На разі експерти не покладають великих надій на „одужання ” ринку праці. І хоч прогнози не тішать позитивними прогнозами на ринку праці,все ж фахівці радять галичанам не скаржитися на життя і брати ініціативу пошуку роботи у свої руки. Адже, за  їхніми оцінками найменший рівень безробіття спостерігається в Івано-Франківській, Львівській та Чернівецькій областях. Чи справді це так? І чи зачепить Івано-Франківськ прогнозована „друга хвиля безробіття”? Це питання вирішилаз’ясувати кореспондент „ОстроВа”.

Як зазначають фахівці, парадоксальність ситуації на сучасному ринку праці полягає у тому, що з одного боку, паралельно зі значною пропозицією, існує і великий попит на робочу силу, а з іншого боку – дуже часто реальний рівень професійних знань та кваліфікації тих, хто шукає роботу не відповідає вимогам роботодавців. Важається, що найголовнішим пріорітетом для фірми є пошук хороших співробітників. Однак, насправді, головна мета будь-якої компанії – отримання прибутків. Друга – максимальне задоволення запитів клієнта. Третя – задоволення запитів власника фірми. І вже потім – пошук спеціалістів.

Тому, не дивно, що ринок праці 2009 перетворився з ринку кандидатів у ринок роботодавців. А вони, швидше за все, будуть віддавати перевагу найменш вимогливим до оплати працівникам і шукати тих, які вміло у собі поєднують досвід роботи, вищу освіту та амбіційність. Проте кожний роботодавець шукає працівників по своєму образу.

Як підкреслює Оксана Пасічник, комерційний директор кадрової агенції „ВІП-партнер”: „На сьогоднішній час кількість пропонованих робочих місць роботодавцями зменшилася на 70 %. Якщо до кризи популярністю користувалися робочі професії, керівники середньої ланки та бухгалтери. То сьогодні у нашу агенцію звернулася роботодавці з прохання знайти їм спеціалістів на посади перукарів, фармацевтів та керівників вищої ланки. Зараз ринок праці нестабільний та не прогнозований. Тому, я вважаю, що другу хвилю безробіття слід чекати в наступній декаді осені. І вважаю, що Івано-Франківськ також відчує її на собі. Сьогодні роботодавці віддають перевагу тим особам, які мають вищу освіту, досвід роботи та не бояться “забруднити руки. І мають всі шанси отримати хороших спеціалістів не невелику ціну”.

На думку рекрутерів здобувач у період кризи повинен поступити через деякі свої принципи і погоджуватися навіть на менш відповідну роботу, у тому числі і на менш оплачувану. Однак і в цьому потрібна міра. «Та все ж необхідно встановити певну планку щодо пропонованої оплати праці. Щоб не було такої ситуації, коли людина отримувала досить пристойну суму, а їй запропонували мінімальну зарплату», - вважає Марина Ільків, працівник одного з івано-франківських сайтів, які займаються пошуком роботи.

Деякі професії особливо постраждали в умовах кризи, тому багатьох з них, зазначають івано-франківські фахівці Інтернет-рекрутингових порталів,  довелося кардинально змінювати. Зокрема це стосується сфери страхування, нерухомості та автомобільної галузі.

Проте, як повідомляє відділ статистики, моніторингу та прогнозування Івано-Франківського обласного центру зайнятості: „Кількість зареєстрованих безробітних влітку 2009 року становила 23737 осіб, що на 7157 осіб  менше, ніж станом на 1 січня 2009 року. Серед вакансій, що надійшли в центри зайнятості області від роботодавців , найбільшим попитом користувалися  бухгалтери, бармени, водії автомобілів та транспортних засобів, кухарі, офіціанти, охоронниці, підсобні та технічні працівники, продавці продовольчих та непродовольчих товарів. Чисельність громадян, працевлаштованих за направленням служби зайнятості у січні-червні 2009 року, становила 12046 осіб. Середній розмір допомоги по безробіттю влітку 2009 року становив 549 грн. (влітку  2008 року – 363 грн.)”

Тенденція молодіжного безробіття невпинно зростає. Більшість молодих людей овівають песимістичні настрої, а 70 % вважають, що в пошуку роботи „хапатися за останню соломинку не будуть”, таким чином, утворюючи «зачароване коло».

Як додає, Зоя Чухрій, спеціаліст служби “Молодіжне агентство зайнятості” при Івано-Франківському центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді: „Кількість звернень молоді в пошуках роботи залишилася на минулому рівні, водночас, як кількість роботодавців, які пропонують робочі місця зменшилася на 30%. Конкуренція для молоді з вищою освітою значно збільшилася. Практично неможливо влаштувати молодих спеціалістів, які обрали собі такі спеціальності, як „політологія”, „психологія”, а також ті, які обрали для себе технічні спеціальності. І тому високоосвічена молодь змушена працевлаштовуватися з метою отримання заробітку на робочі місця в сферу торгівлі та послуг.  Також зменшилася кількість звернень у банківській справі та будівництві. Почастішали звернень молодих осіб з метою працевлаштування, які працювали в ігровому бізнесі.

Проте не слід розчаровуватися та впадати в паніку. Завжди є вихід. Віра – головна складова успіху. Якщо ти віриш у власні сили і йдеш до поставленої мети, обов’язково випаде можливість працевлаштуватися за обраною спеціальністю. Адже, в кризовій ситуації, як ніколи спрацьовує вислів: „Як постелеш, так і виспишся”.

Історія Ірини схожа на тисячі інших. Успішний менеджер, якому пророкували високий ріст по кар’єрній драбинці, в один момент залишився безробітним. Власник не зумів розрахуватися з кредитами по товару, оплатити оренду магазину та податки державі, а тому вирішив „зекономити” на зарплаті власних працівників. І відправив свій невеличкий колектив у неоплачувану відпустку, а магазин закрив, начебто на ремонт. Жах та паніка охопила Іру, коли вона дізналася про „плачевну” ситуацію в якій вона опинилася. Зі всіх сил намагалася знайти іншу роботу. Проте та зарплата, до якої вона звикла не давала їй змоги тверезо оцінити ситуацію та погодитися на менше. Тому усі пропозиції про роботу були миттєво відкинуті, як тільки вона дізнавалася про умови оплати праці. Пройшов рік. Зараз Ірина – власниця невеликого магазинчику одягу в центрі Івано-Франківська. Криза підштовхнула її здійснити власну мрію. Звичайно, тоді Ірина не знала чи буде виправданий цей ризик, просто тоді, як вона зазначає, вона мала перевірити себе на „твердість”. Ця історія сталася насправді. Проте, скільки таких історій завершилися зовсім не так, як мріяли їхні герої. Багато людей так і не витримали цього „кризового” протистояння.

Звичайно, кожна людина мріє про високооплачувану роботу, кар’єрний ріст, здійснення сподівань та амбіцій. Та не слід забувати: найкраща робота – це та, яка приносить моральне задоволення. А все інше – прийде з часом…і це не тільки прогнозована наступна хвиля кризи.  Головне, правильно використати цей „кризовий” момент та втілити свої мрії.
27 Жовтня 2009, 12:13
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Фінанси:
Скільки коштує ялинка?
30 Грудня 2016, 12:19
1 100 гривень мінімальна стипендія українського студента
30 Грудня 2016, 10:05
Прикарпатська митниця підбила підсумки роботи за рік
30 Грудня 2016, 9:19
Мінімальна заробітна плата зросте до 3200 гривень з 1 січня 2017 року
30 Грудня 2016, 7:21
На Городенщині придбано новий автомобіль для вивезення сміття
29 Грудня 2016, 16:28
З 3 січня 2017 року відкриваються казначейські рахунки Білоберізької об’єднаної територіальної громади
29 Грудня 2016, 16:08
В обласній фіскальній службі підбили підсумки роботи за рік
29 Грудня 2016, 13:41
У 2016 році придбано житло для ще однієї дитини, позбавленої батьківського піклування
29 Грудня 2016, 12:49
Близько 20 млн гривень було спрямовано цьогоріч на реалізацію обласної та районних соціальних програм підтримки учасників АТО
29 Грудня 2016, 12:20
Зі стартом нової тролейбусної лінії мешканцям подарують безкоштовний проїзд
29 Грудня 2016, 11:19
Вуличне освітлення подорожчає
29 Грудня 2016, 9:43
У Франківську вартість години паркування може зрости втричі
29 Грудня 2016, 9:20
На Рогатинщині родини загиблих на фронті отримуватимуть допомогу з районного бюджету
28 Грудня 2016, 21:19
Косівська районна рада прийняла районний бюджет на 2017 рік
28 Грудня 2016, 18:03
Нові штатні одиниці матимуть Центр туризму і краєзнавства учнівської молоді та Будинок вчителя
28 Грудня 2016, 14:55
Калуська влада купила дизель-генератор для бійців АТО
28 Грудня 2016, 11:20
У Пасічні побудують спортивний комплекс
28 Грудня 2016, 10:55
Президент підписав Державний бюджет України на 2017 рік
28 Грудня 2016, 7:40
Івано-Франківськ витратить 104 тисячі гривень на новорічний фестиваль
27 Грудня 2016, 21:25
У Коломиї прийняли бюджет міста на 2017 рік
27 Грудня 2016, 19:18
Івано-Франківськ заробив на земельних торгах понад п’ять мільйонів
27 Грудня 2016, 18:32
На Прикарпатті до зведеного бюджету надійшло понад два мільярди гривень податку на доходи фізичних осіб
27 Грудня 2016, 11:42
У Татарові на розвиток туризму спрямують 200 тисяч гривень
26 Грудня 2016, 20:56
НБУ забрав у Коломойського «Буковель» і літаки
26 Грудня 2016, 20:07
У Долині вирішили підвищити тарифи на водопостачання
26 Грудня 2016, 19:46