Одне з головних політичних питань у порядку денному вчорашньої сесії обласної ради стосувалося подій 9 травня. Голова фракції ВО «Свобода» в облраді Василь Скрипничук доповідав про виконання рішення обласної ради від 15 квітня ц. р. «Про звернення обласної ради «9 травня — День пам’яті», яким на території Івано-Франківщини було заборонено публічне використання, а також вивішування, демонстрування, встановлення у будь-якій формі антиконституційних червоних прапорів (так званих червоних прапорів перемоги) на державних установах області, приміщеннях державної та комунальної форм власності, інших спорудах незалежно від їх форм власності та підвідомчої підпорядкованості.

Як відомо, цим рішенням обл- і райдержадміністраціям, районним радам, міським головам міст обласного значення, селищним і сільським головам області, керівникам правоохоронних органів та їх структурним підрозділам було доручено забезпечити виконання на території області цього рішення в межах, визначених чинним законодавством. В. Скрипничук зазначив, що на державних установах області, приміщеннях державної та комунальної форм власності, інших спорудах жодних прапорів, окрім державних, справді не було встановлено.


«Але обласна державна адміністрація та її голова все-таки не повною мірою виконали рішення ради, адже проводили відзначення 9 травня не тільки під державними, а й під червоними прапорами, — наголосив далі В. Скрипничук. — Голова ОДА М. Вишиванюк, його заступники та інші державні службовці ОДА, міський голова Івано-Франківська В. Анушкевичус, міський голова Коломиї І. Слюзар, а також голова Коломийської РДА М. Негрич брали участь у заходах 9 травня і виступали поруч із неконституційними прапорами неіснуючої держави з більшовицькою молотково-серпастою свастикою».


Далі доповідач сказав, що того ж дня працівники УМВС в Івано-Франківську грубо порушили окремі норми чинного законодавства України: «Міліцейські кордони не дали можливості дійти до місця проведення заходів у м. Івано-Франківську депутатам обласної ради І. Дейчаківському, В. Немішу, В. Поповичу, М. Різнику, В. Скрипничуку, І. Шевчуку та десяткам депутатів інших рад. Вимоги депутатів пропустити їх для здійснення депутатської діяльності були невиконані, їм були створені перешкоди в цьому». У той же час міліція, за словами В. Скрипничука, створила всі умови для порушення права й оберігала порушників права, що використовували неконституційні і заборонені прапори (в т. ч. у Коломиї охороняла невідомо від кого колону з червоними прапорами СРСР), в той же час не давши можливості громадянам під державними та партійними прапорами ВО «Свобода» з жалобними стрічками пройти вулицею Богдана Лепкого, хоча офіційний дозвіл івано-франківської міської влади на це було отримано.


В. Скрипничук також звернув увагу на те, що 9 травня «у кращих совкових традиціях у місті Івано-Франківську були сформовані колони студентів вищих навчальних закладів, щоправда, під синьо-жовтими прапорами. Це, очевидно, робилося місцевими органами державної виконавчої влади для того, щоб показати, що Прикарпаття все-таки святкує цей день».


Навколо червоних прапорів
9 травня виникла ціла дискусія, в якій взяли участь депутати облради В. Попович, М. Негрич, І. Дейчаківський, Ю. Романюк, Р. Зелик, Д. Захарук, Я. Єфімчук, С. Волковецький та М. Вишиванюк. Також слова поза чергою просив народний депутат України В. Чуднов, проте обласні обранці не проголосували за це, мотивуючи це тим, що «регіонал» голосував у ВРУ за закон про червоні прапори.


М. Вишиванюк нагадав усім присутнім, що 15 квітня з трибуни сесійної зали він зробив заяву, що червоних прапорів
9 травня на Івано-Франківщині не застосовуватимуть, і так сталося, адже на жодній адміністративній установі їх не було. Голова облдержадміністрації закликав об’єднувати зусилля в боротьбі за державу, а не на боротьбі між собою, і любити Україну конкретними справами, працювати на її об’єднання.
М. Вишиванюк наголосив, що категорично проти червоного прапора, який приніс великі біди, трагедії українському народові, проте він категорично висловився проти того, щоб треті сили використовували нас з вами на розкол України. 
Після завершення обговорення цього питання обласна рада вирішила вважати недостатньою роботу облдержадміністрації,  міських голів Івано-Франківська і Коломиї та очолюваних ними виконкомів міськрад, управління МВС України в області щодо виконання рішення обласної ради від 15 квітня № 114-5/2011 «Про звернення обласної ради
«9 травня — День пам’яті». Також депутати порекомендували голові ОДА М. Вишиванюку, голові Коломийської РДА М. Негричу, міським голова Івано-Франківська — В. Анушкевичусу, Коломиї — І. Слюзару, начальникові управління МВС України в області В. Варцабі вжити заходів організаційно-дисциплінарного впливу стосовно осіб, безпосередньо відповідальних за недостатнє виконання зазначеного рішення.

 

* * *

Президентові України В. Януковичу
Генеральному прокуророві України В. Пшонці

Звернення


Івано-Франківська обласна рада виявляє глибоку стурбованість поглибленням соціально-економічної кризи в Україні й відповідно різким погіршенням матеріального становища населення. Слід констатувати, що з метою стримування наростаючого громадського невдоволення, владний режим замість оперативного реагування на такі виклики обрав тактику прикриття власних економічних провалів та наслідків проведення псевдореформ. Вона здійснюється шляхом відволікання суспільної уваги за допомогою штучно зрежисованих показових кримінальних справ проти лідерів опозиції й подальшого ментально-світоглядного роз’єднання всього українського суспільства.


Брудні справи щодо розправи над своїми опонентами владний режим здійснює в дусі репресій 37-го року. Суди виносять незаконні рішення про ув’язнення неугодних, керуючись виключно вказівками з Банкової, а не принципами верховенства права та законами України. Судова реформа практично ліквідувала незалежний суд і започаткувала формування законодавчої бази під політичні переслідування. Влада панічно боїться тих, хто чинить їй спротив, виступає проти встановлення режимом безконтрольної тотальної диктатури в Україні та безперешкодного розкрадання національного багатства.


Безпідставне утримання під вартою екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, незважаючи на його тривале голодування та різке погіршення стану здоров’я, перетворилося у відверто показове катування й намагання залякати інших опозиційно налаштованих до антинародного режиму Партії регіонів політиків.
Красномовним проявом вибіркового судочинства є численні спроби притягнути до кримінальної відповідальності Юлію Тимошенко. Чи не головною метою такого цинічного політичного переслідування є недопущення лідерів опозиції до участі в чергових парламентських виборах.


Попередньо ухваливши відверто антиукраїнський закон про масове публічне використання червоних прапорів совєтської тоталітарної імперії, владний режим свідомо спричинив численні протистояння 9 травня цього року. В результаті спланованої владою провокації у Львові за рратами опинилися чимало активістів і депутатів від ВО «Свобода», інших патріотично налаштованих громадян, які намагалися не допустити такої відвертої зневаги над національною та історичною пам’яттю української нації. В той же час справжні провокатори, члени українофобських організацій та прихильники ультранаціоналістичних проросійських угруповань, що прибули зі сходу України, під охороною та в супроводі міліції безпечно покинули місце провокації у Львові, уникнувши кримінальної чи будь-якої іншої відповідальності.


Тривають суд над активістами Всеукраїнської організації «Тризуб», переслідування учасників податкового майдану, руху «Вперед!», ініціаторів продовження нещодавнього «Дня гніву». Все, що сьогодні відбувається в Україні, має лише одну мету — залякати український народ, змусити мовчати опозицію, не перешкоджати владі, режиму творити антиукраїнські справи.
Івано-Франківська обласна рада категорично засуджує та висловлює рішучий протест щодо організованих чинним владним режимом політичних переслідувань і репресій проти опозиції та її лідерів.


Вимагаємо негайного звільнення з-під варти Юрія Луценка та інших політичних опонентів, припинення їх політичного і кримінального переслідування, закриття всіх надуманих кримінальних справ.


Вимагаємо припинити реалізацію антиукраїнського проекту, запрограмованого на розкол України на схід і захід, на релігійній та мовній основах, історії та культурі, пам’яті героїв та пошануванні їх заслуг перед Україною!

Прийнято на шостій сесії Івано-Франківської обласної ради шостого демократичного скликання 10 червня 2011 року.
14 Червня 2011, 12:07
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Влада:
Франківський виконком затвердив новий порядок розміщення вивісок
30 Грудня 2016, 18:09
На засіданні колегії департаменту охорони здоров’я ОДА обговорили стан справ у медичній галузі
30 Грудня 2016, 11:19
У прикарпатській поліції відбулося засідання поліцейської комісії
30 Грудня 2016, 8:52
Марія Савка: Івано-Франківська область готова до оперативного реагування на надзвичайні ситуації у період прийдешніх свят
30 Грудня 2016, 8:09
30 грудня - засідання виконавчого комітету
30 Грудня 2016, 7:14
Аграрії Прикарпаття проаналізували стан галузі за 2016 рік
28 Грудня 2016, 16:59
Відтепер ми співпрацюємо з Попасною
28 Грудня 2016, 8:30
Відбулося засідання колегії управління спорту
28 Грудня 2016, 8:08
Марія Савка: Опалювальний сезон на Івано-Франківщині проходить у злагодженому режимі
27 Грудня 2016, 14:04
У селі Слобідка, на Городенківщині, де проживає майже 700 громадян, відкрито новий заклад культури
27 Грудня 2016, 8:57
В облдержадміністрації відбувся семінар для новообраних голів ОТГ
27 Грудня 2016, 8:34
Оперативна нарада
27 Грудня 2016, 6:36
На центральне теплопостачання Івано-Франківська чекає повна модернізація
26 Грудня 2016, 18:30
В Івано-Франківську стартує проект оновлення тролейбусного парку
26 Грудня 2016, 18:06
Народний депутат з Коломиї Юрій Тимошенко зібрався у президенти
26 Грудня 2016, 16:01
Кінець епохи: депутати звільнили Ольгу Бабій з посади директора ОТБ “Галичина”
26 Грудня 2016, 14:58
Олександр Стратюк проінформував обласну раду про роботу органів прокуратури в 2016 році
26 Грудня 2016, 11:48
82-м учасникам АТО та їх сім’ям буде надано матеріальну допомогу на поліпшення житлових умов
26 Грудня 2016, 8:52
З нагоди Дня енергетика Президент відзначив прикарпатця
23 Грудня 2016, 19:43
Голова Франківської ОДА вибачився перед медиками за заборгованість по виплаті зарплати
23 Грудня 2016, 16:30
Для Снятинської ЦРЛ придбали новий УЗД-апарат
23 Грудня 2016, 13:42
Франківська міська рада затвердила надбавки меру, заступнику та секретарю
23 Грудня 2016, 13:13
Франківська міська рада планує будувати міст на Пасічну за кошти держави
23 Грудня 2016, 10:30
Франківський «Електроавтотранс» візьме кредит на 8 мільйонів для закупівлі тролейбусів
23 Грудня 2016, 10:08
У Франківську “Новий театр” став комунальним
22 Грудня 2016, 21:30