Минулий футбольний сезон на рівні команд майстрів, як ніколи, став, м’яко кажучи, провальним для професійних клубів нашої області. Івано-франківське «Прикарпаття» ще задовго до закінчення першолігового чемпіонату «вилетіло» до другої ліги, а бурштинський «Енергетик» до передостаннього туру, намагаючись уникнути цієї участі, борсався до кінця і, нарешті, стійко виплив на поверхню. Як це сталося — моя розмова з президентом футбольного клубу «Енергетик» Мирославом Лотоцьким.

— Пане Мирославе, згідно з регламентом проведення чемпіонату з 18 команд дві останні, за підсумками сезону, вибувають до другої ліги. Після першого кола «Енергетик» опинився на 14-й позиції — 20 очок, і в другій частині першості принаймні міг закріпитися на цьому місці, але, на жаль, підвів «Фенікс-іллічівець» з Калініна, який знявся з розіграшу, а нововведення в регламенті не дозволяло замінювати його будь-яким інших клубом. Тож рятівним було тільки 15-те місце, а 16-те мало зіграти перехідний матч із однією з команд другої ліги. Спочатку з’ясуємо щодо планів керівництва клубу на друге коло.

— Це все, панове, в минулому. Ми в перехідному поєдинку в Умані з друголіговою командою «Суми» виграли з рахунком 2:0 і довели, що й надалі наше місце в першій лізі — і за бійцівським духом, і за відповідною майстерністю. Причини нашого випадкового падіння? Мінялися фінансові спонсори, був період невизначеності. А ви знаєте, що це таке. Тому хочу вірити, що таких проблем уже більше не зустрінемо на нашій футбольній дорозі.


— Після відставки з посади головного тренера «Енергетика» Миколи Пристая торік в інтерв’ю нашій «Галичині» ви сказали, що наступним наставником команди буде фахівець з нашої області, щоб зберегти дух прикарпатського футболу і галицький патріотичний дух. Ви слова свого, звичайно, дотримали. Головним тренером став Сергій Пташник. Проте ненадовго. Пташника в розпал другого кола чемпіонату поміняли на теж відомого Богдана Блавацького. В чому причина? Якщо проаналізувати виступи вашої команди в другому колі, то хто все-таки з двох тренерів добився найкращих результатів?

— Хто з двох тренерів чогось добився, мені сьогодні важко сказати. Я Сергія Пташника не звільнював з роботи, запропонував посаду другого тренера, виконав усі умови. Його вибір — піти. Щодо галицького духу і традицій прикарпатського футболу, то Богдан Блавацький родом із Львівщини і свого часу тренував івано-франківське «Прикарпаття». Тож, вважаю, я слова свого дотримав. А роботою нинішнього тренерського складу задоволений, втім, немає ані вічних тренерів, ані вічних футболістів. Трохи відсторонившись від цієї теми, наголошу: «Енергетик» не може конкурувати з фінансового боку з деякими командами східної України. Попри це, в технічному і тактичному плані, ми не гірші від них. Просто в ході чемпіонату виникли певні несприятливі обставини.

— В останніх турах чемпіонату йшла вперта боротьба за рятівне 15-те місце. А ми знаємо, що в таких випадках буває. Чи не відчували ви чогось підозрілого?

— Я в професійному футболі 14 років, є першим віце-президентом ПФЛ України, я — за чесний футбол і завжди його пропагую. А щодо вашого питання, то фахівці, які розбираються у футболі, можуть проаналізувати виступи кіровоградської «Зірки». Я, власне, перед останніми турами чемпіонату майже стовідсотково вгадав результати матчів з участю деяких команд. Знову наголошую: я сповідую чесний футбол.

— Уже перед останнім туром чемпіонату ви зрозуміли, що «Енергетикові» не світить 15-те місце і, напевно, щоб зекономити гроші та час, не поїхали на матч до Вінниці з місцевою «Нивою». Звичайно, ви ніби все зробили законно, в рамках регламенту, адже для команди одна технічна поразка нічого не значила, але у ЗМі здійнявся галас. Мовляв, в Умані друголігові команди «Суми» і «Полтава» боролися за право вирішальної зустрічі з командою «Енергетик», а остання опинилася у вигідній ситуації, бо мала час для ретельної підготовки. Що з цього приводу скажете?

— Річ у тім, що шість гравців основи мали критичну кількість жовтих карток і, отримавши у Вінниці ще по одному попередженню, згідно з регламентом мали б пропускати наступну гру. і про це знали і суперники, і, звичайно, судді... Щоб не піддаватися впливові зовнішніх обставин, ми вирішили за краще заплатити штраф. Крім того, попередили Вінницю і ПФЛ, що на матч не прибудемо. Думаю, зробили цілком правильно.

— Добре, що все вийшло на добре. Проте як плануєте підготовку до наступного футбольного сезону, бо результати минулого показали, що «Енергетик» потребує істотного кадрового поповнення.

— На нинішній день команда не є слабкою, нам просто не фартило. Підсилення — це прерогатива тренерів, вони визначають модель гри і під неї підшуковують відповідних виконавців для різних ланок колективу. В Яремчі проводили десятиденний тренувальний збір, і якраз тут проходив перегляд футболістів.


11 Липня 2011, 15:35
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Спорт:
НОВОРІЧНИЙ ЧЕМПІОНАТ
30 Грудня 2016, 12:45
Нагороження кращих спортсменів за підсумками 2016 року
30 Грудня 2016, 6:43
В Івано-Франківську відбувся II Всеукраїнський турнір з боксу
28 Грудня 2016, 15:18
НОВОРІЧНІ СПОРТИВНІ ІГРИ серед молоді з обмеженими можливостями
28 Грудня 2016, 6:43
Відбулись традиційні дитячі змагання “Новорічні старти”
27 Грудня 2016, 12:18
ІФНТУНГ отримав нагороду за спортивні досягнення
26 Грудня 2016, 18:58
Всеукраїнський турнір з боксу
26 Грудня 2016, 6:34
В облдержадміністрації нагородили найкращих спортсменів Прикарпаття
23 Грудня 2016, 9:19
Відбулися змагання до Дня Святого Миколая
22 Грудня 2016, 14:30
Коломиянин отримав кубок кращого боксера року
22 Грудня 2016, 11:22
В Івано-Франківську відбувся відкрити кубок з боксу серед юнаків
20 Грудня 2016, 10:58
Спортивні змагання до Дня Святого Миколая
20 Грудня 2016, 7:13
У франківській школі №15 відкрили футбольне поле на штучній траві
19 Грудня 2016, 21:22
Міські спортивні змагання серед дітей з функціональними обмеженнями
16 Грудня 2016, 6:40
Франківці зіграють з португальцями у футбол
15 Грудня 2016, 10:09
Спортивно-мистецьке свято "Воїн року"
15 Грудня 2016, 7:39
У Богородчанах депутати облради відсвяткували професійне свято на волейбольному майданчику
09 Грудня 2016, 13:20
6 золотих медалей привезли франківські студенти-медики зі світового чемпіонату з гирьового хортингу
08 Грудня 2016, 20:31
Спортсмен зі Снятинщини виборов “золото” на чемпіонаті в Грузії
08 Грудня 2016, 18:59
Коломиянка Вероніка Івасюк виборола золоту медаль в Ізраїлі
07 Грудня 2016, 16:32
ФК "Тепловик" змінив назву
07 Грудня 2016, 13:39
Студент Коломийського навчально-наукового інституту Олександр Лесько став призером чемпіонату України з пауерліфтингу
07 Грудня 2016, 9:20
Тенісистка Вікторія Гоголь розпочинає змагання з перемоги
06 Грудня 2016, 16:32
Франківчанка Анастасія Романюк – кращий арбітр чемпіонатів України серед жінок
06 Грудня 2016, 11:25
Громадськість Прикарпаття відзначила Міжнародний день інвалідів
06 Грудня 2016, 8:55