На засіданні колегії облдержадміністрації, яке відбулося у понеділок, голова ОДА Михайло Вишиванюк поінформував присутніх про завдання, які визначив Президент України Віктор Янукович на засіданні Ради регіонів 15 вересня ц. р. Зокрема згадав і про ті критичні зауваження, що були висловлені на адресу виконавчої влади Івано-Франківщини. Передусім необхідно пожвавити роботу з розмежування територій населених пунктів, земель, що належать до державної, комунальної та приватної власності, ретельно розслідувати всі факти незаконної передачі земельних ділянок у чиєсь володіння, тому що «це дискредитація майбутньої земельної реформи».

Серед інших завдань, на яких у столиці було акцентовано увагу керівників областей, — підтримка розвитку сільського господарства, особливо молочного скотарства, допомога жителям сіл у придбанні племінних телиць. На це передбачається виділити як ніколи велику суму коштів із Держбюджету-2012, але водночас потрібно закласти кошти такого цільового призначення і в районні бюджети. У жодному разі не можна допустити зростання цін на борошно і хліб, такі тенденції в регіонах слід розцінювати як спекулятивні. Адже нинішнього року в Україні вирощено рекордний урожай ранніх зернових. Зібравши його, агроформування повинні вже розраховуватися із селянами за оренду їхніх земельних паїв, а не зволікати з цим.


Управлінню праці головного управління праці та соціального захисту населення ОДА колегія доручила проконтролювати, щоб ті економічно активні підприємства, котрі мають зарплатний борг перед своїми працівниками, погасили його до кінця нинішнього року. За упущення в питаннях праці і зарплати, як сказав М. Вишиванюк, прикарпатців теж критикували в столиці. Скажімо, за режим неповного робочого дня на багатьох приватних підприємствах. Бо в такий спосіб за фактично повної зайнятості працівників приховують частину їхнього заробітку від оподаткування, ведуть подвійну бухгалтерію. 


Доповідаючи на колегії ОДА про те, як суб’єкти господарської діяльності дотримуються фінансової дисципліни при сплаті податків, голова ДПА в області Віктор Рахміль навів таку цифру: 4,8 тисячі юридичних та фізичних осіб виплачують своїм працівникам заробіток у розмірі нижче встановленого законодавством мінімуму (це, звичайно, якщо судити за бухгалтерськими відомостями). Найбільша питома вага підприємств, де люди отримують менше від «мінімалки», — у Галицькому (53,5%), Рогатинському (46,3%) та Коломийському (46%) районах, а серед галузей — у  торгівлі і будівництві.


Певна річ, проблема легалізації зарплати виходить за рамки компетенції однієї лише податкової служби, до її вирішення мають бути причетні і правоохоронні органи, структури виконавчої влади та місцевого самоврядування, депутати. Адже повернення тіньових ресурсів у реальну економіку держави сприятиме збільшенню надходжень і до місцевих бюджетів.

Голова ОДА з цього приводу висловився категорично: 200-300 гривень місячної зарплати, яку виплачують найманому працівникові офіційно, а решту, зазвичай набагато більшу суму, — «в конверті» — це насмішка над владою. Одначе пояснення запрошених до мікрофона керівників окремих РДА, чому в їхніх районах склалася така неприваблива ситуація, наводять на думку про небажання чи неспроможність декого з них навести лад у цій справі. «А що ми зробимо, якщо приватники навіть представників райдержадміністрації та прокуратури не пускають для перевірок на територію своїх підприємств?» — почули присутні від голови Рогатинської РДА Марії Челядин. Після цих слів її тут же зупинив керівник ОДА і порушив питання про відповідність займаним посадам як голови райдержадміністрації, так і прокурора району.


Коли зайшла мова про стан готовності підприємств паливно-енергетичного комплексу та житлово-комунального господарства до роботи в осінньо-зимовий період 2011-2012 років, розгорілася гостра полеміка між доповідачем — заступником голови ОДА Русланом Гусаком, Михайлом Вишиванюком — з одного боку і міським головою Івано-Франківська Віктором Анушкевичусом — з другого. На думку керівників обласної виконавчої влади, є реальна загроза того, що опалювальний сезон у місті може й не розпочатися вчасно. Причина давно всім відома, ситуація повторюється рік у рік — через велику заборгованість ДМП «Івано-Франківськтеплокомуненерго» перед постачальником газу щоразу «зависає у повітрі» укладення договору з ним про надання ліміту цього енергоносія для запуску котелень міста. А все тому, що, на думку опонентів міського голови, керівники МВК та комунального підприємства неоперативно вирішують питання розрахунків з ДК «Газ України» і загалом не переймаються як належить пошуком шляхів фінансово-економічної стабілізації та перспектив розвитку «Теплокомуненерго». Навіть після проведення взаємозаліків за різницю в тарифах на послуги теплопостачання, а на це покладає великі надії міський голова, із сьогоднішньої 129-мільйонної заборгованості підприємства залишиться ще сума в 25 млн. грн., яку вимагатиме проплатити «Газ України». Де ж знайти такі кошти? Як вихід із цього критичного становища на колегії пропонували керівництву мерії та підприємства розглянути можливість збільшення його статутного фонду за рахунок бюджету розвитку міста. Зрештою, заговорили навіть про доцільність передачі ДМП «Івано-Франківськтеплокомуненерго» з комунальної власності у державну.


Під сумнівом сьогодні постачання газу та опалення помешкань жителів військового містечка в с. Ценжеві Тисменицького району — терміново треба передати тутешні газові мережі з балансу Івано-Франківської КЕЧ району на баланс ПАТ «Тисменицягаз». Голова обласної ради Олександр Сич привернув увагу членів колегії до того, що з аналогічними проблемами зіткнулося і військове містечко в смт Делятині Надвірнянського району, де він днями побував. Доручено відповідним службам вирішити ці проблемні питання.
Про стан використання бюджетних коштів, збереження державного і комунального майна на підприємствах, в установах та організаціях поінформував начальник управління КРУ в області Геннадій Буковський. Поділилася своїми міркуваннями з цього приводу і гостя зі столиці — заступник голови Головного контрольно-ревізійного управління України Олена Чечуліна.


Колегія також заслухала звіт голови Богородчанської РДА Володимира Єфімчука щодо вирішення питань соціально-економічного та культурного розвитку території.

 

Галичина

22 Вересня 2011, 12:31
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Влада:
Франківський виконком затвердив новий порядок розміщення вивісок
30 Грудня 2016, 18:09
На засіданні колегії департаменту охорони здоров’я ОДА обговорили стан справ у медичній галузі
30 Грудня 2016, 11:19
У прикарпатській поліції відбулося засідання поліцейської комісії
30 Грудня 2016, 8:52
Марія Савка: Івано-Франківська область готова до оперативного реагування на надзвичайні ситуації у період прийдешніх свят
30 Грудня 2016, 8:09
30 грудня - засідання виконавчого комітету
30 Грудня 2016, 7:14
Аграрії Прикарпаття проаналізували стан галузі за 2016 рік
28 Грудня 2016, 16:59
Відтепер ми співпрацюємо з Попасною
28 Грудня 2016, 8:30
Відбулося засідання колегії управління спорту
28 Грудня 2016, 8:08
Марія Савка: Опалювальний сезон на Івано-Франківщині проходить у злагодженому режимі
27 Грудня 2016, 14:04
У селі Слобідка, на Городенківщині, де проживає майже 700 громадян, відкрито новий заклад культури
27 Грудня 2016, 8:57
В облдержадміністрації відбувся семінар для новообраних голів ОТГ
27 Грудня 2016, 8:34
Оперативна нарада
27 Грудня 2016, 6:36
На центральне теплопостачання Івано-Франківська чекає повна модернізація
26 Грудня 2016, 18:30
В Івано-Франківську стартує проект оновлення тролейбусного парку
26 Грудня 2016, 18:06
Народний депутат з Коломиї Юрій Тимошенко зібрався у президенти
26 Грудня 2016, 16:01
Кінець епохи: депутати звільнили Ольгу Бабій з посади директора ОТБ “Галичина”
26 Грудня 2016, 14:58
Олександр Стратюк проінформував обласну раду про роботу органів прокуратури в 2016 році
26 Грудня 2016, 11:48
82-м учасникам АТО та їх сім’ям буде надано матеріальну допомогу на поліпшення житлових умов
26 Грудня 2016, 8:52
З нагоди Дня енергетика Президент відзначив прикарпатця
23 Грудня 2016, 19:43
Голова Франківської ОДА вибачився перед медиками за заборгованість по виплаті зарплати
23 Грудня 2016, 16:30
Для Снятинської ЦРЛ придбали новий УЗД-апарат
23 Грудня 2016, 13:42
Франківська міська рада затвердила надбавки меру, заступнику та секретарю
23 Грудня 2016, 13:13
Франківська міська рада планує будувати міст на Пасічну за кошти держави
23 Грудня 2016, 10:30
Франківський «Електроавтотранс» візьме кредит на 8 мільйонів для закупівлі тролейбусів
23 Грудня 2016, 10:08
У Франківську “Новий театр” став комунальним
22 Грудня 2016, 21:30