30 вересня у світі відзначатимуть  день Інтернету, який був введений  папою Іваном Павлом ІІ у  1998 році. Уявити сучасне життя   без мережі вже неможливо, тому  ми поцікавилися думкою експертів – психолога Ольги Юришко та політолога Ігоря Дебенка стосовно впливу "всесвітньої павутини" на свідомість дорослих та дітей, на суспільні процеси в цілому.

    Як  впливає Інтернет на дорослу людину, її соціальну активність?

    Ольга Юришко:

  • У сформованої особистості інтернет є засобом швидко та зручно отримувати та передавати інформацію, але часто щоденне користування мережею викликає своєрідну залежність і згубно впливає на життєдіяльність людини. Кожного з нас приваблюють яскраві зображення, вдало зроблена реклама, дехто зацікавлюється іграми. На мій погляд, якщо людина свідомо ставить собі мету щоразу як заходить в Інтернет, то користування ним піде їй тільки на користь: нова інформація, контакти, корисні знайомства, цікаві факти та розваги. 

Якщо  ж людина користується І-нетом "від  нічого робити", то і користі від цього ніякої. Навпаки, цей процес може настільки затягнути, що порушить звичний перебіг життя. Як наслідок, погано виконувана робота, роздратованість та відсторонення від близьких, уникання відповідальності, участі в житті сім"ї та дітей. Отже, ставте перед собою мету, аналізуйте все побачене та прочитане, контролюйте своє користування послугами всесвітньої мережі так, як контролюєте усі інші свої дії, і тоді це стане для вас джерелом користі та задоволення. 

    А як впливає мережа на дитячу психіку, як запобігати його наслідкам?

  • В принципі, Інтернет не є негативним фактором у процесі пізнання дитиною світу. Основна проблема полягає в тому, що дитина не вчиться докладати зусиль для пошуку необхідної інформації, не вчиться аналізувати і систематизувати отримані дані, адже апріорі вважає, що інформація з "І-нету" достовірна, а втомившись, починає шукати розваг у мережі. Сучасні діти втратили мотивацію до відпочинку на свіжому повітрі, до активних розвиваючих ігор, до вправляння у побудові соціальних контактів через спілкування із однолітками, адже тепер цікавіше переписуватися в соціальних мережах, та вправлятися в іграх сидячи годинами перед монітором. Тому безконтрольне користування ПК та Інтернетом веде до послаблення процесу загального психоемоційного розвитку дитини, а також до накопичення проблем із фізичним здоров"ям. Щоб запобігти цьому батькам слід більше спілкуватись з дитиною, пояснюючи мету придбання комп'ютера, лімітувати час користування дитиною Інтернетом, пропонувати ті комп'ютерні ігри, які будуть корисними для її розвитку, обговорювати з дитиною цікаву та корисну інформацію, знайдену в мережі, що формуватиме установку на пізнавальне та змістовне її ви користування.
 

    А як щодо впливу мережі на перебіг політичного  процесу в Україні, у чому він проявляється?

    Ігор  Дебенко:

  • На мою думку, сьогодні інтернет впливає на політичний простір у двох вимірах. З одного боку, завдяки різного роду соцмережам, форумам, можливостям залишати коментарі, стати самому автором – це майданчик для обговорення, обміну думками, позиціями, можливість подискутувати, знайти відповіді на запитання, здатність привідкрити завісу. Адже в умовах чинної влади традиційними джерелами інформації (ТБ, газети) все більшою мірою передається лише офіційна, дозволена інформація. І саме така його роль сприяє формуванню громадянського суспільства в Україні. З іншого боку, інтернет – це засіб впливу на свідомість громадян. На останніх президентських виборах інтернет активно використовувався в політичних цілях, прагнучи формувати громадську думку. Яскравий приклад – відеоролики передвиборчого штабу Юлії Тимошенко, що були розраховані в першу чергу на молодіжну аудиторію. Наразі політтехнологи дійшли до розуміння, що інтернет-користувачі це не лише молодь, а й представники інших вікових категорій. Відповідно, його маніпулятивна складова приречена зростати в найближчій перспективі.
 

Наскільки сильним в Україні  є вплив соціальних мереж, чи може він  спричинити події, схожі  до тих, що відбувались недавно у Єгипті або ж у листопаді-грудні 2004 року у нашій країні найбличим часом, враховуючи високий рівень соціальної напруги? 

    
  • Той факт, що все більша кількість громадян стає активними користувачами соціальних мереж, свідчить про те, що їх роль та значення в суспільстві лише зростає. Однак, стверджувати, що соцмережі сьогодні можуть спричинити розвиток подій на Україні близький до Єгипту чи інших держав, де відбулися свого роду «twitter-революції», вважаю дещо передчасним. У них соцмережа стала чи не єдино можливим майданчиком в країні, що не контролювався у повній мірі владою й де можна було цю владу критикувати, просто обмінюватися думками, координувати свої дії. На щастя, Україні до цього ще далеко. Хоча певні інтенції у бік цього спостерігаються вже сьогодні. Найважливішим є те, що соцмережі сьогодні сприяють більш швидкому  формуванню громадянського суспільства в Україні.
Анатолій  Двірник
30 Вересня 2011, 12:42
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...


Коментарі:

Автор: , 06 Жовтня 2011, 16:39
Відповісти

Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47