З посеред низки подій, які відбулися  впродовж тижня, одна все ж таки яскраво  виділялася. Надавала йому особливого, символічного значення, одухотворювала, змушувала поринути в ностальгію, тяжко здихнути від сьогодення і все ж таки з надією поглянути в майбутнє. А воно в нас, українців, поза всяким сумнівом є. І одна з причин цьому – 16 липня 1990 року.

Саме  цього дня було прийнято один із найбільш визначних документів в  новітній історії України – Декларацію про державний суверенітет України. Саме цей день разом із Референдумом 1 грудня та 24 серпням по праву можна вважати днями, коли закладалися підвалини й поставала сучасна Українська незалежна держава. Точніше сказати – Відновлювала власну незалежність.

Однак, незважаючи на повноліття, боротьба за власне Українську державу, як показують реалії, не припиняється. Більше того, постають все нові й нові виклики. Справа ж за великим рахунком в нас самих. В нашій, просяклій совком, свідомості. Лише звільнивши раба в собі, можна звільнити й країну. Й можливо для когось це парадокс, однак ми це обов’язково зробимо. Можливо не сьогодні, точно не з ними, з великою вірогідністю, що й не з іншими, але зробимо…

Що  стосується безпосередньо аналізу  подій, які відбулися впродовж тижня, то неозброєним оком помітно, що місцевий політикум поволі, однак достатньо впевнено рухається в «сезон відпусток». Одним словом, «політично мертвий» сезон нестримно наближається. Виняток становить хіба що Івано-Франківська міська рада. Точніше ті депутати, які в ній залишились… Однак й вона найближчим часом візьме паузу напередодні осінніх баталій.  

Чого  не скажеш про столичних політиків, які перетворили останній тиждень  на тиждень прес-конференцій та круглих  столів. Микола Катеринчук, Борис Тарасюк, Анатолій Кінах. На Говерлу, як було повідомлено, в суботу обіцяв піднятися Віктор Ющенко. Власне, ситуація, в якій опинилися практично усі опозиційні на сьогодні політичні сили, змушує їх не так відпочивати, як боротися за виживання. Хоча, й це видається свого роду обов’язковою програмою напередодні відпустки. Наступний рік як не як – рік виборів…

Першим  завітав в область Микола Катеринчук. Його приїзд одразу ж змусив пригадати, що Європейська партія на Прикарпатті  ще існує. Однак, на відміну від минулого року, напередодні парламентських виборів «європейці» дещо змінили підхід в роботі.

Це, зокрема, стосується мережі громадських  приймалень «Народний адвокат». Відтепер «Народний адвокат» обслуговуватиме лише тих людей, які визнають, що голосували на виборах за Європейську партію або кандидатів від неї. Підхід – дійсно європейський…

Водночас, у гонитві за прагматизмом це не лише спроба своєрідного політичного шантажу потенційного виборця, але й свого роду маніпулювання громадською свідомістю. Та й зрештою, яким чином «правозахисники» зможуть перевірити чи дійсно та чи інша людина голосувала за «Європейську партію»? Виборчі бюлетені, якщо й були сфотографовані під час виборів, навряд чи хтось зберіг саме фото. Чи це свого роду непрямий примус до брехні? Чи просто прагнення отримати гарантії напередодні нових виборів – обітницю віддати голос «за» у 2012 році??? В будь-якому разі, що подумає громадянин-потенційний виборець, коли на прохання допомогти його спочатку спитають «А ви голосували за «Європейську партію»?»…

     Що стосується інших, озвучених Миколою Катеринчуком тез, то нічим особливим вони не вирізнялися й сприймалися в контексті вже традиційних для опозиційних політиків висловлювань. Микола Катеринчук констатував, що судові процеси над Юрієм Луценком, Юлією Тимошенко є нічим іншим, як політичною розправою, а сама Юлія Тимошенко цілком можливо опиниться за гратами; в черговому піднятті цін виключна вина лежить на уряді Азарова, а реформи є лише їх видимістю тощо.

     Не  надто відрізнявся від свого  молодшого колеги й куди більш досвідчений Борис Тарасюк. Лідер Народного Руху України завітав на Прикарпаття безпосередньо зі Львова. Однак, розтиражованого Ніко Ланге ані місцеві журналісти, ані громада так і не побачили. Як повідомили вже на прес-конференції, в німецького експерта виникли певні складнощі, які й унеможливили візит. Самим «рухівцям» про це стало відомо ще два дні напередодні. Втім, як було сказано, часу виявилося недостатньо, щоб завчасно про це повідомити медіа. Мабуть… У свою чергу в тих, хто таки завітав на прес-конференцію, в очікуванні лідера НРУ часу було цілком достатньо, щоб не лише роздивитися вітрини фотосалону, який віднедавна знаходиться в приміщенні партії, але й посмакувати чогось прохолодного на літньому майданчику обабіч…

Разом із лідером молодіжки Іваном Крулько  київські гості анонсували проведення таборування молодих рухівців в урочищі Заросляк біля підніжжя Говерли. Таборування відбуватиметься вже вдев’яте й цього року буде проходити під гаслом «Пам’ятаємо заради майбутнього». Мета – розвінчання міфів радянського тоталітарного суспільства.

Мета  цілком правильна й похвальна. Українська молодь має знати власну, правдиву історію, пам’ятати своїх героїв. Однак, двадцять років незалежності породили й чималу кількість нових  міфів. Й як не як, а НРУ, його лідери – їх невід’ємна частина. Втім, коли учасникам прес-конференції задали здавалось цілком адекватне питання про «дороги», їх сучасний стан, двадцятирічний доробок у порівнянні з радянським минулим, спікери дуже швидко перевели все на чинну владу й нових «окупантів».

Власне, критиці чинної влади й була присвячена левова частка прес-конференції. Борис  Тарасюк підвів підсумки чергового  політичного сезону й вкотре підняв тему необхідності об’єднання національно-демократичних  сил.

Як  це прикро й не було б визнавати, однак для НРУ це – єдино  можливий спосіб завести в списку своїх людей у парламент за результатами наступних виборів. Щоправда, партія за таких обставин остаточно  піде на маргінес. Надто низький рейтинг сьогодні в НРУ.

Втім, об’єднуватися рухівці прагнуть в першу чергу навколо Комітету захисту України й Юлії Тимошенко. Варто зауважити, що і Борис Тарасюк, який не бажав перетворювати об’єднавчий процес на телевізійне шоу, ані Микола Катеринчук, партія якого «Нашу Україну» взагалі не вважає опозиційною політичною, на ініціативу Валентина Наливайченка не відгукнулися. На думку Тарасюка, необхідним є створення політичного блоку на базі якого і було б сформовано виборчий список. Таким чином, Борис Іванович дещо завуальовано, однак повідомив, що бачить себе саме в такому списку. На сьогоднішній день – списку імені Юлії Тимошенко…

Окрім того, впродовж тижня свої прес-конференції  провели «Громадський форум» та «Молоді  регіони». Й якщо молоді активісти Партії регіонів під керівництвом народного депутата Василя Чуднова були лаконічними й повідомили про те, що до 20-річчя Незалежності України організація видасть збірку поетичної та прозової творчості серед молодих талановитих людей віком до 35 років «Україно, Тобі уже двадцять», то «Громадський форум» піддав осуду останню реформу влади – пенсійну.

Юрій  Соловей та Володимир Чорноус  не лише засудили нове пенсійне законодавство, але й зауважили, що самий закон  було прийнято із порушенням Конституції. Їхніми стараннями Івано-Франківська міська рада й ухвалила відповідне звернення, в якому закликала Президента України не підписувати відверто антиконституційний закон.

Однак, вірити в те, що Президент не підпише цей закон, відверто кажучи, не особливо доводиться. Як і не доводиться вірити в те, що в прагненні дізнатися чи є ще на Прикарпатті свобода слова місцеві журналісти щоранку набирають номер Юрія Романюка. У своїй відповіді Михайлу Вишиванюку депутат зауважив: «Якщо я на свободі, то свобода слова ще є! А якщо вже в буцигарні, даю свідчення нечвоглотам, або відповідаю на запитання «вашої честі» кірєєва чи вовка, то свобода слова сі скінчила! Ну так сі стало, наразі!»

Ще  сі не стало, однак Ріяфет Гасимов  дуже сподівається, що в найближчому  майбутньому в обласному центрі таки з’явиться сучасний спортивно-розважальний комплекс. Принаймні в п’ятницю з цього приводу відбулася вже друга нарада за участю голови обласної ради Олександра Сича. Її спільно з Михайлом Вишиванюком, Віктором Анушкевичусом та іншими представниками міської і обласної влади було проведено на території 63-го котельно-зварювального заводу. Саме там з великою вірогідністю й за наявності відповідних дозволів і буде споруджено нову арену.

     Завершуючи, хотілося ще раз привітати усіх із 21-ою річницею з дня проголошення Декларації про державний суверенітет України!!!   

     Ігор  Дебенко

17 Липня 2011, 20:00
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...


Коментарі:

Автор: , 17 Липня 2011, 22:04
Відповісти

Автор: , 17 Липня 2011, 22:07
Відповісти

Автор: , 17 Липня 2011, 22:15
Відповісти

Автор: , 19 Липня 2011, 19:37
Відповісти

Автор: , 18 Липня 2011, 8:37
Відповісти

Автор: , 18 Липня 2011, 22:45
Відповісти

Автор: , 19 Липня 2011, 21:05
Відповісти

Додати новий коментар



Останні новини з категорії Медіа:
Прес-конференція присвячена початку реалізації проекту «Назустріч письменнику»
26 Грудня 2016, 7:16
Прес-конференція членів комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності
16 Грудня 2016, 7:15
Прес-конференція Консула Аргентинської Республіки в Україні Арієля Макса Санчеса Ромеро
13 Грудня 2016, 7:10
До уваги представників ЗМІ!
07 Грудня 2016, 17:18
Прес-конференція з нагоди підбиття підсумків акції «Децентралізаційний марафон» на Прикарпатті
06 Грудня 2016, 7:39
Прес-брифінг з нагоди представлення компанією Google Україна результатів кампанії «Цифрове перетворення Івано-Франківської області»
28 Листопада 2016, 7:13
Брифінг голови Державної регуляторної служби України Ксенії Ляпіної
28 Листопада 2016, 6:40
Прес-конференція директора департаменту охорони здоров’я ОДА Мирона Матейка
25 Листопада 2016, 7:12
Брифінг представників Асоціації міст України
22 Листопада 2016, 7:18
Прес-конференція з нагоди Всесвітнього дня боротьби з цукровим діабетом
14 Листопада 2016, 7:12
Прес-конференція народного депутата України Анатолія Матвієнка
10 Листопада 2016, 6:38
Прес-конференція начальника САД Василя Буджака щодо ходу проведення ремонтних робіт на дорогах Прикарпаття
04 Листопада 2016, 7:42
Прес-конференція про виявлення порушень законодавства прокурорами
06 Жовтня 2016, 6:39
Прес-конференція щодо скверу перед друкарнею
04 Жовтня 2016, 7:14
Обласний семінар з питань розвитку етнографічного руху на Івано-Франківщині
28 Вересня 2016, 6:34
Прес-конференція баскетбольного клубу “Говерла”
15 Вересня 2016, 7:18
На радіо «Вежа – 107 FM» щоденно виходитиме програма Тараса Прохаська – «Поради на щодень»
13 Вересня 2016, 10:05
Брифінг ідеолога реформи децентралізації влади в Україні, директора Інституту громадянського суспільства Анатолія Ткачука
13 Вересня 2016, 7:20
Брифінг керівництва Львівської залізниці
07 Вересня 2016, 17:42
Прес-конференція, присвячена "Святу хліба"
06 Вересня 2016, 7:17
В Івано-Франківському обласному військовому комісаріаті відбудеться брифінг
30 Серпня 2016, 22:21
Прес-кнференція з нагоди відкриття курсів чеської мови в Івано-Франківську
30 Серпня 2016, 7:16
Передсезонна прес-конференція НФК “Ураган”
26 Серпня 2016, 7:18
Прес-конференція “Дому Сірка”
23 Серпня 2016, 6:37
Прес-конференція міністра юстиції України Павла Петренка
22 Серпня 2016, 7:39