«Вчишся водити? Як успіхи?» - запитали товариша. «Їздити ще не навчився. Але пішоходів уже ненавиджу!» - відповів той фразою з бородатого анекдоту. Без жартів: стосунки між водіями і пішоходами у Франківську - напружені. Рівень протистояння відчуває кожен, хто буває в центрі міста. Прихована війна точиться передовсім на нерегульованих - без світлофорів - перехрестях, на переходах і поза ними. Є жертви.

Як барани на дорозі

Жертви - водії. Типова ситуація. «Вони мене забодали! Соваються, як стадо баранів по дорозі!» - гарячкує, повертаючи біля медакадемії, з Галицької на Грушевського, Михайло Рощук. Двадцять вісім років його професійного водійського стажу дають право висловлюватися. Пан Михайло їздить містом щодня і щодня потрапляє в десятки дорожніх епізодів, коли пішоходи порушують Правила дорожнього руху (ПДР). «Переходять дорогу, де стрелило - просто посеред вулиці. Не доходять кілька метрів до «зебри» і лізуть просто під колеса машин. Перебігають на червоний. Ходять проїжджою частиною. Починають іти переходом, а потім повертаються назад. Або виходять і стоять. Чи смикаються туди-сюди. Як мені, водію, все це сприймати?» - обурюється пан Михайло.

Кожен водій має власний перелік порушень пішоходів, залежно від того, якими вулицями рухається найчастіше. Визначаючи типові, варто зупинитися на перехрестях, поблизу яких розташовані громадські місця, торгові центри, ринок тощо. Специфіка руху тут така, що створюється суцільний потік перехожих. Люди безперервно переходять вулицю. Не зупиняються і не пропускають машини. Водії сунуть уперед, маючи надію на страх пішоходів перед колесами. Нічого подібного! Людська ріка огинає капоти і тече далі. Думаєте, водії в цій ситуації грішать міцними словечками? Більше чути пішоходів. Їх гнівне «куди преш?» адресоване автомобілям, які дозволили собі знаходитися на проїжджій частині.

Критичні місця Франківська

Найбільш конфліктні для водіїв і пішоходів вулиці - Галицька, Новгородська, Тичини, Грушевського, Січових Стрільців, Незалежності, Мазепи, Чорновола. На перехрестях, які не регулюються, пішоходи найчастіше порушують правила. Багато хто робить це свідомо і виклично.

Експеримент. Півгодини навпроти друкарні - і ми «зловили» п'ятеро порушників. Четверо переходили дорогу на заборонний світлофор. Один чоловік, здавалося, чекав зеленого. Та раптом стрепенувся і рвонув на протилежний бік, коли для водіїв блимав жовтий і вони ще закінчували рух. Коли йому посигналили, зупинився і замахав кулаками. У цей час за якихось тридцять метрів від переходу, просто за автобусною зупинкою, перебігали смуги руху ще якісь перехожі-порушники.

«У мене самого сьогодні була ще та ситуація, - розповідає керівник прес-служби управління ДАІ в області Костянтин Кулак. - Бачу: дівчина стоїть на краю тротуару, зібралася перебігати дорогу. А переходу нема! Ми на швидкості шістдесят кілометрів. Пригальмувати чи ні? Спостерігаю: рушила вперед, зараз точно побіжить! Гальмую. Дівчина побігла. Машина зупинилася за два метри від неї. Вийшли, гукаємо. Ну, а вона - навтьоки, не оглядаючись. І що з такими робити?» Ну, вже якщо працівники ДАІ не знають...

Вся центральна частина міста, на думку пана Кулака, є критичним місцем для водіїв. «Люди біжать поміж машинами, вискакують на дорогу, - констатує він. - Водій може не очікувати такого повороту подій. Різко загальмує - ризикує отримати удар ззаду. Маневрує - ризикує зачепити інших. Фактично пішоходи створюють аварійні ситуації на дорогах...»

Один оштрафований

Пішоходи також є жертвами. Кожна четверта ДТП відбувається за участю пішоходів. Від початку року сталося 27 таких дорожньо-транспортних пригод. В них загинуло п'ятеро, було травмовано 24 людини. «Це майже наполовину менше, ніж торік», - відзначає речник ДАІ. Невже інспектори почали працювати з пішоходами? Може, стоять на перехрестях і штрафують за перехід у невстановленому місці?

Місцева бувальщина твердить, що останній раз пішохода за порушення ПДР оштрафували у Франківську в 1972-му році. Втрапили на чиновника, щойно призначеного на високу посаду. Начебто відтоді перед спецопераціями з вилову недисциплінованих пішоходів заведено вивчати портфоліо городян з «високим імунітетом». Так чи ні, але карають пішоходів у нашому місті досить рідко. Серед ваших знайомих є хоч один оштрафований?

До речі, на інспектора, який не реагує на порушення ПДР пішоходами, слід скаржитися начальнику управління ДАІ в області. Відповідно до Інструкції з діяльності підрозділів дорожньо-патрульної служби Державтоінспекції МВС України (Наказ МВС від 13.11.2006), завданням ДПС є забезпечення безпечного й безперебійного руху транспортних засобів (п. 3.3), організація безпечного та безперешкодного процесу дорожнього руху (п.7.1.2), постійний контроль за дотриманням учасниками дорожнього руху установлених правил, норм і стандартів (п.7.1.5). А методи несення служби - застереження учасників дорожнього руху від порушень (п.12.7.3) та втручання при правопорушеннях(п.12.7.4). Якщо інспектор не виконує обов'язків і самоусувається від регулювання дорожнього руху, він порушує законодавство, нормативні документи, які регулюють діяльність підрозділів ДПС та МВС, та права учасників дорожнього руху.

Діток вчать, бабці - відпочивають

«Час від часу ми проводимо операцію «Пішохід», - стверджує Костянтин Кулак. - Складаємо адмінпротоколи. Згідно з чинним законодавством, порушення ПДР караються штрафом від 51 до 85 грн. (ст.127 ч.1 КпАП України). Якщо ж при цьому створена аварійна ситуація, штраф для пішохода збільшується - від 170 до 255 грн. (ст.127 ч.4). Але ця ситуація - неоднозначна. Якщо всі водії мають із собою права, то пішоходи рідко носять документи. Щоби скласти протокол, треба пройти довгу процедуру - везти затриманого у відділок, встановлювати особу. Це займає багато часу. Виходить так, що ресурси витрачаються заради дрібних порушень. До того ж, у нас мало людей. В місті щодоби працюють по 4 патрульні машини ДПС. Їм треба передовсім забезпечити безпеку дорожнього руху. Тому вони дислокуються в місцях, які є аварійно небезпечні, де є скупчення машин. Перекривають «кільця», перехрестя, мікрорайони...»

Покарання для водіїв за порушення правил проїзду пішохідних переходів більш суттєві: штраф від 255 до 340 грн. (ст.122 ч. 1), якщо ж при цьому була створена аварійна ситуація - 680-850 грн. Може, тому водії терпляче пригальмовують.

«Нам усім треба звикати, що учасниками дорожнього руху є не тільки водії, але й пішоходи, - підсумовує пан Кулак. - Ми самі винні, що така низька культура на дорогах. От ми працюємо з дітками в школах. Після канікул виставляємо біля шкіл пости. Інспектор бачить: суне бабка-кульбабка і тягне внука за руку через дорогу. Дитя виривається, показує: «Он - перехід!». Зебра за 20 метрів. А бабка своє: йдемо тут! Онук має бути слухняним...»

Є сенс вкладати у дітей, уважають у ДАІ. Правилам дорожнього руху вчать усіх школярів міста. Діти малюють і пишуть на конкурси, цілком серйозно граються в юних інспекторів руху і «дорожній» КВН. Для них готують навчальні «куточки», книжки-комікси й адаптовані довідники з ПДР. До них приходять інспектори і розказують, як порушують правила дорослі, їхні батьки. «Мамо, ти неправильно переходиш!» - днями відчеканив син і змусив дочекатися зеленого при цілковито порожній вулиці. Так і має бути.

23 Травня 2011, 15:00
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47