани" стала би майданчиком для реалізації якихось інших нестандартних ідей, поки що нагострюємо зуби на стандартних речах.

- Як ви бачите собі цільову аудиторію «Мармуляди»?

Це не те що наболіле, але дискусійне питання: ми та ви. Підірвані:). Хотілося б якнайширшої аудиторії, але те, що маємо, - це молоді люди, здебільшого до 35. Хто більше цікавиться артом - молодші. Або, радше, кого "манить" арт-антураж. Хоча на наші джазові концерти приходять і батьки наших барменів.

- Ви почали щільно співпрацювати з "АртПолем" (організатори однойменного фестивалю - ред.). Відомо, що цього року фестиваль "АртПоле" відбудеться на Франківщині, в Унежі. Є вже якісь домовленості, аби, скажімо, показати деяких артистів у "Мармуляді"? Та й взагалі - порадуйте аудиторію планами.

З «АртПолем» погодилися, що будемо співпрацювати, але поки що продаємо квитки на львівський фестиваль"Старе місто". Себто ми відкриті, але чекаємо і від організаторів фесту пропозицій - вони ж бо в поті чола готуються, треба про себе нагадати. Але ідея є використати нас і тернопільську "Козу" як малі сцени фестивалю. Найближчі плани: 27 квітня (наївшись ковбас і пасок) слухаємо «ДагаДану» (українсько-польський етно-, електро-джаз), 6 травня - акустичну версію гурту «Пропала Грамота», 5 травня відкриваємо виставку Романа Бончука "ДНК української ментальності", 13 травня будемо слухати indie-музику від італійських M.A.Z.C.A. та «Аbove the tree». А ще в планах на літо - перейти на формат вечірок на противагу концертам.

- Насамкінець: «Мармуляда» є зараз чи не єдиним у місті справжнім клубом, а не дискотекою. З живими виступами, своєю вже сталою аудиторією і певною корпоративною культурою. Що б ви як арт-директор хотіли сказати тим, хто до вас ходить?

Основний принцип нашої роботи - щоб наші відвідувачі бачили постійну динаміку, зміну, що ми хочемо їх здивувати і постійно про це дбаємо. Креативимо потроху, аби самим було цікаво, не в останню чергу. Мені від слова «арт-директор» трохи лячно. Моє завдання - аби було цікаво. Основне - хочу, аби знали, що ми дуже стараємося. Тож заходьте, не пошкодуєте!

Галицький кореспондент

 

04 Травня 2011, 14:34
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47