Міністерством внутрішніх справ  на виконання доручень Уряду України, спрямованих на запобігання поширенню епідемії грипу, вжито низку заходів із недопущення зловживань посадових ociб аптечних закладів під час реалізації лікарських засобів, службових осіб обласних управлінь охорони здоров'я i лікарень з ліками та медичними виробами, що були закуплені за бюджеті кошти та надходять до регіонів шляхом централізованого постачання або в якості гуманітарної допомоги. З цією метою створено 448 мобільних оперативних груп, до складу яких залучено більше 1 300 працівників міліції.

Здійснюються відпрацювання аптечних закладів з метою встановлення наявності мінімального переліку медичних профілактичних i лікарських засобів, що обов'язково мають бути в аптечних закладах, дотримання цін на лікарські препарати й засоби індивідуального захисту на рівні цін, станом на 22.10.2009 та дотримання граничних рівнів цін на окремі лікарські засоби та вироби медичного призначення.

Крім цього, здійснюється відпрацювання лікувальних закладів з питань недопущення реалізації лікарських засобів та виробів медичного призначення, що були закуплені за бюджетні кошти та надходять шляхом централізованого постачання хворим за кошти та незаконного їх потрапляння в аптечну мережу, на ринки тощо.

Правоохоронцями вживаються також заходи із супроводження  надходження, розподілення та цільового  використання гуманітарної допомоги, що надходить з інших країн у зв'язку з епідемією грипу, недопущення потрапляння гуманітарної допомоги в аптеки, а також її реалізації фізичними особами.

Починаючи з 30 жовтня цього  року такими мобільними оперативними групами  здійснено майже 2 тисячі 800 перевірок (близько 2 тис. 700 аптек, 62 оптових постачальників медикаментів). Під час таких перевірок виявлено 450 порушення порядку обігу лікарських засобів. У 102 аптечних закладах зафіксовано перевищення граничних рівнів роздрібних цін на медичні препарати, що визначені постановою Кабінету Міністрів України № 1154 від 30.10.2009.

За матеріалами  перевірок вже порушено кримінальну  справу. Так, у Тернопільській області  за матеріалами співробітників Управління Державної служби боротьби з економічною злочинністю порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч. 1. ст. 225 (обман покупців та замовників) Кримінального кодексу України, стосовно директора приватного підприємства, яка в період з 30 жовтня по 4 листопада ц.р. здійснювала виготовлення марлевих пов’язок з технічної марлі, яка не придатна для використання в медичних цілях (сировина для фільтрів, що використовується цукровими та спиртозаводами), та реалізовувала їх оптовими партіями за ціною 4 грн. за 1шт. при встановленій граничній ціні 1,1 грн.

У Житомирі посадовцями комунальної аптеки завищено роздрібні ціни на препарати "Азитроміцин" на 6,55 грн., "Хлоргексидину бігюконат" на 0,35 грн. В іншій комунальній аптеці її керівники встановили завищені роздрібні ціни на препарат "Азитроміцин" на 5,05 грн., рукавички - на 0,6 грн. А в аптеці, що належитьвстановлено завищення цін на препарати "Арбідол" на 2,1 грн., "Амізон" – на 1,2 грн., "Азитроміцин" – на 0,75 грн., "Хлоргексидину бігюконат" – на майже гривню, марлю – на 22 копійки. Аналогічні порушення виявлені у Житомирській (12), Донецькій, Харківській (по 5), та Луганській (2) областях. Начебто невелика різниця в цінах, однак можна собі лише уявити яку «маржу» отримають реалізатори медпрепаратів, особливо зважаючи на теперішній ажіотаж. приватному підприємцеві

Виявлено випадки придбання препаратів оптовими постачальниками у виробників за цінами, що вищі за встановлені постановою Кабінету Міністрів України № 1154 від 30.10.2009.

Так, у Донецьку оптовим постачальником (товариство з обмеженою відповідальністю) в період з 20.10.2009 по 02.11.2009 препарат "Амізон" закуповувався у виробника (фармацевтичне товариство) за ціною 12 грн. за упаковку (встановлена оптова ціна згідно з вищеназваною постановою сягає лише 10,87 грн.). Мазь оксолінова закуповувалась у виробника (закрите акціонерне товариство) за ціною 6,8 грн. (оптова ціна згідно з постановою - 6,16 грн.). В свою чергу, реалізація виробникам медичних препаратів за завищеними цінами змушує дрібнооптових постачальників та роздрібних продавців порушувати граничні встановлені оптові та роздрібні ціни.

Виявлено 135 фактів відсутності  у продажу визначеного  Урядом України обов'язкового асортиментного переліку медичних виробів. Основною причиною такої відсутності  є незабезпечення поставок з боку оптових  постачальників. Такі факти зафіксовані у Вінницькій (87), Житомирській (12), Харківській (8) областях та місті Севастополі (23). При цьому, під час перевірки на Харківщині вісьмох аптечних закладів, де був відсутній в реалізації необхідний асортиментний перелік, встановлено наявність ліків у підсобних приміщеннях.

Так, в підсобних приміщеннях двох центральних районних аптек було виявлено препарати "Анаферон дитячий", "Амізон", "Арбідол", "Афлубін", "Цефазолін" "Цестріаксон" та ватно-марлеві пов'язки. А в «підсобці» аптеки, що належить приватному підприємцеві виявлено препарат "Арбідол", якого у торгівельному залі не було.

За  даними органів внутрішніх справ, майже  у всіх аптечних закладах області  в наявності тільки такі лікарські засоби та вироби медичного призначення, як хлоргексидину біглюконат, марля, рукавички та шприци. Будь-які противірусні препарати в роздрібній торгівлі - відсутні.

За  встановленими фактами  складено 42 протоколи  адміністративну  відповідальність. Найбільше таких порушень виявлено у Тернопільській області - 22, Вінницькій - 8.

До  територіальних підрозділів  Держлікінспекції та Держцінінспекції направлено 59 матеріалів на позбавлення аптечних закладів ліцензії на право здійснення роздрібної торгівлі лікарськими препаратами, з них в Львівській області - 38, в місті Києві -11.

На  цей час перевірено 15 суб'єктів підприємницької  діяльності, які являються  отримувачами гуманітарної допомоги.

Зокрема, на Тернопільщині з метою ліквідації епідеміологічної ситуації 30.10.2009 в обласну лікарню поступила гуманітарна допомога, а саме 36 ящиків лікарських засобів на суму 289,5 тис. грн. Однак, під час проведення інвентаризації медикаментів було встановлено, що в запечатаних ящиках однакових розмірів знаходиться різна кількість упаковок препарату "Таміфлю". Наприклад, в одному ящику було 35 упаковок, в другому 260, у третьому - 380. Супровідні документи на момент проведення перевірки були відсутні. На даний час витребувані відповідні документи для визначення точної кількості препаратів, що повинні були знаходитись в зазначених ящиках.

На  Хмельниччині під час проведення заходів вилучено ватно-марлевих пов'язок на загальну суму 650 грн. Встановлено, що їх виготовлення та реалізацію здійснювало  акціонерне товариство, не маючи на це відповідного дозволу.

Мобільними  оперативними групами також проводяться  інші заходи з метою встановлення місць необлікованого зберігання медичних препаратів та перевалочних баз, взаємовідносин суб'єктів ринку лікарських засобів  із фіктивними суб'єктами господарювання та конвертації ними грошових коштів.

Продовжується оперативне супроводження  бюджетних видатків на суму 50 млн. грн., які виділені з резервного фонду згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України від 28.04.2009 № 473-р на боротьбу з епідемією грипу.

Розпорядником цих коштів визначено ДП "Укрвакцина". На теперішній час вказаним розпорядником на адресу постачальників перераховано 33 млн. грн. Решта коштів (17 млн. грн.) обліковується на казначейському рахунку і буде перерахована постачальникам за умови виконання ними графіків поставок у листопаді 2009 року.

Закуплені за зазначені кошти ліки та медичні  вироби розподілені по регіонах. На даний час територіальним підрозділам  Держслужби боротьби з економічною  злочинністю наданий повний перелік лікувальних закладів та обсяги поставок. Організовано оперативне супроводження цільового використання.

Крім цього, починаючи з 30.10.2009 на адресу ДП "Укрвакцина" додатково надійшли бюджетні кошти  у сумі 20 млн. грн. згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 30.10.2009 № 1147, якою загальний передбачено обсяг фінансування в розмірі 500 млн. грн.

Закуплені за вказані кошти ліки відпущені  ДП "Укрвакцина" до регіонів в  порідку централізованого постачання відповідно до рознарядок МОЗ.

Таким чином, станом на 06.11.2009 згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України від 28.04.2009 № 473-р та постановою Кабінету Міністрів України від 30.10.2009 № 1147 до лікувальних закладів у регіонах надійшло лікарських засобів на загальну суму 53 млн. грн.

Також проводяться оперативні та інші заходи з метою встановлення місць необлікованого зберігання медичних препаратів та перевалочних баз, взаємовідносин суб'єктів ринку лікарських засобів із фіктивними суб'єктами господарювання та конвертації ними грошових коштів.

Заходи  із недопущення зловживань посадовими ocобами обласних управлінь охорони здоров'я, лікарень та аптечних закладів під час реалізації лікарських препаратів та медичних виробів, що були закуплені за бюджеті кошти та надходять до регіонів шляхом централізованого постачання або в якості гуманітарної допомоги, перебувають особливому контролі керівництва Міністерства внутрішніх справ України.
06 Листопада 2009, 16:06
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Хроніка:
На Прикарпатті прокуратура викрила на хабарі у 2 тисячі доларів США посадовців контролюючих органів
30 Грудня 2016, 17:43
Рятувальники надавали допомогу туристам в горах
30 Грудня 2016, 15:20
За минулу добу на Івано-Франківщині зареєстровано 6 пожеж
30 Грудня 2016, 14:50
У Івано-Франківську роботодавець підозрює працівницю у шахрайстві
30 Грудня 2016, 13:16
Прикарпатська поліція розшукує 42-річного підозрюваного у скоєнні злочинів
30 Грудня 2016, 8:30
На Коломийщині сталась ДТП за участі спостерігача ОБСЄ
29 Грудня 2016, 19:20
В Івано-Франківську чоловіка покусала скажена кішка
29 Грудня 2016, 18:58
У Франківську «дев’ятка» збила двох пенсіонерів на пішохідному переході
29 Грудня 2016, 18:04
За минулу добу в області виникли 6 пожеж
29 Грудня 2016, 15:18
У Тисменицькому районі викрито злодія, підозрюваного у двох крадіжках
29 Грудня 2016, 10:30
Увага! Розшукується житель Коломийщини зниклий безвісти у зоні АТО!
29 Грудня 2016, 10:06
В Івано-Франківську нетверезий водій спричинив ДТП на перехресті
28 Грудня 2016, 22:08
На Прикарпатті телефонні шахраї продовжують виманювати гроші
28 Грудня 2016, 20:56
В Івано-Франківську в ДТП зіткнулись три автомобіля
28 Грудня 2016, 20:24
За минулу добу на Прикарпатті зареєстровано 6 пожеж
28 Грудня 2016, 14:33
Небайдужі громадяни та правоохоронці викрили кишенькову злодійку
28 Грудня 2016, 9:21
ЗСУ: «На Донбасі за рік загинули 211 українських військових»
27 Грудня 2016, 20:53
Франківські патрульні наздоганяли п’яного водія, який віз чотирьох дівчат
27 Грудня 2016, 20:08
У Калуші гість після чаркування викрав телевізор господаря
27 Грудня 2016, 17:47
За минулу добу в області зареєстровано 8 пожеж
27 Грудня 2016, 15:44
На Прикарпатті знешкоджено 29 застарілих боєприпасів
27 Грудня 2016, 15:20
Івано-Франківська область: в горах знайшли заблукалого туриста
27 Грудня 2016, 14:58
У Івано-Франківську жінка намагалася обміняти долари з ознаками підробки
27 Грудня 2016, 9:42
В горах тривають пошуки заблукалого туриста
26 Грудня 2016, 15:42
За минулу добу на території Прикарпаття виникли 11 пожеж
26 Грудня 2016, 15:17