http://news.if.ua/images/news/09/11/05/big_i4_a2b.jpgВже зовсім скоро, зокрема, з 1 вересня, міліція проводитиме черговий і традиційний місячник добровільної здачі зброї та набоїв. Органи правопорядку сподіваються на взаємність від громадян, котрі з певних причин чи обставин мають у власності незареєстровану зброю, але побоюються покарання за це. За умовами міліцейської акції, кожен громадянин, який з доброї волі позбудеться незаконної зброї, боєприпасів чи вибухівки, звільняється від будь-якої відповідальності. Понад те, у разі, якщо висновки експертного дослідження зразків мисливської зброї підтвердять технічну придатність, скажімо, мисливської рушниці, до використання, то за бажанням заявника ця зброя може бути зареєстрована у встановленому порядку і використовуватися на легальних підставах.

Водночас міліція продовжуватиме здійснювати цілеспрямовані заходи, спрямовані на виявлення і вилучення зброї з незаконного обігу. Ця робота – один з пріоритетних напрямків оперативно-службової діяльності підрозділів внутрішніх справ Івано-Франківщини. Так склалося, що в різні часи історії цей регіон був місцем багатьох воєнних дій, внаслідок чого тут залишалися арсенали різного роду стрілецької зброї. Ще й дотепер її знаходять у лісових масивах або під час реконструкції старовинних будівель.

З іншого боку, лише з початку цього року зусиллями працівників прикарпатської міліції з незаконного обігу вилучено майже 70 одиниць придатної для стрільби вогнепальної зброї. До кримінальної відповідальності за незаконне зберігання незареєстрованої вогнепальної і холодної зброї притягуються 77 громадян.

Розгляд «збройних» справ у судовому порядку і реальне покарання винних, в тому числі, у вигляді позбавлення волі, повинно стати засторогою для тих, хто ще не усвідомив міру жорсткості чинного законодавства за протиправні дії цього роду.

Зокрема, зовсім нещодавно це відчув 51-річний мешканець села Гриняви Верховинського району, який постав перед судом за те, що у квітні цього року плекав надію заробити гроші шляхом продажу незареєстрованого карабіну часів останньої війни. Про наміри чоловіка стало відомо оперативникам карного розшуку, відтак міліціонери вжили вичерпних заходів для того, щоби вогнепальна зброя не потрапила до рук потенційних злочинців чи осіб з неадекватною поведінкою.

Власника підпільної зброї було затримано в салоні автобуса по дорозі в райцентр. Зловмисник зізнався у тому, що попередньо домовився про продаж зброї на місцевому ринку.

У суді чоловік щиро розкаявся і просив суворо не карати за ці дії, оскільки він повністю усвідомив свою провину. Верховинський районний суд, розглянувши у відкритому судовому засідання справу щодо обвинуваченого у скоєнні злочину, передбаченого ч.1 статті 263 Кримінального кодексу України, визнав підсудного винним і призначив покарання у вигляді позбавлення волі на строк 3 роки. Водночас суд дійшов висновку про можливість виправлення засудженого без відбування покарання, в неволі а тому прийняв рішення про звільнення чоловіка від основного покарання з випробуванням на іспитовий строк один рік.

Через власну нерозважливість ледь не потрапив до в’язниці й 32-річний мешканець райцентру Тлумач. У березні цього року працівники міліції затримали чоловіка на території міського озера, оперативно відреагувавши на повідомлення громадян про невідомого зі зброєю.

У затриманого було вилучено саморобний пістолет у вигляді авторучки, а також 3 набої до нього. В ході досудового слідства міліціонери з’ясували, що саморобна вогнепальна зброя виготовлена із застосуванням промислового обладнання та універсального слюсарного інструменту. Висновки експертизи підтвердили боєздатність саморобного предмета, визнавши його вогнепальною зброєю.

У суді підсудний повністю визнав свою вину, повідомивши, що декілька років тому він перебував на заробітках у Дніпропетровської області, де придбав пістолет-авторучку у місцевого чоловіка. Новий господар зброї чотири роки зберігав її прикопаною в землі, поки не переважила цікавість випробувати пістолет.

Згідно з вироком Тлумацького районного суду чоловіка засуджено до покарання, пов’язаного з позбавленням волі на два роки. Враховуючи позитивну характеристику підсудного за місцем проживання, його щире каяття, феміда була прихильною в тому, щоби не позбавляти чоловіка волі, а призначити йому іспитовий строк на півтора року.

В даний час у судах Івано-Франківської області слухається низка кримінальних справ, фігуранти яких звинувачуються у скоєнні злочинів, передбачених ч.1 статті 263 Кримінального кодексу України. Причому очікуються значно суворіші міри покарання, адже в деяких процесах судять осіб, що зберігали вогнепальну зброю зовсім невипадково.

Нагадуємо, що за незаконне носіння, зберігання, придбання чи збування вогнепальної зброї, бойових припасів, вибухових речовин чи вибухових пристроїв можна опинитися у в’язниці на строк від двох до п’яти років.

 

МВС

15 Серпня 2011, 9:21
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Влада:
Франківський виконком затвердив новий порядок розміщення вивісок
30 Грудня 2016, 18:09
На засіданні колегії департаменту охорони здоров’я ОДА обговорили стан справ у медичній галузі
30 Грудня 2016, 11:19
У прикарпатській поліції відбулося засідання поліцейської комісії
30 Грудня 2016, 8:52
Марія Савка: Івано-Франківська область готова до оперативного реагування на надзвичайні ситуації у період прийдешніх свят
30 Грудня 2016, 8:09
30 грудня - засідання виконавчого комітету
30 Грудня 2016, 7:14
Аграрії Прикарпаття проаналізували стан галузі за 2016 рік
28 Грудня 2016, 16:59
Відтепер ми співпрацюємо з Попасною
28 Грудня 2016, 8:30
Відбулося засідання колегії управління спорту
28 Грудня 2016, 8:08
Марія Савка: Опалювальний сезон на Івано-Франківщині проходить у злагодженому режимі
27 Грудня 2016, 14:04
У селі Слобідка, на Городенківщині, де проживає майже 700 громадян, відкрито новий заклад культури
27 Грудня 2016, 8:57
В облдержадміністрації відбувся семінар для новообраних голів ОТГ
27 Грудня 2016, 8:34
Оперативна нарада
27 Грудня 2016, 6:36
На центральне теплопостачання Івано-Франківська чекає повна модернізація
26 Грудня 2016, 18:30
В Івано-Франківську стартує проект оновлення тролейбусного парку
26 Грудня 2016, 18:06
Народний депутат з Коломиї Юрій Тимошенко зібрався у президенти
26 Грудня 2016, 16:01
Кінець епохи: депутати звільнили Ольгу Бабій з посади директора ОТБ “Галичина”
26 Грудня 2016, 14:58
Олександр Стратюк проінформував обласну раду про роботу органів прокуратури в 2016 році
26 Грудня 2016, 11:48
82-м учасникам АТО та їх сім’ям буде надано матеріальну допомогу на поліпшення житлових умов
26 Грудня 2016, 8:52
З нагоди Дня енергетика Президент відзначив прикарпатця
23 Грудня 2016, 19:43
Голова Франківської ОДА вибачився перед медиками за заборгованість по виплаті зарплати
23 Грудня 2016, 16:30
Для Снятинської ЦРЛ придбали новий УЗД-апарат
23 Грудня 2016, 13:42
Франківська міська рада затвердила надбавки меру, заступнику та секретарю
23 Грудня 2016, 13:13
Франківська міська рада планує будувати міст на Пасічну за кошти держави
23 Грудня 2016, 10:30
Франківський «Електроавтотранс» візьме кредит на 8 мільйонів для закупівлі тролейбусів
23 Грудня 2016, 10:08
У Франківську “Новий театр” став комунальним
22 Грудня 2016, 21:30