А ним, овочевим психозом, у ці дні охоплена стара добра Європа, де вже більш як у десяти країнах зареєстровано випадки захворювання людей на гостру кишкову інфекцію невідомого походження. Внаслідок зараження небезпечним штамом кишкової палички E. Coli й важкого перебігу хвороби померли вже 21 житель Німеччини й один — Швеції. Власне, розповсюджується інфекція з міста Гамбурга, розташованого на півночі першої з названих країн.

Непосвячені спитають: а при чому тут овочі? А при тому, що європейські світила від мікробіології й досі не можуть достеменно встановити джерело зараження так званою ентерогеморагічною кишковою паличкою. Спочатку пов’язували його з іспанськими огірками, партії яких завозили в Німеччину, а потім цей овоч реабілітували, й підозра перекинулася на помідори, але і її було знято результатами проведених досліджень. Тепер ось оприлюднено версію, що не знаний науці штам бактерії E. Coli, яким заразилися загалом уже близько 2 300 осіб, містився в паростках сої та квасолі — популярних у Європі інгредієнтах салатів.


Цьогорічний перехід від весни до літа стривожив в епідемічному сенсі і жителів
України. У Маріуполі невідь звідки з’явилася холера, вже захворіли на цю, здавалося б, давно забуту небезпечну кишкову недугу і перебувають в інфекційному відділенні лікарні 14 пацієнтів, з них одна півторарічна дитина. Медики виявили і двох інфікованих холерним вібріоном осіб, у яких проявів хвороби ще немає. Санепідслужба пов’язує випадки зараження холерою з тим, що захворілі вживали в’ялені морські бички або ж навіть просто могли мимоволі заковтувати морську воду під час купання. Тож у приазовському місті тимчасово закрили всі пляжі, заборонили риболовлю і торгівлю в’яленою та копченою рибою.

— Як нашим краянам уберегтися від кишкової палички E. Coli, яка від нас уже зовсім близько — першого хворого вже зареєстровано в Польщі? — запитав я у заступника головного державного санітарного лікаря області Марії БОЙКО.

— У цьому разі, — сказала Марія Андріївна, — запобіжні заходи не вирізняються чимось зовсім новим, вони ті ж, що застосовуються для профілактики й інших кишкових інфекцій: необхідно строго дотримуватися правил особистої гігієни. Тобто якомога частіше ретельно мити руки, перед вживанням ополіскувати окропом овочі та фрукти. Передусім городину з відкритого грунту, — щоби змити з неї не лише хвороботворні мікроби, а й рештки хімічних препаратів, які часто разди при вирощуванні овочів використовують понад міру і які можуть спричинити харчові отруєння, кишкові розлади у дорослих та, що особливо небажано, у дітей.


Хоча при спробах визначити джерело зараження кишковою паличкою E. Coli європейські вчені і знімають «звинувачення» то з одного, то з другого овоча, все ж я б радила відвідувачам супермаркетів цікавитися походженням виставленої там для продажу городини і якщо воно невідоме — не купувати її. Як ви, мабуть, знаєте, Росія, аби застрахуватися від інфікування своїх громадян тією злополучною кишковою бактерією, взагалі заборонила ввезення овочів із країн ЄС. Україна до такого крайнього заходу не вдалася, проте посилила на своїх кордонах санітарний контроль за ввезенням городньої продукції з європейських країн.


Як це дещо дивно не звучатиме на перший погляд — бо зазвичай медики рекомендують усім споживати якомога більше вітамінної продукції городів і садів, — я б рекомендувала обмежити споживання овочів на час, поки мікробіологи не змогли встановити джерело зараження людей невідомим штамом кишкової палички E. Coli.

— А як щодо небезпеки холери для здоров’я та життя наших краян? У ЗМі пройшла інформація про те, буцім уже виявили холерний вібріон і в трьох районах Львівщини, але її тут же спростував керівник облСЕС сусіднього з нами регіону...


— Я не прихильник нагнітання серед населення панічних настроїв, тому одразу скажу, що, слава Богу, у прикарпатців немає підстав хвилюватися з приводу можливості спалахів захворювання на холеру в нашій області. Навіть поодиноких випадків захворювання на цю небезпечну недугу на івано-Франківщині не було вже років 10-12. З початку літа працівники санепідстанцій постійно відбирають на аналіз проби води з усіх відкритих водойм області, біля яких влаштовано зони відпочинку, і в цих пробах збудників холери не виявлено.

— Тобто з початку літа ваша служба посилила контроль за якістю води щодо її епідемічної безпеки?


— Такий моніторинг фахівці санепідстанцій проводять щороку з 1 червня по 1 жовтня. Словом, на території нашої області джерел зараження холерою немає. Хіба що «завіз» би її хтось із прибулих до нас із того ж Маріуполя, котрий є носієм холерного вібріона, хоча сам він про це може й не підозрівати, бо холера нині видозмінилася і в декого проходить у досить м’якій формі, як значно менш небезпечні кишкові інфекції. Що ж, прикарпатські медики готові надати допомогу і такому приїжджому пацієнтові, і тим, хто б від нього інфікувався.


А щоб запобігти навіть таким чисто гіпотетичним ситуаціям заразитися холерою, знову ж таки хотіла б нагадати читачам «Галичини», що всі кишкові інфекції — це «хвороби брудних рук». Тож пам’ятайте про необхідність дотримання особистої гігієни в цю гарячу пору року, коли є найкращі умови не тільки для оздоровлення та відпочинку дорослих і дітей, а й для інтенсивного розмноження, передачі і тривалого збереження своєї життєздатності збудниками кишкових захворювань.

09 Червня 2011, 13:50
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47