http://www.vikna.if.ua/images/news/icon/ba8fb3e3e3942ab52da29b810910b848.jpgНа посаді заступника міського голови Василь Петрів перебував дев’ять років. За цей час, куруючи промисловість, будівництво, земельні питання та екологію, став, практично, незамінною людиною у місті. Відтак, рішення про його перехід на посаду керівника райдержадміністрації стало дещо несподіваним. А, фактично, за місяць керівництва Василя Петріва район отримав нові перспективи, заявивши про сміливі наміри побудувати новий завод із виробництва калійних добрив. Вдалося дійти згоди і з ТзОВ “Даноша”, знайти інвестора для відновлення відгодівлі великої рогатої худоби й оживити соціально-культурну сферу.

 

Про підсумки дев’ятирічної роботи у місті, перспективи — у районі і плани щодо подальшої діяльності Василь Петрів розповів в інтерв’ю "Вікнам".

— Василю Івановичу, після дев’яти років роботи на посаді заступника міського голови Вам довірили керівництво районом. Чи важко звикати до нової роботи, і який із напрямків розвитку району Ви вважаєте пріоритетним?

— За тривалий час, який я пропрацював на посаді заступника міського голови, будь-яка людина доходить до автоматизму у виконанні покладених на неї обов’язків. Усе — відомо: як вирішити проблему, як виконати завдання. І немає ніяких нових думок. Відтак, я зрозумів: потрібно рухатися в іншому напрямку. 

Крім того, коли я отримав пропозицію від голови ОДА Михайла Вишиванюка очолити Калуський район, то вважав, що тут я принесу більше користі. Адже зараз дуже важливо довести розвиток району хоча б до середнього рівня, щоб ми не були останніми. Оскільки я виріс і зараз мешкаю у районі, то біди Калущини мені відомі. 

Тож, коли я заступав на нову посаду , дуже серйозно аналізував господарську систему району, зокрема, економіку, сільське господарство. І дійшов висновку, що промисловість тут надзвичайно слабо розвинена: виробляє продукції у розрахунку 500 гривень на одного жителя району. І це — піввідсотка від об’єму області. Тобто, район у середньому перебуває на 17-му місці за промисловістю в області. При 17 адміністративних одиницях це — останнє місце. І тому для успішної роботи, насамперед, треба абсолютно змінити структуру промисловості району. 

Працюючи заступником міського голови, я провів багато переговорів з фірмами щодо переробки розсолів калійних добрив, що накопичилися сьогодні у Домбровському кар’єрі. Висновок єдиний: вирішивши питання переробки розсолів, ми вирішимо екологічні проблеми. Тому це питання для району стало принциповим.

— Ви підтримуєте ідею будівництва нового виробництва калійних добрив саме у районі. Чому, на Вашу думку, місто не здатне забезпечити належних умов для будівництва  і виробництва?

— На користь Калуського району є суто логічні аргументи. Для того, щоб побудувати завод на тому самому місці, де він був розташований, треба демонтувати всі конструкції існуючого калійного заводу. Нова установка буде надходити до Калуша модулями, і тут її тільки монтуватимуть. Оскільки калійний завод належить "Оріані", яка сьогодні перебуває у стадії санації, і нею керує рада кредиторів,  то всі основні засоби "Оріани", у тому числі і калійний завод, перебувають під судовою заставою. І для того, щоб дати дозвіл на демонтаж цього заводу, потрібна згода ради кредиторів. Такої згоди поки що не буде, тому що там задіяні великі кошти, які не "покриють" демонтажем заводу. 

Тому будівництво можливе тільки на вільній земельній ділянці. Куруючи земельні відносини, можу сказати, що ділянки  площею, яка потрібна під завод, у місті вже немає. І тому логічно буде побудувати цей завод саме на території району, ближче до шахти, де  видобуватимуть руду. Там буде і транспортна лінія, якою руду подаватимуть на переробку. 

У структуру виробництва мали б включити і розсоли Домбровського кар’єру. Тому ділянка, передбачена під завод, імовірно, буде простягатися від Домбровського кар’єру до вентиляційного і головного стволів рудника "Пійло". Ми вже розглядаємо можливі земельні ділянки для будівництва.

По великому рахунку, не важливо, де буде цей завод. Важливо, щоб він був. Завдяки йому будуть вирішені екологічні проблеми, просідання поверхні, буде створено більше 2 тис. робочих місць. Уже є домовленість із китайською стороною щодо обміну студентами. Ми сподіваємося на досвід місцевих спеціалістів-"калійщиків". Наші калійні добрива — унікальні за своїм складом, бо майже не містять хлору. 

Переробляти розсоли мали намір й американські, й українські компанії. Але жодна з них не могла вкласти наскільки багато коштів, які потрібні для відновлення виробництва. Тим більше, українські підприємства сподіваються на швидку віддачу вкладених грошей, а окупність такого виробництва — 15-20 років. 

Китай — це держава, яка має дуже великі фінансові ресурси. Більше того, китайці хочуть сюди прийти серйозно. Поряд із калійним заводом буде зроблений технопарк. Мова буде йти про відновлення магнієвого заводу, адже при виробництві калійних добрив у нас будуть утворюватися бішофіти, які є сировиною для електролізу магнію. Ми будемо отримувати при цій технології чисту харчову сіль, яка сьогодні потрібна "Карпатнафтохіму". І тому відпаде необхідність  розробляти Нижньострутинське родовище, проти якого виступає тамтешня громада. І найголовніше: ми вирішимо питання не тільки розсолів Домбровського кар’єру, але і питання укріплення шахтних пустот.

— Минулого тижня стало відомо, що ТзОВ "Даноша" пішла на серйозні поступки після зустрічі із керівництвом райдержадміністрації. Як вдалося переконати інвестора вкласти майже півмільйона гривень у розвиток району всього за місяць? Вашим попередника цього не вдавалося роками.

— Ми розуміємо, що "Даноша" сьогодні — це найбільше підприємство сільського господарства, тваринництва. Звичайно, ставити ультиматуми — неможливо, тому що район, певною мірою, "тримається" на ньому. Тому ціль зустрічі, що відбулася минулого тижня, була допомогти у подальшому розвитку "Даноші", й обговорити з інвесторами питання ведення їхнього бізнесу на території району, які нас не влаштовують. 

Перспективи у "Даноші" — досить таки "райдужні". Наразі повністю готова документація на будівництво біогазового заводу. Це зніме напругу, яка виникла у зв’язку з вивозом гноївки на поля. Після переробки у біогазовій установці гноївка вже не буде мати неприємного запаху. Саме ж підживлення гноївкою і надалі проводитиметься, бо вона позитивно впливає на ріст рослин. 

"Даноша" розглядає можливість будівництва м’ясопереробного заводу, і ми дійшли попередньої згоди щодо розташування комплексу на території нашого району. Потужність заводу велика — це 350 тис. тонн м’яса у рік. Окрім м’яса, вироблятимуть і м’ясну продукцію для споживачів не тільки нашої області, але й України.

Також "Даноша" претендує не певну кількість землі, яка сьогодні ще не обробляється. Думаю, що вже у 2012 році зможемо говорити, що  вся земля у районі буде оброблятися. 

Ми, зокрема, домовилися, щоб "Даноша" у цьому році виділила 450 тис. гривень на соціально-економічний розвиток сіл. Ці гроші вже починають надходити. Вони вже розписані по певних сільських радах, де підприємство орендує землю. 

Данці також взяли зобов’язання утримувати у належному стані дороги, по яких рухається їхня техніка, і зробити цивілізовані заїзди на свої поля. 

Землі району якраз і передбачені для того, щоб розвивати тваринництво. Всі наші колгоспи розвивали тваринництво, і великі ферми були і в Томашівцях, у Завадці, і в інших селах району. Тож, сьогодні актуальним є питання щодо відновлення відгодівлі великої рогатої худоби. Особливо це стосується Завадки, де повністю зберігся колишній тваринницький комплекс. Уже відбулася зустріч із власником, який його викупив. І наші спеціалісти, і голови сільських рад відвідали Горохів Волинської області, де інвестор займається відгодівлею великої рогатої худоби. 

Загалом, справ і проблем у районі — дуже багато. Сьогодні ми ставимо завдання кожній сільській раді визначитися з п’ятьма основними завданнями, які треба вирішити вже цього року. І ми будемо спрямовувати всі сили на їх виконання. 

— Заступивши на посаду, Ви обіцяли кадрові ротації. Чи мають шанс нинішні заступники залишитися на посадах? Зокрема, Василь Турчин, проти якого, за інформацією ЗМІ, порушили кримінальну справу за зловживання “повеневими” коштами.

— Коли я заступив на посаду, всі заступники написали заяви на складання повноважень. Наразі я позитивно вирішив питання щодо звільнення Василя Турчина з займаної посади. Це питання погоджене з головою ОДА. Інші заступники залишаться працювати. Відверто кажучи, ці зміни повинні би бути, але сьогодні заробітна плата і заступників, і керівників структурних підрозділів РДА — настільки низька, що найняти на ці посади професіоналів — дуже важко. Тому що вони сьогодні заробляють у кілька разів більше, ніж заробляє заступник голови РДА чи керівник будь-якого структурного підрозділу. 

Заміна Василеві Турчину — буде вже найближчим часом. Це також буде професіонал, який займатиметься  будівництвом, економікою й екологією. 

Є ще багато посад  у РДА, де будуть зміни. Зокрема, вирішуємо питання із заміщенням вакантної посади керуючого  апарату РДА. Для того, щоб вирішувати питання кадрів, треба підходити до цього зважено. І тому я і беру до уваги ділові якості кандидата. Мене не цікавить партійна належність. 

— Обов’язки, які Ви виконували на посаді заступника міського голови, — розділили. Чи доцільно роздрібнювати цей  пласт роботи, чи краще, щоб ці питання перебували на контролі одного заступника?

— Робота — надзвичайно неефективна, коли ці обов’язки розділені. Мої обов’язки вимагали фахового підходу: будівництво, архітектура, земельні питання, промисловість, екологія. Я за фахом — інженер-будівельник, маю освіту архітектора. Тобто, я був фахівцем у тих питаннях, які курував. Ці обов’язки дуже пов’язані. Питання архітектури і земельних відносин постійно пов’язані між собою. І коли ці питання не узгоджуються, вони завжди втрачають у професійному вирішенні. Тим більше, що це — дуже важка сфера.  

Міському голові, звичайно, видніше, як вирішувати ці проблеми. До останнього дня роботи на посаді заступника міського голови я всі питання довирішував, і не залишив якихось запущених питань. Але роботи  є дуже багато. 

— Минулого тижня стали відомі, загалом, невтішні висновки Рахункової палати, яка вважає неефективним використання коштів, виділених на подолання екологічної загрози. Як розцінюєте такі висновки?

— Мої заключення за висновками Рахункової палати вже сьогодні передані в ОДА. Я можу відповідати тільки за один напрямок — консервацію Домбровського кар’єру. Тому що я його курував. Загальна потреба для консервації кар’єру — 280 млн. гривень. Це — загальна потреба. У 2010 році було виділено 51 млн. гривень, тобто менше 20%. 

Приступаючи до консервації кар’єру, було заплановано вирішити три проблеми: ліквідувати загрозу прориву річки Сівки у кар’єр, ліквідувати загрозу прориву дамби хвостосховища №2 і зменшити джерело засолення водоносних горизонтів. 

У висновку ж зазначили, що ці роботи проводились без моніторингу. А чи були виділені кошти на моніторинг? За розробку проектної документації ми сьогодні винні інституту "Гірхімпром" більше 3 млн. гривень. Тобто, навіть кошти на розробку документації не були передбачені. Ми заплатили всього 200 тис. гривень, які були виділені з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища. 

На всіх нарадах щодо консервації Домбровського кар’єру я ставив питання щодо розгляду Національною академією наук України  проектів консервації. Такий розгляд відбувся за участю профільних інститутів. Там було підтверджено, що запропонований шлях консервації кар’єру — єдиний. І, якщо виділено 20% коштів, і при цьому досягнуто три цілі, які були поставлені, то я вважаю, що кошти використані ефективно.

Наразі ми виконали 40% робіт, але ліквідували загрозу прориву Сівки. Тобто, найближчих кілька років прорив річки — неможливий. Ми побудували розсолопровід, який дає можливість при будь-яких повенях почати скид розсолів у Домбровський кар’єр, і таким чином не допустити прориву дамби хвостосховища. І — зменшили джерело засолення. Якщо засолення водоносних горизонтів відбувалося від відвалу №1 і відвалу №4 хвостосховища №1, то на 60 га відвалу №1 ми зробили рекультивацію. Звичайно, зроблено не все. Але на все треба було дати 280 млн. гривень. Тоді всі проблеми були би вирішені. 

У жодному висновку Рахункової палати не йдеться, що гроші використані не за призначенням. Тож, ніякого зняття чи повернення цих коштів не буде.

— У світлі останніх подій, зокрема, скандалу навколо висловлювань заступника міського голови Віталіни Радецької на нараді з медиками Калуської ЦРЛ, як можете прокоментувати ситуацію?

— Важко коментувати ці всі заяви. Якщо це дійсно так було, то у Віталіни Радецької, напевне, дуже слабка підготовка державного службовця. Людина думає, що вона — і надалі бізнесмен. А поведінка державного службовця, його висловлювання повинні відповідати Присязі держслужбовця. 

Якщо — не відповідає, то треба було зразу заявити про наклеп чи неправильне тлумачення слів. Якщо ці вислови — правда, то тоді оцінку їм дасть міський голова. Загалом, я не думаю, що цей резонанс приніс якісь дивіденди місту.

Заступник міського голови великого міста — це публічна людина. Кожен її крок, кожен вислів має бути обдуманий. Я впродовж дев’яти років ніколи не дозволив собі будь-який вислів, який би хоч чимось кидав тінь на територіальну громаду. 

— Будуючи план роботи у районі на тривалий час, чи розраховуєте Ви колись повернутися у місто? Чи складете конкуренцію кандидатам на посаду міського голови на найближчих виборах?

— Думаю, що складу конкуренцію. До виборів є ще багато часу і говорити про це зарано. У мене є багато планів щодо роботи у районі.

Я став депутатом обласної ради також на виборах по мажоритарному окрузі, перемігши відому у Калуші людину, яка була двічі у Верховній Раді (Євгена Гірника. — Авт.). Тому певний рівень довіри як міста, так і району у мене буде. Наперед загадувати не будемо. Якщо це буде потрібно, то я зроблю такий крок.

— Дякую, Василю Івановичу, за розмову.

16 Травня 2011, 12:53
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Влада:
Франківський виконком затвердив новий порядок розміщення вивісок
30 Грудня 2016, 18:09
На засіданні колегії департаменту охорони здоров’я ОДА обговорили стан справ у медичній галузі
30 Грудня 2016, 11:19
У прикарпатській поліції відбулося засідання поліцейської комісії
30 Грудня 2016, 8:52
Марія Савка: Івано-Франківська область готова до оперативного реагування на надзвичайні ситуації у період прийдешніх свят
30 Грудня 2016, 8:09
30 грудня - засідання виконавчого комітету
30 Грудня 2016, 7:14
Аграрії Прикарпаття проаналізували стан галузі за 2016 рік
28 Грудня 2016, 16:59
Відтепер ми співпрацюємо з Попасною
28 Грудня 2016, 8:30
Відбулося засідання колегії управління спорту
28 Грудня 2016, 8:08
Марія Савка: Опалювальний сезон на Івано-Франківщині проходить у злагодженому режимі
27 Грудня 2016, 14:04
У селі Слобідка, на Городенківщині, де проживає майже 700 громадян, відкрито новий заклад культури
27 Грудня 2016, 8:57
В облдержадміністрації відбувся семінар для новообраних голів ОТГ
27 Грудня 2016, 8:34
Оперативна нарада
27 Грудня 2016, 6:36
На центральне теплопостачання Івано-Франківська чекає повна модернізація
26 Грудня 2016, 18:30
В Івано-Франківську стартує проект оновлення тролейбусного парку
26 Грудня 2016, 18:06
Народний депутат з Коломиї Юрій Тимошенко зібрався у президенти
26 Грудня 2016, 16:01
Кінець епохи: депутати звільнили Ольгу Бабій з посади директора ОТБ “Галичина”
26 Грудня 2016, 14:58
Олександр Стратюк проінформував обласну раду про роботу органів прокуратури в 2016 році
26 Грудня 2016, 11:48
82-м учасникам АТО та їх сім’ям буде надано матеріальну допомогу на поліпшення житлових умов
26 Грудня 2016, 8:52
З нагоди Дня енергетика Президент відзначив прикарпатця
23 Грудня 2016, 19:43
Голова Франківської ОДА вибачився перед медиками за заборгованість по виплаті зарплати
23 Грудня 2016, 16:30
Для Снятинської ЦРЛ придбали новий УЗД-апарат
23 Грудня 2016, 13:42
Франківська міська рада затвердила надбавки меру, заступнику та секретарю
23 Грудня 2016, 13:13
Франківська міська рада планує будувати міст на Пасічну за кошти держави
23 Грудня 2016, 10:30
Франківський «Електроавтотранс» візьме кредит на 8 мільйонів для закупівлі тролейбусів
23 Грудня 2016, 10:08
У Франківську “Новий театр” став комунальним
22 Грудня 2016, 21:30