http://xyz.org.ua/uploads/posts/2010-10/1286277455_1111111.jpgДнями із сонячної Португалії повернулася друга впродовж травня офіційна делегація Івано-Франківщини (першу, як відомо, в середині минулого місяця очолював голова обласної державної адміністрації). Цього разу за дорученням Михайла Вишиванюка керівником делегації прикарпатських освітян, які також не з порожніми руками побували у Португалії (відвезли українським суботнім школам підручники, методичні матеріали, програмні відеоматеріали, державну символіку) був заступник голови облдержадміністрації Роман Іваницький.

Відповідно до розпорядження голови ОДА у складі освітянської делегації було двоє відомих депутатів обласної ради - начальник головного управління освіти і науки ОДА Зінаїда Болюк і декан факультету управління та інформаційної діяльності, завідувач кафедри державного управління Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу, професор Дмитро Дзвінчук, а також ректор обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, кандидат педагогічних наук Роман Зуб'як і автор цих рядків, за що – особлива подяка Михайлу Вишиванюку напередодні Дня журналіста.

Як повідомив нам Надзвичайний і Повноважний посол України в Португалії Олександр Никоненко, в країні туризму, вина і коркового дерева, якою є Португалія, офіційно проживає понад 52 тисячі українців-заробітчан. Кажуть, що чи не найбільше з них - вихідці з Галичини.

Під час запланованої під вечір зустрічі з директорами та вчителями - предметниками українських суботніх шкіл, а їх (офіційних) в Португалії 8, а також керівниками громадських організацій, що проходила в Українському центрі у Лісабоні, діалог на предмет обізнаності з проблеми українських емігрантів у Португалії тривав більше трьох годин. Зокрема, йшлося про складну, на переконання українських вчителів у Португалії, загальноосвітню навчальну програму, затверджену Міністерством освіти України для ЗОШ I-IIIст. «Міжнародна українська школа». Представники Міжнародної української школи двічі на рік приїжджають до Португалії проводити державну атестацію учнів.

За словами голови Координаційної ради українських навчально-виховних закладів у Португалії, директора української суботньої школи ім. Тараса Шевченка з м. Фаро Наталії Дмитрук, колишнього завуча Богородчанської ЗОШ №2, «за 38-39 суботніх годин осилити міністерську шкільну програму, передбачену на 140 годин, нереально».

Вочевидь зацікавленими співрозмовниками гостей з України були директор суботньої школи «Дивосвіт» Юрій Унгурян, директор школи «Оберіг» Уляна Кучерас, голова асоціації «Джерело світу» Борис Кучерас, ведуча радіо «Український вісник», завуч з навчально-виховної роботи школи «Родина» Галина Бобик, директор школи «Родина» Олеся Назаренко, директор української школи ім. Тараса Шевченка з м. Фаро Наталія Дмитрук, вчителі шкіл - «Родина» Тамара Котляр, «Барвінок» - Ліна Сліденко, професор університету «Новий Лісабон» Валентина Василенко (родом з Івано-Франківська), голова Спілки українців Португалії Павло Садоха, голова асоціації «Собор» Олег Гуцько, представник асоціації «Християнський рух українців в Португалії», журналіст за фахом в Україні Любов Сандуляк, журналіст тамтешньої російськомовної газети «Слово» Тамара Марошан та інші.

Окреслено напрямки подальшої галузевої співпраці. Зокрема, вчителям українських суботніх шкіл в Португалії на їхнє прохання запропоновано пройти курс з підвищення кваліфікації, фахову переатестацію на базі Івано-Франківського обласного інституту післядипломної освіти та організувати відпочинок дітей з українських родин в оздоровчих таборах Прикарпаття, з тим, аби вони, учні загальноосвітніх португальських шкіл, не забували рідної мови, звичаїв, традицій батьківського краю.

Своєю чергою голова Спілки українців Португалії Павло Садоха запропонував, щоб з часом до Португалії приїхали найактивніші пластуни з України «для проведення пластового вишколу серед українських дітей». Мовляв, опікуватиметься ними Спілка українців у Португалії.

По завершенні згаданої зустрічі вчителі українських суботніх шкіл з вдячністю прийняли подарунки з Івано-Франківщини для своїх навчальних закладів - комплекти підручників з 1 по 11 класи, відеоматеріали з навчальними програмами, методичні розробки, українську символіку. Решту навчальних посібників, яких на разі ще не вистачає, а також шкільні журнали, прибудуть до Португалії до початку нового навчального року.

На запрошення українського посольства наша делегація побувала у містечку світового паломництва – Фатімі, де зустрілася із о. Йоаном ЧСВВ, нашим земляком, в миру Дмитром Лубівим, уродженцем села Лючки Косівського району. Мова йшла про перспективи спорудження у Фатімі коштом прикарпатських меценатів дерев'яної української церкви у гуцульському стилі, як це пообіцяв минулого разу голова облдержадміністрації Михайло Вишиванюк. Наразі церковне керівництво підшукує землю, щоб викупити під майбутню церкву.

Довідково.

Створена у 2007 році Міносвіти України ЗОШ I-IIIст. «Міжнародна українська школа» забезпечує реалізацію права українських громадян за кордоном на повну загальну середню освіту із застосуванням новітніх інформаційно-комунікаційних технологій з використанням дистанційних форм навчання, координує діяльність закордонних українських навчальних закладів, у яких вивчається або ведеться викладання українською мовою, а також організовує їх інформаційно-методичний, консультативно-аналітичний супровід; надає методично-інформаційну підтримку закордонним шкільним осередкам, у яких вивчається мова, традиції, звичаї та культура України; надає консультативно–методичну допомогу вчителям, які навчають учнів – громадян України, що тимчасово перебувають за кордоном.
02 Червня 2011, 12:42
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47