http://studrada.com/wp-content/uploads/2011/03/Higher-education.jpgЧимало українських вишів запрошують абітурієнтів на навчання, не маючи відповідних ліцензій. Як вберегтися від шахраїв?

Хто втратив ліцензії

«Засідання Державної атестаційної комісії стануть частішими. Ми будемо сидіти до ночі, вирішуючи важливі питання. Це нонсенс, коли в країні більше 800 вищих навчальних закладів. Коли будь-який університет відкривається десь там, «під мостом». Ми змінимо цю ситуацію».

Так у березні минулого року, одразу після приходу на посаду міністра освіти і науки заявив Дмитро Табачник. Насправді метафора «під мостом» належить попереднику Табачника - Івану Вакарчуку. А війну з вишами, створеними за методиками Остапа Бендера, розпочав ще Станіслав Ніколаєнко.

Чи справді новий міністр продовжив боротьбу з «липовими» вишами? Ми проаналізували протоколи засідань Державної атестаційної комісії, яка надає чи відбирає у вишів право навчати. Висновок - слова міністра про боротьбу з вишами-шахраями дуже випередили дії. З початку року відмовили чи анулювали ліцензії 14 вишам - в рази менше, ніж за попередніх міністрів.

Ось повний список закладів, ліцензії яких анульовані:

  • Кримський факультет Запорізького національного університету, спеціальності «Менеджмент і адміністрування» та «Менеджмент»;

  • Ялтинська філія Європейського університету, спеціальність «Облік і аудит»;

  • Ялтинський навчально-науково-консультаційний центр Херсонського національного технічного університету, спеціальність «Фінанси і кредит»;

  • Алуштинський навчально-консультаційний центр Донецького національного університету, спеціальності «Економічна кібернетика», «Міжнародна економіка», «Фінанси і кредит» за заочною формою;

  • Алуштинський навчально-консультаційний центр Луганського національного університету імені Тараса Шевченка, спеціальності «Діловодство», «Культурологія», «Філологія (німецька, французька)», «Мова та література: німецька французька», «Соціальна допомога» - за заочною формою;

  • Дніпропетровський навчально-науково-виробничий центр Одеської національної академії зв'язку імені О.С. Попова, спеціальність «Телекомунікації», заочна форма.

  • Приватний вищий навчальний заклад «Донецький інститут психології і підприємництва», спеціальності «Дошкільна освіта», «Початкова освіта», «Соціальна педагогіка», «Книгознавство, бібліотекознавство і бібліографія», «Філологія (переклад)», «Філологія: українська мова і література», «Соціологія», «Психологія», «Журналістика», «Реклама і зв'язки з громадськістю», «Менеджмент», «Менеджмент організацій»;

  • Одеський інститут підприємництва та права, спеціальність «Переклад» (для спеціалістів).

Виші, яким відмовили у наданні ліцензії:

  • Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» для підготовки магістрів з «Прикладної лінгвістики»;

  • Луганський національний аграрний університет для підготовки магістрів з «Управління інноваційною діяльністю» і «Менеджменту інноваційної діяльності»;

  • Луганський національний університет імені Тараса Шевченка для Відокремленого підрозділу «Коледж технологій та дизайну» за спеціальністю «Готельне обслуговування»;

  • Міжрегіональна Академія управління персоналом для Коледжу при Прикарпатському інституті імені Михайла Грушевського для спеціальності «Організація виробництва»;

  • Приватний вищий навчальний заклад «Український морський інститут» для спеціальності «Харчові технології та інженерія»;

  • Херсонський державний університет для підготовки спеціалістів з «Фізичної реабілітації».

За законом, без ліцензії на спеціальність навчальний заклад не має права оголошувати набір студентів. Виші, які втратили ліцензію, можуть просити поновити заочну форму - але не раніше, ніж за рік. Ті ж, яким відмовили у наданні ліцензій, можуть подавати заявку на найближче засідання ДАК.

Засідання комісії цього року відбулися тільки двічі - у березні і наприкінці травня. Коли вона знову засяде за стіл, не знають точно ні у Міносвіти, ні у самій комісії.

«Десь має бути...», - заявив «Свідомо» директор департаменту вищої освіти МОН Ярослав Болюбаш.

При цьому, як показала наша перевірка, виші без ліцензій готові набирати студентів без зайвих пояснень.

Хто заманює студентів

Багато вишів запрошують випускників на неакредитовані спеціальності. Чим це загрожує?

Акредитація - не ліцензія. Спочатку виш отримує ліцензію, а вже потім раз на кілька років доводить свою спроможність якісно навчати. Тобто проходить акредитацію.

За законом, виш може приймати студентів на неакредитований напрям, маючи ліцензію. Але якщо впродовж навчання студента акредитація на цю спеціальність так і не буде надана, то диплома випускник не отримає. Чи варто ризикувати - вирішуйте самі.

А от Київський міжнародний університет, набираючи студентів на спеціальність «Архітектура», та Дніпропетровський навчально-консультаційно-виробничий центр Одеської національної академії зв'язку, пропонуючи вивчати «Телекомунікації», прямо порушують закон - у них немає ліцензій.

У КиМУ нам підтвердили можливість вступу на 1 курс, назвали перелік документів і ціну - 17 000 гривень на рік. Приблизно стільки ж коштує рік навчання у знаменитому Київському національному будівельному університеті, який, власне, і є альма-матір'ю архітектури.

Наступна знахідка порушників «Свідомо» шокувала. Приватний Донецький інститут психології і підприємництва позбавили ліцензії одразу... з 7 напрямів з 11 наявних - «Початкова освіта», «Соціальна педагогіка», «Книгознавство», «Соціологія», «Психологія», «Журналістика» та «Реклама і зв'язки з громадськістю». В протоколі ДАКу сказано: «За численні порушення...». А він все одно готовий приймати студентів.

У приймальній комісії вишу нам сказали - наступного тижня все вирішиться і прийом почнеться на всі ці спеціальності. Яким чином все вирішиться і як університет має намір обійти закон, що забороняє їм вчити щонайменше рік, нам не пояснили.

Так само без ліцензії набирає студентів Нікопольський економічний університет. На їхньому сайті при цьому зазначено, що зараз на напрям «Психологія» виш отримує акредитацію. Про відсутність ліцензії, тобто права набирати студентів - ані слова.

Майбутні спеціалісти і магістри, увага! Вас теж можуть залишити без диплома. Зокрема, без ліцензії на навчання магістрів за напрямом «Економічна кібернетика» оголосила набір на нього престижна Державна Українська Академія банківської справи у Сумах. Так само, але вже стосовно майбутніх спеціалістів, вчинив і Одеський інститут підприємництва і права за спеціальністю «Переклад».

Що про це думають у Міносвіти? Ярослав Болюбаш запевняє, що його співробітники днями сидять і перевіряють університети, шукаючи порушників: «Це проблема. Це велика проблема. Але ж Ви самі розумієте, яка це марудна справа сидіти з кипами цих паперів і звіряти все. Тож все не так швидко робиться. Але порушники є, це точно».

Абсолютно точно.

Галицький кореспондент

 

24 Червня 2011, 13:37
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47