Днями відбулася прес-конференція голови обласної ради Олександра Сича, під час якої він поділився з журналістами своїми міркуваннями щодо суспільно-політичної ситуації в Україні та розповів про своє бачення нового політичного сезону, прокоментував чутки про можливу відставку голови ОДА Михайла Вишиванюка та інше. Найцікавіші, на нашу думку, фрагменти з прес-конференції пропонуємо увазі читачів.

Про вибори

Закон про вибори визначатиме суть політичного життя протягом наступного року. Цей закон — своєрідний тест на відповідальність для Президента України Віктора Януковича і для Партії регіонів, які обіцяли у своїх передвиборних програмах ухвалення закону на пропорційній основі з відкритими списками. Деякі натяки нині дають можливість стверджувати, що такий закон може бути прийнято, оскільки ситуація в самій партії влади не однозначна, йде боротьба угруповань. існує ймовірність того, що якщо закон буде прийнято на змішаній основі, то через мажоритарні округи ті чи інші впливові олігархи постараються провести свої групки депутатів. А потім панівній партії влади, Президенту збирати до купки всі ці групки буде надзвичайно складно. Тому, гадаю, не останню роль у тому, на якій основі буде прийнято закон про вибори, відіграють процеси у самій Партії регіонів. Невідомо чи ці вибори відбудуться у зазначений термін. Знову ж таки — це тест на відповідальність для Президента України.

Ситуація, яка нині відбувається навколо судових процесів над Юлією Тимошенко та її соратниками по Кабміну, свідчить про те, що йде жорстке «за¬кручування гайок». Я не хочу зупинятися на питанні правомірності чи неправомірності судових процесів щодо Ю. Тимошенко та інших урядовців, але очевидно, що вони набирають політичного характеру і виходять за межі законодавчого поля. Нині це також перевірка суспільства на те, як воно реагуватиме на таке «закручування гайок». Якщо буде пасивним чи взагалі не реагуватиме, то, відповідно, є велика ймовірність того, що вибори під тим чи іншим приводом може бути перенесено. Якщо суспільство реагуватиме, то це сигнал, що воно небайдуже ставиться до того, що робиться в державі. і тоді вибори відбудуться в зазначені терміни.

Це також випробування для мене і моїх колег на міцність коаліції в обласній раді, оскільки будь-які вибори посилюють міжпартійну конкуренцію, взаємопоборювання. і наскільки нам усім вистачить мистецтва, аби ця політична конкуренція проходила в цивілізованому річищі, залежатиме від того, як розвиватиметься ситуація в обласній раді зокрема і в області загалом...

Про відставку голови ОДА

...Нам вдалося вибудувати між обласною радою й облдержадміністрацією, між головою облради й головою ОДА таку систему взаємодії, яка дозволяє незалежно від партійної належності, політичних і світоглядних позицій конструктивно розв’язувати актуальні соціально-економічні проблеми краю. Якщо говоримо про цивілізовану політику, то дуже правильно дотримуватися такої лінії: дискусія з приводу світоглядних питань — це одне, щодо програм — це друге питання, дискусія навколо того, які тенденції розвиваються в Україні і як ми повинні на них реагувати, — це інше питання. А те, скажімо, в якому районі і в які об’єкти вкладати гроші, або ж які програми приймати, щоб вирішити питання у царині освіти, культури, екології, житлово-комунального господарства тощо, не повинно перетинатися з нашими дискусіями. Будь-яка зміна відіб’ється на такій системі праці. Її по-новому потрібно напрацьовувати з приходом кожної нової особи. Бо людина на посаді — це не тільки чиновник, вона має свій характер, знання, досвід, відчуття ситуації. і все це відбивається на процесі взаємодії.

Я не бачу причин для відставки Михайла Вишиванюка. За основними показниками область посідає дуже добре місце. Я розглядаю реальну можливість такої зміни тільки в контексті того, яка політика чинного уряду і Президента на ситуацію в державі, зокрема в Галичині, — стабілізаційна чи дестабілізаційна. Якщо стабілізаційна, то немає підстав для звільнення чинного голови ОДА із посади, якщо дестабілізаційна, то, очевидно, такі підстави є, і тоді треба пропонувати такого керівника, який би генерував нестабільність напередодні наступних парламентських виборів.

Про особисті перспективи

Як у війську солдат не може бути добрим вояком, якщо не мріє стати генералом, так і в політичному процесі: політик не може досягти успіхів, якщо не ставить перед собою вищих цілей. Для мене нині робота в законодавчому органі влади — це той вищий рівень, який дозволить мені виявити свої можливості. Тим більше, що, працюючи головою обласної ради, я дедалі більше стикаюся з проблемами законодавчого врегулювання тих чи інших питань.

Говорити за рік до виборів, хто є основним кандидатом в мажоритарному окрузі Івано-Франківська, не знаючи, чи будуть мажоритарні округи, — невдячна справа...

Якщо говорити з точки зору сьогоднішнього дня, то, за даними соціологічних досліджень групи «Рейтинг», О. Сич має рейтинг довіри в Івано-Франківську 49 відсотків, В. Анушкевичус — 44, Ю. Соловей — 39. В соціо¬логії, аби отримати справжню картину політичного передвиборного рейтингу, треба ці цифри ділити на двоє.

Але я допускаю, що коли всі названі особи матимуть прагнення йти до Верховної Ради у цьому мажоритарному окрузі, то появиться ще півдюжини або й дюжина інших. Тим більше, що наступні парламентські вибори — це значною мірою вибори боротьби великих грошей. Такі цифри, про які говорять у політичних кулуарах, і не снилися не те що Сичу, який не займається бізнесом, а й Анушкевичусу і Солов’ю.

Про ринок землі

Наразі чуємо запевнення від голови ОДА, який, очевидно, їх ретранслює, беручи участь у відповідних нарадах у Кабінеті Міністрів і при Президенті України, про те, що як такого ринку землі на початку не буде. Такі самі запевнення мені доводилося чути з уст самого Президента під час Ради регіонів, яка відбувалася в Криму. З цього випливає, що коли говорити, що із завтрашнього дня реформа в галузі сільського господарства і земельних відносин зведеться до продажу землі, то це неправда. Насправді перші 10 років землю не продаватимуть, а віддаватимуть у довгострокову оренду. Якщо так, то це буде підготовка до справж¬нього ринку землі. Якщо ж запроваджувати ринок землі, то область до нього не готова. Понад 700 млн. грн. нам потрібно для того, аби впорядкувати нагальні справи, перш ніж перейти до ринку землі. А це розмежування земель державних, комунальних, оформлення актів права на землю, впорядкування справи паїв, розмежування меж населених пунктів і т. д. Як можна продавати те, що тобі не належить, на що ти не маєш документа, або коли взагалі невідомо, що й кому належить? Тобто без впорядкування цих відносин ринок землі перетвориться на хаос. і тоді землю чекатиме доля приватизації промислових підприємств, тобто розкрадання. Тому казати, що ринок землі настане з початку 2012 року — це дуже незважена річ. Якщо так буде, то всю владу, незалежно від того, хто до неї належить на рівні села чи Кабінету Міністрів, люди просто проклянуть.

 

Галичина

08 Вересня 2011, 15:00
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Політика:
Головою Космацької ОТГ обрали діючого голову сільської ради
19 Грудня 2016, 18:31
У Тлумачі 12 партій змагатимуться за 26 депутатських мандатів
16 Грудня 2016, 18:54
Три територіальні громади Коломийщини через тиждень обиратимуть місцеву владу
08 Грудня 2016, 18:06
Троє прикарпатців увійшли до складу політради партії "Укроп"
28 Листопада 2016, 8:37
На Прикарпатті стартувала підготовка до перших виборів в об’єднаних громадах
08 Листопада 2016, 20:04
18 грудня у семи ОТГ Івано-Франківщини відбудуться вибори
11 Жовтня 2016, 9:43
На Прикарпатті 8 об’єднаних громад чекають на вибори
04 Жовтня 2016, 20:39
Михайло Королик очолив Івано-Франківську обласну організацію ВО "Свобода"
20 Вересня 2016, 21:28
ЦВК прийняла 100% протоколів з ОВК. Переміг Віктор Шевченко
18 Липня 2016, 20:16
Чесно: Вибори на Прикарпатті – змагання політичних обіцянок
14 Липня 2016, 18:27
Левко Лук’яненко у Франківську: “Сьогодні потрібно зробити парламент більш гідним”
12 Липня 2016, 16:17
У виборах по 85 округу члени ДВК від “технічних” кандидатів де-факто працюватимуть на одного кандидата
06 Липня 2016, 20:05
У Калуші на базарі Тягнибок агітував за кандидата від “Свободи”
04 Липня 2016, 10:07
Вибори на Прикарпатті: коли і кого з кандидатів ми почуємо і побачимо?
01 Липня 2016, 13:17
У виборчому окрузі №85 виборців спокушають безкоштовними святами, подарунками та екскурсіями
30 Червня 2016, 11:50
Велика кількість кандидатів – політична технологія для дезорієнтації виборців, – М.Лисюк голова КВУ в області
24 Червня 2016, 14:29
Стали відомі імена ще трьох кандидатів у парламент по округу №85
16 Червня 2016, 8:07
На калуському окрузі зареєстровано вже дев’ять кандидатів
13 Червня 2016, 17:20
ОПОРА: ЦВК зареєструвала ще 3 кандидатів по округу №85 та здійснило заміну у складі комісії
08 Червня 2016, 12:23
На Прикарпатті селяни не пішли голосувати, тому що не впевнені, що їм виділять кошти на дитячий садок
28 Березня 2016, 20:53
Нині в «Правому секторі» відбуваються неконтрольовані процеси, – Ярош
26 Лютого 2016, 18:58
Сич стверджує, що сесію обласної ради не скликають через БПП
26 Листопада 2015, 21:23
Ігор Насалик привітав Руслана Марцінківа з перемогою
16 Листопада 2015, 17:43
ЦВК оприлюднила інформацію про явку в другому турі місцевих виборів
16 Листопада 2015, 15:21
Івано-Франківська ТВК оголосила результати виборів в Івано-Франківську
16 Листопада 2015, 12:02