Хлопчик років семи прикипів поглядом до невеличкого екрана, що прямісінько біля каси супермаркету. Поки його мама розраховується з касиркою за ковбасу та сир, малий не зводить очей екранного робота, який лазером то розтинає, то зварює сигарету.

- З Вас 74 гривні 86 копійок.

- Ой, ледь не забула! Дайте мені ще дві пачки... Ось ці, - жінка кілька разів проводить рукою прямісінько над головою продавчині, поки нарешті не знаходить потрібну їй марку сигарет.

Стенд із пачками на самій касі на рівні очей дорослих. Шоу з роботом - на рівні дитячих очей. Це не випадковість, а продумана боротьба тютюнових компаній за ринок збуту.

Непомітно для більшості медіа вони щойно виграли битву і в українському парламенті.

Ще минулої осені для них все виглядало похмуро. Рада попередньо схвалила ідею повністю заборонити усю тютюнову рекламу. Жодної пачки на вітрині, жодної акції з сигаретами, жодної реклами в Інтернеті. За це тоді проголосували чотири з п'яти парламентських сил: Партія регіонів, Блок Тимошенко, Компартія і Народна партія. Лише «Наша Україна - Народна Самооборона» не дала більшості голосів.

Але місяць за місяцем у затишних приміщеннях парламентського комітету з питань свободи слова та інформації лобісти тютюнових компаній відбивали втрачені висоти. І врешті-решт домоглися відкладення всієї ідеї у шухляду. «Свідомо» стежило за ходом боїв, які прямо вплинуть на життя мільйонів українців.

Висота 1: Право на промо-акції

- А яку марку сигарет Ви курите? То, може, спробуєте цю? Якщо купите дві пачки - отримаєте приз, - агітує всю чергу біля кіоску з сигаретами пишногруда барбі в коротесенькій спідниці.

Першим «ведеться» хлопець. Одразу купляє дві пачки і отримує... календарик. Але зваблива посмішка і «хай щастить наступного разу» роблять його абсолютно щасливим.

За оцінкою Російської асоціації маркетингових послуг, саме на ось такі акції роблять ставку виробники тютюну та алкоголю. Коли пряма реклама заборонена, під час промо-акції продаж товарів в середньому зростає на 10 відсотків. Хлопець з черги й увійшов до цієї десятки.

У першій версії проект закону забороняв будь-які промо-акції. За півроку це правило переписали. Тепер воно звучить так: «...забороняється реклама за допомогою заходів рекламного характеру, крім спеціальних виставкових заходів тютюнових виробів».

У чому хитрість? У тому, що будь-яку акцію можна назвати «спеціальним виставковим заходом». Наприклад, в головних повітряних воротах України - київському аеропорті «Бориспіль» - були встановлені сітілайти «Camel» та «Winston». Коли Інститут медіа-права, що займається антитютюновим лобізмом, поскаржився до Держспоживстандарту, виявилося: це... виставковий захід.

Хто запропонував виписати закон так, щоб зберегти тютюновим компаніям можливість проводити такі заходи? Депутати від Партії регіонів Анатолій Кінах та Артем Синиця.

Висота 2: Реклама у ЗМІ

«Будь стильною», - довгонога сексуальна брюнетка випускає дим зі сторінки глянцевого журналу.

Закон спочатку забороняв будь-яку рекламу тютюну в усіх засобах масової інформації, окрім спеціалізованих видань тютюнової галузі, які розповсюджуються виключно для осіб, зайнятих виробництвом чи продажем сигарет.

Але тепер ідея звучить так: «...крім спеціалізованих видань, які мають тематичну спрямованість щодо висвітлення питань виробництва, обігу і споживання тютюнових виробів та призначені для споживачів тютюнових виробів, та/або осіб, зайнятих виробничою та торгівельною діяльністю у сфері тютюнових виробів».

Як заборонити газеті чи журналу відкрити рубрику про курців і стверджувати, що вона готується для споживачів тютюнових виробів? Ніяк. Мабуть, це розуміли і Кінах з Синицею, і «нашоукраїнка» Ксенія Ляпіна з бютівкою Оленою Кондратюк, коли пропонували таку поправку.

Висота 3: Реклама на місці продажу

За хлопчика, який дивився інсталяцію з роботом та сигаретою, та його маму, яку не відпустив стенд із пачками, йшла, як стверджують розробники закону, ледь не найзапекліша боротьба.

Це легко пояснити - за оцінкою американської Маркетингової асоціації, до 80% покупців приймають рішення про купівлю товару прямо на місці продажу. На цьому побудовано усе мистецтво мерчандайзингу. Тому усі стенди та інсталяції навколо касирів у супермаркетах - не примхи рекламних відділів тютюнових компаній, а зброя на місці вирішального бою за покупців. Саме тому в законі спочатку пропонували взагалі заборонити поширення інформації про тютюнові товари.

Але в останній версії закону цю заборону викреслили. Голова парламентського комітету з медіа Андрій Шевченко не один раз намагався її повернути. Але піднімалося лише три депутатських руки: самого Шевченка, його колеги з БЮТу Віктора Уколова і комуніста Олександра Голуба. Не підтримали заборону бютівці Микола Баграєв, Олена Кондратюк, Олександр Абдулін, регіонали Олена Бондаренко, Володимир Ландік, Орест Муц, Олексій Федун та самооборонець Юрій Стець.

Треба розуміти, що депутати не самі дійшли до ідеї переписати закон. Над цим весь час працювала група, яку комітет Шевченка скликав для отримання порад. «Свідомо» легко з'ясувало, що, як мінімум, троє членів групи мають прямі зв'язки з тютюновими компаніями. Валентина Хоменко прямо представлялась як голова асоціації «Укртютюн». Володимир Гальченко називав себе президентом Асоціації економічних взаємодій, але на сайті Податкової він значиться як юрист «Укртютюну». Світлана Євдощенко, яка при обговоренні закону представляла Український союз промисловців і підприємців, у рішеннях «Укртютюну» минулого літа підписувалася як виконувачка обов'язків генерального директора асоціації.

Тютюновим лобістам не лише вдалося переписати закон. За тиждень до виходу парламенту на канікули вони домоглися, що обмеження, які ще минулої осені мали підтримку конституційної більшості у Раді, парламент вирішив не розглядати.

«Я сам не палю і не люблю жінок, які палять. Ми розуміємо важливість такого закону, тому я особисто восени за нього голосуватиму», - заспокоював лідер парламентської фракції Партії регіонів Олександр Єфремов розчаровану антитютюнову активістку Аню Гопко.

Чому це важливо

Чи варто ламати стільки списів над правом тютюнових компаній рекламуватися в магазинах чи організовувати «виставки» в аеропортах, на концертах та на зупинках маршруток?

«Це популізм - дозволяти виробникам сигарет працювати і забороняти їм спілкування з покупцем у місці продажу. Така заборона відкриє двері чорному ринку сигарет. Оманливими є й переконання про те, що цей законопроект вирішить проблему вибору українців на користь здорового способу життя», - заявила «Свідомо» Олена Бондаренко з Партії регіонів.

Цю думку спростовує дослідження Світового банку, який порівняв досвід антитютюнового законодавства у 102-ох країнах. Банк стверджує, що повна заборона реклами дозволяє зменшити рівень курців на 6-7%. Натомість часткові обмеження знижують рівень курців лише на 1%.

«Мамо, ну, мамо, подивися. Давай ось ці купимо - вони ж класні, - схопившись за невеличку спортивну сумку, хлопчик ніяк не відпускає жінку з супермаркету, - там же робот, як з «Трансформерів». То хіба реклама не двигун торгівлі?

Галицький кореспондент

 

18 Липня 2011, 12:08
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47