Своє право на депутатські запити, причому з вимогою результативного вирішення порушених у них проблем, депутати обласної ради відстоюють не вперше. Був час, коли оголошення запитів відкладали навіть насамкінець сесій, віддаючи перевагу, так би мовити, «глобальнішим» питанням порядку денного. Тому-то й реагування на них було відповідним — більшість посадових осіб, м’яко кажучи, «відписувалася», посилаючись як не на брак бюджетних коштів, то на інші «об’єктивні причини», а дехто взагалі відмовчувався.

Перенесення оголошень депутатських запитів на початок сесії ініціював депутат попередніх скликань калушанин Ігор Гаврилюк, який потім не раз соромив чиновників-бюрократів сатиричними куплетами на цю тему, озвучуючи їх у сесійній залі. Чи діяло? Напевне. Принаймні все менше надходило формальних відповідей про вжиті заходи, що дозволяло обласній раді вчасно знімати з контролю рішення стосовно виконання депутатських запитів.


Проте, як засвідчила у п’ятницю шоста сесія обласної ради, до повного викоренення формалізму в цій царині ще далеко. Після півгодинного оголошення депутатами нових запитів керуючий справами виконавчого апарату ради Василь Скрипничук, аналізуючи хід виконання рішень цієї ж тематики вже в новій каденції, процитував низку бюрократичних відписок державних посадових осіб, які прийшли до влади після президентських виборів у лютому 2010-го. Найбільше дісталося голові ОДА Михайлові Вишиванюку, який з деякого часу переважно сам підписує відповіді на запити і які, на думку депутатів, хибують «обтічністю». Тож відповідним був вердикт: «Визнати недостатньою роботу обласної державної адміністрації з виконання рішень обласної ради про депутатські запити». Пропозиція депутата Романа Струтинського вилучити цей жорсткий пункт рішення не знайшла достатньої підтримки в сесійній залі.


Критичні стріли на адресу прокурора області Миколи Гошовського запустив лідер фракції «Батьківщина» Юрій Романюк, який не дочекався, за його словами, «належного прокурорського реагування на факти грубого порушення його конституційних прав як бізнесмена», озвучені на одній із попередніх сесій ради. Однак пропозиція депутата «визнати роботу прокуратури з обговореного питання незадовільною» не дістала депутатської підтримки — через відсутність на сесії самого прокурора, який мав би спростувати оголошене звинувачення. Стосовно керівника головного управління Держкомзему Людмили Мотюк цей фактор не спрацював: за незадовільну оцінку щодо реагування на депутатські запити і звернення пересічних громадян (її критикували також на попередніх сесіях) проголосували всі 84 депутати, присутні в залі. Схоже, що вони дали зрозуміти: чиновникам-бюрократам спуску не буде.


Про те, що на сесії було розглянуто низку політичних питань і прийнято відповідні рішення, «Галичина» розповідала в суботньому номері. Нині публікуємо ще одне звернення, адресоване Європейській комісії за демократію, — про тривожну мовну ситуацію в Україні, яке буде надіслано також Верховній Раді, Президентові В. Януковичу, народним депутатам України від області для реагування.


Чотири питання порядку денного цієї сесії стосувалися обласного бюджету і були проголосовані без традиційного обговорення. Звіт про виконання основного фінансового документа за перший квартал, зміни до річного бюджету, перелік об’єктів соціально-побутового призначення, будівництво, ремонт чи реставрація яких фінансуватимуться в цьому році, — кожен із цих документів, підготовлених ОДА, пройшов належну апробацію в постійних комісіях, на засіданні президії ради та на дні депутата і був доповнений тими пропозиціями, котрі прозвучали під час робочих поїздок керівництва облради безпосередньо в райони і міста краю. Скрупульозна робота увінчалася успішним затвердженням у сесійній залі пооб’єктного розподілу коштів бюджету розвитку в сумі 40 414,3 тис. та 7 039 тис. грн., відповідно, які заплановано отримати від перевиконання дохідної частини загального фонду обласного буджету за підсумками першого півріччя і наступних звітних періодів року та які надійдуть від продажу майна спільної власності територіальних громад.


В області налічується 12 143 багатодітні сім’ї, в яких виховуються близько 42 тисяч дітей, у тому числі 867 родин, де є п’ятеро і більше неповнолітніх дітей. На поліпшення їх соціального захисту депутати ухвалили звернення до Кабінету Міністрів з проханням «забезпечити на загальнодержавному рівні виконання вимог закону України від 09.05.2009 р.
№ 1343- VI «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України...» у частині звільнення від плати за навчання у вищих навчальних закладах дітей з багатодітних сімей, а також осіб віком до 23 років із таких сімей».
Стурбовані недостатнім фінансуванням охорони здоров’я в області, наші депутати за прикладом львів’ян звернулися до Верховної Ради та Кабінету Міністрів з проханням «розробити й затвердити загальнодержавні цільові програми для забезпечення лікування хворих нефрологічного профілю та хворих на хронічні вірусні гепатити В і С».


На сесії уповноважено Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу до кінця червня забезпечити подання проекту «Створення Дністровського інженерно-екологічного полігону для розробки протипаводкових заходів та підвищення екологічної безпеки на території Івано-Франківської області», з яким обласна рада виступатиме учасником чергового Всеукраїнського конкурсу проектів і програм розвитку місцевого самоврядування. У разі вдалого захисту проекту в Маріямполі буде облаштовано у двоповерховому будинку наукову лабораторію з кімнатами для персоналу і студентів, навчальними класами, де фахівці відпрацьовуватимуть заходи від впливу катастофічних паводків у долині Дністра Галицького і Тисменицького районів, інших рік області, проводитимуть наукові дослідження та впроваджуватимуть їх результати у практику гідромеліоративного будівництва, а студенти-екологи, геодезисти, геологи і геофізики набуватимуть практичних навиків.


Депутати затвердили низку програмних документів на період до 2013-2015 років: зокрема, стосовно мобілізаційної підготовки області; запобігання та лікування серцево-судинних і судинно-мозкових захворювань; поліпшення допомоги хворим на хронічну мієлоїдну лейкемію; паспортизації і реєстрації пам’яток містобудування та архітектури місцевого значення; розвитку культури; охорони навколишнього природного середовища. Найбільше зауважень було до двох останніх програм, хоч депутати кілька разів відправляли їх «на доопрацювання».
Ще одну програму «Міжнародний центр зустрічі української і польської студентської молоді» (до 2014 року) презентував на сесії проректор з навчальної роботи ПНУ ім. В. Стефаника Юрій Москаленко. До речі, її фінансуватиме польська сторона. Депутати підтримали цю програму одноголосно.


Непрохідною виявилася цього разу програма приватизації на 2011 рік разом із переліком об’єктів спільної власності територіальних громад, що підлягають приватизації, через правову колізію, яку озвучив начальник регіонального відділення Фонду державного майна України в області Микола Присяжнюк. Це питання відправили «на доопрацювання». А от зміни у межах сіл Лолина, Ангелівки і Максимівки Лолинської сільради, а також у межах села Кальни однойменної сільради, які раніше блокувала частина депутатів, нарешті знайшли достатню підтримку в сесійній залі.


Без обговорення депутати затвердили  ліміти на обсяги заготівлі природних ресурсів на 2011 рік і окремим рішенням — ставки збору на заготівлю другорядних лісових матеріалів, здійснення побічних лісових користувань та використання корисних властивостей лісів. Вони ж підтримали ініціативу колеги, начальника головного управління освіти і науки ОДА Зінаїди Болюк щодо створення дошкільних груп, спеціальних класів для дітей з тяжкими порушеннями мовлення на базі обласної ЗШ-інтернату, внесли зміни до низки рішень, прийнятих на попередніх сесіях облради (стосовно герба і прапора області; складу президії ради) тощо. Детально з цими та іншими рішеннями шостої сесії, можна ознайомитися на офіційному сайті обласної ради. Окремі дозвільні документи буде опубліковано в «Галичині».

 

Обласна рада підтримала висновки Венеціанської комісії

Президентові Європейської комісії за демократію через право Венеціанської комісії Джанні Букіккіо
Генеральному секретарю ООН Пан Гі Муну
Комісарові ОБСЄ з питань національних меншин Кнуту Волленбеку
Генеральному секретарю Ради Європи Турбйорну Ягланду
Генеральному директору ЮНЕСКО ірині Боковій
Голові Європейського парламенту Єжи Бузеку

 

Звернення

Івано-Франківська обласна рада, яка представляє інтереси територіальних громад Прикарпаття, підтримує висновки Європейської комісії за демократію через право від 30 березня 2011 року щодо проекту закону України «Про мови в Україні» від 07.09.2010 р. № 1015-3. На наше глибоке переконання, Венеціанська комісія докладно та об’єктивно проаналізувала мовну ситуацію в Україні й стан української мови, яка де-юре будучи державною, де-факто піддається нівелюванню та є мовою, що, як не парадоксально, у власній державі стоїть перед загрозою не лише маргінальності, а й зникнення.


Агресивна мовна політика стосовно українства, яка характеризується тотальною русифікацією інформаційного простору, закриттям українських шкіл і класів, антиконституційним, волюнтаристським впровадженням так званої регіональної російської мови в окремих областях — лише штрихи української дійсності. Порушуються права і свободи титульної нації, яка становить понад 70 відсотків населення України, створюється напруження та дестабілізація на мовному ррунті.


В Україні функціонує значна кількість російськомовних видань, телевізійних і радіопрограм, навчальних закладів, громадських організацій, які утримуються та функціонують за підтримки держави, в той час коли в Росії немає жодної української школи, телепередачі, хоча українська діаспора є найчисленнішою.
Російській мові, яка є державною у великій та потужній сусідній країні, ніщо не загрожує. Вона не може розглядатися у статусі мов, на які розповсюджується Європейська хартія регіональних мов та мов національних меншин, понад те — російська мова є одним із факторів тиску й експансії в реалізації відомої доктрини «русскова міра».


Рішуче заперечуємо окремий статус російської мови у суверенній державі Україна, заявляємо про небезпеку, до якої може призвести прийняття проекту закону «Про мови в Україні», що є реалізацією партійних програм Комуністичної партії України, Партії регіонів та Народної партії, які становлять владну більшість у Верховній Раді України та займають проросійську позицію.


Зважаючи на вищевикладене, а також відповідно до принципів, що містяться в Загальній декларації прав людини Європейської конвенції з прав людини, Конвенції про захист прав людини та основних свобод, Європейської хартії регіональних мов та мов національних меншин, Конституції України, Івано-Франківська обласна рада підтримує висновки Венеціанської комісії та заявляє про рішучий намір відстоювати державність української мови так, як це роблять Франція, Італія, Німеччина, Великобританія, Польща й інші країни європейської та світової спільноти. Ми вдячні за неупереджену й об’єктивну позицію, зайняту Європейською комісією зa демократію через право.


Прийнято на шостій сесії
Івано-Франківської обласної ради
шостого демократичного скликання
10 червня 2011 року.

17 Червня 2011, 14:11
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Влада:
Франківський виконком затвердив новий порядок розміщення вивісок
30 Грудня 2016, 18:09
На засіданні колегії департаменту охорони здоров’я ОДА обговорили стан справ у медичній галузі
30 Грудня 2016, 11:19
У прикарпатській поліції відбулося засідання поліцейської комісії
30 Грудня 2016, 8:52
Марія Савка: Івано-Франківська область готова до оперативного реагування на надзвичайні ситуації у період прийдешніх свят
30 Грудня 2016, 8:09
30 грудня - засідання виконавчого комітету
30 Грудня 2016, 7:14
Аграрії Прикарпаття проаналізували стан галузі за 2016 рік
28 Грудня 2016, 16:59
Відтепер ми співпрацюємо з Попасною
28 Грудня 2016, 8:30
Відбулося засідання колегії управління спорту
28 Грудня 2016, 8:08
Марія Савка: Опалювальний сезон на Івано-Франківщині проходить у злагодженому режимі
27 Грудня 2016, 14:04
У селі Слобідка, на Городенківщині, де проживає майже 700 громадян, відкрито новий заклад культури
27 Грудня 2016, 8:57
В облдержадміністрації відбувся семінар для новообраних голів ОТГ
27 Грудня 2016, 8:34
Оперативна нарада
27 Грудня 2016, 6:36
На центральне теплопостачання Івано-Франківська чекає повна модернізація
26 Грудня 2016, 18:30
В Івано-Франківську стартує проект оновлення тролейбусного парку
26 Грудня 2016, 18:06
Народний депутат з Коломиї Юрій Тимошенко зібрався у президенти
26 Грудня 2016, 16:01
Кінець епохи: депутати звільнили Ольгу Бабій з посади директора ОТБ “Галичина”
26 Грудня 2016, 14:58
Олександр Стратюк проінформував обласну раду про роботу органів прокуратури в 2016 році
26 Грудня 2016, 11:48
82-м учасникам АТО та їх сім’ям буде надано матеріальну допомогу на поліпшення житлових умов
26 Грудня 2016, 8:52
З нагоди Дня енергетика Президент відзначив прикарпатця
23 Грудня 2016, 19:43
Голова Франківської ОДА вибачився перед медиками за заборгованість по виплаті зарплати
23 Грудня 2016, 16:30
Для Снятинської ЦРЛ придбали новий УЗД-апарат
23 Грудня 2016, 13:42
Франківська міська рада затвердила надбавки меру, заступнику та секретарю
23 Грудня 2016, 13:13
Франківська міська рада планує будувати міст на Пасічну за кошти держави
23 Грудня 2016, 10:30
Франківський «Електроавтотранс» візьме кредит на 8 мільйонів для закупівлі тролейбусів
23 Грудня 2016, 10:08
У Франківську “Новий театр” став комунальним
22 Грудня 2016, 21:30