http://image.tsn.ua/media/images/original/Oct2009/141201de09_169509.jpgСірникова коробка травички – і ти щасливий. Тим більше, що зараз її можна легко і просто купити в Інтернеті. А вечірки, паті, гуртожитські посиденьки молодь взагалі не уявляє без чарівного зіллячка. Ви здогадались, що йдеться про коноплю. Демократичні європейці все частіше виступають за легалізацію марихуани, українські медики б'ють на сполох. Адже захоплення коноплею часто переростає у наркотичну залежність.   
Микола... з конопель
Нещодавно Івано-Франківськ відвідав чеський громадянин Микола, котрий активно бореться за легалізацію марихуани. Тримаючи у руках газету "Конопляна правда", він активно розповідав всім охочим  про користь невинної рослини. А ще наводив переконливі аргументи про те, що жодної залежності  вона не викликає, а тільки сприяє покращенню життєвих циклів в організмі. Він запевняв, що володіє інформацією, про зміст якої не здогадуються ні медицина, ні молодь, котра вживає коноплю. Твердження лікарів – не що інше, як стереотипи: наркотик – він і є наркотик і вживати його не можна.
У США, Канаді, Ізраїлі та Західній Європі використовують коноплю як лікувальний засіб. Неймовірно,  але якщо ввести екстракт коноплі у ракову пухлину, то через  місяць вона може повністю зникнути.  А мазь на основі конопляної олії  має загоювальні, регенераційні, захисні і поживні властивості. Використовуючи цю мазь, можна назавжди забути про проблемну шкіру та тьмяне волосся. Та й взагалі користь цієї рослини безцінна: з конопляної  олії  виготовляють 95-ий бензин, а одяг з конопляних волокон комфортний і влітку, і взимку,  адже має антисептичні властивості. На думку Миколи, для України легалізація коноплі просто необхідна, адже це червоне світло для чорнобильської радіації.
Наркотик - він і є наркотик
Як і передбачав пан Микола, нашим лікарям-наркологам  ідея інтенсивного використання марихуани аж ніяк не подобається.  Крім того, існує спеціальний комітет при міськвиконкомі, який розробляє  методи зменшення кількості курців. Головний лікар наркодиспансеру Валерій Скопич розповідає, що особа, котра почала курити марихуану легко може  перейти до важчого наркотику. Тому дуже важливо вплинути на свідомість людини вчасно і застерегти її від негативних наслідків. Зараз на замісній підтримуючій терапії наркодиспансеру перебуває  90 осіб, 80 з них – починали з марихуани. Внаслідок вживання канабіноїдів можливий шизофреноподібний, психотичний, маячний, галюцинаторний розлади. 
"У людей, які схильні до неврастенії, неврозів, панічних розладів, марихуана якраз посилює ці стани. Треба мати ідеальне психічне здоров'я, а таких людей зараз немає, плюс мати стовідсотково чисту генетику, то тоді можна пробувати такі речі вживати", – розповідає міський нарколог  Тетяна Черкасова. Залежність від цього наркотика дійсно існує, правда, не фізична, а психічна.  Особливо така залежність проявляється у молоді та школярів. У 2010 році лікарі-наркологи виявили на 12,6%  більше курців, ніж в 2009. І з кожним роком цей відсоток збільшується. А тому комісія при міськвиконкомі розробила спеціальні тест-системи, котрі дозволять  в звичайних умовах визначити наявність канабіноїдів в організмі. "Ми всіляко стараємося залучити батьків школярів  до нашої діяльності, бо закони України незалежно і примусово проводити такий огляд забороняють. Сучасні батьки чомусь своїми дітьми не цікавляться, навіть на шкільні збори не приходять, тому поки що втілити в життя наш задум важко", – зізнається Валерій Анатолійович. Крім того,  лікарі тісно співпрацюють з правоохоронними органами і  50% осіб, котрі вживають марихуану, виявили саме вони.
Вау, який кайф!
А ось "планокури" вважають, що ніякої проблеми у вживанні коноплі немає, а на всі застереження медиків дивляться з презирством.  На своє виправдання вони стверджують, що всі люди мають якусь залежність: одні без солодощів і дня прожити не можуть, інші – без кави.  Проте кавоманів  чомусь наркоманами не називають. Деякі запевняють, що  завдяки коноплі почали менше вживати алкоголь, а останній - набагато шкідливіший і страшніший ворог організму. Ще й ефект вражаючий: "Переносишся в "не таку страшну реальність, як нині" і враз ти знаходиш для себе душевний спокій, і стає весело, дуже весело… А буває, що їсти хочеться, чи спати, чи ще щось… Але переважно відчуваються радість і задоволення", – ділиться досвідом Віталій.  Курять переважно за допомогою бульбулятора чи косяка. А добути "поживу для мізків" аж ніяк не проблема.
 "Пробивають" коноплю через знайомих, через знайомих знайомих, через знайомих знайомих знайомих… Село Нижнів Тлумацького району – рай для курців.  Переважно звідси передають  великі партії марихуани. А щоб пильне око правоохоронних органів не довідалося про нелегальний врожай, то коноплю обсаджують кукурудзою (в кукурудзі самому загубитися можна, не те, що дрібну зелену травичку знайти).  Під ефектною дією ганджубасу і про кримінальну відповідальність забувають. Згідно із законом, "незаконний посів або незаконне вирощування снотворного маку в кількості до ста рослин чи конопель у кількості до десяти рослин – тягнуть за собою накладення штрафу від вісімнадцяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією незаконно вирощуваних наркотиковмісних рослин", передбачено також, що "незаконний посів або незаконне вирощування снотворного маку в кількості від ста до п'ятисот рослин чи конопель у кількості від десяти до п'ятдесяти рослин – караються штрафом від ста до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років".
Але практика показує, що самими заборонами проблемі не зарадиш. Можливо, краще почати "профілактичну" роботу з молоддю в Інтернеті, в соціальних мережах, себто там, звідки вони черпають інформацію. Приміром, якщо на якомусь форумі з'явиться чиєсь повідомлення з описом страшних побічних дій від марихуани, то ймовірність того, що у неї стане менше прихильників, досить висока.
 
05 Серпня 2011, 13:00
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...


Коментарі:

Автор: DarkNosok, 31 Березня 2012, 4:32
Відповісти

Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47