У конгресі США відбулися Дні України, зорганізовані Українським конгресовим комітетом Америки (УККА). Для участі в них до Вашингтона приїхали представники української громади з різних куточків Сполучених Штатів — Каліфорнії, Вірджінії, Нью-Йорка, Чикаго, Коннектикута, Нью-Джерсі, Меріленда й інших, щоб зустрітися з конгресменами, сенаторами та нагадати про себе  кількісно й якісно як про згуртовану силу, що може впливати на місцеві вибори до сенату або конгресу, а тому до неї варто прислухатися.

...Вашингтон зустрів нас неповторним мирним пробудженням весни, різнобарв’ям ранніх квітів та кущів. Цей оазис краси, створений людиною у співтворчості з Богом, здавався райським куточком, особливо для нас, що приїхали з північніших штатів, де весна ще не вступила в свої права. Та ближче до Капітолію вигуки нечисленних мітингувальників з плакатами проти скорочення бюджету на планування сім’ї швидко повернули нас на грішну землю.За стінами цієї імпозантної, відомої на весь світ будівлі відбувались чи ненайгарячіші за останні роки дебати республіканців і демократів щодо скорочення дефіциту бюджету. Саме на цей гостросюжетний відрізок часу випали цьогорічні Дні України в конгресі США — заходу, який проходить уже шість років поспіль і за цей час до Українського конгресового кокусу (CUC) (групи) вдалось залучити понад 40 конгресменів як від республіканської, так і від демократичної партій, що стали прихильниками України.


«Найбільшою перемогою Української конгресової групи булa відміна поправки Джексона—Веніка стосовно України», — розповідає головний організатор та ініціатор такої форми співробітництва української громади з найвищим законодавчим органом США директор Української національної інформаційної служби (UNIS) Михайло Савків. Зазначимо, що UNIS  є структурним підрозділом  УККА. А також нагадаємо читачам «Галичини», що поправка Джексона—Веніка, прийнята у 1974 році, обмежувала торгівлю з усіма соціалістичними країнами, в яких порушувались права громадян. До речі, для Росії поправку Джексона—Веніка ще й досі не відмінено.


Успішним моментом цьогорічних зустрічей можна назвати налагодження контакту з молодим конгресменом від штату Коннектикут Джимом Гаймсом, який прийняв запрошення долучитися до Української конгресової групи. Почувши, що у штаті Коннектикут проживає декілька тисяч українців, а найбільший осередок є у його виборчому окрузі — Стемфорді, конгресмен був приємно вражений і виявив щире зацікавлення до співпраці. Джим Гаймс пообіцяв також сприяти розвиткові проекту співробітництва між штатом Коннектикут та Івано-Франківською областю, який розпочала Всеамериканська громадська організація «Нова українська хвиля» на рівні губернатора штату Данієля Мелої та голови обласної державної адміністрації Михайла Вишиванюка.


Під час зустрічей в офісах конгресменів і сенаторів обговорювались питання підтримки програм обміну студентів, стажування представників місцевої влади з України,  культурні обміни, подавались пропозиції щодо обслуговування в посольстві США в Києві і, зокрема, зниження плати за аплікації на отримання неіміграційної візи, особливо коли людині відмовляють у цій візі. Українська сторона взагалі не бере плати за візу в Україну для американських громадян, що є іншою крайністю, та у міждержавних відносинах це мало б стати добрим приводом для перегляду візової компенсаційної політики з боку США. Ми повідомили також приклади антигуманних дій американської консульської служби. Наприклад, коли відмовили батькам у в’їзді до США на побачення з невиліковно хворим сином, якому залишалось тоді два-три місяці життя. А також про інший випадок у тій же стемфордській громаді, коли не дали візи матері, серце якої рвалось від болю, бо її 21-літній син, випускник коледжу, лежав у комі  після автокатастрофи. В обох випадках апліканти мали офіційні висновки медиків та інших служб, які не було взято до уваги.


У чітко розробленій програмі Днів України в конгресі  були також зустрічі у  держдепартаменті США, де нас привітав директор офісу Україна, Молдова, Білорусь Лері Сілверман. Він високо оцінив діяльність української громади, що регулярно підтримує такі зв’язки, i зауважив, що співпраця на урядовому рівні, на жаль, не завжди є результативною. Серед головних напрямів стратегічного партнерства, на яких було зроблено наголос як під час цієї зустрічі з народними дипломатами, так і під час візиту державної делегації на чолі з Президентом В. Януковичем у березні цього року, Л. Сілверман назвав сім питань, на яких, на переконання держдепартаменту США, українці мали б насамперед зосередити свої зусилля. Найперше — це забезпечення енергетичної незалежності України. В цьому контексті надзвичайно важливими є розробка власних  газових і нафтових родовищ. Друге питання — це боротьба з торгівлею жінками, яка є великим лихом для українського суспільства.  Бо саме з України найбільше жінок продають у рабство для сексуальної експлуатації й проституції. Третє — це боротьба зі СНіДом. Четвертим невідкладним завданням є врегулювання виборчого законодавства. П’яте — поліпшення інвестиційного клімату, законодавча база якого на сьогодні аж ніяк не сприяє  залученню інвесторів в українську економіку. Шосте пріоритетне для України завдання — це збільшення обсягів виробництва та експорту власної продукції. І, нарешті, останнє — це подолання корупції, яка в Україні є настільки високою, що інвестори продовжують втікати з країни.


Співробітництво у цих напрямах, дотримання яких є характерними ознаками демократичного розвитку суспільства, американська сторона вважає першочерговими. Відкликання робочої групи американських спеціалістів, які працювали над удосконаленням виборчих законопроектів, оскільки нинішній уряд України всі їхні пропозиції відхиляв, — один із прикладів того, що для української сторони ці напрями ще не  стали стратегічними. Така незбалансованість та й великі скорочення витрат у бюджеті США, без сумніву, торкнуться і скорочень видатків на програми, що стимулюють розвиток молодих демократичних держав. Американські платники податків  передусім і пропонують врізати кошти там, де, на їх думку, допомога Америки може бути найменшою, зокрема, — в країнах Європи. Наша місія була якраз довести, щоб такі скорочення якнайменше торкнулися України.


Маючи серйозну підтримку в конгресі у рамках Української конгресової групи, сподіватимемось, що саме так воно й буде.

13 Травня 2011, 11:00
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Політика:
Головою Космацької ОТГ обрали діючого голову сільської ради
19 Грудня 2016, 18:31
У Тлумачі 12 партій змагатимуться за 26 депутатських мандатів
16 Грудня 2016, 18:54
Три територіальні громади Коломийщини через тиждень обиратимуть місцеву владу
08 Грудня 2016, 18:06
Троє прикарпатців увійшли до складу політради партії "Укроп"
28 Листопада 2016, 8:37
На Прикарпатті стартувала підготовка до перших виборів в об’єднаних громадах
08 Листопада 2016, 20:04
18 грудня у семи ОТГ Івано-Франківщини відбудуться вибори
11 Жовтня 2016, 9:43
На Прикарпатті 8 об’єднаних громад чекають на вибори
04 Жовтня 2016, 20:39
Михайло Королик очолив Івано-Франківську обласну організацію ВО "Свобода"
20 Вересня 2016, 21:28
ЦВК прийняла 100% протоколів з ОВК. Переміг Віктор Шевченко
18 Липня 2016, 20:16
Чесно: Вибори на Прикарпатті – змагання політичних обіцянок
14 Липня 2016, 18:27
Левко Лук’яненко у Франківську: “Сьогодні потрібно зробити парламент більш гідним”
12 Липня 2016, 16:17
У виборах по 85 округу члени ДВК від “технічних” кандидатів де-факто працюватимуть на одного кандидата
06 Липня 2016, 20:05
У Калуші на базарі Тягнибок агітував за кандидата від “Свободи”
04 Липня 2016, 10:07
Вибори на Прикарпатті: коли і кого з кандидатів ми почуємо і побачимо?
01 Липня 2016, 13:17
У виборчому окрузі №85 виборців спокушають безкоштовними святами, подарунками та екскурсіями
30 Червня 2016, 11:50
Велика кількість кандидатів – політична технологія для дезорієнтації виборців, – М.Лисюк голова КВУ в області
24 Червня 2016, 14:29
Стали відомі імена ще трьох кандидатів у парламент по округу №85
16 Червня 2016, 8:07
На калуському окрузі зареєстровано вже дев’ять кандидатів
13 Червня 2016, 17:20
ОПОРА: ЦВК зареєструвала ще 3 кандидатів по округу №85 та здійснило заміну у складі комісії
08 Червня 2016, 12:23
На Прикарпатті селяни не пішли голосувати, тому що не впевнені, що їм виділять кошти на дитячий садок
28 Березня 2016, 20:53
Нині в «Правому секторі» відбуваються неконтрольовані процеси, – Ярош
26 Лютого 2016, 18:58
Сич стверджує, що сесію обласної ради не скликають через БПП
26 Листопада 2015, 21:23
Ігор Насалик привітав Руслана Марцінківа з перемогою
16 Листопада 2015, 17:43
ЦВК оприлюднила інформацію про явку в другому турі місцевих виборів
16 Листопада 2015, 15:21
Івано-Франківська ТВК оголосила результати виборів в Івано-Франківську
16 Листопада 2015, 12:02