Скандал довкола заступника міського голови Калуша Віталіни Радецької, яка місяць тому обізвала калушан «нєдоразвітим рєріоном» і «циранамі нємитимі», не вщух, а, навпаки, ще відчутніше розгоряється. А олії у вогонь підлило ще й звернення 11 травня об’єднаного профкому медпрацівників Калуша, видруковане в одному з місцевих часописів. Тож прес-конференція міського голови Калуша Ігоря Насалика радше видавалася публічним гасінням «пожежі», в якому, проте, слів вибачення за свою заступницю не було...

Перед початком прес-конференції під Калуською міською радою відбулася акція протесту з участю представників калуських міської та районної організацій «Свободи» і районної організації «Батьківщини». Кілька десятків пікетувальників тримали в руках плакати з написами «Оголосити Радецьку персоною нон ррата на Калущині!», «Послідовницю Табачника — Радецьку звільнити!», «Заступника мера — до відповідальності!» і дружно вигукували: «Радецькій — ганьба!», «Меру — ганьба!». Акція (кажуть, що відбулася вперше за шість років) стала своєрідним камертоном і для прес-конференції міського голови Калуша Ігоря Насалика, на яку, нехтуючи ще «теплий» український закон про доступ до публічної інформації, калуські чиновники під опікою правоохоронців-спеців вдалися пропускати журналістів до міської ради за списком і вимагали посвідчень.

А власне спілкування з міським головою, як на нас, більше було схоже на  «викручування» мера за свою заступницю. Попри те, що Ігор Насалик не забував час від часу нагадувати присутнім, що не є «адвокатом Віталіни Броніславівни». Передусім Ігор Степанович вдався спростовувати інформацію калуського часопису «Західний вісник» стосовно програми безкоштовної медицини, яку впроваджує в Калуші його політична сила.

— Зрозуміло, що інформація щодо непридатності закуплених медпрепаратів — неправдива. Інакше б ті, хто їх завозив, уже сиділи б у тюрмі, — наголосив міський голова ігор Насалик. — Але я не мав наміру звертатися до суду. Хоч ні я, ні члени моєї родини не є засновниками чи акціонерами тих компаній, що постачають медикаменти в Калуську ЦРЛ. До речі, ліки нам надходять ще за торішніми тендерними цінами. Так, у нас є китайські медпрепарати, але ж у світі 70% їх виготовляють власне індія і Китай. Українські ж виробники медикаментів, на відміну від тих, що надходять у ЦРЛ, не мають найвищих сертифікатів якості. Тож я вирішив більше не мовчати — звернувся до суду на редакцію газети і виставив свої претензії.

Міський голова Калуша, окрім того, оприлюднив свою версію появи Віталіни Радецької в ранзі заступника міського голови і куратора калуської медицини. Виявляється, що свого часу Ігор Насалик та його рідні лікувалися в київській клініці, співвласником якої була Віталіна Радецька, і їм дуже там сподобалося. «Моя розмова, — пояснив Ігор Степанович, — була спрямована на те, щоб комунальні лікувальні заклади міста Калуша працювали так доброякісно, як приватні в Києві». Міський голова повідомив, що Віталіна Радецька наразі на лікарняному — перебуває в лікарні своєї клініки (через 20 хвилин ігор Насалик вже сказав, що просто в лікарні у Києві), а також, що передала йому заяву про звільнення, проте «до того буде захищати свою честь і гідність у суді».
— Ніколи не вважав, що анонімка може бути приводом до дискусій. Треба дати можливість людині себе захистити. А я і без «губернатора», і без депутатів райради прийму своє рішення, — сказав Ігор Насалик.


Під час прес-конференції в присутності представників ЗМІ, депутата обласної ради Василя Поповича, учасників акції пікетування міський голова Калуша пообіцяв, що у вівторок на сесії Калуської міської ради зініціює розгляд питання про заступника міського голови Віталіну Радецьку.

Звернення медиків — не анонімка

Того ж дня представники ЗМІ мали можливість поспілкуватися і з шеф-редактором калуського «Західного вісника» Ольгою Сікорою. У своїй заяві вона звернулася до міського голови Калуша Ігоря Насалика з проханням «звільнити Віталіну Радецьку з посади і не дратувати галичан», а особисто міському голові — «не приїжджати до Калуша як на «віцєчку», а жити в місті. Щоб і він, і його сім’я дихали одним повітрям з калушанами, пили ту ж саму воду, що й жителі міста, лікувалися в калуських лікарів тощо. Словом, жили життям калушан».

Принциповим було питання щодо письмового звернення до редакції деяких медпрацівників Калуської ЦРЛ, яке стало приводом до подальшого розгортання скандалу навколо заступника міського голови Віталіни Радецької і яке ігор Насалик назвав «анонімкою». Міському голові (і без прес-конференції його опонентки) важко було повірити з кількох причин: по-перше, автор цих рядків кулуарно спілкувався з працівниками ЦРЛ, які підтвердили інформацію про дії Віталіни Радецької; по-друге, невже настільки наївні і непоінформовані депутати Калуської райради, де більшість — політичні «штики» того ж ігоря Насалика, щоб приймати сесійне рішення на основі анонімки? і по-третє, а що, письмове звернення об’єднаного профкому медпрацівників — також анонімка? Адже під час зустрічі з журналістами Ольга Сікора документально підтвердила: звернення медиків реальне, з конкретними прізвищами й особистими (до речі, не факсимільними) підписами.

— Минув місяць, і не треба реальні факти переводити у плітки, — підсумувала Ольга Сікора. — Ми провели журналістське розслідування не тільки в Калуші, а й у Києві. І з’ясували, що клініка Віталіни Радецької проіснувала всього три роки — з 2007-го, а пацієнти про неї нічим добрим не відгукуються. Окрім того, Голосіївський та Апеляційний суди Києва вже дали оцінку діям Віталіни Броніславівни: 17 травня 2010 року порушено і не закрито кримінальну справу. А ігор Степанович цю людину привіз до Калуша та відрекомендував своїм виборцям і загалом калушанам як медичне світило, як керівника «суперової» медичної клініки.

Та попри все ми не ставимо під сумнів її фаховість як лікаря, проте кажемо інше: на посаді державного службовця Віталіна Радецька образила й принизила калушан, а тому повинна відповісти за свої вчинки.

У вівторок, як і обіцяв міський голова Калуша Ігор Насалик, справді відбулася позачергова сесія Калуської міської ради. Але попри обіцянки міського голови ініціювати розгляд питання про заступника міського голови Віталіну Радецьку на сесії міськради, дані  журналістам під час прес-конференції, депутати дві години  дискутували про скандальну ситуацію у «різному». Та жодного рішення не прийняли, тому що через тиждень очікуються перші висновки прокурорської перевірки як реагування на звернення народного депутата Верховної Ради України Зіновія Шкутяка.


19 Травня 2011, 11:00
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...


Коментарі:

Автор: , 19 Травня 2011, 23:27
Відповісти

Автор: , 19 Травня 2011, 23:29
Відповісти

Автор: , 20 Травня 2011, 19:10
Відповісти

Автор: , 20 Травня 2011, 19:52
Відповісти

Автор: , 20 Травня 2011, 21:58
Відповісти

Автор: , 25 Травня 2011, 15:29
Відповісти

Додати новий коментар



Останні новини з категорії Політика:
Головою Космацької ОТГ обрали діючого голову сільської ради
19 Грудня 2016, 18:31
У Тлумачі 12 партій змагатимуться за 26 депутатських мандатів
16 Грудня 2016, 18:54
Три територіальні громади Коломийщини через тиждень обиратимуть місцеву владу
08 Грудня 2016, 18:06
Троє прикарпатців увійшли до складу політради партії "Укроп"
28 Листопада 2016, 8:37
На Прикарпатті стартувала підготовка до перших виборів в об’єднаних громадах
08 Листопада 2016, 20:04
18 грудня у семи ОТГ Івано-Франківщини відбудуться вибори
11 Жовтня 2016, 9:43
На Прикарпатті 8 об’єднаних громад чекають на вибори
04 Жовтня 2016, 20:39
Михайло Королик очолив Івано-Франківську обласну організацію ВО "Свобода"
20 Вересня 2016, 21:28
ЦВК прийняла 100% протоколів з ОВК. Переміг Віктор Шевченко
18 Липня 2016, 20:16
Чесно: Вибори на Прикарпатті – змагання політичних обіцянок
14 Липня 2016, 18:27
Левко Лук’яненко у Франківську: “Сьогодні потрібно зробити парламент більш гідним”
12 Липня 2016, 16:17
У виборах по 85 округу члени ДВК від “технічних” кандидатів де-факто працюватимуть на одного кандидата
06 Липня 2016, 20:05
У Калуші на базарі Тягнибок агітував за кандидата від “Свободи”
04 Липня 2016, 10:07
Вибори на Прикарпатті: коли і кого з кандидатів ми почуємо і побачимо?
01 Липня 2016, 13:17
У виборчому окрузі №85 виборців спокушають безкоштовними святами, подарунками та екскурсіями
30 Червня 2016, 11:50
Велика кількість кандидатів – політична технологія для дезорієнтації виборців, – М.Лисюк голова КВУ в області
24 Червня 2016, 14:29
Стали відомі імена ще трьох кандидатів у парламент по округу №85
16 Червня 2016, 8:07
На калуському окрузі зареєстровано вже дев’ять кандидатів
13 Червня 2016, 17:20
ОПОРА: ЦВК зареєструвала ще 3 кандидатів по округу №85 та здійснило заміну у складі комісії
08 Червня 2016, 12:23
На Прикарпатті селяни не пішли голосувати, тому що не впевнені, що їм виділять кошти на дитячий садок
28 Березня 2016, 20:53
Нині в «Правому секторі» відбуваються неконтрольовані процеси, – Ярош
26 Лютого 2016, 18:58
Сич стверджує, що сесію обласної ради не скликають через БПП
26 Листопада 2015, 21:23
Ігор Насалик привітав Руслана Марцінківа з перемогою
16 Листопада 2015, 17:43
ЦВК оприлюднила інформацію про явку в другому турі місцевих виборів
16 Листопада 2015, 15:21
Івано-Франківська ТВК оголосила результати виборів в Івано-Франківську
16 Листопада 2015, 12:02