http://golos-narodu.com.ua/images/news/pr/186.jpgВ Івано-Франківську у реалізації проекту Європейського Союзу щодо екологічного збирання і переробки  твердих побутових відходів бачать свою роль і місцеві підприємці.

Проект ЄС „Покращення екологічної ситуації в Івано-Франківську та області шляхом запровадження технології екологічного збору та переробки твердих  побутових відходів на основі досвіду міста Бая Маре, Марамуреш (Румунія)” Програми прикордонного співробітництва ЄІСП Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2007-2013 рр. є надзвичайно актуальний з точки зору екологічної безпеки. Адже в Україні, за оцінками експертів, щорічно накопичується 50 млн. кубометрів побутових відходів, із них на одну людину в середньому припадає 300-400 кг/рік. За останні 10 років об’єм побутових відходів на людину збільшився на 40%.
Метою проекту є створення в Івано-Франківську сталого механізму роздільного збирання, транспортування, переробки та утилізації твердих побутових відходів (ТПВ), а також зменшення їх шкідливого впливу на навколишнє середовище та здоров’я людей. Від реалізації проекту очікують, зокрема, що буде впроваджена чітка система збирання, транспортування, захоронення та переробки ТПВ, що, у свою чергу, дозволить зменшити навантаження на полігон (сміттєзвалище) на 30%.
Важливо також, що внаслідок реалізації проекту буде вироблена місцева політика щодо поводження з ТПВ, а це значно вплине на покращення екологічної ситуації у місті та області. Для суб’єктів підприємницької діяльності буде створено новий ринок збирання, транспортування та переробки ТПВ. Зрештою, реалізація проекту спричиниться до ефективної переробки ТПВ як джерела енергії та експериментального (промислового) використання комплексної переробки й отримання цінних компонентів, що містяться у ТПВ. А це, у свою чергу, означає, що будуть створені нові робочі місця.
Як практично реалізовується проект? Є чимало кроків, але, скажімо, те, що мешканці Івано-Франківська можуть побачити вже, то це облаштування неподалік своїх будинків контейнерних майданчиків для сортування твердих побутових відходів. В рамках проекту буде побудовано 200 таких нових контейнерних майданчиків.
Також буде закуплено 600 контейнерів для сортування ТПВ та два автомобілі для вивезення відсортованих ТПВ. Крім того, будуть створені  пункти прийому відсортованих ТПВ та створено регіональний пункт прийому відсортованих ТПВ. Культура поводження з твердими побутовими відходами докорінним чином вплине на стан екології міста й області.
Для бізнесу займатися збиранням, транспортуванням та переробкою сміття сьогодні справа перспективна, хоча наразі затратна й копітка. В Івано-Франківську цим уже вісім років займається, зокрема, підприємець Віктор Василишин (ПП «Оксвікт»), який активно підтримав проект. На облаштованих контейнерних майданчиках на територіях чотирьох ЖЕО – №№ 1, 2, 4, 9 він встановив свої контейнери для збирання скла та сітки для ПЕТ-пляшок. Сподівається, що найближчим часом працюватиме й з іншими ЖЕО. 
«Якщо б ми зуміли грамотно організувати роздільне сортування твердих побутових відходів, то відсотків 70 усіх відходів можна зібрати і пустити на переробку. Адже сьогодні технології дозволяють переробляти і макулатуру, і скло, і ПЕТ-пляшки, і будь-яку пластмасу (чи це каністри, чи баночки від миючих засобів), і навіть тюбики з-під майонезу чи зубної пасти. Сьогодні в Україні є підприємства, які усе це приймають, миють, гранулюють і пускають на повторну переробку. Що ж стосується харчових відходів, то їх можна використовувати на біогаз», – розповідає Віктор Андрійович.
За вісім років роботи на ринку утилізації ТВП підприємець напрацював серйозні контакти з багатьма підприємствами з Донецька, Дніпропетровська, Києва, інших міст, які переробляють скло і пластмасу, працює з ними за укладеними договорами.
«Сьогодні займатися збором відходів вигідно, бо деякі підприємства навіть наперед оплачують те, що ти їм привезеш, транспортні витрати теж беруть на себе обидві сторони, – зауважує Віктор Василишин. – Однак у тому, що не так багато підприємців займаються цим, спрацьовує людський фактор: не кожен може пересилити себе і порпатися у смітті. Це особливо стосується найманих робітників. Категорія людей, які працюють на збиранні і сортуванні відходів, специфічна. Проте ця робота дуже потрібна, я б сказав – соціально значима. Адже ми живемо в цивілізованому суспільстві і всі хочемо, щоб нас оточувало чисте довкілля, щоб ми могли дихати свіжим, без смороду, повітрям, щоб під ногами – на тротуарах чи лісових галявинах – не валялися брудні пляшки, розбите скло, інші небезпечні предмети і т.д. Для того, щоб залучити до вирішення екологічної проблеми всіх мешканців, і працює, вважаю, цей проект ЄС. Потрібна роз’яснювальна література. А ми, зі свого боку, хочемо на всіх наших контейнерах зробити написи, які б закликали мешканців викидати сміття роздільно». 
В Івано-Франківську, крім ПП «Оксвікт», у сфері роздільного збирання сміття працюють  також ТзОВ «Грінко» та фірма з Дніпропетровська. Має бажання працювати на івано-франківському ринку ТПВ підприємець з Калуша Сергій Мельник (ПП «ЗахідВторРесурси»). Основним напрямком діяльності цього підприємства є заготівля та переробка вторсировини та виготовлення професійного обладнання для переробки ТПВ.
За словами Сергія Мельника, підприємство, яке працює вже восьмий рік, обрало цей напрямок тому, що вважає його перспективним, оскільки збереження довкілля чистим, вільним від забруднень є дуже актуальним. Тому підприємство пропонує лінії з сортування ТПВ, перфоратори для ПЕТ-пляшок, дробилки, гідравлічні преси, які є простими в монтажі, експлуатації, низькоенергозатратні.
Шкода, каже Сергій Мельник, що місцева влада не завжди йде назустріч таким підприємцям, які займаються проблемою утилізації відходів. Зокрема, в Калуші йому заправили непомірно високу ціну за оренду приміщення, яке є в комунальній власності, непросто зайти йому і на ринок в обласному центрі. «Хотілося б більшого розуміння з боку місцевої влади до тих підприємців, які займаються такими важливими речами», – зазначає Сергій Мельник.
Думається, саме проект ЄС „Покращення екологічної ситуації в Івано-Франківську та області шляхом запровадження технології екологічного збору та переробки твердих  побутових відходів  на основі досвіду міста Бая Маре, Марамуреш (Румунія)” і сприятиме тому, що спільними зусиллями громадськості, влади і представників підприємництва проблема утилізації ТПВ значною мірою буде вирішена.
13 Травня 2011, 12:13
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47