Майже 13 мільярдів гривень передбачено в Держбюджеті на фінансування сільського господарства протягом 2011 року. Звичайно, в цій сумі — й кошти на розвиток аграрної освіти і науки, на проведення виставок за результатами досягнень у галузі, з популяризації машинобудування й іншого виробництва, спрямованого на задоволення потреб АПК. Проте значну частину тих грошей призначено для сприяння сільгосппідприємствам у їхній роботі з тим, аби наростити виробництво продукції в рільництві й тваринництві. Ці фінанси розподілено між певними програмами, які передбачають урядові дотації-компенсації на ті чи інші види агробізнесу. Отже, щоби скористатися бюджетними коштами, а це не пізно зробити й нині, потрібно принаймні знати про їхнє існування.

— Цього року близько п’яти мільярдів гривень виділено на так звані форвардні закупівлі зерна пшениці, жита, ячменю, кукурудзи, а також гречки й цукру майбутнього врожаю, — розповідає виконувач обов’язків начальника головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Іван АНДРіЇШИН. — Згідно з цією програмою після укладання відповідного договору господарству відразу виплачують 50 відсотків вартості того обсягу вирощеного, який воно зобов’язалося продати державі. Ще 30 відсотків надійде на його рахунки безпосередньо перед жнивами. А решту 20 хлібороби отримають уже після завезення продукції на сертифіковані склади.

- Цікаво, за якими цінами закуповує держава продовольчу сировину?

— Вони доволі пристойні. Гадаю, варто їх навести, аби селяни орієнтувалися в ситуації. Скажімо, за пшеницю першого—третього класів покупець пропонує відповідно 1 979, 1 792 й
1 683 гривень за тонну, за жито —
1 582, 1 513, 1 447, за ячмінь —
1 728, 1 702, 1 670 грн./т. Кукурудзу держава закуповує по 1 979 грн./т — для дитячого харчування, й по 1 556 — для переробки на звичайне борошно. Тонна гречки на форвардних закупівлях коштує 6 750, а цукру —
7 100 грн.

Це реальні гроші. На Прикарпатті вже чимало рільників скористалися такою пропозицією — більше, ніж торік. і багато хто ще може подати заявку на це. Як мовиться, вхід вільний. Так само до послуг широкого загалу виробників і здешевлені банківські кредити. Згідно з цьогорічними змінами до постанови Кабміну № 794 від 11 серпня 2010-го будь-яке господарство, що отримало кредит у банку, може сподіватися на відшкодування відсотків за ним у розмірі подвійної ставки НБУ, тобто 15,5 відсотка. Єдина вимога — оформити позику потрібно не більше як під 21 відсоток річних. Це цілком можлива річ. Практика показує, що окремі господарства умудряються взяти кредит і під 18 відсотків. Та навіть якщо беруть і під 21, то в підсумку й така позика «коштуватиме» максимум лише 5,5 відсотка. Це вже нормальна європейська ставка, з такими кредитами наші господарства можуть успішно працювати.

Вигідна для аграріїв і програма підтримки садівництва, яка діє з 2005-го і передбачає відшкодування витрат, пов’язаних із закладанням молодих садів. Садівництво — надзвичайно затратне виробництво. Адже, сказати б, промислово плодоносити новий сад починає на п’ятий–шостий рік. Отож держава відшкодовує кошти, витрачені на придбання саджанців та на догляд за посадженими деревами.

- І в яку суму виливається те відшкодування?

— Щороку вона інша. Адже кошти на підтримку садівництва надходять зі спецфонду, куди відраховують одновідсотковий збір від реалізації лікеро-горілчаної продукції. Скажімо, торік наші господарства отримали 1,4 млн. грн. з цього фонду, втроє більше, ніж позаторік. Які надходження матимемо цього року, побачимо. Але сільгосппідприємства вже подають документи на отримання компенсації. і мають на це право всі, хто заклав сад, без обмежень, навіть ті, хто щойно взявся за вирощування фруктів. До речі, згідно з нинішніми доповненнями до цієї програми передбачено й 50-60-відсоткову компенсацію витрат на будівництво фруктосховищ. То чимала сума, надто ж з огляду на те, що спорудження такого об’єкта обходиться загалом у кілька мільйонів. Тобто держава всіляко стимулює, сказати б, професійне садівництво.

- Чи підпадають під дію цього стимулу особисті селянські господарства?

— Ні, вона стосується лише юридичних осіб. Але й селянин, якщо він володіє гектаром-двома поля і хоче закласти на якійсь частині свого паю сад, може зареєструватись як фермер і тоді користуватиметься тими коштами...

Цього року з’явилися датовані
2 березнем відразу й дві нові урядові постанови на підтримку рослинницької галузі. Одна з них передбачає відшкодування майже половини витрат на будівництво нових тепличних комплексів. За умови, звісно, впровадження на цих об’єктах сучасних енергоощадних технологій. Друга спрямована на фінансування заходів із захисту земель та підвищення їхньої родючості. Це стосується передусім вапнування закислених ррунтів. У нас таких площ доволі. Тож на Прикарпатті діє обласна програма вапнування. А тепер маємо й державну, яка передбачає
500-гривневу виплату на кожен гектар, на якому здійснено ці заходи. То орієнтовно 50-відсоткова компенсація затрат на цю справу.
Не забули в уряді і про сприяння належному технічному забезпеченню аграрних підприємств. Зокрема діє програма 30-відсоткового відшкодування вартості складної, отже, дорогої сільськогосподарської техніки. Приміром, якщо те чи інше господарство придбало зернозбиральний комбайн, який коштує мільйон гривень, то 300 тисяч йому повертають із держскарбниці.

- Чи існує якась підтримка для рільників-одноосібників, які принаймні на Івано-Франківщині вирощують просто неба до 80 відсотків загального валу рослинницької продукції?

— Наразі програми, сказати б, прямої дії немає. Пояснення цього просте. Більшість тих господарів вирощує городину та інші культури переважно для власних потреб і продає по можливості тільки лишки продукції. Ніхто з них не має рахунків у банку. Тож не так просто надати їм допомогу з бюджету — державні ж кошти не виплачують готівкою. До того ж досі не ухвалено законодавство про особисті селянські господарства. Та все ж заради справедливості мушу підкреслити, що держава дбає і про сприяння їхній праці. Приміром, постанова Кабміну № 272 від 9 березня передбачає допомогу у створенні сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів. Відповідно до неї Держбюджет сплачує 90 відсотків вартості техніки, придбаної такою структурою. В області теж є своя програма з розвитку сільгоспкооперації, яка, сподіваємося, запрацює після перегляду обласного бюджету за результатами роботи протягом першого півріччя 2011 р.

Розгортання кооперативного руху на селі, в чому нині зацікавлений уряд, — якраз і спрямоване на підтримку рільничої діяльності селян-одноосібників. А посприяє їм у поліпшенні збуту вирощеної продукції й урядова постанова № 893 від 29 вересня 2010, яка спрямована на розвиток у країні мережі аграрних гуртових ринків. Ця програма передбачає компенсацію — до 50 відсотків — витрат з розробки проектно-кошторисної документації на таке будівництво, на придбання як земельних ділянок чи об’єктів інфраструктури, так і необхідного обладнання, на облаштування, де треба, підвідних доріг тощо.

- Наскільки відомо, дещо ліпше дбає держава про тих селян, які працюють у тваринницькій галузі?

— Атож. Приміром, згідно з постановою Кабміну № 282 від 18 березня з 2009-го і цьогорічними змінами до неї фізичним особам виплачують дотацію за реалізоване молоко в розмірі 30 копійок на кожен літр базисної жирності. Ця ж підтримка, лише в сумі 35 коп./л, діє і для сільгосппідприємств. На державному рівні також готують оновлений варіант дотації як для юридичних, так і фізичних осіб за зданий на переробку молодняк ВРХ. А для селянських господарств, в яких утримують не менше трьох дійних ідентифікованих корів, передбачено й часткове відшкодування — до п’яти тисяч грн. — витрат на придбання нової установки індивідуального доїння.

Взагалі згадувана урядова програма пропонує широкий діапазон дієвої підтримки й юридичних осіб, які займаються тваринництвом. Зокрема існує спеціальна бюджетна дотація на кожну корову м’ясного напряму продуктивності в сумі до 1 900 грн. — для племзаводів, до 1 000 — для племрепродукторів та до 600 — для інших сільгосппідприємств. Також задля стабілізації й нарощування поголів’я ВРХ в Україні держава стимулює закупівлю господарствами в населення телиць для вирощування, пропонуючи доплату по сім грн. за кожен кілограм живої ваги придбаної тварини за умови, що її маса не перевищує 150 кг.

Від торішньої осені діє й програма відшкодування затрат на будівництво й реконструкцію тваринницьких приміщень. Компенсують до половини витрачених на те коштів, якщо на спорудженій чи відновленій фермі утримуватимуть не менше півтисячі голів ВРХ, в тому числі й 300 корів, чи як мінімум 1 200 свиноматок або ж не менше мільйона голів птиці. Відшкодовують за цією програмою і 30 відсотків коштів, витрачених на будівництво чи реконструкцію комбікормових заводів.

- Отже, держава підтримує село суто через стимулювання агровиробництва?

— Не тільки. 28 лютого з’явилася й 167-ма урядова постанова, що презентує елемент соціальної допомоги селянам. Вона передбачає відшкодування вартості путівок на відпочинок для дітей працівників як АПК, так і сільських амбулаторій та будинків культури, учителів шкіл. Розмір цієї компенсації становить 725 грн. за 21 день відпочинку. Якщо зважити, що з Фонду соціального страхування відшкодовують у цьому разі 798 грн., то при вартості путівки 2 250 грн. на частку батьків чи організацій, в яких вони працюють, залишається тільки 727 грн. Погодьтеся, що й це істотна допомога жителям сіл.

23 Травня 2011, 15:22
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Фінанси:
Скільки коштує ялинка?
30 Грудня 2016, 12:19
1 100 гривень мінімальна стипендія українського студента
30 Грудня 2016, 10:05
Прикарпатська митниця підбила підсумки роботи за рік
30 Грудня 2016, 9:19
Мінімальна заробітна плата зросте до 3200 гривень з 1 січня 2017 року
30 Грудня 2016, 7:21
На Городенщині придбано новий автомобіль для вивезення сміття
29 Грудня 2016, 16:28
З 3 січня 2017 року відкриваються казначейські рахунки Білоберізької об’єднаної територіальної громади
29 Грудня 2016, 16:08
В обласній фіскальній службі підбили підсумки роботи за рік
29 Грудня 2016, 13:41
У 2016 році придбано житло для ще однієї дитини, позбавленої батьківського піклування
29 Грудня 2016, 12:49
Близько 20 млн гривень було спрямовано цьогоріч на реалізацію обласної та районних соціальних програм підтримки учасників АТО
29 Грудня 2016, 12:20
Зі стартом нової тролейбусної лінії мешканцям подарують безкоштовний проїзд
29 Грудня 2016, 11:19
Вуличне освітлення подорожчає
29 Грудня 2016, 9:43
У Франківську вартість години паркування може зрости втричі
29 Грудня 2016, 9:20
На Рогатинщині родини загиблих на фронті отримуватимуть допомогу з районного бюджету
28 Грудня 2016, 21:19
Косівська районна рада прийняла районний бюджет на 2017 рік
28 Грудня 2016, 18:03
Нові штатні одиниці матимуть Центр туризму і краєзнавства учнівської молоді та Будинок вчителя
28 Грудня 2016, 14:55
Калуська влада купила дизель-генератор для бійців АТО
28 Грудня 2016, 11:20
У Пасічні побудують спортивний комплекс
28 Грудня 2016, 10:55
Президент підписав Державний бюджет України на 2017 рік
28 Грудня 2016, 7:40
Івано-Франківськ витратить 104 тисячі гривень на новорічний фестиваль
27 Грудня 2016, 21:25
У Коломиї прийняли бюджет міста на 2017 рік
27 Грудня 2016, 19:18
Івано-Франківськ заробив на земельних торгах понад п’ять мільйонів
27 Грудня 2016, 18:32
На Прикарпатті до зведеного бюджету надійшло понад два мільярди гривень податку на доходи фізичних осіб
27 Грудня 2016, 11:42
У Татарові на розвиток туризму спрямують 200 тисяч гривень
26 Грудня 2016, 20:56
НБУ забрав у Коломойського «Буковель» і літаки
26 Грудня 2016, 20:07
У Долині вирішили підвищити тарифи на водопостачання
26 Грудня 2016, 19:46