У п’ятницю через дискусійність окремих питань порядку денного дев’ятої сесії депутатам обласної ради вдалося розглянути лише п’яту частину з того, що було затверджено на її початку.

Найбільше часу забрало обговорення політичних звернень та двох земельних питань конфліктного характеру. Дров до вогню, як мовиться, підклав прокурор області Микола Гошовський, який став повчати, щоб депутати-політики ухвалювали свої звернення на партійних конференціях, а не в сесійній залі, оскільки цього нібито не передбачено законодавчо.


Такої ж позиції дотримувався й голова ОДА Михайло Вишиванюк, заявивши, крім того, що посилання у зверненні на те, що Юлію Тимошенко підтримують деякі державники Європи, «не має офіційних доказів» і що цей факт «сфабриковано».
Як тут було промовчати депутатам від фракції «Батьківщина»? Юрій Романюк одразу ж озвучив прізвища конкретних державників — зокрема Дмітрія Медведєва, Ніколя Саркозі та Ангелу Меркель і обізвав українську прокуратуру «політичною інквізицією». А Олександр Левицький процитував законодавчі статті стосовно повноважень депутатів місцевих рад, не знати яких чи їх ігнорувати гріх прокуророві. Проти тверджень опонентів про те, що «в сесійній залі не повинна звучати політика», категорично висловились і депутати-«свободівці» ігор Дейчаківський та Василь Попович: «Ми тут відстоюємо не лише партійну позицію, а й думку та волю громади краю, яка делегувала нас до обласної ради».


Дебатувалися й деякі положення інших двох звернень до Президента України — стосовно мовної політики та судових рішень про позбавлення почесного звання «Герой України» Степана Бандери і Романа Шухевича. Ці документи публікуємо повністю, щоб читач міг сам переконатися, чи, приміром, образливо звучить термін «режим Януковича» та чи справедливі звинувачення на адресу Партії регіонів, представники якої так ревно домагаються узаконення двомовності в Україні. На вилученні окремих абзаців з обох звернень настоювали провладні депутати Василь Сенів, Володимир Ковальчук, Михайло Вишиванюк, Володимир Бартошак і народний депутат України ігор Зварич. Їм аргументовано заперечували Олександр Сич, Юрій Романюк, Степан Пушик, Степан Волковецький, Ярослав Єфімчук, після чого обидва тексти звернень були проголосовані без будь-яких вилучень. Цікаво, що з мовного питання не виявилося жодного «проти» або «утримався».


Не менш емоційно депутати обговорювали інформацію комісії з вивчення та врегулювання земельного конфлікту, який виник навколо пам’ятки природи «Писаний камінь» на території Буковецької сільської ради Верховинського району. Голова комісії ігор Шумега доводив упередженість прокурора району, який домагається в судовому порядку позбавлення державних актів чотирьох місцевих власників земельних ділянок і займає цілком незрозумілу позицію щодо невідомого інвестора, котрий перекупив майже чотири гектари землі поблизу «Писаного каменя». Тим часом до пам’ятки вже перекрито найкоротшу дорогу, без згоди громади села та місцевих органів влади хтось уже встановив поблизу трансформаторну підстанцію й облаштовує чи то вертолітний майданчик, чи то ангар для складування, що виглядає рейдерством або й виконанням замовлення, як було заявлено, одного зі східних народних депутатів України.
Прокурор області Микола Гошовський, якого запросили на трибуну, вигороджував свого районного колегу тим, що рішення сільських рад з приватизації земельних ділянок навколо «Писаного каменя» приймали з порушенням Земельного кодексу. Мовляв, досі не визначено межі населених пунктів району, тому їх приватизація була передчасною. Неправомірність рішень підтвердила також фахова комісія із землевпорядників, на підставі якої й продиктовані дії прокуратури району в «інтересах держави», резюмував М. Гошовський.


Суперечку щодо конфлікту зупинив на 40-й хвилині Олександр Сич, а Михайло Вишиванюк пообіцяв створити ще одну комісію — з керівників УМВС, СБУ, владних структур області і району, щоб із виїздом на місце розібратися в ситуації, знайти загадкового інвестора (є ж бо натяки на сина Президента) і «в правовому полі розставити всі крапки». Зала підтримала цю пропозицію і взялася за розгляд наступного земельного питання — про надання ТОВ «Карпатнафтохім» дозволу на геологічне вивчення, в тому числі дослідно-промислову розробку Верхньострутинського родовища кам’яної солі.

Заступник начальника головного управління промисловості і розвитку інфраструктури ОДА Вадим Козленко, представник товариства та науковець з багаторічним досвідом у галузі підземного вилуговування солі Степан Корінь намагалися переконати депутатів, що розробка росолопромислу буде цілком екологічно безпечною, що жителі Верхнього і Нижнього Струтина матимуть робочі місця та іншу соціальну вигоду. Називали й негативні наслідки в разі неприйняття позитивного рішення — зупинка підприємства та закільцьованої на ньому Калуської ТЕЦ, безробіття 3 200 працівників, різке зменшення бюджетних надходжень тощо.


інтереси громад на сесії захищали депутат облради Володимир Семко та депутат Верхньострутинської сільської ради  Марія Човган. Вони посилалися на негативні висновки наукових експертів, на можливість повторення екологічних бід в Стебнику чи в закарпатському Солотвині і на те, що сьогодні  не можна вірити, «навіть рідному чоловікові, а не те, щоб деяким інвесторам, які обіцяють золоті гори» (ця  ремарка депутатки викликала сміх у залі).

З нею погодився Олександр Сич: «Жителі сіл не вірять. Я їх розумію, бо вони зневірені багатьма іншими чинниками сьогодення». Голова облради запропонував створити комісію для проведення незалежної експертизи щодо безпеки нового виробництва.


Розуміючи, що очікуваного рішення не буде, Михайло Вишиванюк запропонував «довивчити проблему, знайти компроміс з громадами, укласти довготермінову угоду про соціальні зобов’язання інвестора і  повернутися до цього питання на одній з наступних сесій».


Без обговорення депутати внесли зміни до двох програм — стосовно розвитку місцевого самоврядування та розвитку освіти на період до 2015 року. Та не проминули вони висловити своє незадоволення з приводу недостатньої фінансової підтримки книговидання в області, формування регіональних ресурсів продовольчого зерна, організації роботи з учнівською і студентською молоддю.
Вже наприкінці робочого дня було прийнято рішення прецедентного характеру «Про оскарження до суду постанови прокуратури міста івано-Франківська щодо відмови в порушенні кримінальної справи у зв’язку з виборами до обласної ради 31 жовтня 2010 року». Доповідаючи з цього питання, голова тимчасової комісії Степан Волковецький повідомив, що торік у процесі підготовки до місцевих виборів було допущено грубі порушення. Зокрема обласна виборча комісія уклала угоду на виготовлення виборчих бюлетенів з друкарнею «Кубекс», яка не мала для цього ні поліграфічної бази, ні досвіду. Замовлення виконувала друкарня «Мастак», де й було виявлено 214 тисяч зайвих бюлетенів, а також залучення до цього цілком сторонніх осіб (15 чоловік), котрі не перебували в трудових відносинах з друкарнею. Безпрецедентний факт став предметом розгляду на позачерговій сесії обласної ради, яка ухвалила рішення з вимогою до прокуратури міста  зреагувати на грубі порушення відкриттям кримінальної справи, але та у випуску зайвих бюлетенів чомусь «не знайшла складу злочину» і прийняла постанову з відмовою.


— На моє переконання, — сказав С. Волковецький, — це є кримінальне діяння, тому слід було відкрити кримінальну справу не стосовно окремих посадових осіб, а за фактом. Можна собі уявити, коли би був виявлений факт, наприклад, друкування фальшивих грошей. Невідомо, хто це зробив і як. Тоді природно, що відкривається кримінальна справа «за фактом».


В результаті нині маємо ще один прецедент: обласна рада домагатиметься відкриття кримінальної справи в судовому порядку.

 

Рада просить уряд дофінансувати область

 

У п’ятницю депутати проаналізували також підсумки виконання бюджету і програми соціально-економічного та культурного розвитку Прикарпаття за перше півріччя, Угоди щодо регіонального розвитку івано-Франківщини між Кабінетом Міністрів України та обласною радою на 2011—2015 роки і розглянули низку інших питань.


Начальник головного фінансового управління ОДА Любов Костюк зокрема повідомила:  сума надходжень до загального і спеціального фондів бюджету краю становила 450,7 млн. грн., що перевищує закладений у головному кошторисі краю плановий показник. Щоправда, 223 мільйони — це, як уточнила вона, трансферти з Держбюджету. Після цього голова облради Олександр Сич запропонував не тратити час, а відразу ж перейти до обговорення. У депутатів виникло лише одне запитання: чи не призведе наступна оптимізація чисельності медичних та освітніх установ, а також черговий етап адміністративної реформи, що торкнеться органів місцевої влади, до скорочення надходжень податку з доходів фізичних осіб, які нині займають левову частку у дохідній частині обласного бюджету? Любов Василівна заспокоїла: загальна сума надходжень не лише не зменшиться, а й має істотно зрости наступного року.


Під час внесення змін до обласного бюджету на цей рік депутати підтримали пропозицію З. Митника про необхідність виділити з обласного бюджету кошти для погашення заборгованості, що виникла під час будівництва інфекційного корпусу Коломийської ЦРЛ, щоб офіційно його здати, адже у палатах  вже лікують хворих. До того ж не без підписання акту про приймання корпусу тут з настанням холодів не зможуть розпочати опалювальний сезон. На сесії також погоджено пропозицію А. Троценка, щоб частину коштів з екологічного фонду обласної ради, які вже повертає «Родовідбанк», першочергово спрямувати на реконструкцію очисних споруд у Товмачику.


Доповідаючи про підсумки виконання програми соціально-економічного та культурного розвитку івано-Франківщини за перше півріччя, перший заступник голови ОДА  Василь Плавюк наголосив, що обсяги промислового виробництва зросли порівняно з першим півріччям минулого року на 39 відсотків. Найбільший внесок в його забезпечення зробили колективи десяти промислових підприємств, зокрема Бурштинської ТЕС, ТОВ «Карпатнафтохім», ВАТ «Нафтохімік Прикарпаття», Брошнівської філії ТзОВ «Кроно Україна», ТзОВ ЛК «інтерплит Надвірна», ВАТ «Івано-Франківський арматурний завод», ДП «Карпати» та ін. На прохання депутатів В. Плавюк назвав і ті підприємства й організації, які мають заборгованість з виплати заробітної плати власним працівникам. Це, зокрема, «Спіка», «Укртехбудсервіс», ДП «63 котельно-зварювальний завод», ЖЕО-3, ЖЕО-6, КП «Івано-Франківськліфт», «Прикарпатагробуд», ВАТ «Пресмаш» та ін. Понад 1,2 млн. грн. боргує робітникам і спеціалістам низка підприємств Коломиї та 341 тис. грн. — три підприємства в Калуші. Заборгованість з виплати зарплати мають й окремі підприємства з Калуського, Косівського, Городенківського районів.


Депутати Манолій Піцуряк, Тарас Парфан і Микола Різник звернулися до доповідача із низкою запитань. Їх цікавило, чому борги підприємств до Пенсійного фонду значно перевищують суми заборгованості із зарплати, чи виконуються доручення Президента України В. Януковича, зокрема щодо реконструкції населених пунктів, які глава держави дав за підсумками своєї поїздки на Івано-Франківщину в листопаді 2010 року, як реалізується обласна програма «Шкільний автобус» та скільки коштів вже виділено на придбання сучасного діагностичного устаткування для медичних закладів, адже 2011-й оголошено Роком медицини.


Про хід виконання Угоди щодо регіонального розвитку Івано-Франківщини, укладеної між Кабінетом Міністрів України й обласною радою, доповідати мав В. Плавюк. Але оскільки всі матеріали депутати мали на руках, вони підтримали пропозицію  О. Сича відразу ж перейти до обговорення.


— Сьогодні це подається, як велике досягнення, як внесок Кабінету Міністрів у розбудову Івано-Франківщини, — зазначив Юрій Романюк. — Насправді такого нема. Це було потрібно перед виборами, щоб показати, що є така угода. Насправді Кабінет Міністрів на сьогодні не виконує в повному обсязі взяті на себе фінансові зобов’язання щодо Івано-Франківщини. Повністю провалені наші сподівання на фінансування робіт з подолання наслідків повеней 2008 та 2010 років.


Підсумовуючи свій гострокритичний щодо чинної влади виступ голова профільної комісії і голова фракції «Батьківщина» Юрій Романюк, зокрема, сказав:


— Дуже песимістично виглядає картина в плані виконання угоди з боку Кабінету Міністрів перед Івано-Франківщиною, на відміну від інших регіонів — Одещини, Донеччини, Луганщини, Харківщини, Дніпропетровщини, куди, як ви знаєте, йде безмежна кількість коштів. Навіть у Чернівецьку область, яка немає жодного стосунку ні до «Євро-2012», ні до інших національних проектів, але яку очолює особистий друг Президента, за окремими статтями вливаються кошти, в декілька разів більші ніж ті, які отримує Івано-Франківщина. З другого боку, Тернопільщині нічого не дають. Львівщині дають лише із тих мотивів, що там проводитимуть матчі «Євро-2012». А ще мені тут колега підказує, що лише на одну школу в Єнакієвому з Держбюджету цільовим призначенням виділено більшу суму коштів, аніж на всю Івано-Франківщину. Це і є показником ставлення уряду до угоди, про яку сьогодні говоримо.

Голова облдержадміністрації
М. Вишиванюк категорично не погодився з думкою депутата:

— Почну з того, що наша область займає перше місце в державі за кількістю звернень до Президента України про відставку Кабінету Міністрів. Ми тут на першому місці. Це по-перше. По-друге, не можна говорити, що західний регіон України не фінансується. Якщо взяти наших близьких сусідів — Львівщину, то для підготовки до «Євро-2012» їм виділено понад 3,5 млрд. грн. Що стосується угоди між Кабінетом Міністрів і обласною радою, то передбачені в ній пункти виконуються. Не в повному обсязі, але виконуються. Фінансування частини з них заплановане на 2012 рік. і наступне. Ніхто нашу область не утискує. Більше того, на наступний рік нам додатково заплановано 640 млн. грн. доходів до обласного бюджету. Це плюс до того, що маємо нинішнього року.


М. Вишиванюк також повідомив, що буквально два тижні перед тим разом з міським головою Івано-Франківська Віктором Анушкевичусом побував у міністерствах фінансів та економіки України, де відстояли 20 млн. грн., які будуть виділені для підготовки обласного центру до 350-річчя. Крім того, є ще кошти, які не обов’язково прямо виділяються обласній держадміністрації чи Івано-Франківську. Зокрема, кошти для облавтодору. Наприклад, об’їзна дорога — це функція облавтодору, будівництво моста в Івано-Франківську — це теж функція облавтодору. Тож в цілому угода з Кабінетом Міністрів і доручення Президента України виконуються, вважає голова ОДА.


За підсумками обговорення депутати ухвалили звернення до Кабінету Міністрів, у якому зазначено, що згідно з угодою орієнтовний обсяг фінансування спільних заходів на 2011 рік становить 99 333,88 тис. грн. У тому числі за рахунок Державного бюджету — 38 115,5 тис. грн., місцевих бюджетів — 17 578,38 тис. грн., інших джерел — 43 640 тис. грн. А за результатами проведеного аналізу стану виконання угоди за вісім місяців ц. р. фактичний обсяг фінансування спільних заходів становив 20 126,12 тис. грн. (20,3 відсотка передбачених угодою). При цьому з Державного бюджету виділено 14 676,22 тис. грн. (38,5 відсотка), а з місцевих бюджетів — 5 449,9 тис. грн. (31 відсоток). Тому-то обласна рада  наполягає, щоб при внесенні змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2011 рік» було розглянуто можливість виділення коштів на дофінансування заходів, що визначені угодою на нинішній рік у повному обсязі, та передбачити відповідні видатки у Держбюджеті на 2012 рік.
Розгляд інших питань порядку денного цієї сесії депутати продовжать 30 вересня.

* * *

Президенту України
В. Януковичу

 

Звернення

Ми, депутати обласної ради, глибоко обурені та висловлюємо свій категоричний протест щодо рішення Вищого адміністративного суду про визнання незаконними Указів Президента України Віктора Ющенка про присвоєння Степанові Бандері та Романові Шухевичу звань Героїв України.


Переконані, що прийняття такого ганебного рішення стало можливим внаслідок втрати самостійності системою судочинства, яка змушена виконувати всі політичні замовлення режиму Януковича. Воно є свідомо спланованою акцією проти української державності.


Змушені констатувати, що чинний владний режим розгорнув широкомасштабну війну проти української нації у всіх сферах суспільного життя: духовно-релігійній, мовній, освітньо-культурній, судовій, соціально-економічній.
Степан Бандера та Роман Шухевич були, є і будуть національними героями. Їхні постаті навіки закарбовані в народній пам’яті. Ті ж, хто це заперечує, — каліфи на годину, приречені на забуття. Їхні дії продиктовані страхом перед незламним українським духом, який споконвіку не терпів неволю та знущання, скидаючи рабські кайдани ворогів української державності.


Висловлюючи політичну позицію громади Прикарпаття, ми, депутати івано-Франківської обласної ради, звертаємося до Президента України Віктора Януковича з вимогою зупинити судове свавілля, припинити перекручування національної історії, визнати національно-визвольну боротьбу ОУН, УПА та їх провідників Степана Бандери і Романа Шухевича, які послідовно і жертовно торували Україні шлях до Незалежності.


Слава Україні!
Героям слава!

* * *


Президенту України В. Януковичу
Голові Верховної Ради України В. Литвину

 

Звернення

Проект Закону України «Про засади державної мовної політики» від 26.08.2011 р. № 9073, поданий до Верховної Ради України депутатами від Партії регіонів Ківаловим С. В. та Колесніченком В. В., викликає стурбованість і тривогу, адже йдеться про черговий наступ на українську мову.


Партія регіонів та її речники наполегливо намагаються знищити статус державної мови. Все це — ніщо інше як ганебне плазування п’ятої колони перед Росією і не має нічого спільного з турботою про національні меншини. Нагадуємо, що в пункті 2 статті 5 та пункті 3 статті 14 Рамкової конвенції про захист національних меншин, укладеної в Страсбурзі 01.02.1995 р., яка набрала чинності для України з 01.05.1998 р., йдеться про недопустимість захисту та просування регіональних мов за рахунок державної.


Поданий Ківаловим-Колесніченком проект Закону розцінюємо як агресивний наступ «русского міра», що має на меті відродження совєтської імперії та наростає саме в той час, коли у самій Росії Державна дума порушує питання про обов’язкове знання російської мови та Конституції Федерації навіть перед гастарбайтерами. Принцип простий: хочеш працювати — вчи мову та дотримуйся закону. На жаль, у Верховній Раді України ніяк цього не усвідомлять.
Російські підручники вчать школярів за шовіністичними традиціями, мовляв, української нації, а отже, і мови, як самостійної, ніколи не було, нема і бути не може. Як свідчить соціологія, понад 60 відсотків росіян негативно ставляться до України. За таких обставин введення російської мови як офіційної в окремих областях України, закриття українських шкіл і класів є свідомим підігруванням імперській позиції сусідньої держави і становить загрозу національній безпеці.
Звертаємо увагу, що питанням мови Партія регіонів не тільки дестабілізує ситуацію, а й шкодить державі у вирішенні складних газових та євроінтеграційних питань. Це клин, що вбивається в націю і підриває підвалини державності і влади. Автори законопроекту, намагаючись надати російській мові статусу регіональної у 13 із 27 адміністративно-територіальних одиниць України, фактично прагнуть розколоти державу навпіл, продовжити зросійщення південних і східних областей.


Просимо Президента України як гаранта Конституції втрутитися в ситуацію та не допустити ворожих дій як щодо українців, які живуть в Україні, так і щодо тих, хто належить до понад двадцятимільйонної діаспори. Питання мови, наголошує Українська всесвітня координаційна рада, є питанням існування народу.
Заявляємо про готовність до спротиву, якщо дії Ківалова-Колесніченка та їхніх поплічників матимуть розвиток і законопроект буде внесено до порядку денного сесії Верховної Ради України.


Звертаємося до народних депутатів України з вимогою не голосувати за агресивні закони щодо українства та припинити нагнітати ситуацію у складний для держави час. Окремо наголошуємо тим, хто пройшов до Верховної Ради від демократичних сил та обраний у Західній Україні: ваші дії або бездіяльність щодо мовного питання — це критерій вашої народності. Зраду рідній мові розцінюватимемо як зраду нації і державі.


Українська мова відповідно до Конституції має непорушний статус єдиної державної мови в Україні. Цей статус не підлягає будь-якому перегляду. Вимагаємо неухильного дотримання і виконання Основного Закону.

Слава Україні!

Прийнято на IX сесії Івано-Франківської обласної ради VI демократичного скликання 16 вересня ц. р.

 

Галичина

20 Вересня 2011, 13:28
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...


Коментарі:

Автор: , 22 Вересня 2011, 16:39
Відповісти

Додати новий коментар



Останні новини з категорії Політика:
Головою Космацької ОТГ обрали діючого голову сільської ради
19 Грудня 2016, 18:31
У Тлумачі 12 партій змагатимуться за 26 депутатських мандатів
16 Грудня 2016, 18:54
Три територіальні громади Коломийщини через тиждень обиратимуть місцеву владу
08 Грудня 2016, 18:06
Троє прикарпатців увійшли до складу політради партії "Укроп"
28 Листопада 2016, 8:37
На Прикарпатті стартувала підготовка до перших виборів в об’єднаних громадах
08 Листопада 2016, 20:04
18 грудня у семи ОТГ Івано-Франківщини відбудуться вибори
11 Жовтня 2016, 9:43
На Прикарпатті 8 об’єднаних громад чекають на вибори
04 Жовтня 2016, 20:39
Михайло Королик очолив Івано-Франківську обласну організацію ВО "Свобода"
20 Вересня 2016, 21:28
ЦВК прийняла 100% протоколів з ОВК. Переміг Віктор Шевченко
18 Липня 2016, 20:16
Чесно: Вибори на Прикарпатті – змагання політичних обіцянок
14 Липня 2016, 18:27
Левко Лук’яненко у Франківську: “Сьогодні потрібно зробити парламент більш гідним”
12 Липня 2016, 16:17
У виборах по 85 округу члени ДВК від “технічних” кандидатів де-факто працюватимуть на одного кандидата
06 Липня 2016, 20:05
У Калуші на базарі Тягнибок агітував за кандидата від “Свободи”
04 Липня 2016, 10:07
Вибори на Прикарпатті: коли і кого з кандидатів ми почуємо і побачимо?
01 Липня 2016, 13:17
У виборчому окрузі №85 виборців спокушають безкоштовними святами, подарунками та екскурсіями
30 Червня 2016, 11:50
Велика кількість кандидатів – політична технологія для дезорієнтації виборців, – М.Лисюк голова КВУ в області
24 Червня 2016, 14:29
Стали відомі імена ще трьох кандидатів у парламент по округу №85
16 Червня 2016, 8:07
На калуському окрузі зареєстровано вже дев’ять кандидатів
13 Червня 2016, 17:20
ОПОРА: ЦВК зареєструвала ще 3 кандидатів по округу №85 та здійснило заміну у складі комісії
08 Червня 2016, 12:23
На Прикарпатті селяни не пішли голосувати, тому що не впевнені, що їм виділять кошти на дитячий садок
28 Березня 2016, 20:53
Нині в «Правому секторі» відбуваються неконтрольовані процеси, – Ярош
26 Лютого 2016, 18:58
Сич стверджує, що сесію обласної ради не скликають через БПП
26 Листопада 2015, 21:23
Ігор Насалик привітав Руслана Марцінківа з перемогою
16 Листопада 2015, 17:43
ЦВК оприлюднила інформацію про явку в другому турі місцевих виборів
16 Листопада 2015, 15:21
Івано-Франківська ТВК оголосила результати виборів в Івано-Франківську
16 Листопада 2015, 12:02