http://news.if.ua/images/news/09/09/16/big_DSC_8221.jpgБільшість депутатів міськради не захотіли слухати звіту міського голови, а депутатська більшість від ВО «Свобода» ініціювала ліквідацію управлінь ЖКГ, архітектури й містобудування та відділу транспорту і зв’язку. Минулого четверга розпочала свою роботу Х сесія міськради. Вперше у новому скликанні пленарне засідання розпочалося із запізненням, а до обідньої перерви депутати спромоглися лише затвердити порядок денний, заслухати відповіді на свої запити та виголосити з трибуни сесії нові.

Дискусії по суті
Порядок денний формували довго, бо ще до його ухвалення окремі депутати вже розпочали обговорювати й дискутувати по суті запропонованих питань. Під номером 44 значився звіт міського голови за 2006-2010 роки. Це питання свого часу ініціював «бютівець» Володимир Стасюк, який у своєму запиті можна навіть сказати, що вимагав від Віктора Анушкевичуса звіту за його попередню каденцію на посаді міського голови. Але, якщо раніше депутати проголосували «за» те, щоб на одній з наступних сесій заслухати звіт міського голови, то минулого четверга вони майже одностайно підняли руки за вилучення цього питання з порядку денного. Таку пропозицію виголосив голова фракції БЮТ Руслан Терешко. Словом, «бютівці» ініціювали  заслухати звіт міського голови, «бютівці» ж свою ініціативу й відкликали…
Хоча В.Анушкевичус зазначив, що був готовий прозвітувати перед депутатами. А пізніше, у коментарях журналістам, додав, що під час минулої виборчої кампанії звітував перед громадою. І громада попередні починання В.Анушкевичуса на посаді міського голови підтримала й переобрала його на наступний термін.
Також з порядку денного вилучили питання про надання дозволів на відключення від централізованого опалення. Його ініціював «свободівець» Микола Вітенко, але він же й попросив зняти це питання з розгляду. Хоча депутати від БЮТу були проти і наголошували, що встановлення  автономного і від’єднання від централізованого опалення саме в компетенції органів місцевої влади. Питання стосувалося надання дозволів тим, хто вже давно самостійно відключився від послуг теплокомуненерго, користується автономним опаленням, а «тепловики» і далі вимагають від них оплати за «надані послуги». Втім, як зазначив пан Вітенко, наразі він вирішив зняти це питання. Його підтримав міський голова, мовляв, якщо ми зараз надамо дозвіл тим, хто самовільно встановив автономне опалення, то створимо прецедент. А секретар міськради «свободівець» Руслан Марцінків з цього приводу зробив депутатський запит, в якому просив надати інформацію щодо будинків з централізованим та автономним опаленням і бачення перспектив розвитку теплопостачання міста.
Натомість депутати підтримали ініційоване профільною комісією міськради внесення до порядку денного низки земельних питань, які, як з’ясувалося, не розглядалися на засіданні міськвиконкому. «Земельні питання є дуже важливими і повинні пройти всю процедуру погоджень виконавчих органів, зокрема й юридичного відділу, бо багато земельних питань є в судах», – наголосив В.Анушкевичус. Однак, депутати його не послухали.

Бюджет під загрозою
Про виконання міського бюджету за перший квартал доповідала начальник фінансового управління Вікторія Сусаніна. Вона зазначила, що за звітний період ще важко судити про виконання бюджету, бо січень був святковим, а надходження до міської скарбниці фактично розпочались у березні. За словами В.Сусаніної, у першому кварталі до бюджету надійшло понад 146 мільйонів гривень, що становить 23,5% від затвердженої на рік суми.
Детальний аналіз виконання дохідної та видаткової частин бюджету зробив співдоповідач, голова постійної депутатської комісії з питань планування, фінансів, цін та бюджету, голова фракції ВО «Свобода» Роман Онуфріїв. Він зазначив, що місто має безпосередній вплив лише на частину дохідних статей, які складають третину всього наповнення, а на більшу частину місцева влада має тільки опосередкований вплив.
За словами Р.Онуфріїва, найгірше виконується збір за паркування транспорту КП «Технічний центр «Сервіс-авто». За чотири місяці це підприємство виконало лише 15% від річного плану надходжень і це при тому, що плата за паркування недавно зросла на 50%. Суттєво відстає від виконання затвердженого плану й міський рекламно-інформаційний центр, який за п’ять місяців виконав 24% від запланованого доходу. Катастрофічною назвав Р.Онуфріїв і наповнення головної дохідної статті бюджету розвитку, якою є продаж землі. Від неї місто наразі отримало понад два мільйони гривень, що становить 6% від плану, тому «виконання бюджету розвитку під загрозою зриву»,– резюмував співдоповідач.
Голова бюджетної комісії переконаний, що, зважаючи на такі невтішні показники, найближчим часом треба прийняти необхідні управлінські рішення щодо цих двох комунальних підприємств. А щодо продажу землі, то відповідне реагування буде за підсумками шести місяців. «Тоді ми визначимо хто і в якій мірі нестиме персональну відповідальність за невиконання цього показника», – заявив Р.Онуфріїв.
Також сесія своїм рішенням зобов’язала всіх головних розпорядників коштів та керівників комунальних підприємств до 1 липня подати на розгляд бюджетної комісії фінансовий план розвитку, плани здійснення закупівель і звіт про відповідність видатків затвердженим бюджетним призначенням та річному фінансовому плану. А до 1 жовтня – план розвитку і фінансові плани на 2012 рік та плани заходів щодо залучення співфінансування з інших джерел.

Велика реорганізація
Цілковитою несподіванкою став розгляд питання «Про створення експертно-аналітичного відділу» міськради, що переросло у велику реорганізацію міськвиконкому. Спершу «свободівці» домоглися зміни назви цього питання з приведенням його до вимог законодавства – «Про внесення змін до рішення міської ради «Про структуру та чисельність виконавчих органів міської ради». А потім, користуючись нагодою, запропонували власний проект рішення, який передбачав значно масштабніші зміни у структурі міськвиконкому. Свою пропозицію депутати аргументували необхідністю радикальних структурних змін та зменшенням штатів виконавчих органів.              
Проект рішення виголосив голова мандатної комісії Михайло Сеньків. Ним передбачались ліквідація управління житлово-комунального господарства, управління архітектури і містобудування та відділу транспорту і зв’язку міськвиконкому. Замість них пропонувалось утворити департамент комунального господарства, транспорту і зв’язку та департамент містобудування і архітектури. Ініціатори цієї реорганізації не приховували, що таким чином хочуть домогтися звільнення головного архітектора міста Ігоря Гаркота та начальника відділу транспорту і зв’язку Ігоря Гнатіва, до роботи яких є чимало зауважень. Нагадаємо, що депутати вже досить довго чекали на звіти цих чиновників, але до сесійної зали вони так і не приходили, бо тривалий час, з невеликими перервами, перебували на лікарняному.
Пропозиція «свободівців» міського голову просто ошелешила. «Якщо про об’єднання управління житлово-комунального господарства та відділу транспорту і зв’язку, яке на повну працює раз на п’ять років, коли проводить конкурс на маршрути, ми говорили і в цьому є логіка, то про управління архітектури мови не було», – зазначив В.Анушкевичус і закликав депутатів не підтримувати цей проект рішення. «Хоч воно мені не подобається, я поставлю його на голосування. А ось мій попередник питання, які йому не подобались, навіть не ставив на голосування. Казав, що незаконні рішення на голосування не ставить. Пригадуєте? І ви, між іншим, тоді були не таким активним», – чомусь вирішив нагадати Р.Онуфрієву перед процедурою голосування міський голова.
Але депутати мера не послухали. Запропонований «Свободою» проект рішення практично одностайно підтримали всі фракції міськради, окрім представників партії «Третя сила». Тож, відповідно до ухваленого міськрадою рішення,  департамент комунального господарства, транспорту і зв’язку очолить профільний заступник міського голови Микола Саєвич. А кандидатуру керівника департаменту містобудування і архітектури, яку має запропонувати міський голова, попередньо розгляне профільна комісія міськради.
Втім, чи вступить в силу проголосоване депутатами рішення про створення двох нових департаментів, наразі достеменно не відомо. Адже ще під час розгляду й обговорення цього питання міський голова Віктор Анушкевичус заявив, що порадиться з прокурором, натякаючи, що може й не підписати цього рішення чи накласти на нього вето.

На благо людям
На другому пленарному засіданні, яке відбулось цього вівторка, депутати розглянули блок земельних питань. Зокрема, голова профільної комісії Петро Гавриш запропонував спростити підприємцям процедуру оформлення документів для оренди землі і надавати її не на три, а на п’ять років. Він зазначив, що зараз підприємці стикаються з низкою проблем при оформленні оренди землі, що завдає їм ряд додаткових незручностей, а збільшення терміну оренди має на меті скорочення витрат підприємців на поновлення документації. «Тому, на нашу думку, варто внести зміни в цей процес і зробити правила м’ягшими. Збільшення терміну оренди земельних ділянок – це суттєвий крок назустріч підприємцям», – наголосив П.Гавриш, запевнивши, що кожен випадок профільна комісія розглядатиме індивідуально і в деяких з них термін оренди може бути змінений.
Окрім того, сесія міськради розпочала процес зі скасування рішень міськвиконкому, які не відповідають чинному законодавству. Одне з них стосувалося прибудови до житлового будинку на розі вулиць Франка-Павлика. «Це рішення передбачало будівництво в межах так званих червоних ліній вулиці, що є грубим порушенням законодавства, – поінформував голова земельної комісії. – Наша комісія детально вивчає кожне питання і аналізує містобудівну ситуацію в цілому, що дає нам змогу виявляти свідомо чи не свідомо допущені помилки при прийнятті рішень виконкомом. І такі рішення необхідно скасовувати», – заявив П.Гавриш.
Також сесія міськради ухвалила звернення до обласної влади з проханням повернути містові об’єкт незавершеного будівництва на вул. Софіївка,39, який у 2006 році безкоштовно передали області з метою переобладнання приміщення під обласний перинатальний центр. Оскільки зараз його вирішили споруджувати на території обласної лікарні, а місто відчуває  гостру потребу у власних приміщеннях для медустанов, депутати міськради просять розглянути питання повернення цього об’єкта територіальній громаді Івано-Франківська на наступній сесії облради. За словами голови постійної депутатської комісії міськради з питань охорони здоров’я Сергія Стефанка, по завершенні будівництва там планують відкрити міський центр реабілітації та відновного лікування.
10 Червня 2011, 11:41
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47