Успіхи та досягнення в освітній галузі Надвірнянського району начальник місцевого відділу освіти Михайло Винник вважає результатом тандемної роботи талановитих учнів і вчителів, а матеріальна база, на його думку, є важливою, проте не визначальною. Тому основне кредо в роботі — допомогти, підтримати ініціативу творчих вчителів, дати їм можливість розвивати свій талант і здібності учнів.

оЯк це прагнення втілюється в життя з огляду на особливості, специфіку та проблеми освіти Надвірнянщини, ми з’ясовували в розмові з Михайлом ВИННИКОМ, який з 2007 року обіймає посаду начальника відділу освіти Надвірнянської РДА.

- Якщо говорити про освіту району мовою цифр, маю на увазі освітню мережу...

— Цього року у 55 навчальних закладах завершили навчання 14 646 учнів. У районі функціонують два міжшкільні навчально-виробничі комбінати, дитячо-юнацька спортивна школа, еколого-натуралістичний центр, Надвірнянський районний та Ланчинський центри дитячої творчості, станція юних техніків.

Середня наповнюваність шкіл — 271 учень, у  класах — по 20 учнів.

- Якими є школи  району?

— Більшість загальноосвітніх навчальних закладів розташована в типових будівлях, але, на жаль, є ще школи, приміщення яких сягає сторічного віку. Тому нагальною є необхідність будівництва нових шкіл, зокрема в Чорному Потоці — селі, яке одне з небагатьох у районі має позитивну динаміку приросту населення. Ситуація в цій школі дуже важка, це ще австрійська будівля — добудована, дерев’яна і холодна. Талановиті діти цього прекрасного гірського села, незважаючи на не найкращі умови навчання, постійно стають переможцями третього і четвертого етапів всеукраїнських учнівських олімпіад.

Проблемою залишаються недобудови Назавизівської, Переріслянської, Краснянської ЗШ I-III ступенів. Проектно-кошторисні документації виготовлено, і ми сподіваємось на підтримку обласної влади у розв’язанні цих проблем.

- Скільки дітей району охоплено дошкільним вихованням?

— У районі функціонують 28 дошкільних навчальних закладів, у яких виховується 2 180 дітей. Охоплення малечі району дошкільним вихованням становить 51%, наше завдання — 75%. Цей рік оголошено роком дошкілля, тож упродовж нього до 1 вересня плануємо відновити роботу Пасічнянського ДНЗ і відкрити там чотири дошкільні групи. З допомогою голови обласної держадміністрації Михайла Вишиванюка розпочали будівництво ДНЗ в селі Білих Ославах. Закладено вже фундамент. Таким чином в цьому році відновлюємо та будуємо два дошкільні навчальні заклади, також  виготовлено проектно-кошторисну документацію на будівництво ДНЗ в селі Пневі на чотири групи за кошти села. Крім того, розширюємо кількість груп в уже існуючих дошкільних закладах. У Тисменичанах створили ще одну групу, плануємо збільшити їх кількість і в інших дитсадках. Тож до кінця року відсоток охоплення дітей дошкільною освітою буде вищим. Зрозуміло, що до 75% нам ще далеко, але якщо рухатися такими темпами, то впродовж найближчих років дістанемо можливість забезпечити всіх дітей дошкільною освітою.

- В чому полягає специфіка освіти району?

— Більшість шкіл мають власне обличчя, їх не переплутаєш, і це добре. Кожна зі шкіл розвиває те, що їй вдається найкраще, та підкреслює автентичність регіону загалом і населеного пункту зокрема, практикуючись у бджолярстві, писанкарстві, килимарстві, ковальстві тощо.

Особливість освіти району в тому, що 67% його території — гірська місцевість. Багато дітей проживають у гірській місцевості за межею пішохідної доступності. Наприклад, у селі Бистриці різні присілки розташовані на великій відстані від школи. Діти змушені долати до  чотирьох кілометрів кожного дня, а ще ж проблема в поганих дорогах, точніше в їх відсутності.

Позитивним є те, що наші діти не втратили мотивації до навчання всупереч різноманітним життєвим обставинам. Адже великою проблемою району є неповні сім’ї, багато батьків виїхали закордон, і це зумовлює виникнення додаткових проблем у навчально-виховному процесі.

Педагогічний колектив — висококваліфікований, свідченням цього є успіхи, яких досягають діти на різноманітних олімпіадах та самі педагоги — на фахових конкурсах. Цього року на обласному етапі предметних олімпіад учні району здобули 30 призових місць, у загальному рейтингу серед районів та міст області Надвірнянський посів восьме місце. Вчитель німецької мови Надвірнянської ЗШ №3 інна Вірста і вчитель образотворчого мистецтва Білозоринської ЗШ Богдана Шпитко стали лауреатами обласного етапу всеукраїнського конкурсу «Учитель року-2011».
Матеріально-технічна база дозволяє досягати доброго рівня в навчально-виховному процесі. Ми тісно співпрацюємо з Церквами різних конфесій, адже разом із Церквою виконуємо одне завдання — виховати духовно багату дитину.

- Які перспективи розвитку освіти району?

— На сесії районної ради затверджено п’ять освітніх округів, визначено базові загальноосвітні навчальні заклади, тож працюємо над поліпшенням їхньої матеріально-технічної бази.


Другий пріоритетний напрям — створення та поліпшення умов для зайнятості учнів в позаурочний час. З цією метою розширюємо мережу спортивних секцій та гуртків. Тільки в цьому році розпочато будівництво п’яти спортивних майданчиків зі штучним покриттям, спортзали Надвірнянської ДЮСШ. Ведеться проектування плавального басейну і спортивних залів Зарічанської та Переріслянської ЗШ I-III ступенів.

Також плануємо створити стаціонарний оздоровчий табір на базі колишнього профілакторію НГДУ «Надвірнанафтогаз» у селищі Биткові, де б відпочивали наші діти й діти з інших областей України. Наразі це лише плани, але сподіваємося, що все ж таки зможемо їх реалізувати.

31 Травня 2011, 13:52
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47