Близько 380-400 тисяч тонн збіжжя вдасться, як сподівається заступник голови облдержадміністрації Василь Брус, зібрати нинішнього року хліборобам краю.
Незабаром на ланах Прикарпаття розпочнеться масове збирання зернових. Нині в господарствах краю завершуються роботи з підготовки до жнив комбайнів й іншої сільськогосподарської техніки, останні приготування тривають також на токах та елеваторах і складах, які мають прийняти збіжжя. Наразі, як стверджують спеціалісти, є дуже добрі види на урожай. Зокрема, аналіз біологічної урожайності дозволяє говорити про можливість зібрати з гектара по 60-70, а на окремих ланах — навіть 100 і більше центнерів пшениці.

Жнивам, які завершують важку хліборобську працю, була присвячена нарада-семінар, що відбулася на базі Городенківського району. Участь у ній взяли заступники голів райдержадміністрацій, начальники районних управлінь агропромислового розвитку, керівники окремих агроформувань, провідні спеціалісти та науковці області.


Відкриваючи нараду, заступник голови облдержадміністрації В. Брус особливу увагу її учасників акцентував на необхідності по-господарськи розпорядитися врожаєм, який дала нам прикарпатська земля та руки селян, їх старання і праця. Мова насамперед йде про створення в області незмінного тримісячного запасу збіжжя, що є важливим фактором продовольчої безпеки регіону. А також про формування достатніх запасів не лише пшеничного, а й житнього та кукурудзяного борошна, а також гречаної, вівсяної, кукурудзяної та інших круп. Такі можливості є. Бо, по-перше, цього року господарства Івано-Франківщини збільшили посівні площі цих культур. А по-друге, як змогли учасники наради-семінару переконатися особисто під час об’їзду ланів агрофірми «Вільхівці», приватного фермерського господарства «Поточище» й ДП «Обрій», які очолюють досвідчені і дуже успішні керівники Іван Приймак, Мирослав Козло та Василь Боднарук, не лише пшениця тягнеться до сонця вже налитим, важким колоссям. Добрим урожаєм обіцяє порадувати хліборобів Городенківщини і гречка, кукурудза, цукрові буряки та інші культури.


Ось що наголосили в коментарях для «Галичини» В. Брус та голова Городенківської райдержадміністрації І. Мороз.

Василь БРУС, заступник голови облдержадміністрації:

— Нинішня нарада з підготовки до жнив не випадково проводилася на базі Городенківського району. Адже саме тут належить зібрати зернові і зернобобові культури, а також кукурудзу на зерно з найбільших площ. Якщо ж брати загалом по області, то вся посівна площа становить 137,4 тисячі гектарів. Це разом із кукурудзою. А ранні зернові селянам належить зібрати на 95,5 тис. гектарів.


Як ми всі побачили, об’їжджаючи поля, через два, щонайдалі два з половиною тижні почнеться масове збирання зернових культур. Озимий ямінь, наприклад, уже дозрів. Лишень погодні умови наразі не дають можливості його збирати. Відповідно до загального обсягу посівних площ, технічних і природно-кліматичних умов ми плануємо завершити жнива впродовж двох тижнів. За цей час має пройти основне збирання зернових.


Якщо говорити про техніку, то нині у хліборобів краю є 841 комбайн, з яких 465 — зарубіжного виробництва. Це потужна сільськогосподарська техніка, яка за сприятливих кліматичних умов може повністю забезпечити збір урожаю у ті терміни, про які я говорив...


Плануємо, якщо Бог дасть, зібрати загалом в області близько 380—400 тисяч тонн збіжжя. Це при тому, що для задоволення продовольчих потреб краян на рік необхідно закласти в засіки 204 тисячі тонн збіжжя. Також потрібно орієнтовно десять тисяч тонн жита і чотири тисячі тонн — гречки. Все це є, бо посіяноѕ Ми посіяли більше, ніж торік, зернових орієнтовно на 15 тисячах гектарів. На тисячу гектарів збільшено площі, засіяні гречкою. Набагато більше, ніж у 2010 році, посіяно вівса, який також використовується для виробництва крупів. І ще раз підкреслю: ми бачимо, в якому стані нині зернові культури. У дуже прекрасному стані. Селяни попрацювали не покладаючи рук від світання до сутінків. Найголовніше тепер, ще раз повторюсь, щоб Бог допоміг нам усе вирощене руками хліборобів зібрати. До жнив необхідно підійти дуже виважено, продумано, бути готовими зманеврувати за необхідності технікою. і не лише комбайнами, а й навіть сушарками, коли буде потрібно. Щоб усе зібрати і весь урожай довезти до споживача. Щоб товаровиробники змогли його продати державі. А продадуть державі, то і самі матимуть кошти. і за них зможуть придбати необхідне для власних потреб, якусь частку коштів спрямувати на вирішення важливих для трудівників та їх родин питань, на розв’язання проблем своїх сілѕ Тому саме так нині ставилося питання.

- Василю Хомичу, торік завдяки зусиллям голови облдержадміністрації Михайла Вишиванюка вдалося запустити Городенківський цукровий завод. Як готується його колектив до нового сезону цукроваріння? Скільки, на ваш погляд, Прикарпаття матиме власного цукру цього року?

— Підготовка заводу до приймання нового врожаю цукрових буряків перебуває на постійному контролі голови облдержадміністрації. Як заступник голови я також за це відповідаю, бо ви пам’ятаєте, в якому стані було підприємство. Чотири роки перед тим воно не працювало. Ще рік — і заводу взагалі не було б. Але Михайло Васильович, повернувшись на посаду голови облдержадміністрації, особисто перейнявся його долею. Знайшли інвестора і завод запустили... В нинішньому році ми передусім збільшили посіви цукрових буряків орієнтовно на тисячу гектарів порівняно з 2010 роком. Триває достатньо масштабна підготовка заводу до цукроваріння. Колектив розширює його потужності з тим, щоб за добу можна було переробляти до трьох тисяч тонн буряків. Торік за добу переробляли тут дві—дві з половиною тисячі тонн. Тому сьогодні ми спеціально дивилися і ті лани, які засіяні цукровими буряками. І хоча свого часу окремі керівники господарств навіть критикували мене за, можливо, дещо жорсткий підхід у цій справі, та спільними зусиллями ми таки довели, що можемо посіяти їх і нині вони у прекрасному стані. Очікуємо, що з полів, які бачили, вдасться зібрати по 600 центнерів солодких коренів з гектара.

Іван МОРОЗ, голова Городенківської райдержадміністрації:

— На Городенківщині, як ви побачили, всі поля обробляють. У нинішньому році ми додатково залучили до виробництва півтори тисячі гектарів сільськогосподарських угідь. І до збирання зернових, без кукурудзи, маємо 19 тисяч гектарів. З них десять тисяч —  озимої пшениці. Очікуємо, що валовий збір збіжжя, без кукурудзи, становитиме орієнтовно 55 тисяч тонн.

- Іване Івановичу, хто раздує нині на ланах Городенківщини?

— У нас є ряд потужних інвесторів. Це, зокрема, філія «Перспектив» акціонерного товариства «Миронівський хлібопродукт», група компаній «Мрія». Також збереглися й декілька наших господарств з числа колишніх колгоспів, де керівники не помінялися. Вони зуміли втримати господарку і нині ефективно працюють. Наочний приклад, який бачили всі учасники наради-семінару, — фермерське господарство «Поточище», котре очолює М. Козло. Мирослав Петрович на високому рівні веде господарство, вводить нові технології, має сучасні нові сорти культур, що дозволяють йому збирати стабільні й високі врожаї. Пшениця у дуже гарному стані. Аналіз біологічної врожайності дає підстави сподіватися на отримання по 60—100 центнерів збіжжя з гектара.
07 Липня 2011, 14:07
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Влада:
Франківський виконком затвердив новий порядок розміщення вивісок
30 Грудня 2016, 18:09
На засіданні колегії департаменту охорони здоров’я ОДА обговорили стан справ у медичній галузі
30 Грудня 2016, 11:19
У прикарпатській поліції відбулося засідання поліцейської комісії
30 Грудня 2016, 8:52
Марія Савка: Івано-Франківська область готова до оперативного реагування на надзвичайні ситуації у період прийдешніх свят
30 Грудня 2016, 8:09
30 грудня - засідання виконавчого комітету
30 Грудня 2016, 7:14
Аграрії Прикарпаття проаналізували стан галузі за 2016 рік
28 Грудня 2016, 16:59
Відтепер ми співпрацюємо з Попасною
28 Грудня 2016, 8:30
Відбулося засідання колегії управління спорту
28 Грудня 2016, 8:08
Марія Савка: Опалювальний сезон на Івано-Франківщині проходить у злагодженому режимі
27 Грудня 2016, 14:04
У селі Слобідка, на Городенківщині, де проживає майже 700 громадян, відкрито новий заклад культури
27 Грудня 2016, 8:57
В облдержадміністрації відбувся семінар для новообраних голів ОТГ
27 Грудня 2016, 8:34
Оперативна нарада
27 Грудня 2016, 6:36
На центральне теплопостачання Івано-Франківська чекає повна модернізація
26 Грудня 2016, 18:30
В Івано-Франківську стартує проект оновлення тролейбусного парку
26 Грудня 2016, 18:06
Народний депутат з Коломиї Юрій Тимошенко зібрався у президенти
26 Грудня 2016, 16:01
Кінець епохи: депутати звільнили Ольгу Бабій з посади директора ОТБ “Галичина”
26 Грудня 2016, 14:58
Олександр Стратюк проінформував обласну раду про роботу органів прокуратури в 2016 році
26 Грудня 2016, 11:48
82-м учасникам АТО та їх сім’ям буде надано матеріальну допомогу на поліпшення житлових умов
26 Грудня 2016, 8:52
З нагоди Дня енергетика Президент відзначив прикарпатця
23 Грудня 2016, 19:43
Голова Франківської ОДА вибачився перед медиками за заборгованість по виплаті зарплати
23 Грудня 2016, 16:30
Для Снятинської ЦРЛ придбали новий УЗД-апарат
23 Грудня 2016, 13:42
Франківська міська рада затвердила надбавки меру, заступнику та секретарю
23 Грудня 2016, 13:13
Франківська міська рада планує будувати міст на Пасічну за кошти держави
23 Грудня 2016, 10:30
Франківський «Електроавтотранс» візьме кредит на 8 мільйонів для закупівлі тролейбусів
23 Грудня 2016, 10:08
У Франківську “Новий театр” став комунальним
22 Грудня 2016, 21:30