«На ринках житлово-комунальних послуг, де можлива економічна конкуренція, повинні бути створені всі умови для її функціонування та розвитку. і саме ОСББ надають можливість громадянам обирати доброякісні послуги за прийнятними цінами. Це стосується, зокрема, таких послуг, як утримання будинків та територій, вивезення сміття. Тому органи влади повинні об’єднати зусилля та вжити всіх можливих заходів, щоб ОСББ могли виконувати головну роль у процесі дерегуляції в житлово-комунальному господарстві», — наголосив днями на брифінгу перший заступник голови Антимонопольного комітету України Рафаель КУЗЬМІН.

Він поінформував, що вже почато розробку змін до Закону «Про об’єднання співвласників багатоквартирних будинків». Передусім потрібно прирівняти членів ОСББ до категорії споживачів житлово-комунальних послуг — «населення». Нині ОСББ є юридичними особами, тому тепло- й енергопостачальні підприємства сприймають їх як суб’єктів господарювання, і тарифи на тепло для об’єднань у кілька разів вищі, ніж для населення. Пропонується також заборонити створення таких об’єднань компаніями-забудовниками та пов’язаними з ними особами, зробити вступ в ОСББ безоплатним, обмежити встановлення членських внесків членами об’єднання, граничний строк договору про управління житловим комплексом. Бо є вже приклади, коли компанія-забудовник та декілька власників квартир створюють ОСББ, а воно укладає договір про утримання будинку з управляючою компанією, пов’язаною знову ж таки із забудовником. За¬проваджують таку хитромудру схему, аби невиправдано збільшити тарифи. Причому вона фактично робить неможливим вступ до об’єднання нових членів, адже мешканці повинні сплатити «вступний внесок» у розмірі, скажімо, 100 тис. грн. (!). Та навіть сплативши таку суму, мешканець наразі набуває статусу кандидата і за згоди інших членів об’єднання може стати членом ОСББ лише через один календарний рік.

Як зазначив Р. Кузьмін, ОСББ стикаються з усіма типовими для житлово-комунальної сфери проблемами. А це — невизначеність із виконавцями послуг, непроведення перерахунків за ненадані або недоброякісно надані послуги, порушення процедури встановлення тарифів тощо.

Хоча наведені на брифінгу конкретні приклади стосувалися інших регіонів, створення й функціонування ОСББ і для міст нашої області висуває чимало запитань у світлі проголошеного на державному рівні реформування житлово-комунального господарства. Об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків місцева влада повинна всіляко сприяти й підтримувати їх діяльність, а не встромляти, як мовиться, палиці в колеса цим органам самоорганізації населення. Для них же нерідко є проблемою, де замовити необхідні мешканцям багатоповерхівок послуги з утримання житлового фонду, прибирання прилеглих до будинків територій. Себто ті послуги, які дотепер надають ЖЕО, що вже давно стали для нас притчею во язицех, та замінити їх іншими структурами не так просто, як видається на перший погляд. Своїми міркуваннями з цього приводу ділиться в сьогоднішньому номері «Галичини» начальник управління житлово-комунального господарства облдержадміністрації Олександр ДЕРЕВ’ЯНКО.

Про необхідність кардинальних змін у «комуналці» нині не говорить хіба що лінивий. А найперше, звичайно, стан справ у цій життєво важливій для суспільства галузі не може влаштовувати самих споживачів житлово-комунальних послуг, від яких «месіджі» про неблагополуччя в ній доходять і до можновладців. За роки незалежності кожна нова влада задекларовувала свій намір здійснити реформи в ЖКГ, однак їх щоразу «забалакували»...

Нині в Україні на державному рівні знову проголосили намір модернізувати цю галузь з тим, щоб вона відповідала запитам споживачів і критеріям ефективного господарювання в умовах ринкової економіки. Зокрема, Президент і уряд заявляють, що в державі буде вироблено єдину тарифну політику щодо вартості послуг з утримання житлового фонду, його опалення, гарячого та холодного водопостачання, каналізації. Аби покінчити нарешті з разючим «різнобоєм» щодо вартості цих послуг у різних українських містах — наслідком здебільшого не економічних чинників, а політичного популізму в тарифній політиці, лобіювання депутатами міських рад і меріями інтересів тих керівників житлово-комунальних структур, котрі мислять категоріями позавчорашнього дня і не здатні забезпечити сучасний рівень їх роботи, або ж, навпаки, тих «нових українців», котрі вузькоутилітарно пов’язують зі своїм приходом у цю галузь лише можливість швидкого отримання прибутків, без урахування її соціальної значимості для населення. Хоча, зазначу, процес роздержавлення житлово-комунальної сфери, її інвестування приватним бізнесом відбувається в країні, зокрема і в нашій області, вкрай повільно.

Певна річ, реформування «комуналки» не може здійснюватися лише за вказівкою зверху — виявляти ініціативу повинні і регіональна влада, самі житлово-комунальні підприємства, при цьому зважувати кожен свій крок відповідно до місцевих реалій та можливостей. Приміром, недавно при¬значений міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Анатолій Близнюк виступає за ліквідацію житлово-експлуатаційних організацій. Але чи маємо вже на Прикарпатті апробовану модель структури з утримання житлового фонду, яка могла б замінити традиційне для нас іще з радянських часів ЖЕО? Про цей та інші моменти, що ускладнюють розпочате (зокрема в обласному центрі) реформування проблемної галузі, про оптимальні його шляхи розмовляю з начальником управління житлово-комунального господарства ОДА Олександром ДЕРЕВ’ЯНКОМ.

— Наразі в Івано-Франківську, — сказав він, — не знайдеться структури, яка могла б стати реальною альтернативою ЖЕО. Немає спеціалізованих підприємств, котрі забезпечували б заміну внутрішніх будинкових мереж, ремонт дахів тощо. Тож, вважаю, потрібно створити умови для розвитку таких структур, якщо ми дійсно хочемо покінчити з монополією ЖЕО на ринку житлово-комунальних послуг. А найперше — провести конкурс серед приватних підприємств та підприємців для визначення тих, кому можна доручити надання послуг з утримання житлового фонду на територіях, що окреслить міська рада.

Цей фонд, як відомо, вирішили з балансу ЖЕО передати на баланс створеного в місті КП «Єдиний розрахунковий центр», яке виступатиме замовником житлово-комунальних послуг, а ЖЕО залишають роль виконавців тих послуг. Коли ж з’являться приватні конкуренти ЖЕО, тоді ЄРЦ матиме ширшу можливість вибирати підрядників для здійснення робіт з обслуговування житлового фонду. Втім, задумане реформування міської «комуналки» передбачає, що навіть в умовах поступової втрати свого монопольного становища ЖЕО мають шанс стати цілком конкурентоспроможними структурами на ринку послуг — для цього їм необхідно трансформуватися в управляючі компанії. Нормативна база сьогодні дає право ЖЕО перетворитись на успішну компанію, наголосив головний комунальник області.

А щодо Єдиного розрахункового центру, то він є, по суті, аналогом Служби єдиного замовника, проект створення якого Олександр Дерев’янко ще в 2007 році, коли працював заступником міського голови, подав меру Вікторові Анушкевичусу:

— Свого часу мене критикували за те, що тепер намагається зробити депутатська більшість із представників «Свободи» у міській раді, задумавши реформувати Івано-франківську «комуналку» передусім завдяки функціонуванню нової структури — ЄРЦ. А ми ще в 2007 році хотіли змінити функції управління ЖКГ міськвиконкому і створити Службу єдиного замовника. Правда, зіткнулись і з обставиною, що гальмувала реалізацію цієї ідеї, — наш обласний центр має досить малу територію. Тоді я почав обстоювати проведення локального експерименту. Так було створено Дирекцію замовника, керівником якої, однак, призначили людину, котра ніколи не займалася житлово-комунальними питаннями. Виникла конфліктна ситуація, бо постало питання, чи ми робимо реформу, щоб одразу ж її завалити, чи щоб дати їй шанс за¬працювати... У мера тоді не було політичної волі запровадити нову систему, а ЖЕО мали в міській раді досить сильне лобі для того, щоб залишити незмінною систему стару.

Чотири роки тому експеримент так і зупинився на півдорозі. Керівник обласного управління ЖКГ невтішно прогнозує, що й «започатковані нині реформи теж нічого не змінять, бо їх розробники є лише теоретиками, які не знають підводних течій складних процесів у «комуналці»; що «до кінця року ці реформи переглядатимуть».

— А що ж ОСББ, про які нині стільки говорять? — запитую. — Невже вони не можуть стати ефективною альтернативою ЖЕО?

— Об’єднання співвласників багатоквартирних будинків, — відповів О. Дерев’янко, — це не панацея, а лише форма співволодіння житловим комплексом. ОСББ необхідні для формування ринку комунальних послуг, щоб ті стали дешевшими для людей і були вищої якості. Особисто я пов’язую перспективу реформування ЖКГ із заснуванням управляючих компаній. Вони візьмуть на себе функції, які не може взяти на себе ані міська рада, ані ЖЕО, ані власники квартир. Бо люди переважно зайняті справами і не мають часу для створення ОСББ. Через те, до речі, не виконується вимога закону здавати в експлуатацію нові багатоповерхівки лише за умови створення в них ОСББ (на це дається два місяці), і квартири, побудовані на пайових засадах, передають на баланс приватних ЖЕО. Та чи бажають, щоб останні обслуговували їхні квартири, усі власники помешкань? Навряд. Позаяк міська влада слабо займається створенням об’єднань співвласників, то в такому разі це взяли б на себе управляючі компанії. Відповідно до чинного законодавства вони мають право на бюджетне фінансування, тоді як власники квартир є платниками податків. А якщо ОСББ не задоволене управляючою компанією, то воно зможе укласти договір з іншою.

О. Дерев’янко пояснив, що об’єднання співвласників багатоквартирних будинків як неприбуткова організація платить за фактом наданих йому житлово-комунальних послуг, тоді як діяльність ЖЕО оподатковується і через сплату ПДВ розмір квартплати збільшується на 16%. Податку ж на додану вартість житлово-експлуатаційним організаціям не відшкодовують. Оскільки відповідно до рішення міської ради про запровадження побудинкових тарифів має бути визначено обов’язкові та необов’язкові послуги для кожної багатоповерхівки, то О. Дерев’янко акцентував увагу на ще одному важливому моменті: мешканці тих будинків, де створено ОСББ, самі обирають послуги, які вважають необхідними для себе. Головне, щоб отримання ними тих послуг сприяло безпечній експлуатації будинку.

— Втім, — сказав головний комунальник області, — якщо пересічне ОСББ збирає з мешканців близько п’яти тис. грн. на місяць, то маю сумнів щодо його спроможності постійно забезпечувати прибирання прибудинкової території, обслуговування внутрішньобудинкових мереж, під’їздів, платити за освітлення в них і т. ін. У такому разі ОСББ матиме можливість передати частину своїх функцій управляючій компанії, теж юридичній особі, а та може взяти на себе весь тягар обслуговування багатоповерхівок, який лягає на міський бюджет, і самостійно фінансувати ці роботи. Компанія буде наділена правом отримати з бюджету кошти на розв’язання своїх комунальних проблем, тоді як ОСББ такий механізм не може використовувати.

— Отож, — підсумував О. Дерев’янко, — управляюча компанія, ЖЕО та ОСББ — це різні речі. і ці структури не варто плутати: реформування «комуналки» передбачає, що кожна з них виконуватиме свої функції.

Обласна рада прийняла програму розвитку житлово-комунального господарства на Прикарпатті, проект якої розробила ОДА. Проте, зауважив О. Дерев’янко, не все так просто складається з розпочатим практичним здійсненням цієї програми. Обласна влада лише задекларувала динаміку створення управляючих компаній, а займатися цим безпосередньо повинні органи місцевого самоврядування. Саме тому голова облдержадміністрації Михайло Вишиванюк вимагав громадського обговорення заходів щодо реформування ЖКГ. У такий спосіб він хотів об’єднати зусилля державної виконавчої влади та місцевого само¬врядування, аби при здійсненні цих реформ було враховано думку й побажання самого населення.

Та перші місяці реалізації програми викликають у керівника житлово-комунального відомства краю певні сумніви, скажімо, щодо того, чи всі органи місцевого самоврядування по-справжньому зацікавлені у створенні об’єднань співвласників, а воно, як відомо, є незалежною організацією:

— Більшість міських рад та їх виконкомів хотіли б і далі контролювати житловий фонд. Вони сьогодні виділяють кошти на капітальний ремонт якоїсь із багатоповерхівок і потім ще півроку з пафосом розповідають про це, а мешканцям інших будинків, котрі звертаються до них, обіцяють дати гроші і на ці багатоповерхівки, та спершу потрібно включити їх у план капремонту міського житлового фонду на наступний рік. Мовляв, вам доведеться ще трохи зачекати... Так починаються політичні ігри в житлово-комунальному господарстві. Тим часом ОСББ не залежать від політики. Зате вимагають надання добро¬якісних послуг з обслуговування їхніх будинків тим, кому платять за це зібраними з мешканців грошима.

Запитую О. Дерев’янка:

— Нині в багатоповерхівках часто виникають аварійні ситуації, з якими ЖЕО не під силу справитися, бо там немає ані кваліфікованих фахівців, ані відповідних технічних засобів. Як ви гадаєте, започатковані в Івано-Франківську реформи житлово-комунальної сфери змінять ситуацію на краще?

— Маючи своє потужне лобі в міській раді попередніх скликань, — відповів колишній віце-мер, — ЖЕО передали обслуговування внутрішньобудинкових мереж гарячого водопостачання підприємству «Івано-Франківськ¬теплокомуненерго». За цю складну й чималу за обсягом роботу ЖЕО мали б розраховуватися з тепловиками, але вони й далі залишають собі закладені в тарифі квартплати кошти на поточний ремонт житлового фонду і його підготовку до опалювального сезону. В результаті ТКЕ не може здійснити жодних серйозних ремонтних робіт, бо ЖЕО йому не платять, а самі житлово-експлуатаційні організації цих робіт не виконують — перекидають їх на аварійну службу. Тим часом такі ремонти потрібно проводити кожного року, причому в теплу його пору, щоб запустити тепломережі в середині жовтня й експлуатувати їх протягом усього опалювального сезону з певністю, що не потече труба у підвалі багатоповерхівки чи батарея в якійсь із квар¬тир. А ЖЕО цим ніколи не займалися. Тому й маємо аварійні ситуації. Ясна річ, депутатам міської ради і членам її виконкому треба добре помізкувати, як змінити такий стан речей. Щоб задекларовані реформи не залишилися на папері черговим протоколом добрих намірів, підприємствам галузі разом з місцевою владою належить визначити оптимальні шляхи і предметно взятися за розв’язання задавнених проблем ЖКГ, що їх повсякденно відчувають на собі споживачі житлово-комунальних послуг.

Галичина

06 Вересня 2011, 12:08
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Влада:
Франківський виконком затвердив новий порядок розміщення вивісок
30 Грудня 2016, 18:09
На засіданні колегії департаменту охорони здоров’я ОДА обговорили стан справ у медичній галузі
30 Грудня 2016, 11:19
У прикарпатській поліції відбулося засідання поліцейської комісії
30 Грудня 2016, 8:52
Марія Савка: Івано-Франківська область готова до оперативного реагування на надзвичайні ситуації у період прийдешніх свят
30 Грудня 2016, 8:09
30 грудня - засідання виконавчого комітету
30 Грудня 2016, 7:14
Аграрії Прикарпаття проаналізували стан галузі за 2016 рік
28 Грудня 2016, 16:59
Відтепер ми співпрацюємо з Попасною
28 Грудня 2016, 8:30
Відбулося засідання колегії управління спорту
28 Грудня 2016, 8:08
Марія Савка: Опалювальний сезон на Івано-Франківщині проходить у злагодженому режимі
27 Грудня 2016, 14:04
У селі Слобідка, на Городенківщині, де проживає майже 700 громадян, відкрито новий заклад культури
27 Грудня 2016, 8:57
В облдержадміністрації відбувся семінар для новообраних голів ОТГ
27 Грудня 2016, 8:34
Оперативна нарада
27 Грудня 2016, 6:36
На центральне теплопостачання Івано-Франківська чекає повна модернізація
26 Грудня 2016, 18:30
В Івано-Франківську стартує проект оновлення тролейбусного парку
26 Грудня 2016, 18:06
Народний депутат з Коломиї Юрій Тимошенко зібрався у президенти
26 Грудня 2016, 16:01
Кінець епохи: депутати звільнили Ольгу Бабій з посади директора ОТБ “Галичина”
26 Грудня 2016, 14:58
Олександр Стратюк проінформував обласну раду про роботу органів прокуратури в 2016 році
26 Грудня 2016, 11:48
82-м учасникам АТО та їх сім’ям буде надано матеріальну допомогу на поліпшення житлових умов
26 Грудня 2016, 8:52
З нагоди Дня енергетика Президент відзначив прикарпатця
23 Грудня 2016, 19:43
Голова Франківської ОДА вибачився перед медиками за заборгованість по виплаті зарплати
23 Грудня 2016, 16:30
Для Снятинської ЦРЛ придбали новий УЗД-апарат
23 Грудня 2016, 13:42
Франківська міська рада затвердила надбавки меру, заступнику та секретарю
23 Грудня 2016, 13:13
Франківська міська рада планує будувати міст на Пасічну за кошти держави
23 Грудня 2016, 10:30
Франківський «Електроавтотранс» візьме кредит на 8 мільйонів для закупівлі тролейбусів
23 Грудня 2016, 10:08
У Франківську “Новий театр” став комунальним
22 Грудня 2016, 21:30