ЗАВЕРШИВСЯ чотириденний прес-тур групи журналістів центральних ЗМІ, які зблизька ознайомилися з Прикарпаттям у ролі учасників круглого столу «Традиції як чинник самоорганізації громад», що його ініціювали директор творчого об’єднання ЗМі України «Славута» Валерія Бондаренко та керівник швейцарсько-українського проекту ДЕСПРО в Україні Оксана Гарнець. Конкурс для регіональних ЗМі «Об’єднаємо громаду» проводять проект ДЕСПРО і ТО «Славута», відповідальна за реалізацію мас-медійного проекту — Валерія Бондаренко.

Учасниками круглого столу, презентації конкурсу для ЗМі та ознайомлювального прес-туру, окрім В. Бондаренко, яка є власкором газети «Дзеркало тижня», були також перший заступник головного редактора газети «Факти і коментарі» Юрій Хлистун, заступник головного редактора цього ж київського часопису ірина Дубська, спецкор тижневика «2000» Андрій Дзьобак, спецкор УТГ «Українська туристична газета» Богдан Куделя, редактор рубрики «Політика» ІА «Ліга Бізнесінформ» Валерія Кондратова, спецкор порталу «Громадський простір» ірина Салій, фотокор іА «Українські новини» Олег Гордієнко, редактор журналу «Міжнародний туризм» Марина Гудзєвата.

На запрошення голови Тлумацької райдержадміністрації Василя Сеніва журналісти зі столиці із задоволенням взяли участь у сплаві Дністром, який для них провели представники КП «Дністровська флотилія». На старті в селі Долині і на фініші в Петрові учасників тригодинного журналістського сплаву привітали запальними покутськими піснями і танцями аматори місцевої художньої самодіяльності. Допізна на березі Дністра лунав спільний спів, по якім гості щиро дякували за гостинне прийняття.

Суботнього ранку представників центральних ЗМі зустріли з калачем і медом у селі Турці. Там голова Коломийської райдержадміністрації Михайло Негрич не без гордості показав гостям краю чи не найкраще в області сільське футбольне поле, прекрасний басейн. У селянській спілці ЗАТ ім. Степана Мельничука журналісти оглянули охайну місцеву ферму з машинним доїнням, смакували щедрими дарами природи — сливами, яблуками, грушами, окультуреними афинами, якими їх пригощала гостинна родина Червінських — керівник агроспілки Мирослав та його чарівна дружина сільський голова Любов Петрівна.

У Музеї писанки, окрім цікавої екскурсії, для представників столичних ЗМі провели майстер-клас. Журналісти розмалювали свою спільну писанку, якою дуже тішилися і забрали з собою на па¬м’ять.

Коломийський національний музей народного мистецтва Гуцульщини і Покуття ім. Йосафата Кобринського також вразив мас-медійників з Києва багатством автентичних експонатів та їхньою самобутністю.

Потім була садиба святого Миколая, що в Національному природному парку «Гуцульщина», на брамі якої учасників прес-туру чекала «закосичена» бричка. У «кабінеті святого» чемні дорослі діти, як і годиться, отримали солодкі подарунки від святого Миколая. Як тут уточнили, саме від літнього святого Миколая, якого на Гуцульщині також величають. Ще довго журналісти не квапилися покидати це прекрасне казкове містечко, яке з часом, як запевнили журналістів директор НПП «Гуцульщина» Василь Пророчук та його ініціативні працівники, «стане прикарпатським «Артеком», потужним туристичним центром для дітвори не лише з України.

У селі Вербівці журналісти відвідали родину івана Гурулюка, де опановували їзду на гуцульських конях та бричках. Радості було предостатньо. Голова Косівської райдержадміністрації Ярослав Шинкарук запросив їх відвідати Косівщину і з родинами, гарантував гарну зустріч і найкращі враження.

У Криворівні по-верховинськи «красно» зустрів гостей голова Верховинської РДА Василь Гондурак. Разом відвідали місцевий храм, рражду у Верховині, приватний музей знаного краєзнавця та митця Романа Кумлика.

Недільного дня за маршрутом був ГК «Буковель». Журналісти покаталися на підйомниках, були свідками нагородження переможців гірських перегонів «Трембіта-раллі». В Яремчі дали заробити місцевим сувенірникам на ринку, відвідали декілька приватних зелених садиб, взяли координати для себе і друзів.

Екскурсія обласним центром в останній день їхнього гостювання в нашому краї завершилася підбиттям підсумків у відновленому «Пасажі ўартенберрів», що є пам’яткою архітектури, а віднедавна — окрасою європейського Івано-Франківська. Вишукана смачна кухня ресторану «Пасажу...» та гостинність його господаря, як мовиться, закріпили гарні враження учасників прес-туру.

А вражень залишилось багато: від най-найкращих — пречудової і, на щастя, «майже незайманої природи Прикарпаття, яка найдужче притягує», до чисто журналістських зауважень небайдужих: «...аби від стрімких сучасних процесів глобалізації, що і тут насуваються, не стали чужими на своїй землі жителі пречудового гірського краю».

Співрозмовник київських журналістів перший заступник голови обл¬держадміністрації Василь Плавюк, уродженець Буковини, розповідаючи про перспективну обласну програму «Прикарпаття — писанковий край», яку ініціював голова ОДА Михайло Вишиванюк, запевнив, що від продуманого економічного, соціально зорієнтованого розвитку області його жителі лише виграють. Василь Плавюк навів декілька переконливих прикладів, як селяни раніше неперспективних гірських сіл, зокрема Поляниці, успішно розвивають власний туристичний бізнес і бачать його добру перспективу.

Валерія Бондаренко, керівник ознайомлювального прес-туру Прикарпаттям, родом з Дніпроперовська, подякувала голові облдержадміністрації Михайлові Вишиванюку та його команді «за відкритість до журналістів, особливу галичанську гостинність», щире вболівання за розвиток писанкового краю і за щоденну турботу, «аби працьовитим і гостинним прикарпатцям у своєму краї жилося не гірше, як по закордонах…»

 

Галичина

16 Серпня 2011, 11:00
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47