http://novynar.img.com.ua/img/forall/a/1814/50.jpgПершого серпня Президент України підписав Закон України № 3609-IV Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України (щодо удосконалення деяких норм Податкового кодексу України), прийнятий Верховною Радою України 7 липня 2011 року.

Цей Закон набуває чинності з 6 серпня, крім окремих його статей, які набувають чинності в особливому порядку.

Компанія Deloitte звернула увагу Корреспондент.biz на деякі положення Податкового кодексу України (НКП), які змінюються даним Законом:

Загальні положення

- Введено поняття узагальнюючої письмової податкової консультації - оприлюднення позиції контролюючого органу, що склалася за результатами узагальнення податкових консультацій, що надаються платникам податків. Узагальнююча податкова консультація затверджується наказом Центрального податкового органу і підлягає оприлюдненню. Даний вид консультацій видається за результатами періодичного узагальнення податкових консультацій, які стосуються значної кількості платників податків або значної суми податкових зобов'язань.

У результаті український бізнес отримає можливість знати єдину позицію податкових органів щодо спірних питань податкового законодавства замість листів з різними позиціями, які видаються зараз окремими структурними підрозділами ДПС по одному і тому ж питанню або анонімних роз'яснень Єдиної бази податкових знань.

Адміністрування податків, зборів (обов'язкових платежів)

- Платники податків, які застосовують міжнародні стандарти фінансової звітності, при застосуванні положень Кодексу, в яких міститься посилання на положення (стандарти) бухгалтерського обліку, застосовують відповідні міжнародні стандарти фінансової звітності (МСФЗ).

- Таким чином, у разі визначення правил застосування МСФЗ в бухгалтерському обліку України, бізнес зможе посилатися на дані правила в українській податкової звітності. Проблемою є застосування МСФЗ на практиці, оскільки, на відміну від П (С) БО Україна, МСФО носять рекомендаційний характер.

- Податкова декларація, відправлена ​​поштою або засобами електронного зв'язку, вважається неподаною, якщо порушені норми щодо обов'язкових реквізитів та за умови направлення податковим органом письмової відмови у прийнятті. Нова редакція даної норми, можливо, вплине на згубну практику прийняття податкових декларацій з позначкою "до відома".

- Сума грошового зобов'язання та / або пені, представлена ​​в декларації, вважається узгодженою.

- Замін ѐ н термін "податкове зобов'язання" на "грошове зобов'язання" по тексту розділу. Таким чином, при зверненні платника податків до суду з позовом про визнання недійсним рішення контролюючого органу, грошове зобов'язання вважається неузгодженим до дня набрання судовим рішенням законної сили. Тобто, це положення має усунути введену з 1 січня 2011 року ситуацію, коли, не погоджуючись з податковим зобов'язанням, нарахованим податковими органами, і заперечуючи його, платник податків повинен сплатити штрафні санкції (до рішення суду).

- Введено мораторій на проведення фактичних перевірок підприємців-фізичних осіб, не зареєстрованих як платники ПДВ, і юридичних осіб, які застосовують спрощену систему оподаткування (10% єдиного податку і неплатник ПДВ).

- Маємо такі норми, які позитивно вплинуть на бізнес: Якщо платник податку у порядку та в терміни, визначені Кодексом, повідомив контролюючому органу про зміну податкової адреси, він звільняється від виконання документів, переданих йому контролюючим органом за попередньою податковою адресою, такого платника податку протягом періоду з дня державної реєстрації зміни податкової адреси до дня внесення змін до облікових даних, і надалі повернутих, як таких, що не знайшли адресата.

Достатнім підтвердженням автентичності документа податкової звітності є наявність оригіналу підпису уповноваженої особи на документі в паперовій формі або наявність електронного цифрового підпису платника податків.

При поданні податкової звітності в електронній формі, платник податку зобов'язаний здійснити таке відправлення на адресу відповідного органу державної податкової служби - не пізніше закінчення останньої години дня, в якому закінчується такий граничний термін. У випадку, коли вручити податкове повідомлення-рішення неможливо через помилки, допущені контролюючим органом, податкове повідомлення-рішення вважається не врученим платнику податку.

- Виключено норму про неможливість коригування митних декларацій.

- Виключені норми щодо податкового поручительства, які давали можливість зняти податкову заставу платника податків в обмін на поручительство банку перед податковими органами.

- Виключено норму про застосування штрафів за порушення платниками податків, що виробляють спирт етиловий (коньячний, плодовий), алкогольні напої та тютюнові вироби, вимог щодо обов'язкової реєстрації як платника акцизного податку та не надання платником податків - фізичною особою декларації чи включення до неї перекручених (недостовірних) даних про суми отриманих доходів, понесених витрат і якщо такі дії платника призвели до заниження суми оподатковуваного доходу.

- Виключено норму про застосування штрафу за зменшення від'ємного значення об'єкта оподаткування податком на прибуток.

- Виключено норму про застосування штрафу 75% у разі третього і подальшого порушення при визначенні суми податкового зобов'язання контролюючим органом. Зараз максимальний розмір штрафу - 50% (у випадку другого і подальшого порушення).

Податок на прибуток підприємств

- Загальновиробничі витрати включені до складу собівартості і виключені зі складу інших витрат. Таким чином, усунуто одну з найбільших незручностей НКУ і приведені у відповідність з загальноекономічними правилами та П (С) БО. Дана зміна вирішує проблему виділення загальновиробничих витрат у собівартості готової продукції для цілей податкової звітності.

- Інші витрати визнаються витратами того звітного періоду, в якому вони були здійснені згідно з правилами бухгалтерського обліку.

- Якщо відповідно до правовстановлюючого документа термін використання нематеріального активу не встановлено, термін використання визначається в розмірі 10 років безперервної експлуатації.

- Вищевказані зміни з податку на прибуток вступають в силу з першого серпня 2011 року.

- Визнання витрат, понесених при імпорті товарів робіт і послуг, приведені у відповідність норм П (С) БО (у разі післяплати - офіційний курс валют для перерахунку визнається на дату здійснення операції з придбання). Дана зміна має зворотну силу, оскільки вводиться з 1 квітня 2011 року. Таким чином, законодавець визнав свою технічну помилку в попередній редакції цього пункту, коли курс визначався на дату несення витрат.

На жаль "буквальна" інтерпретація цієї норми з боку ДПС в листі від 02.06.2011 р. N 10233/6/15-0416 привела до того, що частина платників визнавала курс за датою несення витрат, а згідно НКУ, це дата отримання доходів. Для цих платників даний факт може привести до перерахунку своїх податкових зобов'язань та виправлення даних декларації. Однак, у зв'язку з мораторієм на штрафи, даний факт не є проблемою для платників.

- Операції з купівлі-продажу цінних паперів під зобов'язання їх подальшого викупу за заздалегідь обумовленою ціною і в заздалегідь обумовлений термін (РЕПО) будуть обкладатися податком на прибуток в особливому порядку. Дана зміна має зворотну силу, оскільки вводиться з 1 квітня 2011 року. Таким чином, законодавець визнав прогалину в попередній редакції Кодексу, в якій не вказувалося, як обкладаються операції РЕПО.

Податок на доходи фізичних осіб

- Внесено зміни у визначення "бази" і "загальний оподатковуваний дохід"

- Скасовано необхідність робити оцінку легкового автомобіля, мотоцикла, моторолера з метою визначення їх вартості при продажі.

- Узгоджено ситуацію з оподаткуванням доходів ПДФО за ставкою 17% у випадку, коли виплату здійснюють кілька податкових агентів.

Податок на додану вартість

- Суб'єктам підприємницької діяльності повернуто право добровільно реєструватися платниками ПДВ одразу після державної реєстрації, якщо їх статутний капітал або балансова вартість активів (основних засобів, нематеріальних активів, запасів) перевищує 300 000 гривень.

- Внесені зміни до норм об "умовного продажу", що спрощує його розуміння і застосування.

- Уточнено дати виникнення податкового кредиту при імпорті послуг: для операцій з поставки послуг нерезидентом на митній території України податковий кредит виникає за датою сплати (нарахування) податку за податковими зобов'язаннями, які були включені одержувачем таких послуг у податковій декларації попереднього періоду.

- Змінено порядок оподаткування туроператорської та турагентської діяльності.

- Додано обов'язковий реквізит до податкової декларації: код товару згідно з УКТ ЗЕД (для підакцизних товарів та товарів, ввезених на митну територію України).

- Реєстрацію податкових накладних та / або розрахунків коригування до податкових накладних у Єдиному реєстрі податкових накладних необхідно здійснювати не пізніше двадцяти календарних днів, наступних за датою їх виписки.

- Внесена норма, яка мала на меті врегулювати питання включення до бази оподаткування ПДВ збору до Пенсійного фонду з послуг стільникового зв'язку. На жаль, відповідні формулювання закону не чіткі, і не дозволяють одержати однозначну відповідь з даного питання до опублікування оновленої редакції НКП. Відповідно, остаточна відповідь має бути отримана після оприлюднення редакції НКУ, яка буде враховувати зміни.

Акцизний податок

- З 1 січня 2012 року в черговий раз збільшуються ставки податку.

- З 1 січня 2012 року вводиться нульова ставка акцизного податку для нафтопродуктів, вироблених в Україні, що використовуються в якості сировини для хімічної промисловості. До отримання нафтопродуктів такими виробниками видається податковий вексель на суму акцизного податку. Прописано також порядок застосування цієї пільги.

Екологічний податок

- З 1 жовтня 2011 року податковими агентами податку будуть тільки суб'єкти господарювання, які здійснюють торгівлю на митній території України паливом власного виробництва та / або передають замовнику або за його дорученням іншій особі паливо, вироблене з давальницької сировини такого замовника.

Плата за землю

- З 1 січня 2012 року податок за земельні ділянки, на яких розташовані аеродроми, стягується в розмірі 25% від базової ставки податку, а річна сума оренди не може перевищувати чотирикратний розмір податку.

Фіксований сільськогосподарський податок

- До складу доходів сільськогосподарського товаровиробника включені доходи, отримані від реалізації продуктів переробки власної продукції на орендованих виробничих потужностей.

Перехідні положення

- Суб'єкти господарювання - платники податку на прибуток подають фінансову звітність з урахуванням податкових різниць, починаючи з звітних періодів 2013 року.

- Запровадження податку на нерухоме майно відстрочено на півроку - до 1 липня 2012 року.

- Поставка підприємствами, які безпосередньо придбали зернові і технічні культури у сільськогосподарських підприємств - виробників, поки будуть обкладатися ПДВ за загальними правилами.

- Описано ефект на податок на прибуток повернення авансів, які залишалися неповерненими на 1 квітня 2011 року, і відвантаження продукції в рахунок таких авансів. Доповнено перехідними нормами щодо відсотків, балансової вартості запасів і авансового внеску на дивіденди. Дані зміни мають зворотну дію, оскільки вводяться з 1 квітня 2011 року. Таким чином, законодавець визнав прогалини в попередній редакції Кодексу. На жаль, інтерпретація даних норм з боку ДПС в Єдиній базі податкових знань привела до того, що окремі платники податків, погодилися з такою позицією, змушені будуть перерахувати свої податкові зобов'язання і виправити дані декларації. Однак, у зв'язку з мораторієм на штрафи, даний факт не є проблемою для платників.

- На один квартал продовжено правило, за яким не застосовуються фінансові санкції до платників податку на прибуток підприємств і платників податків, які перейшли на загальну систему оподаткування, за порушення податкового законодавства за результатами діяльності (у другому - четвертому кварталах календарних 2011 року).

- Штрафні (фінансові) санкції (штрафи) за результатами перевірок, здійснюваних контролюючими органами, застосовуються в розмірах, передбачених законом, чинними на день прийняття рішення про застосування таких штрафних (фінансових) санкцій з урахуванням норм перехідних положень.

- Підрозділ, що стосується особливостей обкладання податком на додану вартість операцій з ввезення на митну територію України обладнання, устаткування та комплектуючих, які не виробляються в Україні платниками податків-підприємствами суднобудівної промисловості, викладено в новій редакції.

Експерти також зазначають, що в цілому внесені зміни є позитивними і усувають низку неузгодженостей НКП. Однак потрібно звернути увагу, що зазначені зміни, а також зареєстровані у Верховній Раді України інші законопроекти про внесення змін до НКУ, порушують принцип стабільності, встановлений ст. 4.1.9. НКП.

09 Серпня 2011, 13:28
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Влада:
Франківський виконком затвердив новий порядок розміщення вивісок
30 Грудня 2016, 18:09
На засіданні колегії департаменту охорони здоров’я ОДА обговорили стан справ у медичній галузі
30 Грудня 2016, 11:19
У прикарпатській поліції відбулося засідання поліцейської комісії
30 Грудня 2016, 8:52
Марія Савка: Івано-Франківська область готова до оперативного реагування на надзвичайні ситуації у період прийдешніх свят
30 Грудня 2016, 8:09
30 грудня - засідання виконавчого комітету
30 Грудня 2016, 7:14
Аграрії Прикарпаття проаналізували стан галузі за 2016 рік
28 Грудня 2016, 16:59
Відтепер ми співпрацюємо з Попасною
28 Грудня 2016, 8:30
Відбулося засідання колегії управління спорту
28 Грудня 2016, 8:08
Марія Савка: Опалювальний сезон на Івано-Франківщині проходить у злагодженому режимі
27 Грудня 2016, 14:04
У селі Слобідка, на Городенківщині, де проживає майже 700 громадян, відкрито новий заклад культури
27 Грудня 2016, 8:57
В облдержадміністрації відбувся семінар для новообраних голів ОТГ
27 Грудня 2016, 8:34
Оперативна нарада
27 Грудня 2016, 6:36
На центральне теплопостачання Івано-Франківська чекає повна модернізація
26 Грудня 2016, 18:30
В Івано-Франківську стартує проект оновлення тролейбусного парку
26 Грудня 2016, 18:06
Народний депутат з Коломиї Юрій Тимошенко зібрався у президенти
26 Грудня 2016, 16:01
Кінець епохи: депутати звільнили Ольгу Бабій з посади директора ОТБ “Галичина”
26 Грудня 2016, 14:58
Олександр Стратюк проінформував обласну раду про роботу органів прокуратури в 2016 році
26 Грудня 2016, 11:48
82-м учасникам АТО та їх сім’ям буде надано матеріальну допомогу на поліпшення житлових умов
26 Грудня 2016, 8:52
З нагоди Дня енергетика Президент відзначив прикарпатця
23 Грудня 2016, 19:43
Голова Франківської ОДА вибачився перед медиками за заборгованість по виплаті зарплати
23 Грудня 2016, 16:30
Для Снятинської ЦРЛ придбали новий УЗД-апарат
23 Грудня 2016, 13:42
Франківська міська рада затвердила надбавки меру, заступнику та секретарю
23 Грудня 2016, 13:13
Франківська міська рада планує будувати міст на Пасічну за кошти держави
23 Грудня 2016, 10:30
Франківський «Електроавтотранс» візьме кредит на 8 мільйонів для закупівлі тролейбусів
23 Грудня 2016, 10:08
У Франківську “Новий театр” став комунальним
22 Грудня 2016, 21:30