У Патріаршій курії Львівської архієпархії УГКЦ глава УГКЦ блаженніший Святослав Шевчук зустрівся з референтами у справах мігрантів єпархіальних ординаріїв та екзархів. Організатор першої такого рівня координаційної наради — Пасторально-місійний відділ УГКЦ, який очолює єпископ-помічник Київської архієпархії УГКЦ владика Йосиф Мілян. У спілкуванні, яке тривало упродовж двох годин, взяли участь представники Комісії у справах мігрантів  ПМВ УГКЦ, референти з Львівської архієпархії, Івано-Франківської, Тернопільсько-Зборівської, Коломийсько-Чернівецької, Самбірсько-Дрогобицької єпархій, Луцького та Одесько-Кримського екзархатів,  чільники спільноти колишніх заробітчан італії «Пієта» міста Івано-Франківська та прочанського згромадження Дрогобича. Особливістю, чи феноменом, сучасної четвертої хвилі заробітчанства, як наголосив глава УГКЦ, посилаючись на враження після спілкування з українськими заробітчанами в Європі, є те, що українці вже не називають її «еміграція», а радше «евакуація». Тож у такому контексті, на переконання владики Йосифа Міляна, важливо почути стратегію Церкви у вирішенні проблем міграції, зокрема шляхи її  реалізації Пасторально-місійним відділом УГКЦ та підпорядкованими йому церковними структурами в співпраці зі світськими організаціями, згромадженнями і спільнотами.

Еміграція — як «евакуація»...

Блаженніший Святослав передусім  акцентував увагу учасників наради на тому, що нині УГКЦ перебуває в процесі своєрідної внутрішньої трансформації — різноманітних змін як в Україні, так і у світі, де представлена своєю третиною.
— Якщо говорити про сучасний стан нашої Церкви, — наголосив глава УГКЦ блаженніший Святослав, — то я б хотів підкреслити, що і наша Церква, як і весь світ, перебуває в часі процесів внутрішньої трансформації. Якщо вести мову про країни поселення наших вірних, то, з одного боку, там є частина українців греко-католиків, які вже не почуваються емігрантами — вони народилися і виросли в тих країнах. З другого боку, нині маємо феномен величезної хвилі справжньої еміграції з нашої матірної території — з України, яка розсіває українців по всьому світі. Коли я був в італії з нагоди беатифікації Папи івана Павла II, то наші люди мені говорили: «Блаженніший, то вже не еміграція, а евакуація». Було дуже сумно таке почути. Бо це означає: нині з України знову витискають українців. Такий феномен вже був у міжвоєнний період, коли Волинь і Західна Україна потрапили до складу відродженої Польської держави, яка, на жаль, провадила політику витіснення українців з їхніх земель. Таких «витіснених» українців я зустрічав в Аргентині і з перших вуст чув, чому тоді вони відчули себе чужими на рідній землі. історія може повторитися.
Люди, які нині виїжджають,  розносять нашу Україну по всьому світі. Я не здивуюся, якщо завтра ми віднайдемо наших людей у таких країнах, у яких навіть не уявляємо собі їх присутність. А це означає, що переді мною як главою і отцем Української Греко-Католицької Церкви нині постають величезні завдання. З моїх вуст уже не раз чули, що означає будувати патріархат. Тема актуальна, але інколи, можливо, трохи заполітизована. Особисто для мене будувати патріархат означає: ті люди, які є у землях чи країнах, про які нині знаємо, повинні мати батька. І ним є я. І питання в тому, як їм послужити, яким чином вони нині можуть отримати батьківську опіку й увагу? Я б хотів, щоб ми всі разом шукали відповідь на це питання. Створення Пасторально-місійного відділу УГКЦ якраз було задумано в такому річищі. Блаженніший Любомир, коли я ще був його секретарем, отримував сотні, тисячі листів від людей, які знайшлися там, де нема нашої Церкви. Схід, Захід, Південь, Північ... Тоді від імені блаженнішого Любомира я мав свої перші візити. Італія, Іспанія, Греціяѕ Саме як відповідь на ті людські листи свого часу блаженніший Любомир і створив Пасторально-місійний відділ УГКЦ, який нині є тими руками люблячого батька, котрий огортає наших людей там, де, можливо, вони найбільше терплять — визискувані, безправні й покинуті всіма. Відділ нині очолює владика Йосиф, а помічником ми покликали о. Василя Поточняка, який має досвід, знаєте, не з книжки, як опікувати наших людей на теренах італії. і перед цією пасторально-місійною структурою поставлено колосальні завдання. Але у блаженнішогого Любомира була й інша думка: так само і правлячий архієрей, з чиєї єпархії люди виїжджають у еміграцію, має перед ними моральний обов’язок. Як душпастир. Наприклад, сам факт, що мирянин із Сокаля опинився у Греції, не звільняє сокальського єпископа від обов’язку цікавитися й опікуватися своїм вірним. Так само, як і факт нелегального перебування українського громадянина, наприклад, у Великобританії — не звільняє від обов’язку Українську державу  захищати його права. Ми призначили недавно єпархіальних відповідальних — референтів у справах мігрантів та іммігрантів. Це важливе завдання, яке випливає з серця люблячого батька, котрий шукає своїх дітей, чекає на них і має обов’язок їх віднайти. Як каже Христос — щонайперше шукати ту загублену вівцю...


Про шляхи пошуку вірних у світі й стратегічні напрямні ПМВ УГКЦ у своєму слові виголосив екзекутативний секретар Пасторально-місійного відділу УГКЦ о. Василь Поточняк. і наголосив, що ця структура Церкви має бути «координаційним органом», який повинен представляти главі Церкви всі потреби наших вірних за кордоном, де нема структурних підрозділів УГКЦ. Отець Василь озвучив три вектори роботи ПМВ УГКЦ: аналітичний, стратегічний і практично-прикладний.

Синод розбудив чутливість владик...

Під час координаційної наради, своєю чергою, і представники Комісії у справах мігрантів ПМВ УГКЦ, і референти єпархіальних ординаріїв та екзархів, чільники заробітчанської та прочанської спільнот висловили своє бачення шляхів пасторально-місійного служіння у справі міграції. Всі почули слова вдячності блаженнішого Святослава, який як глава УГКЦ визначив основні «напрямні».
— Найперше, — зазначив глава УГКЦ, — потрібно дуже серйозно розвивати душпастирську опіку над емігрантами за кордоном та їх сім’ями і тими, хто повертається, в Україні. Це дуже складний соціальний феномен, якого, думаю, ми бачимо лише початок. і до кінця ще не усвідомили всі виміри цього явища і його впливу як на суспільство загалом, так і на нашу Церкву зокрема. і мова не тільки про соціальну реабілітацію, поміч тим заробітчанам, які повертаються, їх сім’ям чи приготування тих, хто вирішив їхати на заробітки. Дуже важливо було почути, що вже є емігрантські порадні в Україні, але, я думаю, що їх замало і про них мало хто знає. Це один із  важливих елементів  соціального служіння нашої Церкви в Україні. У світі катастрофічно бракує інформації про феномен сучасної української еміграції. Треба подумати, як опікувати нових емігрантів навіть там, де вже є наші церковні структури, оперативно відгукуватися на їх потреби. Бо стосунки між емігрантами різних часів — непрості. Також допомога потрібна  і тим церковним структурам, які вже створено, — треба їх підсилити. Навіть якщо вони працюють уже не перший рік. Зокрема єпархії чи митрополії.
Останній Патріарший синод УГКЦ, я думаю, був дуже успішний. Бо він розбудив чутливість наших владик до питання міграції. Але цю чутливість ще треба зреалізувати. і наступним кроком буде випрацювання дуже конкретних шляхів реалізації нашої мети. Щоб наші вірні отримали ту опіку, якої потребують від нашої Церкви — як в Україні, так і за її межами.

02 Червня 2011, 12:16
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Політика:
Головою Космацької ОТГ обрали діючого голову сільської ради
19 Грудня 2016, 18:31
У Тлумачі 12 партій змагатимуться за 26 депутатських мандатів
16 Грудня 2016, 18:54
Три територіальні громади Коломийщини через тиждень обиратимуть місцеву владу
08 Грудня 2016, 18:06
Троє прикарпатців увійшли до складу політради партії "Укроп"
28 Листопада 2016, 8:37
На Прикарпатті стартувала підготовка до перших виборів в об’єднаних громадах
08 Листопада 2016, 20:04
18 грудня у семи ОТГ Івано-Франківщини відбудуться вибори
11 Жовтня 2016, 9:43
На Прикарпатті 8 об’єднаних громад чекають на вибори
04 Жовтня 2016, 20:39
Михайло Королик очолив Івано-Франківську обласну організацію ВО "Свобода"
20 Вересня 2016, 21:28
ЦВК прийняла 100% протоколів з ОВК. Переміг Віктор Шевченко
18 Липня 2016, 20:16
Чесно: Вибори на Прикарпатті – змагання політичних обіцянок
14 Липня 2016, 18:27
Левко Лук’яненко у Франківську: “Сьогодні потрібно зробити парламент більш гідним”
12 Липня 2016, 16:17
У виборах по 85 округу члени ДВК від “технічних” кандидатів де-факто працюватимуть на одного кандидата
06 Липня 2016, 20:05
У Калуші на базарі Тягнибок агітував за кандидата від “Свободи”
04 Липня 2016, 10:07
Вибори на Прикарпатті: коли і кого з кандидатів ми почуємо і побачимо?
01 Липня 2016, 13:17
У виборчому окрузі №85 виборців спокушають безкоштовними святами, подарунками та екскурсіями
30 Червня 2016, 11:50
Велика кількість кандидатів – політична технологія для дезорієнтації виборців, – М.Лисюк голова КВУ в області
24 Червня 2016, 14:29
Стали відомі імена ще трьох кандидатів у парламент по округу №85
16 Червня 2016, 8:07
На калуському окрузі зареєстровано вже дев’ять кандидатів
13 Червня 2016, 17:20
ОПОРА: ЦВК зареєструвала ще 3 кандидатів по округу №85 та здійснило заміну у складі комісії
08 Червня 2016, 12:23
На Прикарпатті селяни не пішли голосувати, тому що не впевнені, що їм виділять кошти на дитячий садок
28 Березня 2016, 20:53
Нині в «Правому секторі» відбуваються неконтрольовані процеси, – Ярош
26 Лютого 2016, 18:58
Сич стверджує, що сесію обласної ради не скликають через БПП
26 Листопада 2015, 21:23
Ігор Насалик привітав Руслана Марцінківа з перемогою
16 Листопада 2015, 17:43
ЦВК оприлюднила інформацію про явку в другому турі місцевих виборів
16 Листопада 2015, 15:21
Івано-Франківська ТВК оголосила результати виборів в Івано-Франківську
16 Листопада 2015, 12:02