Перший  тиждень літа виявився по-справжньому  спекотним та гарячим на події. Політичне  життя Прикарпаття видалось настільки  насиченим та непередбачуваним, що вже під кінець тижня чи то від  високої температури, різких атмосферних коливань, чи то від власної самовпевненості й міці голова пішла обертом навіть у тих політиків, політична та ціннісна позиція яких здавалось б є незмінною апріорі. Одним словом – спека протягом тижня неодноразово змушувала кидатися то в жар, то в холод. При чому, в багатьох випадках – це був просто холодний піт…

     Втім, як часто це буває, почалося все за здравіє… 

     Перші дні літа в Україні традиційно проходять під знаком освіти та Міжнародного дня захисту дітей.

     Як  відомо, діти – наше майбутнє, цвіт життя. Однак, щоб цей цвіт таки засяяв пишними барвами, його необхідно належним чином леліяти, піклуватися, виховувати, не забуваючи при цьому про тепло, ласку та любов. Лірика? Можливо… Але сьогоднішні реалії такі, що дуже часто речі, які для багатьох є неписаними істинами, для інших стають нестерпним тягарем.

     Ті, хто переглядав у середу сюжет  на одному з місцевих телеканалів  про маленьку дівчинку, яка не зі своєї вини залишилась без належної материнської уваги і життя якої вже тривалий час знаходиться в руках медиків, впевнений, мене зрозуміє. А скільки ще є таких дітей, які з різних причин позбавлені належної опіки та піклування? З іншої сторони, історія цієї дівчинки є ще одним підтвердженням тому, що світ – не без добрих людей.

     Та  й Міжнародний день захисту дітей є все таки святом. Тим паче, що влада й окремі громадські організації зробили дійсно багато, щоб це свято дітям таки подарувати.

      

     Відзначилася  й Партія Регіонів. В рамках дня захисту дітей молоді активісти партії провели акцію «Здай кров – врятуй життя дитини». Власне, сама акція є традиційною для «регіоналів». Однак необхідно зауважити, що цього року до такої істинно благородної діяльності їм вдалося долучити ще й низку молодіжних студентських організацій.

     Ще  одна тенденція, яка мимоволі «кидається в очі», полягає в тому, що якщо в соціально-економічній сфері партії влади наразі немає чим особливо похвалитися, а політика партії в гуманітарному блоці, питаннях історії, мови, освіти викликає радше масове роздратування та спротив, прикарпатські регіонали вже тривалий час намагаються хоча б частково компенсувати невдоволення галичан до себе саме такого роду позитивними акціями.  

     Інша, не менш знаменна для області подія  – ювілей Магістратури державної служби при Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу. Саме цього тижня магістратура відзначала п'ятнадцяту річницю з моменту свого заснування. Маючи нагоду у свій час навчатись та бути випускником цього закладу, хотілося б щиро привітати увесь професорсько-викладацький склад та особисто Дмитра Івановича Дзвінчука, який щодня докладає чимало зусиль для того, щоб магістратура з року в рік підтверджувала статус одного з найсильніших навчальних закладів, де професійно готують державних службовців. Свідченням ж успішності самого закладу є його випускники, значна частина яких сьогодні знаходиться на керівних в області посадах. І хоча чиновники, як правило бувають різні, своє ключове завдання – надання знань – магістратура старанно виконує. 

     Що  стосується власне політики, то, як засвідчив тиждень, основним питанням, яке постало на порядку денному, стало житлово-комунальне господарство.

     Відсутність позитивних зрушень, а якщо відверто, то практично провал у сфері реформування ЖКГ, стали приводом для розширеного засідання Кабінету Міністрів України першого червня. Власне, головною дійовою особою на ньому виступив Віктор Янукович. Президент останнім часом все частіше постає перед суспільством у не властивій для себе ролі «хорошого поліцейського», не помічаючи тим самим, як мимоволі вся країна ризикує опинитися в лещатах в цілому поліцейської держави. Цього разу Віктор Федорович демонстративно і безапеляційно звільнив із посади одразу двох урядовців, які безпосередньо відповідали за житлово-комунальне господарство. Напередодні останнє китайське попередження у зв’язку із тим же ЖКГ було адресовано й Миколі Азарову.

     Що  стосується обласних чиновників, які  були присутні на засіданні уряду, то ані Михайлу Вишиванюку, ані Руслану Гусаку, на відміну від звільненого голови Севастопольської адміністрації, особливих претензій висловлено не було. Хоча, Микола Янович не оминув можливості висловити здивування від того, що собівартість одної гігакалорії у теплопостачанні коливається від 225 грн. у Миколаївській області до майже 400 грн. в Івано-Франківській… Разом з тим, після повернення із відрядження можна не сумніватися в нових «директивах» голови адміністрації за наслідками столичного перформенсу…

     Креативу та націленості на інноваційні технології в господарці Михайлу Васильовичу не позичати. Нещодавно голова обласної державної адміністрації закликав усіх керівників РДА, а в їхній особі і фермерів області активно долучатися до аграрного інтернет-ринку. Таким чином, як зауважили окремі ЗМІ, уже незабаром «кури, яйця та моркву на Прикарпатті продаватимуть віртуально».

     Необхідно відзначити, що сама ідея просування сільськогосподарської  продукції в інтернет-мережі, створення  належної бази даних може не лише сприяти  налагодженню багатостороннього діалогу  між попитом і пропозицією, активізації  торгів але й, що головне, розширенню ринків збуту та зростанню доходів самих виробників сільськогосподарської продукції.

     Водночас, така перспектива буде корисною і  полегшить життя в першу чергу  крупним господарствам та «просунутим» фермерам. Звичайнісінькі ж селяни з метою збуту власної продукції найближчим часом й надалі вирушатимуть на продовольчі ринки. Адже неозброєним оком можна зауважити, що основна маса такого роду продавців – люди не наймолодшого віку. Уявити ж собі середньостатистичного селянина-господарника за комп’ютером чи ноутбуком сьогодні, незважаючи на зміну стереотипів, все ще доволі важко. Надто інші в них клопоти. Та й інтернет ще далеко не в кожному селі є доступним. А тому – ідея на перспективу... 

     На  перспективу практично із початку  каденції об’їжджали Прикарпаття й керівники обласної ради. Мета – визначити в кожному районі найбільш пріоритетні об’єкти соціально-культурного призначення, на які в першу чергу і будуть спрямовані кошти бюджету розвитку. Напередодні ж посадовці завершили «оглядини» і протягом звітного тижня провели консультації з усіма головами районних рад. Звичайно, кінцеве рішення за самими депутатами й ще не відомо, яким воно буде. З початку каденції рада вже встигла продемонструвати, що здатна на несподіванки. Однак, зміна підходу у практиці перерозподілу коштів очевидна. 

     Власне, саме зміна підходів і стала найбільшою несподіванкою вже наприкінці тижня.

     Президент України Віктор Янукович у п’ятницю неочікувано для багатьох пригрозив звільненням не лише Дмитру Табачнику, критика на адресу якого стає все гучнішою, але й Равілю Сафіулліну. Останній, здавалось, при чинній владі володіє вірчою грамотою. Більше того, Гарант закликав всіх до терпимості й толерантності. Мабуть, наскільки сильний вплив на Віктора Федоровича здійснив останній виступ Віктора Ющенка на «Шустер-life», де той неодноразово взивав владу та націю в цілому до солідарності. Однак, «символічно», що про терпимість та толерантність Віктор Федорович розпочав вести мову саме після підписання сумнозвісного закону про червоні радянські прапори й внесення народним депутатом від Партії Регіонів Вадимом Колесніченком проекту постанови про створення національного військового кладовища, місця на якому для воїнів Української Повстанської Армії просто не знайшлося… 

     В четвер ж відбулася сесія міської ради. Оскільки в роботі ради була незначна перерва, питань в порядку денному назбиралося більш, аніж достатньо. Сорок п’ять. Втім, справжньою родзинкою усієї сесії мав стати довгоочікуваний звіт міського голови про свою роботу та міру виконання власних передвиборчих обіцянок. Пригадується, свого часу звіту Віктора Андрюсовича вимагав ледь не весь депутатський корпус. Навіть підняте на вимогу  Володимира Чорноуса питання про висловлення недовіри міському голові з такої нагоди вирішили відкласти.

     Однак, оскільки питань на цій сесії було дійсно надзвичайно багато, звіту  Віктора Анушкевичуса варто було очікувати лише на наступному пленарному засіданні. Як виявилось, даремно… Рада взагалі зняла із порядку денного дане питання. Показово, що кінцевим ініціатором такої пропозиції виступила фракція «Батьківщини». Після цього Володимиру Стасюку залишилось лише поспівчувати… А вже згадуваному Володимиру Чорноусу не залишилося нічого, як закликати депутатський корпус до послідовності.

     Мабуть, раді Віктор Андрюсович таки потрібен…

     Втім, як виявилося, на цьому сесія своєї  інтриги не втратила. Скоріше навпаки… На передній план вийшли на перший погляд непримітні й відверто нудні питання. Тим не менше, саме звіт міського голови породив своєрідний сесійний «бермудський трикутник». Іншими його вершинами стали реорганізація виконавчого комітету міської ради та «земельні питання», які в останній момент ініціювала земельна комісія. Віктор Анкушкевичус супроти саме такого розвитку подій якось особливо не протестував. Хоча й міг. Можливо, просто здалося...

     Натомість не помітити здивування на обличчі  Віктора Андрюсовича під час  внесення «Свободою» на розгляд ради альтернативного до розробленого міським головою проекту рішення «Про внесення змін до рішення міської ради від 11.07.2002 року (ІІ сесія IV демократичного скликання) «Про структуру та чисельність виконавчих органів міської ради» було неможливо. Власне, якщо проект міського голови з’явився на нещодавно створеному сайті міської ради ще 10 травня, то альтернативний – трішки більше, аніж за годину до встановленого часу початку сесії. Різниця ж між ними є суттєвою. В розумінні Віктора Андрюсовича реорганізація виконавчих органів мала обмежитися лише створенням експертно-аналітичного відділу. Натомість в альтернативному проекті створення такого відділу перетворювалося уже далеко не на основне питання усієї реорганізації.

     Ключовою  стала ліквідація одразу трьох структурних  підрозділів – управління житлово-комунального господарства, управління архітектури та містобудування, а також відділу транспорту та зв’язку. Їм на зміну прийшли Департамент містобудування та архітектури, а також департамент комунального господарства, транспорту і зв’язку.

     Офіційно  визначена мета таких перетурбацій – реформування та розвиток ЖКГ міста, вдосконалення організаційної структури виконавчих органів міської ради та створення умов для ефективної реалізації повноважень місцевого самоврядування територіальної громади міста. Неофіційна – окрім усього зазначеного, насамперед звільнення керівників вище окреслених структурних підрозділів. Не секрет, що робота і Василя Білика, і Ігоря Гаркота, і Ігоря Гнатіва неодноразово спричинювала значні невдоволення та викликала цілу низку запитань. Ліквідація цих структурних підрозділів автоматично призведе до їх відставки. Принаймні більшості із них. Тобто рутинних і звичних відпусток та лікарняних побачити не вдасться. Наскільки кардинальними ж будуть зміни в самій роботі новостворених департаментів покаже лише час.

     Окрім того, сесія ознаменувалася ще й публічним прочуханом для Юрія Солов’я. Депутат звинуватив раду в незрозумілих оборудках, які відбуваються в сфері ремонту доріг. На що отримав відповідь від голови бюджетної комісії Романа Онуфрієва. До всіх бід Юрію Солов’ю пригадали ще й ремонт вулиці Івасюка, який виконувала саме його фірма. Врешті- решт Соловей отримав від міського голови гарантії на «реабілітацію» вартістю в 300 тис. грн. й з чистою душею відправився на «Шустер-life» розповідати про реформування житлово-комунального господарства.

     Завершувала тиждень акція протесту під стінами обласної державної адміністрації. У такий спосіб «Комітет захисту України», «Просвіта» надали власну оцінку політичним репресіям, «кирилізації» та діям влади загалом. Головними учасниками акції протесу стали літні бабусі та дідусі, кількість яких не перевищувала 60 осіб. Втім, з якою метою вони прийшли під адмінбудинок, знали навіть далеко не всі учасники. Показово, що одна із бабусь, прибувши заздалегідь й стоячи прямо навпроти адмінбудинку, не лише спиталася де «білий дім», але й зауважила що там мають бути якісь «збори». Не зрозуміли вимоги протестуючих скоріш за все і в білому домі – говорили тихо та ще й оратори неодноразово оберталися спиною до адмінбудинку. Хоча, можливо саме так і було задумано й владі красномовно вказали на шлях, куди ведуть «реформи»…

      

Ігор  Дебенко, політолог

06 Червня 2011, 23:53
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...


Коментарі:

Автор: , 07 Червня 2011, 8:20
Відповісти

Автор: , 07 Червня 2011, 13:29
Відповісти

Автор: , 07 Червня 2011, 14:42
Відповісти

Автор: , 07 Червня 2011, 22:05
Відповісти

Автор: , 08 Червня 2011, 9:23
Відповісти

Автор: , 10 Червня 2011, 14:43
Відповісти

Автор: , 14 Червня 2011, 9:34
Відповісти

Додати новий коментар



Останні новини з категорії Медіа:
Прес-конференція присвячена початку реалізації проекту «Назустріч письменнику»
26 Грудня 2016, 7:16
Прес-конференція членів комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності
16 Грудня 2016, 7:15
Прес-конференція Консула Аргентинської Республіки в Україні Арієля Макса Санчеса Ромеро
13 Грудня 2016, 7:10
До уваги представників ЗМІ!
07 Грудня 2016, 17:18
Прес-конференція з нагоди підбиття підсумків акції «Децентралізаційний марафон» на Прикарпатті
06 Грудня 2016, 7:39
Прес-брифінг з нагоди представлення компанією Google Україна результатів кампанії «Цифрове перетворення Івано-Франківської області»
28 Листопада 2016, 7:13
Брифінг голови Державної регуляторної служби України Ксенії Ляпіної
28 Листопада 2016, 6:40
Прес-конференція директора департаменту охорони здоров’я ОДА Мирона Матейка
25 Листопада 2016, 7:12
Брифінг представників Асоціації міст України
22 Листопада 2016, 7:18
Прес-конференція з нагоди Всесвітнього дня боротьби з цукровим діабетом
14 Листопада 2016, 7:12
Прес-конференція народного депутата України Анатолія Матвієнка
10 Листопада 2016, 6:38
Прес-конференція начальника САД Василя Буджака щодо ходу проведення ремонтних робіт на дорогах Прикарпаття
04 Листопада 2016, 7:42
Прес-конференція про виявлення порушень законодавства прокурорами
06 Жовтня 2016, 6:39
Прес-конференція щодо скверу перед друкарнею
04 Жовтня 2016, 7:14
Обласний семінар з питань розвитку етнографічного руху на Івано-Франківщині
28 Вересня 2016, 6:34
Прес-конференція баскетбольного клубу “Говерла”
15 Вересня 2016, 7:18
На радіо «Вежа – 107 FM» щоденно виходитиме програма Тараса Прохаська – «Поради на щодень»
13 Вересня 2016, 10:05
Брифінг ідеолога реформи децентралізації влади в Україні, директора Інституту громадянського суспільства Анатолія Ткачука
13 Вересня 2016, 7:20
Брифінг керівництва Львівської залізниці
07 Вересня 2016, 17:42
Прес-конференція, присвячена "Святу хліба"
06 Вересня 2016, 7:17
В Івано-Франківському обласному військовому комісаріаті відбудеться брифінг
30 Серпня 2016, 22:21
Прес-кнференція з нагоди відкриття курсів чеської мови в Івано-Франківську
30 Серпня 2016, 7:16
Передсезонна прес-конференція НФК “Ураган”
26 Серпня 2016, 7:18
Прес-конференція “Дому Сірка”
23 Серпня 2016, 6:37
Прес-конференція міністра юстиції України Павла Петренка
22 Серпня 2016, 7:39