Дефіцит вітамінів для великої частини українців — бич сьогодення. Це стосується і вітаміну D, який сьогодні для більшості з нас відіграє чомусь другорядну роль порівняно зі своїми більш відомими «колегами» — вітамінами А, В, С, Е тощо. Тим часом дослідження фахівців підтверджують, що він необхідний та корисний усім — від немовлят до літніх людей.

Про значення вітаміну D для здоров’я та самопочуття дорослих і дітей ішлося на круглому столі для журналістів із восьми областей, проведеному днями в Луцьку в рамках здійснюваної в Україні відповідної освітньої програми. Наголошувалося, що це незамінна складова нашого раціону, від якої залежать здоров’я кісток та м’язів, злагоджена робота імунної системи.

Як розповів на круглому столі експерт з обговорюваних питань доктор медичних наук ректор Луцького біотехнологічного інституту Григорій Стеценко, результати дієтологічних досліджень у світі показали: нестача вітаміну D — глобальна проблема. Втім, її причини — скрізь різні. Через бідність раціону населення в деяких регіонах планети просто неможливо забезпечити норми споживання повноцінних харчових продуктів. Деінде дотримуватися цих норм складно через традиції харчування. Незрідка дефіцит вітаміну D зумовлений тим, що люди уникають впливу сонячного проміння через свої серцево-судинні негаразди або для запобігання раку шкіри. А згаданий вітамін, на відміну від переважної більшості інших, може і синтезуватися завдяки дії проміння на шкіру, тож його ще називають «вітамін сонця».


Для кожного з нас він є практично незамінним, оскільки виконує в організмі низку важливих функцій. Передусім вітамін D підтримує оптимальний баланс кальцію та фосфатів у крові, що необхідний для правильної мінералізації кісток, хрящів і зубів (іншими словами — регулює процес засвоєння мінералів, які роблять їх достатньо міцними), для скорочення м’язів та регуляції інших процесів життєдіяльності. А це значить — менше переломів при падіннях, нижча вірогідність карієсу, нормальний ріст кісток у дітей. Згадуваний вітамін підвищує здатність кишківника засвоювати кальцій, сприяє повторному його засвоєнню нирками та регулює його мобілізацію з кісток.


І це ще далеко не все. Більшість із нас, мабуть, здивується, дізнавшись, що «вітамін сонця» також підтримує нормальний тиск крові й захищає від недуг серцево-судинну систему. Вчені довели: люди, котрим його не бракує, на 50% рідше страждають серцевими захворюваннями. Та й за здоров’я шкіри, міцність імунітету відповідає вітамін D.


Отож недооцінювати потребу організму в ньому просто необачно й легковажно, бо це може призвести до серйозних проблем зі здоров’ям — рахіту у дитини, остеопорозу у дорослої людини тощо. Дівчаткам і хлопчикам «вітамін сонця» особливо потрібен — аби їхні кістки, м’язи та нервова система завжди були в нормі. Тим часом, за даними Л. Квашніної з Академії медичних наук України, в нашій державі четверо з п’яти дітей не отримують у достатній кількості вітамін D3. Статистика вельми невтішна з огляду на його важливість для нормального розвитку дитини.

Тож маємо все це належно усвідомити й наслідувати приклад тих країн, де ефективно використовують різні способи ліквідації вітамінного дефіциту. А за кордоном подекуди рекомендують навіть профілактичне лікування для груп ризику щодо нестачі вітаміну D: літніх людей, які рідко бувають на сонці, немовлят, дітей до трьох років, вагітних жінок. Пріоритетне завдання розробленої і прийнятої у Франції Національної програми здорового харчування — посилити забезпечення організму згадуваним вітаміном. Для цього збагачують ним звичайні харчові продукти.


Останніми роками і в Україні не лише вчені-експерти, а й виробники харчових продуктів виявляють дедалі більший практичний інтерес до проблеми додаткової вітамінізації щоденного раціону людей. Професор
Г. Стеценко з цього приводу сказав:

— Споживає вітамін D населення України явно недостатньо, і треба вжити негайних заходів для виправлення такої ситуації. ініціативи щодо вітамінізації нашого харчування можуть і повинні принести користь усьому населенню, а насамперед дітям, літнім людям, вагітним — групам найбільш уразливим щодо захворювань. Звісна річ, матиме позитивний ефект і збагачення продуктів вітаміном, про який ведемо мову.

Турботу фахівців-медиків про здоров’я нації поділяє ПАТ «Бель Шостка Україна» — знаний у державі виробник твердих та плавлених сирів. Ця компанія, як повідомила учасників круглого столу її директор із зовнішніх зв’язків Наталія Фесюн, підтримала ініціативу проведення круглих столів для журналістів усіх регіонів держави з тим, щоб висококваліфіковані спеціалісти ррунтовно розкрили їм проблему «вітамін D і здоров’я українців». Голова правління Всеукраїнського центру прес-клубів «Україна-Форум» Максим Рильський (внук видатного поета) висловив сподівання на активну участь мас-медіа в освітній програмі з тим, аби читачі, телеглядачі, радіослухачі відкрили для себе нове й цікаве про цей вітамін, про те, які харчові продукти містять його найбільше. А ці продукти, на жаль, ми часто незаслужено обходимо своєю увагою, хоч вони мали б стати невід’ємною складовою нашого харчування.

Акціонерне товариство з міста на Сумщині та НСЖУ оголосили для журналістів регіональних ЗМі конкурс на найкраще висвітлення проблем дефіциту вітамінів, зокрема вітаміну D. Він покликаний застерегти від можливих негативних наслідків нестачі цього вітаміну та ознайомити наших співвітчизників із джерелами його отримання. Журі конкурсу очолює голова НСЖУ ігор Лубченко. Призом для тих 15 журналістів, які стануть переможцями цього творчого змагання, буде розрахована на дві доби захоплююча поїздка — відвідання давнього міста Новгорода-Сіверського та колишньої козацької столиці Батурина на Чернігівщині, а також знайомство з підприємством «Бель Шостка Україна».
Друковані матеріали в оригіналі, теле- та радіосюжети в записі, інтернет-публікації в роздрукованому вигляді необхідно разом із супровідним листом до 15 вересня 2011 р. надіслати з поміткою «Конкурс: «Парад вітамінів» на адресу його організатора: ЗАТ «Віллард Груп», вул. Малоземельна 3/4, м. Київ, 02132.

Контактні телефони й електронні
адреси: +38 050 330 77 42; maxim.rylsky@twg.com.ua та +38 050 356 66 89; julia.bayun@twg.com.ua

Галичина

11 Серпня 2011, 14:06
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47