Народний Рух України вніс пропозиції та зауваження до доопрацьованого проекту Закону України «Про вибори народних депутатів України», оприлюдненого для обговорення на сайті Міністерства юстиції України 27.05.2011 р.

Зауваження загального характеру

1. За двадцять років Незалежності в Україні так і не було кодифіковано виборче законодавство. Вибори різних рівнів відбуваються без жодної міжрівневої уніфікації, що вносить сум’яття у виборчий процес. Кожні нові вибори в Україні проводяться фактично за новими правилами, які досить часто враховують інтереси лише одного чи кількох суб’єктів виборчого процесу. На наше переконання, існує нагальна необхідність у розробці єдиного Виборчого Кодексу зі сталими та уніфікованими правилами проведення виборів.
2. На нашу думку, пропорційна система виборів народних депутатів України, за якою були проведенні останні вибори до Верховної Ради України у 2007 році, які були визнані світовою спільнотою як демократичні, є найбільш оптимальною для сучасної України. З огляду на це, повернення до змішаної пропорційно-мажоритарної системи виборів, як це запропоновано в Проекті, є кроком назад.
Досвід застосування змішаної системи виборів на парламентських виборах 2002 року показав, що у вітчизняних умовах така система дозволяє суттєво спотворювати результати волевиявлення громадян за рахунок т.зв. «адміністративного ресурсу» в одномандатних виборчих округах. Більше того, така виборча система не сприяє структуруванню політичних сил у парламенті, що негативно впливає на законодавчий процес.
Ми вважаємо хибною думку про те, що пропорційна система віддалила Верховну Раду від людей, оскільки на сьогодні депутати «не прив’язані» до виборчих округів. Це проблема не виборчої системи, а наявної політичної культури. Спираючись на минулий досвід функціонування мажоритарної системи вборів, варто нагадати, що більшість народних депутатів «успішно» забували про проблеми власного округу аж до наступних виборів.
З огляду на зазначене, найбільш оптимальним був би перехід до пропорційної виборчої системи з відкритими списками. Варто зауважити, що проектом передбачено обрання половини від конституційного складу Верховної Ради України за пропорційною системою виборів із закритими списками, а отже це призведе до збереження всіх недоліків існуючої пропорційної виборчої системи, позбавить виборців будь-якої можливості впливати на формування списків кандидатів у народні депутати України.
3. Неприйнятною є заборона участі у виборчому процесі блоків політичних партій. Теза про те, що виборчі блоки є штучними політичними утвореннями є хибною, оскільки в такому разі потрібно заборонити і участь політичних партій як суб’єктів виборчого процесу, адже політичні партії, як і блоки політичних партій, є об’єднаннями, створеними громадянами, і показник т.зв. «штучності» в них ідентичний.
4. Підвищення виборчого бар’єру з 3% до 5%, як це передбачено Проектом, фактично позбавить переважну більшість політичних партій можливості взяти участь у розподілі депутатських мандатів.
На нашу думку, підвищення виборчого бар’єру з 3% до 5% призведе до спотворення волевиявлення громадян України, оскільки голоси виборців, які проголосують за партії, виборчі списки яких отримають менше 5% голосів, будуть розподілені між «партіями-переможницями», всупереч волі цих виборців (на позачергових парламентських виборах 2007-го року при встановленому 3% бар’єрі таким чином були розподілені більш ніж 1,6 млн. голосів виборців). У даному випадку мова йде про значне збільшення кількості голосів виборців, які будуть розподілені між партіями-переможницями.

Зауваження та пропозиції до окремих положень Проекту

До Розділу ІV «Виборчі комісії»

1. Порядок формування складу окружних та дільничних виборчих комісій, передбачений ст.ст. 27, 28 Проекту, відповідно до якого до складу виборчої комісії обов’язково включаються по одному представнику від політичних партій, депутатські фракції яких зареєстровані в Апараті Верховної Ради України поточного скликання, ставить в нерівні умови учасників виборчого процесу. Зважаючи на те, що в поточному скликані Верховної Ради України свої фракції мають лише 3 політичні сили, які представляють провладну більшість (Партія регіонів, Комуністична партія України та Народна Партія), ці політичні партії будуть мати привілейоване становище по відношенню до інших політичних партій на подання кандидатів до складу виборчих комісій. З огляду на це, у проекті варто передбачити рівні права для всіх політичних партій у формуванні складу виборчих комісій, шляхом проведення жеребкування. Крім того, на рівні закону варто визначити порядок проведення такого жеребкування.
2. Встановлення у статті 33 Проекту кворуму на засіданні окружних та дільничних виборчих комісій на рівні половини від їх складу з одночасною можливістю прийняття рішення комісією більшістю від присутніх на її засіданні може призвести до того, що рішення комісії будуть прийматися меншістю від її складу. З огляду на зазначене, пропонуємо встановити кворум на засіданні комісії не менше ніж 2/3 від її складу.
3. Статтею 37 Проекту не передбачено право політичної партії на відкликання поданого нею члена виборчої комісії за власною ініціативою. Варто надати таке право політичній партії за умови, що заява про відкликання члена комісії може подаватися не пізніше ніж за 2 дні до проведення голосування з одночасним внесенням іншої кандидатури.

До Розділу VII «Висування і реєстрація кандидатів у депутати»

4. Статтею 52 Проекту політичні партії позбавлено права висувати кандидата у депутати одночасно як в одному окремому одномандатному виборчому окрузі, так і в кількох виборчих округах чи одночасно включати його до списку кандидатів у депутати в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі. Це є обмеженням пасивного виборчого права громадян. Крім того, кандидат, який висунутий партією у одномандатному виборчому окрузі, втрачає мотивацію агітувати за партію, яка його висунула. З огляду на зазначене, пропонуємо надати можливість кандидату у депутати, висунутому партією, балотуватись як в одномандатному, так і в багатомандатному виборчому окрузі одночасно.
5. Проектом встановлено грошову заставу для політичної партії, що висунула виборчий список кандидатів у депутати у загальнодержавному окрузі у розмірі 2000 мінімальних заробітних плат (станом на 01.12.2011 р. розмір грошової застави становитиме понад 2 млн. грн.). Такий розмір грошової застави є невиправдано високим та обмежує право політичної партії брати участь у виборах.
6. Однією з підстав для відмови у реєстрації кандидата (кандидатів) у депутати є «порушення законів України при висуненні кандидатів у депутати» (п.1 ч. 1 ст. 60 Проекту). Дане формулювання є занадто узагальненим. Для уникнення зловживань варто на рівні закону встановити вичерпний перелік підстав для відмови у реєстрації, в тому числі уточнити про які саме порушення йде мова.

До Розділу IX «Передвиборна агітація»

7. Необхідно на рівні закону гарантувати право виборців вільно і всебічно обговорювати передвиборні програми партій, політичні, ділові та особисті якості кандидатів у депутати, вести агітацію за або проти партій, кандидатів у депутати.
8. Необхідно встановити мінімальні вимоги до тривалості та змісту політичної реклами в аудіовізуальних засобах масової інформації. Такі вимоги певною мірою будуть стимулювати покращення змісту політичної реклами та її об’єктивне сприйняття виборцями. Крім того, варто заборонити переривати політичну рекламу чи агітаційні заходи комерційною рекламою.
9. Необхідно заборонити використання у передвиборчій агітації «прихованої» політичної реклами, яка, в тому числі, може бути спрямована на дискредитацію певного кандидата (кандидатів).
10. Варто встановити обмеження у доступі до ефіру журналістів, ведучих теле- та радіопрограм, які одночасно є кандидатами у депутати, на час передвиборної агітації заборонити їм вести теле- та радіопрограми.
11. Необхідно заборонити проведення перевірок засобів масової інформації у період передвиборної агітації.

До Розділу ХІ «Голосування та встановлення результатів виборів депутатів»

12. Встановлення у ст. 91 Проекту як необхідної умови для визнання дільничною виборчою комісією голосування на виборчій дільниці недійсним виявлення фактів незаконного голосування у обсязі, що перевищує 10% кількості виборців, які отримали виборчі бюлетені, фактично є узаконеним обсягом фальсифікацій. З огляду на зазначене, пропонуємо встановити, що дільнична виборча комісія може визнати голосування на виборчій дільниці недійсним у разі встановлення нею порушень вимог закону, внаслідок яких неможливо достовірно встановити результати волевиявлення виборців, незалежно від обсягу фальсифікацій.

06 Червня 2011, 21:00
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Політика:
Головою Космацької ОТГ обрали діючого голову сільської ради
19 Грудня 2016, 18:31
У Тлумачі 12 партій змагатимуться за 26 депутатських мандатів
16 Грудня 2016, 18:54
Три територіальні громади Коломийщини через тиждень обиратимуть місцеву владу
08 Грудня 2016, 18:06
Троє прикарпатців увійшли до складу політради партії "Укроп"
28 Листопада 2016, 8:37
На Прикарпатті стартувала підготовка до перших виборів в об’єднаних громадах
08 Листопада 2016, 20:04
18 грудня у семи ОТГ Івано-Франківщини відбудуться вибори
11 Жовтня 2016, 9:43
На Прикарпатті 8 об’єднаних громад чекають на вибори
04 Жовтня 2016, 20:39
Михайло Королик очолив Івано-Франківську обласну організацію ВО "Свобода"
20 Вересня 2016, 21:28
ЦВК прийняла 100% протоколів з ОВК. Переміг Віктор Шевченко
18 Липня 2016, 20:16
Чесно: Вибори на Прикарпатті – змагання політичних обіцянок
14 Липня 2016, 18:27
Левко Лук’яненко у Франківську: “Сьогодні потрібно зробити парламент більш гідним”
12 Липня 2016, 16:17
У виборах по 85 округу члени ДВК від “технічних” кандидатів де-факто працюватимуть на одного кандидата
06 Липня 2016, 20:05
У Калуші на базарі Тягнибок агітував за кандидата від “Свободи”
04 Липня 2016, 10:07
Вибори на Прикарпатті: коли і кого з кандидатів ми почуємо і побачимо?
01 Липня 2016, 13:17
У виборчому окрузі №85 виборців спокушають безкоштовними святами, подарунками та екскурсіями
30 Червня 2016, 11:50
Велика кількість кандидатів – політична технологія для дезорієнтації виборців, – М.Лисюк голова КВУ в області
24 Червня 2016, 14:29
Стали відомі імена ще трьох кандидатів у парламент по округу №85
16 Червня 2016, 8:07
На калуському окрузі зареєстровано вже дев’ять кандидатів
13 Червня 2016, 17:20
ОПОРА: ЦВК зареєструвала ще 3 кандидатів по округу №85 та здійснило заміну у складі комісії
08 Червня 2016, 12:23
На Прикарпатті селяни не пішли голосувати, тому що не впевнені, що їм виділять кошти на дитячий садок
28 Березня 2016, 20:53
Нині в «Правому секторі» відбуваються неконтрольовані процеси, – Ярош
26 Лютого 2016, 18:58
Сич стверджує, що сесію обласної ради не скликають через БПП
26 Листопада 2015, 21:23
Ігор Насалик привітав Руслана Марцінківа з перемогою
16 Листопада 2015, 17:43
ЦВК оприлюднила інформацію про явку в другому турі місцевих виборів
16 Листопада 2015, 15:21
Івано-Франківська ТВК оголосила результати виборів в Івано-Франківську
16 Листопада 2015, 12:02