Декомунізація по-закавказьки

Парламент Грузії минулого вівторка одноголосно затвердив «Хартію свободи» з двох законопроектів — «Про люстрацію» і «Акт патріота» й заборонив використання в громадських місцях на своїй території нацистської і комуністичної символіки та запровадив нову хвилю люстрації — заборону обіймати посади в державній службі особам, що співпрацювали зі спецорганами злочинної комуністичної системи. Зокрема «Хартія свободи» обмежила прийняття на державну службу посадових осіб Компартії, комсомолу, працівників спецслужб радянського періоду, які відтепер не зможуть працювати у владних структурах, займати посади ректорів і деканів у навчальних закладах та працювати суддями. Згідно з «Хартією свободи», у Грузії має бути вилучено з громадських місць пам’ятники, скульптури й барельєфи з радянською символікою, а також змінено назви вулиць і населених пунктів, у яких міститься натяк на радянське минуле. Після розпаду СРСР у Грузії демонтували багато пам’ятників і змінили назви вулиць та обласних центрів. Торік у другому за величиною місті країни Кутаїсі демонтували меморіал на честь перемоги у німецько-совєтській війні. Керівництво Грузії не зважило на істеричну реакцію на це Росії й кількома місяцями після того демонтувало й статую диктатора Й. Сталіна в його рідному місті Горі. Натомість там мають спорудити пам’ятник жертвам російської агресії й сталінських репресій.

Еталонна люстрація

Декомунізацію (публічний осуд і заборону комуністичної ідеології) та люстрацію провела більшість посткомуністичних країн. Завдяки цьому вдалося, як нині стверджують у цих країнах, змінити мислення державних еліт загалом, що дало поштовх до динамічнішого просування до європейської спільноти, стало важливим чинником у переході від тоталітаризму до демократії та навіть в успішності ринкових реформ. Наприклад, у Чехії після розпаду СРСР колишнім партійним функціонерам одразу заборонили протягом 10 років займати високі посади. Люстрацію, яку з 91-го року почали проводити в Чехії, називають еталонною. Оцифровані записи публікують в інтернеті для відкритого доступу. У Польщі люстрацію, по суті, вже завершено. До 2005 року люстраційну процедуру пройшли більше 150 тисяч поляків. На люстрацію також зважилась Румунія. Президент Бесеску наказав розсекретити всі справи усіх агентів Секурітате (спецслужба за режиму Чаушеску). Особливістю люстрації в країнах Прибалтики є її масова підтримка з боку корінного етнічного населення. В цьому сенсі люстрація тут означала і процес деколонізації й заборони пропаганди символів тоталітаризму. Естонський закон «Про позасудові масові репресії в Радянській Естонії в 40—50–ті роки» передбачає порушення кримінальних справ проти осіб, винних у масових вбивствах та інших злочинах. У Латвії кандидати в депутати повинні надавати заяви про наявність у них зв’язків з совєтськими спецслужбами. Закон забороняє колишнім працівникам КўБ обиратись в органи державної влади. Аналогічний акт було прийнято в Литві. Литовських депутатів перевіряють щодо співпраці зі спецслужбами СРСР чи інших країн. За останніми даними, Литва готується поставити крапку в процесі люстрації та повністю розсекретити матеріали архівів КГБ.

«Сексоти» і «стукачі»

Тим часом в Україні ця справа не пішла далі заборони й ліквідації комуністичної символіки, і то передусім в західних областях. Про люстрацію же говорять 20 років, однак на законодавчому рівні до вирішення цього питання наша держава фактично й не наближалася. Більше того, суспільству активно насаджується думка, що сприятливий час для запровадження люстрації в Україні прогайновано, а тому нині ця справа є вже недоцільною. Чи справді це так? У тему люстрації в Україні заглибився журналіст «Галичини» і виявив, що насаджувана догма не є аж такою незаперечною і це має під собою дуже зрозуміле пояснення.   


Отож для з’ясування істини трохи заглибимося в совєтське минуле. Основним інструментом контролю за суспільством тоді були, як відомо, «сексоти» (від: сєкрєтниє сотруднікі) або простіше — донощики КўБ чи «стукачі». За даними різних джерел із посиланням на «п’яте» управління КўБ, з 1967 по 1987 рр. на «профілактичній розмові» в цій «конторі глибокого буріння» побувало близько 500 000 українців. Скільки з них було завербовано, невідомо. Однак за неофіційною інформацією, за період правління Брежнєва—Горбачова таємним співробітником КўБ ставав кожен третій такий громадянин. А тому люди жили в постійному страху, адже «сексот» міг бути де завгодно: на роботі, в кав’ярні, в транспорті і навіть удома (приклад дружини О. Довженка Юлії Кірової-Солнцевої). Після 1991 року як «сексоти», так і компартфункціонери успішно влилися в структури української влади. Про «успішність» їхньої подальшої роботи найкраще свідчать соціально-економічні реалії України впродовж цих 20 років, бо це переважно їхня «заслуга» в тому, якою нині є Україна.

Засилля старих каребістів

Років два тому громадський активіст Борис Чикулай, голова ГО «Форум українців Чеської Республіки», на основі публічної інформації підготував дослідження під назвою «Люстрація, або Україна під владою КГБ». Він, переклавши чеське люстраційне законодавство українською мовою, умовно застосував його щодо складу теперішнього уряду та Верховної Ради України. І виявилося, що полишити український Кабмін довелося б 12 із 29 міністрів. У структурах, підпорядкованих КўБ, працював, до речі, й одіозний Д. Табачник. А загалом, згідно з підрахунками Б. Чикулая, на 2009 рік серед 909 українських високопосадовців (членів Секретаріату Президента, Кабміну та ВРУ) 38 службовців були агентами КГБ, 244 мали критичну ймовірність співпраці з КГБ, а 178 — високу ймовірність. і лише 39% політичної еліти України могло не мати комуністичного минулого.

Як стверджує дослідження Б. Чикулая, в секретаріаті президента
В. Ющенка частка екс-каребістів як мінімум сягала 50%, а екс-комуністів — 44%. Кабмін Ю. Тимошенко складався на 46% з колишніх агентів КўБ, 64% урядовців у минулому були комуністами або мали високі шанси бути ними. Навіть у НБУ широко були представлені колишні співробітники радянських спецслужб та комуністи: 33% і 67% відповідно. Серед перевірених біографій 443 народних депутатів на 2009 рік 15 з них виявились колишніми агентами КўБ, 126 мали критичну ймовірність співпраці, а 103 — велику ймовірність співпраці. Тільки 182 депутати мали шанси не бути в минулому членами Компартії. Коли спікера парламенту В. Литвина звинуватили в співпраці з КГБ, той організував прес-конференцію, на якій сказав: «Так, це правда, я співпрацював із КўБ. Ну то й що?».


З приходом до влади Януковича представництво у вищих органах влади тих, кому мала б загрожувати люстрація, лише зросло. Мало того, деякі колишні співробітники КГБ, як нинішній столичний керманич О. Попов, навіть пишаються своєю службою.


Навіть дуже поверхове дослідження Б. Чикулая вказує на досить критичну ситуацію з колишньою агентурою КўБ і в партійному середовищі. Приміром, в НРУ 61% — начебто агенти КўБ або особи з критичною та великою ймовірністю співпраці з КГБ; у «НУ—НС» таких нарахували 40%; у БЮТ — 61%; у ПР — 51%; у КПУ — 98%. Навіть на Прикарпатті досі ходять легенди про «тайняків», засланих наприкінці 80-х — початку 90-х років у нові демократичні структури. Але наразі це лише здогадки без доказів. Можливо, такі чутки було запущено навмисне для компрометації чільних активістів національно-демократичного руху.


Тож небажання українського істеблішменту проводити люстрацію пояснюється дуже просто: його представники й стали б її головними жертвами.

Архіви не всі вивезли


У часи пізнього Ющенка була не дуже смілива спроба розпочати люстрацію навіть попри відсутність правової бази. Цим стало розсекречення архівів КўБ та НКВС. З приводу того, чи нині в Україні вистачає доказової архівної бази для проведення люстрації, в чому немало начебто обізнаних людей висловлюють сумнів, є показовою фраза попереднього голови СБУ В. Наливайченка в інтерв’ю польській газеті «Dziennik». На запитання, чи має він інформацію про те, хто з політичної верхівки був уплутаний у співпрацю з КўБ та діяльність проти українського народу, Наливайченко відповів: «Таку інформацію я маю. Але без відповідних правових норм не можу її оприлюднити. Потрібно не допустити такої ситуації, коли документи КўБ, серед яких є й фальшиві, спонтанно вирішуватимуть долі людей. Ми хочемо розсекретити документи подібно до того, як це було зроблено з архівами Штазі».


Словом, не всі архіви на «стукачів» вивезли до Москви чи знищили...
За нинішнього «донецького» режиму в Україні пішло повне «відкочування» назад, повернення в життя совєтських символів. «Цьогорічна реваншистська червонопрапорна вакханалія, яку Верховна Рада розпочала з ухвалення закону про криваві прапори, що під ним підписався Президент Янукович, гучні відзначення річниць комсомолу та інших совєтських «свят» лише підтверджують, що люстрація на часі, — зауважує в своєму блозі О. Тягнибок. — Досвід Грузії засвідчив: проводити люстрацію ніколи не пізно. Це відповідь тим, хто з високих трибун заявляв протилежнеѕ Бо люстрація — це докорінне очищення влади, це встановлення національної та соціальної справедливості, це звільнення від ярма окупаційної спадщини, це шанс для оновлення країни».

07 Червня 2011, 15:00
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Політика:
Головою Космацької ОТГ обрали діючого голову сільської ради
19 Грудня 2016, 18:31
У Тлумачі 12 партій змагатимуться за 26 депутатських мандатів
16 Грудня 2016, 18:54
Три територіальні громади Коломийщини через тиждень обиратимуть місцеву владу
08 Грудня 2016, 18:06
Троє прикарпатців увійшли до складу політради партії "Укроп"
28 Листопада 2016, 8:37
На Прикарпатті стартувала підготовка до перших виборів в об’єднаних громадах
08 Листопада 2016, 20:04
18 грудня у семи ОТГ Івано-Франківщини відбудуться вибори
11 Жовтня 2016, 9:43
На Прикарпатті 8 об’єднаних громад чекають на вибори
04 Жовтня 2016, 20:39
Михайло Королик очолив Івано-Франківську обласну організацію ВО "Свобода"
20 Вересня 2016, 21:28
ЦВК прийняла 100% протоколів з ОВК. Переміг Віктор Шевченко
18 Липня 2016, 20:16
Чесно: Вибори на Прикарпатті – змагання політичних обіцянок
14 Липня 2016, 18:27
Левко Лук’яненко у Франківську: “Сьогодні потрібно зробити парламент більш гідним”
12 Липня 2016, 16:17
У виборах по 85 округу члени ДВК від “технічних” кандидатів де-факто працюватимуть на одного кандидата
06 Липня 2016, 20:05
У Калуші на базарі Тягнибок агітував за кандидата від “Свободи”
04 Липня 2016, 10:07
Вибори на Прикарпатті: коли і кого з кандидатів ми почуємо і побачимо?
01 Липня 2016, 13:17
У виборчому окрузі №85 виборців спокушають безкоштовними святами, подарунками та екскурсіями
30 Червня 2016, 11:50
Велика кількість кандидатів – політична технологія для дезорієнтації виборців, – М.Лисюк голова КВУ в області
24 Червня 2016, 14:29
Стали відомі імена ще трьох кандидатів у парламент по округу №85
16 Червня 2016, 8:07
На калуському окрузі зареєстровано вже дев’ять кандидатів
13 Червня 2016, 17:20
ОПОРА: ЦВК зареєструвала ще 3 кандидатів по округу №85 та здійснило заміну у складі комісії
08 Червня 2016, 12:23
На Прикарпатті селяни не пішли голосувати, тому що не впевнені, що їм виділять кошти на дитячий садок
28 Березня 2016, 20:53
Нині в «Правому секторі» відбуваються неконтрольовані процеси, – Ярош
26 Лютого 2016, 18:58
Сич стверджує, що сесію обласної ради не скликають через БПП
26 Листопада 2015, 21:23
Ігор Насалик привітав Руслана Марцінківа з перемогою
16 Листопада 2015, 17:43
ЦВК оприлюднила інформацію про явку в другому турі місцевих виборів
16 Листопада 2015, 15:21
Івано-Франківська ТВК оголосила результати виборів в Івано-Франківську
16 Листопада 2015, 12:02