У сардельках ДП "Ямниця" лише м'ясо, сіль та перець

У липні цього року виробник екологічно чистої продукції ДП "Ямниця" змінив власника. Підприємство, яке перебувало у структурі Миколи Круця ВАТ "Івано-Франківськцемент", увійшло до одного з найкрупніших в Україні агрохолдингів "Укрлендфармінг" (Ukrlandfarming PLC), який належить Олегові Бахматюку. Наш кореспондент побував на території ДП "Ямниця" і довідався, як нові господарі планують розвивати виробництво.

"Укрлендфармінг" - найбільша в Україні агрокорпорація за банком землі. У власності холдингу майже 500 тисяч гектарів сільськогосподарських угідь. Після придбання двох потужних підприємств "Райз" і "Дакор" компанія прикарпатського бізнесмена вийшла в лідери вітчизняного агроринку. А два тижні тому капіталізацію "Укрлендфармінгу" різко підвищило злиття з найбільшим в Україні виробником яєць і яєчного порошку - агрохолдингом "Авангард": Олег Бахматюк консолідував свої активи, передавши свій пакет акцій (77,49%) агрохолдингу у власність "Укрлендфармінгу". Відтепер на Прикарпатті в управлінні "Укрлендфармінгу" 12 підприємств, серед яких і ДП "Ямниця".

"Укрлендфармінг" займається виробництвом практично всього спектру сільськогосподарської продукції. Підприємство є одним з найбільших в Україні виробників зернових і цукру, а також одним з провідних гравців тваринницької галузі. Компанія володіє близько 65 тисячами голів великої рогатої худоби, займаючи до 20% ринку яловичини в Україні. У власності компанії 18 м'ясокомбінатів, 2 заводи з переробки шкіри, 6 насінних заводів, 6 цукрових заводів, три елеватори потужністю 645 тисяч тонн одночасного зберігання. Компанія також розвиває виробництво буряка і кукурудзи як енергетичних культур.

Курка, яка несе золоті яйця

З приходом нового власника ДП "Ямниця" чекає розвиток. За словами директора "Ямниці" Ігоря Підгайного, який керує виробництвом вже шість років, акцент відтепер буде зроблено на розширенні власної мережі збуту та збільшенні обсягів дистрибуції. Сьогодні придбати продукцію ДП "Ямниця" можна лише в обласному центрі у 116 торгових точках, в 5 фірмових еко-крамницях "Ямниця" та кіосках на ринках. Незабаром відкриється ще один фірмовий кіоск в районі "Каскад".

Новий власник планує з продукцією ДП "Ямниця" розширити мережу продажу в районах. "Для цього необхідно збудувати нові виробничі потужності, адже цех з переробки м'яса та молока знаходиться в орендованих приміщеннях "Івано-Франківськцементу", - розповідає Ігор Підгайний. Впродовж року планується залучити інвестиції для будівництва нового виробничого цеху на території ДП. Як це позначиться на якості продукції, яку івано-франківці високо цінують за екологічність та натуральність?

"Якщо досі підприємству вдавалося виробляти продукцію такої високої якості на старому радянському обладнанні у старому приміщенні, то нові сучасні потужності дадуть ще більше можливостей", - розповідає директор ДП "Ямниця". Позиція нового власника, каже Ігор Підгайний, - продовжувати виробництво екологічно чистого м'яса, молока та хліба без жодних домішок. "Люди добре знають якість нашої продукції і цінують її. Для чого рубати курку, яка несе золоті яйця?" Більше того, підприємство планує сертифікуватися як еко-виробництво. Бренд ДП "Ямниця" також залишиться без змін. Але щойно виробництво перейде у нові цехи, з упаковок продукції зникне напис "Івано-Франківськцемент".

З поля - до столу

Як ДП "Ямниця" вдається вирощувати "курку, яка несе золоті яйця", стає зрозуміло одразу на території підприємства. У власності ДП 1700 гектарів землі, на яких з використанням лише органічних добрив вирощуються зернові, кормовий буряк, заготовляється сіно та силос для годування худоби і пасуться корівки. "Секрет успіху полягає у завершеному циклі виробництва. Підприємство має усе своє, ми ні від кого не залежимо. Маємо обігові кошти, період обертання яких - усього дві доби. Для аграрного сектора - це головне", - пояснює Ігор Підгайний, який присвятив сільському господарству майже 30 років.

Із вирощеного без мінеральних добрив екологічно чистого зерна підприємство виробляє 10 найменувань хлібобулочних виробів: хліб білий, хліб житній, хліб городський "Примха", батон, калачі, плетінки та рогалики з начинкою. Жодних розрихлювачів чи інших хімічних домішок у хлібобулочні вироби не додають, запевняє Ігор Підгайний.

Купуючи молочну продукцію ДП "Ямниця", покупці можуть бути впевнені, що молоко - справді коров'яче, а не порошкове, яке сьогодні використовують практично усі виробники молочної продукції. Як перевірити, чи в молоці є порошок? Ігор Підгайний пропонує простий тест: треба дізнатися, чи в підприємства є власні поголів'я корів. Якщо немає, отже, воно лише переробляє сировину, придбану в населення, додаючи до неї сухе молоко для збільшення обсягів продукції. В молочному асортименті ДП "Ямниця" сьогодні 16 найменувань, серед яких молоко різної жирності, кефір, сметана, вершки, тверді та м'які сири, масло.

Дві тисячі перепілок несуть по 700 800 яєць щодня

У ковбасних виробах, окрім екологічного м'яса, за словами Ігоря Підгайного, лише сіль та перець. Неможливість здешевити м'ясну продукцію за рахунок додавання сої та інших домішок позначається на ціні. Ковбаси, грудинка, шинка, балик, сардельки, сало та фарш від ДП "Ямниця" на 10% дорожчі, ніж вироби інших підприємств, але це, каже Ігор Підгайний, не відлякує покупців, які готові платити більше за якісну натуральну продукцію.

Корова має гуляти, свиня - бігати

Тваринам на ДП "Ямниця", як у славнозвісній рекламі, масажу не роблять, але для них створили максимально комфортні умови. На території підприємства розташовані стійла для корів та свиней, пташник, у якому мешкають перепілки, та пасовиська, де тварини впродовж дня можуть вільно гуляти.

Ігор Підгайний: "Тільними коровам потрібно якомога більше гуляти"

Свиноматок з поросятками тримають в окремому комплексі, а от підсвинки живуть на відкритому повітрі на майданчику, захищеному від дощу. Побачивши кореспондента, свиняче стадо кидається навтьоки, але щойно помічає свого господаря Ігоря Підгайного - одразу ж вертається, крутячи хвостиками. Свинки виявляються дуже дружелюбними. Рильцями намагаються залізти у сумку, понюхати фотоапарат, посмакувати краєчком куртки. Ці тварини дуже розумні. Поїлки з водою облаштовані так, що отвори, звідки свиня має пити, закриваються накривками на пружинках. Щоб дістатися до води, тварина має носом підняти накривку і утримувати її, поки п'є. "Як ви навчили їх відкривати накривку?" - питаємо пана Ігоря. "Ніяк. Вони самі здогадались".

На ДП "Ямниця" 1060 племінних корів породи "Українська чорноряба", яка дає особливо високі надої. "В середньому доїмо до 6000 літрів молока від одної корови в рік - це найвищий показник в області і другий в Західній Україні", - зауважує Ігор Підгайний. У коров'ячому царстві своя ієрархія. Телята мешкають в окремому загоні, дійні корови мають свій комплекс, з якого їх випускають пастися двічі на день, а тільні корови цілодобово пасуться під відкритим небом. Майбутнім мамам треба якнайбільше рухатись, пояснює Ігор Володимирович. Щоправда, більшість вагітних під час нашого візиту велично лежали і грілися на сонечку. "Корова - це дуже делікатна тварина. Вона хоче постійно переміщуватися. Природою закладено, що корова мусить гуляти, а свиня бігати. Чим би корову чи свиню не годували, якщо вона не гуляє і не отримує від сонця вітамін D, корми погано засвоюються і тварина не буде здоровою".

Замість легендарних страусів на території ДП "Ямниця" тепер розводять перепілок. За словами Ігоря Підгайного, страуси виявились нерентабельними: "Ніхто не хотів купувати м'ясо по 150 гривень за кілограм. У нас не так вже й багато ресторанів, які могли собі це дозволити". Страусів немає вже другий рік. Натомість у спеціально обладнаному пташнику мешкає 2000 перепілок. У клітках птахам доволі просторо. На появу чужої людини вони не реагують і продовжують пити воду з поїлок та дзьобати корм. Дивну, як для пташника, тишу порушує лише шурхіт крил та скочування яєць у спеціальні відсіки. За один день перепілки дають 700-800 яєць, які, як і м'ясо цих птахів, є цінним дієтичним продуктом. М'ясо перепілок у магазинах ДП "Ямниця" не продається, але коли люди замовляють для хворих у лікарню, Ігор Підгайний не відмовляє.

 

Галицький кореспондент

30 Вересня 2011, 14:25
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...


Коментарі:

Автор: , 30 Вересня 2011, 15:54
Відповісти

Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47