Голови Львівської, Тернопільської й Івано-Франківської обласних рад  спільно висловили на Прикарпатті свою позицію щодо провокацій 9 травня і можливих наступних «червоних» підступів.

Як і передбачалося, 9 травня відбулася за підтримки зовнішніх і внутрішніх антиукраїнських сил цілеспрямована антинаціональна й українофобська протидержавна провокація на території України, зазначив голова Івано-Франківської обласної ради Олександр СИЧ на брифінгу голів галицьких обласних рад під час спільного засідання депутатських комісій цих рад на Городенківщині.

«Попри те, що активісти ВО «Свобода» і загалом депутати трьох обласних рад зробили все можливе, щоби запобігти демаршеві чи нейтралізувати його і навіть прийняли відповідні рішення рад, все одно провокація виникла. Її епіцентром став Львів. Але певні елементи її було реалізовано і в Івано-Франківську й Тернополі. На Прикарпатті, зокрема, всупереч рішенню обласної ради червоні прапори таки вивішували в обласному центрі і в Коломиї. Тому ми поставили перед правоохоронними органами завдання виявити порушників і застосувати до них адміністративні стягнення. Якщо правоохоронці мають оперативну відеозйомку порушень з боку представників громадськості, які цілком обррунтовано й на законних підставах виконували рішення сесії облради і не допускали використання червоних прапорів, то мають бути, очевидно, й такі матеріали на тих, хто підіймав червоні прапори. Нагадаю, що на 9 травня Президент так і не підписав було відомий закон ВР про масове їх використання, а отже, законним на той час було тільки рішення обласної ради якраз про їхню заборону. Органи виконавчої влади та правоохоронні зобов’язані були виконувати його. Тому нині ставимо питання про встановлення осіб, винних у тому правопорушенні. Якщо ж цього не буде зроблено, то сесія облради ініціюватиме доволі жорсткі пропозиції щодо самих представників органів виконавчої влади і правоохоронних органів», — підкреслив О. Сич.

Своєю чергою голова Львівської обласної ради Олег ПАНЬКЕВИЧ висловив занепокоєння, що правоохоронні органи однобоко розглянуть події 9 травня. «Фактично, як виглядає, саме міліція стала інструментом реалізації антиукраїнських сценаріїв, посприявши, так би мовити, в доставці провокаторів на місце подій, — сказав він. — Ми чули заяву міністра внутрішніх справ Анатолія Могильова на пленарному засіданні Верховної Ради, з якої випливає, що, так і не провівши розслідування, правоохоронці вже зробили висновок, що в усьому винні націоналісти, львівська громада загалом. Отже, ймовірні нові політичні репресії. Центральна влада хоче залякати людей, заглушити національне піднесення, яке спостерігаємо в Галичині й у нашому регіоні зокрема. Але такі дії викличуть відповідну реакцію з боку свідомих українців. Ми не допустимо, щоби на 20-му році незалежності України звинувачували патріотів, щоби знову пропонували нам не лише символіку, а й мислення старої системи. Тому дуже важливо дати гідну відсіч новим провокаціям, які плануються чи на 22 червня, чи на якусь іншу «червону» дату. Оголошено ж похід на національно свідому Україну. Нині це Львівщина, Івано-Франківщина, Тернопілля, Рівненщина, Волинь. Але це всеукраїнська проблема, а не лише західних областей. Ми, українці, маємо об’єднатися задля спротиву ймовірним провокаціям, протиставити їм  згуртованість і чітку взаємодію».


За словами голови Тернопільської обласної ради Олексія КАЙДИ, дарма інкримінують «Свободі», що то вона організувала масові заходи у Львові 9 травня. «Як на мене, це якраз і був яскравий приклад самоорганізації людей, котрі знають дуже добре на прикладах своїх родин, що таке тоталітарні режими, і самі вийшли на знак протесту на вулиці, — наголосив він. — Їх ніхто не організовував. Зрештою, не було в тім потреби. Люди вийшли за покликом свого сумління, на голос власної крові, в якій клекоче генетична пам’ять про подвиги наших попередників, на яких маємо рівнятися. Вони зупинили червону вакханалію, що їй, по суті, й посприяли ті органи, які після цього навряд чи можна називати «правоохоронними». На Тернопіллі вже почали затримувати людей без будь-яких поважних причин. Приміром, три доби тримали в міліції одного з наших активістів, який на виконання рішення сесії обласної й міської рад зняв червоний прапор, не завдавши при цьому нікому ніякої шкоди. Але навіть тоді, коли слідчі переглянули всі відеоматеріали, заслухали свідків і зрозуміли, що немає за що посадити його, все одно за погодженням прокуратури вимагали від суду вердикту на те, щоби ще два місяці утримувати його під вартою. На щастя, суд не підтримав того подання. Натомість відома особа, яка у Львові стріляла й поранила людину, котра тепер у лікарні, й далі розгулює містом — ніхто її так і не заарештував і не висунув обвинувачення. Отак у нас є, що рвалтівники, злодії, грабіжники та інші явні злочинці — на волі, а патріотів, котрі виступають проти радянської символіки, під якою гинули мільйони українців, намагаються кинути за ррати, аби залякати інших. Ми не піддаємося на провокації і не провокуємо нікого, а лише захищаємо честь та історію свого народу, української нації. І стоятимемо в обороні цих цінностей і надалі, як би хто це не називав».


Олександр Сич також повідомив, що в інформаційній сфері України спостерігається початок такої самої масштабної підготовки, яка була напередодні 9 травня. «Але ми й надалі докладатимемо зусиль, аби жодних провокацій на території області не сталося, — заявив він. — Так, ми сумуватимемо за всіма загиблими внаслідок совєтсько-німецької війни, схилимо голови, але не допустимо спекуляцій на крові цих жертв».


Так само голови обласних рад висловилися й щодо святкування Дня героїв, 120-річчя від дня народження Євгена Коновальця й інших дат. Як відзначали їх раніше на наших теренах, так і далі святкуватимуть. «Не збираємось остерігатися, що хтось звідкись приїде й чинитиме нам перепони. А навпаки, запрошуємо всіх на святкування наших перемог і вшанування наших героїв, від яких жодним указом не забрати цих народних звань. Але хто до нас, як мовиться, з мечем, той від меча й...», — зазначив зокрема О. Кайда.
23 Травня 2011, 13:37
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...


Коментарі:

Автор: , 29 Травня 2011, 10:15
Відповісти

Додати новий коментар



Останні новини з категорії Політика:
Головою Космацької ОТГ обрали діючого голову сільської ради
19 Грудня 2016, 18:31
У Тлумачі 12 партій змагатимуться за 26 депутатських мандатів
16 Грудня 2016, 18:54
Три територіальні громади Коломийщини через тиждень обиратимуть місцеву владу
08 Грудня 2016, 18:06
Троє прикарпатців увійшли до складу політради партії "Укроп"
28 Листопада 2016, 8:37
На Прикарпатті стартувала підготовка до перших виборів в об’єднаних громадах
08 Листопада 2016, 20:04
18 грудня у семи ОТГ Івано-Франківщини відбудуться вибори
11 Жовтня 2016, 9:43
На Прикарпатті 8 об’єднаних громад чекають на вибори
04 Жовтня 2016, 20:39
Михайло Королик очолив Івано-Франківську обласну організацію ВО "Свобода"
20 Вересня 2016, 21:28
ЦВК прийняла 100% протоколів з ОВК. Переміг Віктор Шевченко
18 Липня 2016, 20:16
Чесно: Вибори на Прикарпатті – змагання політичних обіцянок
14 Липня 2016, 18:27
Левко Лук’яненко у Франківську: “Сьогодні потрібно зробити парламент більш гідним”
12 Липня 2016, 16:17
У виборах по 85 округу члени ДВК від “технічних” кандидатів де-факто працюватимуть на одного кандидата
06 Липня 2016, 20:05
У Калуші на базарі Тягнибок агітував за кандидата від “Свободи”
04 Липня 2016, 10:07
Вибори на Прикарпатті: коли і кого з кандидатів ми почуємо і побачимо?
01 Липня 2016, 13:17
У виборчому окрузі №85 виборців спокушають безкоштовними святами, подарунками та екскурсіями
30 Червня 2016, 11:50
Велика кількість кандидатів – політична технологія для дезорієнтації виборців, – М.Лисюк голова КВУ в області
24 Червня 2016, 14:29
Стали відомі імена ще трьох кандидатів у парламент по округу №85
16 Червня 2016, 8:07
На калуському окрузі зареєстровано вже дев’ять кандидатів
13 Червня 2016, 17:20
ОПОРА: ЦВК зареєструвала ще 3 кандидатів по округу №85 та здійснило заміну у складі комісії
08 Червня 2016, 12:23
На Прикарпатті селяни не пішли голосувати, тому що не впевнені, що їм виділять кошти на дитячий садок
28 Березня 2016, 20:53
Нині в «Правому секторі» відбуваються неконтрольовані процеси, – Ярош
26 Лютого 2016, 18:58
Сич стверджує, що сесію обласної ради не скликають через БПП
26 Листопада 2015, 21:23
Ігор Насалик привітав Руслана Марцінківа з перемогою
16 Листопада 2015, 17:43
ЦВК оприлюднила інформацію про явку в другому турі місцевих виборів
16 Листопада 2015, 15:21
Івано-Франківська ТВК оголосила результати виборів в Івано-Франківську
16 Листопада 2015, 12:02