На гірськолижному курорті «Буковель» учора завершився українсько-канадський бізнес-форум, який, на переконання його численних учасників, сприятиме пожвавленню ділових стосунків та торгівлі між Україною та Канадою й залученню канадських інвестицій і технологій у вітчизняну економіку.

Майже три десятки топ-менеджерів з різних сфер бізнесу та провінцій Канади, в тому числі і з Альберти — промислово найпотужнішої провінції, яка до того ж є колискою новітніх канадських нафтогазодобувних технологій, на чолі з президентом Українсько-Канадської торгової палати Зеноном Потічним, а також радник надзвичайного і повноважного посла Канади в Україні Христина Білик, представники міністерств «економічного» блоку українського уряду та МЗС, делегації з 19 областей нашої держави і керівники провідних вітчизняних компаній, таких як ПАТ «Укрнафта», та навіть гості з Швейцарії й італії з’їхалися на українсько-канадський бізнес-форум, що проводився за дорученням Президента України за підтримки обласної державної адміністрації та Івано-Франківської торгово-промислової палати.

Відкрився бізнес-форум пленарним засіданням. З вітальними словами до його учасників звернулися голови обл¬держадміністрації — Михайло Вишиванюк і обласної ради — Олександр Сич, заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Володимир Бандуров, президент Українсько-¬Канадської торгової палати Зенон Потічний та інші. Впродовж трьох днів представники двох країн презентували свої інвестиційні і бізнес-проекти, та, працюючи в секціях за окремими напрямами бізнесу, знайомилися, шукали ділових партнерів і вели переговори. Учасники українсько-¬канадського бізнес-форуму відвідали окремі підприємства Івано-Франківщини та знайомилися з історією і сьогоденням Прикарпаття.

Про ті сподІвання, що покладаються на зустріч ділових кіл України та Канади, ми попросили розповісти учасників бізнес-форуму.

Михайло ВИШИВАНЮК, голова облдерж¬адміністрації:

— Якщо сидіти в кабінеті, зачинитися і чекати інвестицій чи поступу, руху вперед, то так може чинити лише безвідповідальна людина. Потрібно рухатися, показувати себе і дивитися, що є у людей. У тому числі і за кордонами нашої держави. Потрібні контакти. Бо тільки за рахунок контактів і співпраці можна досягти успіху. От ми нині на «Буковелі». Але і «Буковель» з неба не впав. Для того, щоб він відбувся, потрібно було їздити, спілкуватися, переконувати, домовлятися. Все дістається через працю. і сьогоднішній бізнес-форум є, власне, однією з тих маленьких цеглин, які вкладаємо в розбудову нашої держави та в розбудову відносин між Україною та Канадою. Коли я зустрічаюся на різних форумах і представляю Україну, то завжди кажу гостям: ми не просимо грошей. Нам потрібні технології, а ми готові показати, де можна заробити разом з Україною гроші в Україні.

У нас надзвичайно широкі можливості для цього, починаючи від туризму, нафтогазодобування, сільського господарства, медицини. Вчора я вже зустрічався з цікавими людьми з Канади, які мають технології видобутку нафти і газу з уже виснажених родовищ. З тих, які ми закинули і вже нічого не добуваємо. Вони готові прийти на Прикарпаття і відновити всі свердловини. і газові, і нафтові. і спільно з нами готові добувати нафту і газ, що на сьогодні вкрай необхідні Україні.

Володимир БАНДУРОВ, заступник міністра економічного розвитку і торгівлі:

— Обсяги двосторонньої торгівлі, які ми сьогодні маємо, не відповідають можливостям ні Канади, ні України. Обсяги канадських інвестицій також недостатні. Але ми бачимо дуже великий потенціал і дуже великі ринки і в Канаді, і в Україні. Передусім ми зацікавлені в тому, щоб сучасні канадські технології було перенесено сюди. Зі свого боку робимо потужні кроки в напрямі дерегуляції, зменшення кількості адміністративних перешкод та спрощення умов ведення бізнесу в нашій країні. Думаю, що ці чинники сприятимуть пожвавленню відносин як з Канадою, так і з усім світом, збільшенню загального обсягу дво¬сторонніх відносин, торгівлі, а також залученню інвестицій. Перспективу співпраці з канадськими компаніями ми бачимо у таких галузях, як нафтопереробка, авіаційна та космічна промисловість, машинобудування. Дуже гарні перспективи є в енергетиці. Щодо причин нинішнього малого обсягу двосторонніх відносин і взагалі торгівлі, то винна тут не¬обізнаність бізнесових кіл — канадських та українських. Тому насамперед має відбутися знайомство, а за ним — народитися довіра. Я думаю, що угоди і конкретні проекти будуть вже наступним кроком по завершенні цього форуму.

Зенон ПОТІЧНИЙ, президент Українсько-Канадської торгової палати:

— Канада та Україна, як неодноразово підкреслювалося на бізнес-форумі, справді є партнерами. Канада постійно у різних міжнародних інституціях підтримує українські ініціативи. Але нині ми дивимося на бізнесову співпрацю. На жаль, цифри надзвичайно малі. 200 мільйонів доларів — це торговий обіг між двома державами такої величини. Це справді погана цифра. Тому маємо надію, що ми знайдемо сьогодні партнерів, з якими можна буде започаткувати співпрацю і піднести на вищий рівень наше співробітництво, сприяти при¬пливу канадських інвестицій в Україну. На форумі є керівники багатьох нафтогазових компаній з Канади. А на Івано-Франківщині і загалом в Україні нафтогазовий сектор надзвичайно важливий. З другого боку, Канада — це держава, яка має дуже великий досвід саме в цій сфері.

Ігор ОСТАШ, надзвичайний і повноважний посол України в Канаді:

— Нині дуже багато говорять про зону вільної торгівлі між Україною й Європою. і майже не згадується про те, що ми вже другий рік поспіль ведемо переговори про зону вільної торгівлі з Канадою. У жовтні в Оттаві має відбутися вже їх четвертий раунд. і я допускаю, що наступного року у нас буде підписано з Канадою угоду про зону вільної торгівлі. А це означатиме, що Україна матиме навіть не вікно в Америку, а широко прочинені двері. і не лише у Північну, а й у Південну Америку, бо Канада має угоди про зону вільної торгівлі з Мексикою, США та багатьма країнами Латинської Америки. Канада також шукає партнерів і в Європі. і мені дуже приємно, що після бага¬тьох років переговорів уряд Канади обрав як одну із ключових країн Україну. Бо у Східній Європі Україна єдина держава, з якою Канада веде такі перемовини. Важливу роль в цьому відіграла безумовно українська діаспора. У Канаді живе понад 1,2 мільйона українців. Це велика сила, в тому числі й політична. Ми маємо багато українців серед членів парламенту — і сенаторів, і депутатів нижньої палати. Маємо потужну організацію — Конгрес українців Канади. і наше посольство в Канаді відчуває дуже сильну підтримку української громади. Щодо бізнес-форуму, який відкрився тут, на «Буковелі», то я спілкуюся з канадськими гостями і повинен сказати, що вони вражені туристичним комплексом, його розбудовою. Насправді це найбільший інвестиційний проект у Східній Європі. і у всіх на вустах, що це українська Швейцарія.

Також учора наші гості з Канади були приємно вражені гостинністю прикарпатців та їх мистецькою програмою.

Галичина

08 Вересня 2011, 14:00
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47