Шварри бувають різні. Та таких, як калушанин Мирослав Фринцко і житель Самбора Михайло Партика (чоловік Мирославової сестри) годі знайти. Вониѕ ходять пішки. Не просто беруться за руки або ж «гусачком» крокують назустріч сонцю чи, може (який ще образ вжити?), перетинають луки з росяною травою. Вони здійснюють акції. Як ось останню: 19 червня вийшли з-під стадіону, де в 2012 році має відбутися відкриття і перший матч чемпіонату Європи з футболу (м. Варшава), щоб прийти до стадіону в Києві, на якому зіграють заключний матч цього чемпіонату.  У понеділок, 4 липня, втомлені, але щасливі шварри уже всміхалися вранішньому сонцю на лавочці біля стадіону, який ще в риштуваннях, у нашій столиці.

Кілька днів по тому ми й зустрілися з Мирославом Фринцком у Калуші на фірмі «Зоря», якою він керує. З останньої їх пішої ходи з Михайлом і почали розмову.— Ми, — каже Мирослав, — до футболу небайдужі. А оскільки ходимо разом пішки вже з 10 років, то й вирішили подолати відстань між столицями двох держав, що прийматимуть чемпіонат Європи 2012 року. Йшли 16 днів. Пройшли 800 кілометрів.


Як ішли? По Польщі — «скоресенько» (так і висловився) не цілих 300 кілометрів. До Любліна наближалися центральною дорогою. А треба було збочити — брали в руки топографічну карту. Ночували в готелях, харчувалися в барах, кафе. Якщо цікаві поляки зупиняли свої автомобілі і здивовано дивилися на двох диваків під накидкою (бо йшов дощ), розпитуючи, що означає їхня мандрівка, вони розгортали український і польський прапори з написом «Варшава — Київ» і ті здогадувалися, що покликало українців у дорогу. Вибігали з машин, просили сфотографуватися на пам’ять.

У середньому за день проходили 50 кілометрів. Але було і менше — 40 км, і більше — 70 км. Вставали раніше, о п’ятій годині, щоб було зручніше йти, бо на дорогах Польщі великий рух. Набридав дощ. Хоч мали спеціальне взуття, натирали пухирі. До кордону з Україною Мирослав одні капці й стоптав. Викинув. У Ковелі, що вже на нашому боці, купив інші.

— Учора, — продовжує розповідати Мирослав, — чую по радіо, що поляки з відставанням від графіка дороги роблять. А що мають казати українці?! Якщо порівняти польські дороги і наші, то у нас зовсім доріг нема!

Але, попри все, Мирослав із захопленням розповідає, яка вона, справжня Україна. Особливо за Ковелем, Маневицьким районом, де вони звернули з центральних доріг і пішли манівцями, сільськими шляхами. Трохи брало за живе... Якщо в Польщі поля засіяні, рясніють майбутнім урожаєм, річки чистесенькі, то у насѕ «Ще не так у нас», — зітхає.


Є контрасти і в самій Україні. Природа, ліс усюди чудові. Але життяѕ Просилися на нічліг у селах Волині, на Рівненщині — не брали. Та хлопці й не дивувалися тому. Різні нині люди ходять. А коли перейшли колишній кордон між нами (сходом і заходом — до 1939 року), — теж разючі картини. На Житомирщині в розмові з тамтешніми жителями вже проскакували «здрастє», «спасібо», а в селах — пам’ятники Леніну, в більших населених пунктах — танки на постаментах. Магазину ж не знайдеш...


Що поробиш — така реальність. У Києві біля спорткомплексу «Олімпійський», коли вони, подолавши всю відстань, насолоджувалися ранковими краєвидами міста, до них наблизилася старенька жінка. Мабуть, вигляд чоловіків її привабив: бородаті, бо неголені, змученіѕ Розпитала, хто вони, звідки. Коли дізналася, що вони прийшли сюди пішки аж із Варшави, брала за руки і кликала до себе, аби відпочили (а на Волині на поріг не пускали...).


У Києві зважили рюкзаки. Що в них? Килимок, спальник, білизна, запасне взуття — і все. Мирославів заважив десять кілограмів, Михайлів (він дужіший тілом) трохи більше, бо він ще наметик ніс. А взагалі-то шварри майже в усьому рівні, навіть у віці: Мирославові — 53 роки, Михайлові — 54.

— Це нічого, що ми  хлопці вже в роках, — всміхається Мирослав. — Щонеділі я в Калуші, а він — у Самборі збираємося з такими, як самі, і ще в футбол граємо. Ми з Михайлом уже давно не просто шварри. Ми — друзі.

А якщо про цих друзів розповісти повніше, то не можна оминути їх ще один, я би сказав, історичний похід 2006 року в Німеччину на чемпіонат світу з футболу. Дали слово, що підуть, якщо наша збірна братиме участь у чемпіонаті, і дотримали його. Хоч зробити це було непросто...

із запрошеннями, щоб відкрити в консульстві візи, проблем не було. Річ у тому, що в Німеччині проживає шварро (ще один!) Михайла. І він вислав запрошення. Шварри здали документи, а самі... пішли з Калуша (Михайла сюди дружина привезла) до західного кордону. Взяли напрям на село Верхню, Болохів, лісами, аби скоротити шлях, де й транспорту менше. Але з топографічною картою — з нею зі шляху не збитись.


і добре розрахували. Якраз дійшли до кордону, як їм повідомили: візи відкрито. Вони повертаються додому (транспортом), після чого їдуть до Києва по візи. А отримавши їх, знову транспортом до кордону (адже той шлях вони вже пішки здолали). 14 днів ішли до німецького кордону з Польщею. Якщо до «польських» кілометрів додати 220 кілометрів з Калуша до кордону, то вийде майже 860 кілометрів. На все затратили 18 днів.

А в Німеччині на кордоні (там такий рух на дорогах, що пішки ними не підеш) на наших мандрівників уже чекав на автомашині Михайлів шварро...

А з чого починали шварри? З маленького, здається. Телефонує якось Михайло із Самбора і каже: «Мирославе, я йду до вас у гості. Пішки». Мирослав подумав, що той жартує — 135 кілометрів же!.. А незабаром шварро дзвонить з якогось населеного пункту: вже доходить до Калуша. Прийшов. Бере Мирослава за руку і каже: «Бери машину і поїдемо до заводоуправління, що за містом. Я там пса Джека залишив. Не мав сили, бідолаха, останні кілометри подолати». Купили палицю ковбаси, в машину — і по Джека. Бідний песѕ Навіть на ковбасу від утоми реагував не по-собачому.

З того й почалося. 

— У 2008 році, — з ноткою гордості в голосі каже Мирослав, — ми встановили рекорд: із Калуша до Самбора прийшли за 19 годин (135 км). Ось так!.. Доки ходити будемо? А доки здоров’я дозволятиме.

— Ви собі не уявляєте, — каже на завершення незвичайний пішохід, — як стає легко, коли після тривалої ходи знімаєш з плечей рюкзак. Метеликом стаєш!.. Здається, розправиш руки іѕ полетиш.

— А дав би вам Бог здоров’я! — прощаємося.

25 Липня 2011, 13:00
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47