http://news.if.ua/images/news/09/11/12/big_P3020151_resize.JPGІвано-Франківська міськрада ухвалила рішення про публічні звіти чиновників та створення громадської ради

Минулого четверга завершила свою роботу ХІ сесія та відбулася позачергова ХІІ сесія Івано-Франківської міськради. За відсутності міського голови, який у той день перебував у відрядженні, головувати на засіданнях депутати доручили секретарю міськради Русланові Марцінківу. Всі проекти рішень, винесені на порядок денний, депутатський корпус ухвалював практично одностайно. Зокрема, депутати проголосували за створення департаменту містобудування та архітектури й публічні звіти начальників відділів і управлінь міськвиконкому перед міською громадою на Вічевому майдані. А на позачерговій сесії –  підтримали пропозицію Р.Марцінківа щодо створення  громадської ради при міськраді та ухвалили звернення до Президента України, в якому закликали його ветувати закон про пенсійну реформу.

Період літніх відпусток позначився на кількості депутатів, які беруть участь у сесіях. Та й дисципліна депкорпусу почала кульгати. На 10.00 не приходять не те, що рядові депутати, але й керівники окремих фракцій. Під час позачергової сесії взагалі стався безпрецедентний випадок у цьому скликанні міськради: на засідання не прийшов доповідач – заступник міського голови з питань економіки Любомир Слободян. 
На початок другого пленарного засідання ХІ сесії в залі зареєструвалось 36 депутатів. Згодом до своїх колег долучилися ще кілька народних обранців. Щоб не втратити необхідного для ухвалень рішень кворуму, головуючому доводилось просити депутатів під час засідання не покидати сесійної зали. Окремі рішення сесії ухвалювалися 35-ма – 40-ка голосами.

Чиновників - на громадське віче!
Рішення про звіти керівників структурних підрозділів міськвиконкому підтримали лише 38 депутатів, а двоє при голосуванні утримались. Вони пояснювали це побоюванням, що публічні звіти чиновників перед громадою на Вічевому майдані можуть перетворитися в безрезультатні шоу.
Такої ж думки про публічні звіти був і депутат від ВО «Батьківщина» Ярослав Бачкур. Тому, за його наполяганням, до проекту рішення додали пункт про документальне, як він висловився,  «письмове і наглядне» оформлення цих звітів. «Тоді це буде документом, а не порожніми словами, – наголосив Я.Бачкур. – Необхідне документальне підтвердження вже зробленого і планів на перспективу». Рішенням також передбачено, що кожен керівник структурного підрозділу має звітувати лише особисто, а не перекладати спілкування з громадськістю на своїх заступників.
За словами секретаря міськради Р.Марцінківа, звіти керівників структурних підрозділів відбуватимуться на Вічевому майдані у формі відкритих засідань постійних депутатських комісій з метою публічності діяльності міськради та її виконавчого комітету. Чиновники звітуватимуть про виконання програм соціально-економічного та культурного розвитку, бюджету, щодо  організаційного і кадрового забезпечення та роботи зі зверненнями громадян. Першим запланований звіт начальника управління економічного та інтеграційного розвитку МВК Богдана Білика. 
«Таким чином ми наблизимось до виконання передбаченої законодавством норми про народовладдя. Чиновники мають звітувати перед тими, хто їх утримує, перед громадою міста. Кожен мешканець має право прийти на Вічевий майдан, задати запитання, які його цікавлять і отримати відповідь», – пояснив позицію фракції ВО «Свобода» її голова Роман Онуфріїв.

Департамент є, а директора немає
Положення про департамент містобудування та архітектури, який на минулому засіданні депутати відправили на доопрацювання, жодних застережень у них вже не викликав. Доопрацьований документ вони схвалили 41 голосом. За словами доповідача, першого заступника міського голови Зіновія Фітеля, процес попереднього обговорення документа був важким, але всі пропозиції й зауваження, які стосувались відповідності законодавсту, враховані. Зауважень «по-суті» щодо створення департаменту, за його словами, не було.
Департамент складатиметься з двох управлінь (генерального плану та містобудівного кадастру й управління правової роботи та контролю за дотриманням законодавства у сфері містобудування) та одного  відділу – загального. Очолюватиме департамент директор, який за посадою буде головним архітектором міста і матиме лише одного заступника. Хто саме ним стане, достеменно наразі так і не відомо. Інтрига з призначенням головного архітектора міста зберігається…
Тим часом «архітектурні» питання  на сесії доповідали двоє заступників начальника управління архітектури й містобудування міськвиконкому (яке перебуває у стадії ліквідації) Леся Зварич та Світлана Лосюк. Проекти рішень стосувались затвердження містобудівних обгрунтувань, внесення змін до   рішення щодо будівництва індивідуального житла в мікрорайоні «Черешеньки» та порядку розміщення і функціонування  тимчасових споруд для підприємницької діяльності.
В процесі обговорення перший заступник міського голови Зіновій Фітель поінформував, що питання будівництва в мікрорайоні «Черешеньки» все ще не врегульоване. Це пов’язано з тим, що Івано-Франківськ не має встановлених меж з Тисменицьким районом. За його словами, Загвіздянська сільська рада і Тисменицька РДА мають своє бачення щодо використання цих земель. «Тисменицька РДА наполягає, що місто перевищило свої повноваження і неправомірно роздало ці землі, – сказав З.Фітель. –  Шість судів ми вже виграли. Зараз справа у Львівському апеляційному суді. Що буде з мікрорайоном, ми не знатимемо ще два-три місяці», – заявив перший віце-мер обласного центру.
Винесений міськвиконкомом проект положення «Про порядок розміщення та функціонування тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності в м.Івано-Франківську» на сесії зазнав суттєвих змін, які ініціювала фракція ВО «Свобода». Зокрема, за пропозицією голови фракції Р.Онуфрієва, в центральній історико-заповідній архітектурній зоні заборонять використання носіїв реклами для опорядження фасадів тимчасових споруд. За пропозиціями його колеги по фракції, голови мандатної комісії Михайла Сеньківа в проекті рішення відкоригують і приведуть у відповідність до законодавства терміни та визначення. А до 1 жовтня відповідний структурний підрозділ міськвиконкому повинен подати і оприлюднити реєстр тимчасових споруд, перелік виданих документів, пропозиції щодо встановлення і знесення тимчасових споруд та направити звернення до ДАІ та автотехінспекції щодо інформації про споруди, які потребують їхнього погодження на встановлення та про ті, які встановлені з порушеннями. Депутати ввели обмеження і на встановлення поруч з тимчасовими спорудами холодильного обладнання (вітрин, прилавків, ємностей) та торговельних автоматів.
Міськрада своїми рішеннями також ухвалила положення про громадський контроль за роботою громадського транспорту, переіменувала вулицю Відкриту на вул. імені Юрія Іллєнка, уповноважила департамент комунального господарства, транспорту і зв’язку через свого представника  управляти корпоративними правами територіальної громади у господарських товариствах та пішла назустріч гаражно-будівельним кооперативам, які відтепер зможуть скористатися правом довготермінової оренди землі до 49 років.

На пенсійну реформу – накласти вето
Позачергова ХІІ сесія міськради відбулася у рекордно стислий термін. Державний гімн, яким її відкривали і закривали, прозвучав з інтервалом  15 хвилин. Винесені на її розгляд проекти рішень депкорпус підтримував одностайно й ухвалював майже без обговорень.
Депутати погодилися з пропозицією секретаря міськради Р.Марцінківа про необхідність створення при міськраді громадської ради. За його словами, до неї зможуть увійти представники громадських та благодійних організацій, а не політпартій. На обговорення громадської ради виноситимуться всі проекти рішень сесії міськради, до яких вони зможуть висловити свої пропозиції та зауваження.
Сесія також ухвалила ініційоване фракцією «Громадського форуму» звернення до Президента України, в якому закликала його ветувати закон про пенсійну реформу. Як наголосив представник фракції Володимир Чорноус, «звернення не патетичне і не політичне, а юридично вмотивоване». Але за пропозицією представника фракції «За зміни в Івано-Франківську» Ростислава Кукурудза, з нього таки вилучили речення про те, що закон приймався по-злодійськи, під покровом ночі.
21 Липня 2011, 11:00
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Влада:
Франківський виконком затвердив новий порядок розміщення вивісок
30 Грудня 2016, 18:09
На засіданні колегії департаменту охорони здоров’я ОДА обговорили стан справ у медичній галузі
30 Грудня 2016, 11:19
У прикарпатській поліції відбулося засідання поліцейської комісії
30 Грудня 2016, 8:52
Марія Савка: Івано-Франківська область готова до оперативного реагування на надзвичайні ситуації у період прийдешніх свят
30 Грудня 2016, 8:09
30 грудня - засідання виконавчого комітету
30 Грудня 2016, 7:14
Аграрії Прикарпаття проаналізували стан галузі за 2016 рік
28 Грудня 2016, 16:59
Відтепер ми співпрацюємо з Попасною
28 Грудня 2016, 8:30
Відбулося засідання колегії управління спорту
28 Грудня 2016, 8:08
Марія Савка: Опалювальний сезон на Івано-Франківщині проходить у злагодженому режимі
27 Грудня 2016, 14:04
У селі Слобідка, на Городенківщині, де проживає майже 700 громадян, відкрито новий заклад культури
27 Грудня 2016, 8:57
В облдержадміністрації відбувся семінар для новообраних голів ОТГ
27 Грудня 2016, 8:34
Оперативна нарада
27 Грудня 2016, 6:36
На центральне теплопостачання Івано-Франківська чекає повна модернізація
26 Грудня 2016, 18:30
В Івано-Франківську стартує проект оновлення тролейбусного парку
26 Грудня 2016, 18:06
Народний депутат з Коломиї Юрій Тимошенко зібрався у президенти
26 Грудня 2016, 16:01
Кінець епохи: депутати звільнили Ольгу Бабій з посади директора ОТБ “Галичина”
26 Грудня 2016, 14:58
Олександр Стратюк проінформував обласну раду про роботу органів прокуратури в 2016 році
26 Грудня 2016, 11:48
82-м учасникам АТО та їх сім’ям буде надано матеріальну допомогу на поліпшення житлових умов
26 Грудня 2016, 8:52
З нагоди Дня енергетика Президент відзначив прикарпатця
23 Грудня 2016, 19:43
Голова Франківської ОДА вибачився перед медиками за заборгованість по виплаті зарплати
23 Грудня 2016, 16:30
Для Снятинської ЦРЛ придбали новий УЗД-апарат
23 Грудня 2016, 13:42
Франківська міська рада затвердила надбавки меру, заступнику та секретарю
23 Грудня 2016, 13:13
Франківська міська рада планує будувати міст на Пасічну за кошти держави
23 Грудня 2016, 10:30
Франківський «Електроавтотранс» візьме кредит на 8 мільйонів для закупівлі тролейбусів
23 Грудня 2016, 10:08
У Франківську “Новий театр” став комунальним
22 Грудня 2016, 21:30