Людство грає у хокей з шайбою вже понад два століття. Проте перспективи цього виду спорту, принаймні в Україні, стають чимраз примарнішими. Втім, з'явилася можливість врятувати хокей від занепаду завдяки одному з його альтернативних видів - флорболу, який не так давно прийшов і на Прикарпаття.

Серед багатьох ігрових видів спорту, які цікаві не лише молоді, але й зрілим чоловікам і жінкам, знайдеться місце для хокею на підлозі, який у багатьох країнах називається по-різному: і уніхокей (універсальний хокей), і флорбол, і салібенді, і іннебенді, і флорхокей. Як його назвати - справа смаку. Отже, маємо ще один альтернативний вид хокею, щоправда, зі своїми особливостями, який віднедавна почав культивуватися і на Івано-Франківщині.

Трохи історії

Невідомо, коли з'явився флорбол, але за однією з версій, його привезли зі Сполучених Штатів до Швеції, за іншою - його винайшли самі шведи і назвали іннебенді. Але схожу гру давно знають у Новій Зеландії, і це ставить під сумнів обидві версії. Зараз у флорбол грають у понад 50 країнах Європи, Азії, Австралії, Північної Америки, щоправда, до недавнього часу правила скрізь були різними, так само не було чіткої назви цій грі. Так тривало до 1986 року, коли було створено Міжнародну федерацію флорболу. А найбільш розвинена ця гра у Швеції, що є незмінним чемпіоном світу останніх років. Цікаво, що у цій скандинавській країні хокей на підлозі навіть популярніший, ніж хокей із шайбою. Яка ж причина такого стрімкого розвитку флорболу?

Особливі прикмети

Для занять з флорболу не потрібні спеціальні приміщення та дороге обладнання. Підійде будь-який спортивний зал чи рівний майданчик із трав'яним або земляним покриттям. Кожна команда складається із воротаря та п'яти польових гравців, які мають право використовувати тіло (крім рук і голови) та підігравати ногою, направляючи м'яч до себе, переривати пас, стоячи на одному коліні. Учасники не потребують захисної екіпіровки, оскільки грають легкими пластиковими ключками і м'ячами. Шоломом захищений лише голкіпер, який грає без ключки, проте в межах воротарської площі може стрибати та використовувати будь-яку частину тіла, щоб зупинити, підправити, викинути м'яч чи вдарити по ньому. Технічні можливості флорболу різноманітні: паси, обвідка, хитромудрі комбінації і точні удари. «Секрет успіху цього виду спорту у тому, що ця гра досить проста і цікава, а найголовніше - доступна усім охочим, - каже Дмитро Місякевич, віце-президент Київської федерації флорболу. - Це такий собі хокей з м'ячем, у якому можна впізнати рухи з великого тенісу та футболу».

Регіональні перспективи

В Україні флорбол відомий вже понад сім років, проте все ще перебуває на етапі становлення. Проте за такий відносно невеликий період було створено 15 клубів і 5 регіональних федерацій, серед яких маємо і Івано-Франківське обласне відділення. «Наша федерація розпочала діяльність минулої осені, і за цей неповний рік ми бачимо великі перспективи флорболу в нашому регіоні, адже діти дуже зацікавлені в цій грі, - каже Володимир Барилюк, голова обласної федерації флорболу. - Ми розпочали розвиток цього виду спорту з міста Калуша, де й з'явилася перша команда. Наразі вона бере участь у регіональній шкільній лізі Західної України. Невдовзі плануємо залучити сюди і команду обласного центру Прикарпаття. Принаймні це дуже хороша перспектива для молоді проявити себе».

Момент матчу 2-го туру шкільної ліги в Івано-Франківську

На фото: Момент матчу 2-го туру шкільної ліги в Івано-Франківську

Найближчі плани

Вже цього року новостворена обласна федерація планує відкриття осередків з флорболу у кожному районному центрі, на зразок тих, що вже створені у Калуші, Івано-Франківську і Верховині. У кожному відділенні буде сформовано, як мінімум, по три команди, де займатимуться діти до 13 років, до 16 років і старшого віку. «Однозначно, ми будемо сприяти розвитку флорболу на Івано-Франківщині, тому що це є доступний і недорогий вид спорту, а найголовніше - цікавий для дітей, - переконаний начальник головного управління у справах сім'ї, молоді та спорту ОДА Мирослав Карабін. - Те, як розвивається флорбол сьогодні не лише в нашому регіоні, а й в Україні і світі, дає надію, що цей перспективний вид спорту невдовзі може стати олімпійським». До слова, флорбол уже визнаний Міжнародним олімпійським комітетом і «стоїть у черзі» на включення до програми Олімпійських ігор. Планується, що показові виступи команд з флорболу будуть продемонстровані вже на Олімпіаді-2012 в Лондоні.

Коментар:

Тамуз ХІДІР, координатор Міжнародної федерації флорболу в Україні:

Флорбол - це вид спорту, який дуже швидко поширюється в усьому світі. Скажімо, у Швеції тільки за 25 років свого існування флорбол вийшов на друге місце за популярністю серед командних видів спорту після футболу, випередивши хокей, баскетбол і волейбол. Я сам колись грав у хокей, але займатися ним далеко не всі собі можуть дозволити. Тому флорбол видається чудовою альтернативою тому ж хокею насамперед тому, що є набагато доступнішим і дешевшим. Зараз флорбол культивується вже у 50-ти країнах світу, і це далеко не межа, адже його популярність невпинно зростає. Переконаний, що флорбол буде активно розвиватися і в Україні, адже я бачу, що тут населення відкрите до нових, доступних видів спорту.

Довідка:

Хокей на підлозі

Флорбол - командний вид спорту, де гра ведеться пластиковим м'ячем, удари по якому наносять ключкою. Мета гри: забити м'яч у ворота суперника.

Правила

На майданчику в кожній команді наявні по п'ять польових гравців і одному воротарю. Контролювати м'яч дозволено тільки ключкою, яка є у всіх польових гравців. Ногою можна зупиняти м'яч, але не завдавати ударів по воротах. У ході поєдинку можлива необмежена кількість замін, які слід проводити не зупиняючи гри. Гра триває 3 періоди по 20 хвилин кожен.

Майданчик

Гра проходить на майданчику розміром 40 на 20 метрів, який закритий бортиками. Кути майданчика заокруглені. Розмір воріт: 1,60 на 1,15 метра.

Інвентар

Ключки зазвичай робляться з пластика, а їх довжина не перевищує 105 сантиметрів і має масу не більше 350 грамів. М'яч зроблений із пластмаси, його діаметр становить 72 мм, максимальна вага - 23 грами. У м'ячику є 26 отворів.

Особливості

Хоча флорбол не є таким контактним видом спорту, як хокей, в останні роки були дозволені деякі види єдиноборств. Наприклад, дозволена гра плечем у плече у разі ведення боротьби за м'яч, не контрольований жодним із гравців. Якщо гравець порушує правила, протилежна команда отримує право на штрафний удар. Гравців можуть карати дво- або п'ятихвилинними вилученнями з поля. За неспортивну поведінку гравець може бути виключений з гри на 10 хвилин.

Галицький кореспондент

 

04 Травня 2011, 15:00
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Спорт:
НОВОРІЧНИЙ ЧЕМПІОНАТ
30 Грудня 2016, 12:45
Нагороження кращих спортсменів за підсумками 2016 року
30 Грудня 2016, 6:43
В Івано-Франківську відбувся II Всеукраїнський турнір з боксу
28 Грудня 2016, 15:18
НОВОРІЧНІ СПОРТИВНІ ІГРИ серед молоді з обмеженими можливостями
28 Грудня 2016, 6:43
Відбулись традиційні дитячі змагання “Новорічні старти”
27 Грудня 2016, 12:18
ІФНТУНГ отримав нагороду за спортивні досягнення
26 Грудня 2016, 18:58
Всеукраїнський турнір з боксу
26 Грудня 2016, 6:34
В облдержадміністрації нагородили найкращих спортсменів Прикарпаття
23 Грудня 2016, 9:19
Відбулися змагання до Дня Святого Миколая
22 Грудня 2016, 14:30
Коломиянин отримав кубок кращого боксера року
22 Грудня 2016, 11:22
В Івано-Франківську відбувся відкрити кубок з боксу серед юнаків
20 Грудня 2016, 10:58
Спортивні змагання до Дня Святого Миколая
20 Грудня 2016, 7:13
У франківській школі №15 відкрили футбольне поле на штучній траві
19 Грудня 2016, 21:22
Міські спортивні змагання серед дітей з функціональними обмеженнями
16 Грудня 2016, 6:40
Франківці зіграють з португальцями у футбол
15 Грудня 2016, 10:09
Спортивно-мистецьке свято "Воїн року"
15 Грудня 2016, 7:39
У Богородчанах депутати облради відсвяткували професійне свято на волейбольному майданчику
09 Грудня 2016, 13:20
6 золотих медалей привезли франківські студенти-медики зі світового чемпіонату з гирьового хортингу
08 Грудня 2016, 20:31
Спортсмен зі Снятинщини виборов “золото” на чемпіонаті в Грузії
08 Грудня 2016, 18:59
Коломиянка Вероніка Івасюк виборола золоту медаль в Ізраїлі
07 Грудня 2016, 16:32
ФК "Тепловик" змінив назву
07 Грудня 2016, 13:39
Студент Коломийського навчально-наукового інституту Олександр Лесько став призером чемпіонату України з пауерліфтингу
07 Грудня 2016, 9:20
Тенісистка Вікторія Гоголь розпочинає змагання з перемоги
06 Грудня 2016, 16:32
Франківчанка Анастасія Романюк – кращий арбітр чемпіонатів України серед жінок
06 Грудня 2016, 11:25
Громадськість Прикарпаття відзначила Міжнародний день інвалідів
06 Грудня 2016, 8:55