Інжир, фіга, смоква - все це назви одного й того ж дерева, одного й того ж плоду, відомого людству з часів перших людей у раю. Наразі відомо близько ста сортів інжиру. Всі вони мають потужну лікувальну й оздоровчу дію. Варто взяти це до уваги і виростити фрукт, скажімо, у себе на дачі. Садівник і виноградар Богдан Гаморак з Тлумача вже 25 років плекає інжир і набирається здоров'я.

Презентація екзота

На ярмарку саджанців, влаштованім минулої неділі клубом «Виноградарі Прикарпаття», маленькі деревця інжиру викликали велику цікавість. Франківці спочатку здивовано розглядали міцненькі пагони з оригінальним листям і зеленими кульками плодів. Потім дізнавалися, що це за екзоти та як доглядати за ними. І забирали саджанці. «Ці рослини цілком адаптовані до умов Прикарпаття, - відзначає Богдан Гаморак. - Діленки отримані від дорослих екземплярів, які виросли і плодоносять у Тлумачі».

Пан Богдан вирощує інжир з 1986-го року. За цей час на його дачі піднявся цілий фіговий сад. Є кущі, які проросли із зерняток. Є деревця із живців. Зерняткові проростки найбільш стійкі до вибриків прикарпатської погоди, зауважує садівник.

Ростуть триметрові фіги у відкритому ґрунті. Зимують надворі. Щоправда, потребують укриття від морозів. Господар прикриває стовбури дерев сухою травою, гілки закутує тканиною чи брезентом. «Інжир не хворіє, - розповідає він. - Навіть у морози не втрачає життєвої сили. Якщо гілки таки прихоплює холод, рослина все одно відновлюється - пускає нові гілки з бруньок біля кореня».

Фіги починають плодоносити на третій-четвертий рік життя. Відро плодів вагою 50-70 г можна зібрати з десятилітнього дерева. Їх заморожують, сушать, консервують, переробляють на варення і джеми. «Це справжня смакота, а ще - комора здоров'я», - каже пан Богдан. То що там, у тій комірчині?

Кава від кашлю

«Фігові листки використовують за призначенням», - жартує пан Богдан, натякаючи на те, як ними послуговувалися Адам і Єва. Жарти жартами, але і листя, і плоди інжиру є цінною лікарською сировиною. «Фіги використовує і традиційна, і народна медицина», - каже Богдан Гаморак. У першому випадку інжир є складовою ліків від тромбоемболії, тромбофлебіту, серцево-судинних недуг. В другому - самодостатнім лікувальним засобом. Як-от у рецептах відомого лікаря-травозная Наталії Земної (Зубицької). Керівник Спільноти природолікування та мережі аптек «Зелена планета» рекомендує передовсім їсти фіги.

Плоди інжиру, за словами пані Наталії, - джерело корисних речовин. Містять білки, природні цукри (фруктозу і глюкозу), каротин, вітаміни В6, РР і С, а також калій, кальцій, фосфор, магній і залізо, пектинові речовини, органічні кислоти (пантотенову і фолієву). Відтак фіги зміцнюють судини. Вони корисні для мозку: завдяки калію та вітаміну В6 покращують кровообіг та передачу нервових імпульсів. Ненасичені жирні кислоти, що містяться в плодах, знижують рівень холестерину в крові. Клітковина і пектини стимулюють роботу кишечника. Всього п'ять сушених фіг задовольняють добову потребу людини в клітковині. А дрібні горішки, які містяться всередині плоду, покращують перистальтику кишечника.

Свіжі плоди мають потогінну дію, виводять солі та токсини, тому інжир корисний хворим на артрит. Вода, в якій вимочують сушений інжир (так реанімують плоди), настільки насичена мінеральними речовинами, що її вживають натще як лікувально-профілактичний засіб при захворюваннях суглобів та кісток.

Оскільки заліза в інжирі більше, ніж у яблуках, його рекомендують при залізодефіцитній анемії. Через велику кількість фолієвої кислоти, фіги корисні майбутнім мамам. Якщо плоди інжиру висушити і розтовкти, отримаємо ароматний порошок - так звану інжирову каву. Його заварюють (по 2 чайні ложки на склянку води) і п'ють при бронхіті, запаленні легенів, астмі і стенокардії. Для лікування захворювань верхніх дихальних шляхів - трахеїтів, ларингітів тощо - інжир варять у молоці за таким рецептом: 5-7 плодів сухого інжиру запарити 200 мл молока, півгодини настояти, розтерти. Приймати теплим по півсклянки два-три рази на день.

Молочко проти тромбів

Молочний сік недозрілого інжиру містить особливий фермент - фіцин. Він розщеплює білки тромбів - фібриноген і фібрин, тому вважають, що інжир сприяє розсмоктуванню кров'яних згустків, знижує згортання крові, допомагає при венозній недостатності. Молочком інжиру змащують мозолі або кондиломи. Десять сеансів, і вони зникають. А ще молочний сік інжиру жене пісок з нирок. Щоби добути молочний сік з фіги, треба від щойно зірваного незрілого інжиру відірвати плодоніжку і потиснути плід. Знімати плоди краще вранці або ввечері, коли в них більше соку.

В листі фіги також є молочний сік. З його допомогою зводять бородавки і сліди татуювання. Окрім того, листки інжиру містять ефірну олію і речовини, які мають антигрибкову й бактерицидну дію. Відвар із сухого листя інжиру п'ють при ентеритах і ентероколітах: 2 столові ложки заливають склянкою окропу, тримають на водяній бані 15 хвилин, вистуджують. Випивають у три прийоми впродовж доби.

Застосовують також зелені подрібнені листки фіги як припарки чи компреси при флюсах, наривах, фурункулах. З допомогою кремів та мазі на їх основі позбуваються екземи, лікують прояви псоріазу, запальні процеси шкіри. Проте, застерігає пані Зубицька, цими кремами не слід користуватися в сонячні дні перед виходом на вулицю, оскільки біологічно активні речовини рослини підвищують чутливість шкіри до ультрафіолету. До того ж, плоди інжиру та сік з його листя протипоказані хворим на подагру (через щавлеву кислоту), людям з гострими шлунково-кишковими захворюваннями (через велику кількість клітковини) і цукровим діабетом (через велику кількість цукру).

Галицький кореспондент

 

16 Травня 2011, 14:27
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47