Днями відбулася екскурсія для місцевих журналістів та депутатів Івано-Франківської міськради  на ДПВО «Карпати» для ознайомлення з виробничим процесом і здобутками здавна відомого івано-франківського підприємства. Але відвідини заводу закцентували увагу присутніх не лише на досягненнях виробничників, а й на тій навколовиробничій суєті, яка путами пов’язує розвиток державного підприємства.

Підприємству вже понад 30 років, і в радянські часи воно працювало на оборонну промисловість, радіопродукцію завод постачав у всі нинішні країни СНД та частково за кордон, бо мав потужного замовника — Міноборони СРСР. Зрозуміло, що часи змінилися і завод також. Виробничники перестали надіятися на Міністерство оборони і почали самотужки шукати інвесторів. Бо й законний мільйон гривень ПДВ держава «Карпатам» не повернула...


— Зі своїм інвестором працюємо з 2007 року, починали з півмільйона гривень, — каже директор ВО «Карпати» Дмитро Втерковський. — А цього року вийдемо на 35 млн. Замовник хоче вчасної доставки і високоякісної продукції. і за чотири роки ми не маємо жодної претензії від інвесторів. До кінця року на нашому підприємстві працюватиме тисяча робітників. Хоч, звичайно, ми добре пам’ятаємо, що колись на радіозаводі було зайнято сім тисячѕ

— Але ж, на наш погляд, нинішню екскурсію, на якій, окрім представників ЗМІ, присутні і депутати міськради від ВО «Свобода», ви зорганізували не лише задля ознайомлення з виробництвом?


— Так, маємо деякі проблеми, які потребують невідкладного вирішення. Зокрема, з тим, як добираються робітники на підприємство через незручний часовий графік роботи міського автотранспорту — відсутність чергових рейсів. Бо ж працюємо у три зміни. До речі, до 300 жителів тільки з Івано-Франківська зайняті на виробництві. З Галицького району — 250, є люди з Калуша і Бурштина, з Рогатинського та Надвірнянського районів. Тож питання забезпечення транспортом для нас — номер один. Але ж не ми  мали б про це думати. Виробничник має укласти угоди і за ними працювати, а не відволікатися від своїх основних обов’язків.

По-друге, нині брати банківські кредити під такі відсотки — це самогубство. Банки ж не хочуть брати під заставу продукцію, а тільки нерухомість. Але ж не  обласні банкіри, а в центрі формують таку фінансову політику. Тож по півроку тратимо, щоб добитися через Мінпромполітики трохи легшого кредитування. А через надто довге міністерське «думання» ми вже свого часу втратили  інвесторів. Ось чому ми пропонували передати підприємство у підпорядкування облдержадміністрації — в області видніше, чим живе завод. І можна своєчасно та оперативно вирішувати чимало питань на місці, а не в Києві. Завод — державне підприємство — вже платить по 700 тис. грн. податків щомісяця і не може навіть думки допустити про заборгованість у зарплаті. За чотири роки ми вклали у заводську інфраструктуру вісім мільйонів гривень.

— А що робите для України? Бо джгутова продукція для автомобілів — це практично робота на європейського інвестора?


— На превеликий жаль, мушу сказати, що робимо дещицю. Десь приблизно на два мільйони щороку виробляємо продукції. Спитаєте: чому? Бо від Мінпромполітики ми як держпідприємство не маємо жодної підтримки — ніяких державних замовлень. А виживаємо самі. і не можемо своєю продукцією для України через високу собівартість бути конкурентоспроможними. і є ще одна проблема — тендери. Ми ж не платимо зароблене людям у конвертах і показуємо реальні зарплати, і, звичайно, програємо тендери. Та попри все ми шукаємо роботу і не цураємося її. Але організувати виробництво будь-якої продукції в Україні і дуже складно, і забирає багато часу. І ще наостанок. Є у нас Пенсійний фонд і Фонд інвалідів. Наприклад, на тисячу працюючих на заводі законодавчо має бути 40 інвалідів. І ми від цих людей не відмовляємося. Але я не розумію: чому підприємство має їх шукати? А все просто: якщо завод не матиме  відповідної кількості інвалідів, то наприкінці року змушений буде віддати Фондові інвалідів понад мільйон гривень. Переконаний: фонд має не тільки перевіряти, а й сам шукати інвалідів. А я як керівник — організовувати їм робочі місця. І таких питань чимало... Бо жити і господарювати на відсотках, без обігових коштів, то хіба нормально?..


ВО «Карпати» наразі, окрім інвестиційних проектів, має можливість виробляти енергоощадні лампи різної потужності для вуличного освітлення чи під’їздів будинків — як для комунальних потреб  міст чи сіл, так і для приватних споживачів. І це довели приклади в селах Калуського та Надвірнянського районів. Та й ЖЕО № 5 в Івано-Франківську вже рік як використовує для освітлення лампи виробництва «Карпат», і, за твердженням начальника Зеновія Карабіна, економія коштів дуже відчутна. І ціни за такі лампи порівняно з китайським ширвжитком, майже вдвоє нижчі. Є надія, що присутні під час екскурсії на ВО «Карпати» секретар Івано-Франківської міськради Руслан Марцінків та депутат міської ради Роман Харук, які також вперше ознайомилися з низкою проблем ВО «Карпати», докладуть і своїх зусиль, щоб задекларована раніше у нашому місті енергоощадність не стала черговою імітацією активного реформування.
 
02 Серпня 2011, 13:40
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47