Міська влада Івано-Франківська торжествує: нарешті знайдено соломонове рішення стосовно реформування житлово-комунального господарства. Тепер замість дев’яти буде один великий ЖЕО в особі Єдиного розрахункового центру (ЄРЦ).

А згадала я третього царя стародавньої Юдеї Соломона, який уславився мудрістю, вирішуючи життєво важливі питання, ось чому. Навіть лише те, що на ринку послуг правитиме бал посередник, уже насторожує. Він не буде перейматися самодостатністю споживачів; першою чергою його цікавитиме збирання великих грошей, щоб утримувати свій численний апарат, розраховуватися з безпосередніми «виробниками послуг» (звичними для нас як «надавачі») й давитиме на міськвиконком, щоб той прийняв вигідне тарифне рішення. і воно буде таким, бо при цьому традиційно спрацьовують корпоративні інтереси. А вони, як відомо, є у переважної більшості як чиновників, так і депутатів. Якщо це не так, то чому ідея  О. Дерев’янка, який, подейкують, створює цілий комунально-виробничий синдикат, 7 липня знайшла у сесійній залі безпрецедентну підтримку? і чому той же МВК на чолі з міським головою Віктором Анушкевичусом у 2008-му проігнорували урядову постанову № 529, а нині виступають організаторами громадських слухань для визначення побудинкових тарифів та кількості затребуваних послуг. Тоді цим займалися тільки будинкові комітети, а влада стояла осторонь.

Сам собою напрошується висновок: у владних коридорах міста панувало свідоме сприяння банкрутству ЖЕО, аби створити умови для їх ліквідації. От і розчистили дорогу новоявленому «виконавцеві послуг з утримання будинків, споруд та прибудинкових територій» (так записано в додатку до липневого рішення міськради).

Прочитала документ і очам своїм не повірила: ЄРЦ наділений виключно повноваженнями менеджера (організатора послуг), а перед громадою видає себе «виконавцем». Насправді такими будуть так звані «виробники послуг», родовід яких від загалу приховують. Розсекретять їх, очевидно, після затвердження міськвиконкомом нового розміру дражливої квартплати (цей термін теж замінено — на «тарифи»). Ось така казуїстика в сучасному комунальному лексиконі Івано-Франківська.

Та Бог з нею, казуїстикою, мене як голову ради голів будинкових комітетів Івано-Франківська хвилює явно дискримінаційне положення про порядок організації та проведення громадських слухань. Там, зокрема, є розділ стосовно відмови від послуг (усього нам пропонуватимуть 15 позицій). Цитую дослівно: «Заяву про зміну переліку послуг повинні підписати: щодо першочергових для належного санітарно-гігієнічного, протипожежного, технічного стану відповідного будинку та його прибудинкової території (першочергові послуги) — уповноважені власники 60 відсотків квартир та приміщень будинку, а щодо додаткових — більше 30 відсотків квартир». Розрахунок простий: таку кількість уповноважених власників у першому випадку здебільшого зібрати важко, щоб прийняти відповідне рішення. Крім цього, є ще одна бюрократична вимога — під заявою на відмову від послуг повинні бути підписи такої ж кількості уповноважених власників квартир, а в окремих випадках — і підпис представника департаменту ЖКГ, транспорту і зв’язку. А якщо він не підпише — на коліна перед ним ставати?

Принизливою буде й реєстрація учасників громадських слухань — з пред’явленням паспорта, записом даних про особу і т. п. Так ніби недостатньо усного їхнього представлення. Не уявляю також, як цю процедуру проводитимуть просто неба — так званих червоних кутків у житлових будинках нема, а слухання в закладах культури чи в приміщеннях уже «похованих» ЖЕО буде грубим порушенням тієї ж урядової постанови № 529. Завдання ж постанови — визначитися з тарифом і кількістю послуг побудинково, без будь-яких винятків. інакше додасться роботи ціновій інспекції або й прокуратурі міста.

Останній не завадило б загалом проаналізувати рішення (з додатком), прийняте радою 7 липня, оскільки автори Положення і переліку «обов’язкових послуг» продемонстрували правову необізнаність. ЄРЦ дуже захотілося, щоб його служба проводила так звані періодичні перевірки, обслуговування квартирних засобів обліку води й теплової енергії, що покладено на безпосередніх надавачів послуг урядовою постановою. На щастя, депутати запобігли «привласненню» цієї послуги і вилучили її з переліку. Що, до речі, можна було зробити ще з однією обов’язковою позицією — стосовно «обслуговування вентиляційно-димових каналів». Це ж  дворазова на рік послуга, причому мало затребувана, — а плати щомісяця? Крім того, жеківських сажотрусів практично завжди випереджали газовики, які теж періодично перевіряли (й перевірятимуть) тягу в тих же каналах. Ось такий виходить хитромудрий дубляж.

Дещо незрозуміла для загалу споживачів така обов’язкова послуга, як «технічне обслуговування і поточний ремонт конструктивних елементів, технічних пристроїв будинку та елементів зовнішнього благоустрою». Треба сподіватися, що вона вирішуватиме насамперед питання підготовки житлового фонду до роботи в осінньо-зимовий період. Але якщо й «технічне обслуговування» буде нарівні жеківського (коли без додаткової оплати не могли замінити навіть зношені двері в під’їздах чи засклити вікно на сходовому марші), то для чого взагалі ця пертурбація під кодовою абревіатурою ЄРЦ?

Дивно, що завжди доскіпливі депутати міськради пропустили цілком очевидні проколи. Як же людям тепер відбиватися від таких «обов’язкових», а чи й штучно надуманих «додаткових» послуг?

25 Липня 2011, 12:33
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Влада:
Франківський виконком затвердив новий порядок розміщення вивісок
30 Грудня 2016, 18:09
На засіданні колегії департаменту охорони здоров’я ОДА обговорили стан справ у медичній галузі
30 Грудня 2016, 11:19
У прикарпатській поліції відбулося засідання поліцейської комісії
30 Грудня 2016, 8:52
Марія Савка: Івано-Франківська область готова до оперативного реагування на надзвичайні ситуації у період прийдешніх свят
30 Грудня 2016, 8:09
30 грудня - засідання виконавчого комітету
30 Грудня 2016, 7:14
Аграрії Прикарпаття проаналізували стан галузі за 2016 рік
28 Грудня 2016, 16:59
Відтепер ми співпрацюємо з Попасною
28 Грудня 2016, 8:30
Відбулося засідання колегії управління спорту
28 Грудня 2016, 8:08
Марія Савка: Опалювальний сезон на Івано-Франківщині проходить у злагодженому режимі
27 Грудня 2016, 14:04
У селі Слобідка, на Городенківщині, де проживає майже 700 громадян, відкрито новий заклад культури
27 Грудня 2016, 8:57
В облдержадміністрації відбувся семінар для новообраних голів ОТГ
27 Грудня 2016, 8:34
Оперативна нарада
27 Грудня 2016, 6:36
На центральне теплопостачання Івано-Франківська чекає повна модернізація
26 Грудня 2016, 18:30
В Івано-Франківську стартує проект оновлення тролейбусного парку
26 Грудня 2016, 18:06
Народний депутат з Коломиї Юрій Тимошенко зібрався у президенти
26 Грудня 2016, 16:01
Кінець епохи: депутати звільнили Ольгу Бабій з посади директора ОТБ “Галичина”
26 Грудня 2016, 14:58
Олександр Стратюк проінформував обласну раду про роботу органів прокуратури в 2016 році
26 Грудня 2016, 11:48
82-м учасникам АТО та їх сім’ям буде надано матеріальну допомогу на поліпшення житлових умов
26 Грудня 2016, 8:52
З нагоди Дня енергетика Президент відзначив прикарпатця
23 Грудня 2016, 19:43
Голова Франківської ОДА вибачився перед медиками за заборгованість по виплаті зарплати
23 Грудня 2016, 16:30
Для Снятинської ЦРЛ придбали новий УЗД-апарат
23 Грудня 2016, 13:42
Франківська міська рада затвердила надбавки меру, заступнику та секретарю
23 Грудня 2016, 13:13
Франківська міська рада планує будувати міст на Пасічну за кошти держави
23 Грудня 2016, 10:30
Франківський «Електроавтотранс» візьме кредит на 8 мільйонів для закупівлі тролейбусів
23 Грудня 2016, 10:08
У Франківську “Новий театр” став комунальним
22 Грудня 2016, 21:30