омпанія Electrolux — один зі світових лідерів з виробництва побутових і професійних електроприладів — офіційно відкрила івано-франківську фабрику Electrolux з виробництва пральних машин.

Фабрика, як коротко повідомляла «Галичина» у попередньому номері, насправді вже працює, поставляючи сучасні, виготовлені за інноваційними технологіями пральні машини під брендами Electrolux і Zanussi споживачам України та на зростаючі ринки сусідніх країн. Тож лишень на короткий час урочистої церемонії, що відбулася тут же, в цеху, де складають і ретельно перевірять готову продукцію, робітники і спеціалісти підприємства зупинили стрімкий конвеєр та приєдналися до численних гостей, які відгукнулися на їхнє запрошення розділити з ними радість цієї події. Звучать слова щирої подяки трудівникам фабрики і вітання.

Алессіо БОНФАНТІ, директор івано-франківської фабрики Electrolux:

— Сьогоднішня подія винятково важлива з двох причин. Перше — це те, що в Івано-Франківську відкривається фабрика з тим, щоб ми були ближче до споживачів. Другий важливий аспект — це те, що тут, в івано-Франківську, виготовляють інноваційну побутову техніку Electrolux високої якості, яку постачатимуть на ринки збуту України, а також країн Східної та Центральної Європи. Сьогодні на фабриці виготовляють уже понад 50 моделей пральних машин, які компанія Electrolux експортує у країни Європи — Польщу, Словаччину, Румунію, Угорщину, країни Балтії, а також у Росію. Отож це є позитивним фактором не лише для компанії Electrolux, а й для України та івано-Франківська. Коли викуповували фабрику Electrolux, на підприємстві налічувалося 150 працівників. Зараз з гордістю можемо сказати, що їх кількість зросла вдвоє — на фабриці трудиться вже понад 300 робітників і спеціалістів. Також варто зазначити й те, що ми працюємо з місцевими постачальниками, яких наразі налічується 14. А ще є й підрядні організації — регіональні та українські, які надають нашому підприємству певні послуги. і ми маємо намір збільшити кількість українських постачальників.

Михайло ВИШИВАНЮК, голова
облдержадміністрації:


— Передусім хочу щиро привітати представників транснаціональної компанії Electrolux з завершенням інвестиційної дороги і відкриттям прекрасного виробництва та початком випуску високоякісних пральних машин, якими, сподіваюся, з задоволенням користуватимуться як жителі нашого краю й України, так і споживачі 13 країн Європи, куди експортується продукція фабрики. Вітаю робітників, тих, які прийшли на це робоче місце, і бажаю вам, щоб тут були створені всі умови для доброї і гарної праці. Високих заробітків! Обласна влада обов’язково підтримуватиме Electrolux — компанію, яка відома не лише у Швеції, а її знає весь світ. Її присутність на Прикарпатті — це не лише велика честь, а й своєрідна реклама. Це довіра до нашого краю! Бо якщо Electrolux у нас працює, то це найкращий сигнал про те, що до нас можна йти й іншим інвесторам.

Ернесто ФЕРРАРІО, старший віце-президент компанії Electrolux з виробництва великої побутової техніки:

— У 2010 році, коли було прийнято рішення про придбання фабрики в івано-Франківську, я був одним із перших, хто відвідав Україну. Однією з причин того, що Electrolux вирішив купувати тут підприємство, є ваш регіон. Точніше, особливий інвестиційний клімат цього регіону, який вважається непоганим. Звичайно, кожна інвестиція — це виклик. І коли я прийшов до свого шефа і попросив кілька мільйонів євро для здійснення угоди, він мене насамперед запитав: «Ернесто, ви справді вірите у те, що фабрика в Україні буде працювати, вироблятиме продукцію і продаватиме її?». Я відповів ствердно. І нинішня подія є, власне, підтвердженням цього. Ми бачимо кваліфікованих працівників, представників влади, які готові нам допомагати, і бачимо виготовлену продукцію.


Ернесто Ферраріо подякував владі за співпрацю, яка, за його словами, «була плідною і результативною, бо всі необхідні дозволи було надано і фабрика відкрилася вчасно». Водночас він звернув увагу на два моменти, вкрай вагомі для інвестора. «Ми імпортуємо компоненти для івано-франківської фабрики, і для нас досить важливим є визначення митної вартості. Так само важливим моментом є для нас відшкодування ПДВ, що необхідне для того, аби компанія могла інвестувати свої кошти в інші проекти. Ви добре знаєте, наскільки динамічним нині є розвиток ринку, а тому інколи нам необхідно швидко реагувати на його потреби, — підкреслив він і далі звернув увагу на ще один проблемний момент, уже, так би мовити, місцевого характеру. — Ще хотілося б привернути увагу до освіти жителів Івано-Франківщини, бо нам потрібні кваліфіковані працівники, які мають відповідні навички і вміння. Також важливим для нас є знання іноземних мов». Насамкінець Е. Ферраріо щиро подякував працівникам фабрики: «Велике спасибі за енергію, за всі ті зусилля, які ви вкладаєте, і ми бачимо добрий результат!».

Олександр СИЧ, голова обласної ради:


— Від імені всього депутатського корпусу обласної ради щиро бажаю успіху компанії Electrolux і колективу фабрики. Кажу це не лише на правах гостинних господарів, які зацікавлені у тому, щоб на нашій землі ваш бізнес почувався комфортно, а й кажу це на основі взаємовигідності: ми зацікавлені, щоби в івано-Франківську і в нашій області виробляли високоякісну техніку, щоби вона була якнайближче до споживача, щоби наші краяни мали добру, цивілізовану роботу. і ми сподіваємося, що вона буде високооплачуваною! Від імені обласної ради запевняю, що ми надаватимемо всіляке сприяння і компанії Electrolux, і будь-кому з інвесторів, які матимуть намір вкласти інвестиції у наш благодатний край...


Олександр Максимович вручив грамоти голів облдержадміністрації та обласної ради групі найкращих працівників івано-франківської фабрики Electrolux, зокрема технікові з обслуговування обладнання Андрієві Орищуку, операторам виробничої лінії Наталії Ткачук, Марії Татарин, Галині Варварин, головному бухгалтеру Надії Тулепі та ін.


—  І ще скажу таке, — несподівано звернувся О. Сич до представників компанії Electrolux та їхніх гостей після вручення грамот трудівникам. — Ми проведемо соціологічне дослідження серед жителів краю і серед працівників вашої компанії і в разі абсолютного задоволення вашою продукцією та абсолютного задоволення умовами праці і її оплати ми назвемо товари компанії Electrolux офіційним товаром Івано-Франківської обласної ради.


Заступник міського голови івано-Франківська Любомир Слободян відзначив грамотами міського голови оператора складу готової продукції фабрики Романа Портенича, спеціаліста з планування збуту Тараса Лунічева, менеджера фабрики з закупівель Ольгу Фену та ін.


ѕБуквально через декілька хвилин після завершення церемонії урочистого відкриття фабрики та презентації результатів її роботи знову запрацював конвеєр — працівники, які вже повернулися на свої місця, зосереджено виконували технологічні операції, наповнюючи сліпучо білі корпуси все новими і новими вузлами. І одна за другою вже готові пральні машини «бігли» стрічкою до пункту контролю та випробувальних стендів, де вони ще пройдуть жорстку перевірку якості, перш ніж потраплять на склад готової продукції.


Під час екскурсії виробництвом я запитав в А. Бонфанті, який до цього працював на підприємствах Electrolux в Угорщині і Румунії, чи, на його погляд, не ставляться покупці в Європі з пересторогою до пральних машин Electrolux або Zanussi, коли читають, що виготовлені вони в Україні, на івано-франківській фабриці Electrolux? Так, як ми, наприклад, розрізняємо мобільні телефони Nokia фінського й угорського виробництва? Але директор фабрики переконливо відповів, що за останні місяці вже реалізовано велику кількість пральних машин, вироблених в Україні. «Покупці це знають, бо ми зазначаємо це у паспортах на техніку. Та наші машини такі ж високоякісні, як і на всіх інших підприємствах компанії Electrolux», —  підкреслив А. Бонфанті.


Вже на прес-конференції, яку для журналістів дали А. Бонфанті, Е. Ферраріо та перший заступник голови облдержадміністрації В. Плавюк, заступник голови обласної ради О. Дзеса і заступник міського голови Л. Слободян, мова ще раз зайшла про проблеми, з якими зустрічається компанія Electrolux в Україні. Зокрема, як зауважив Е. Ферраріо, проблеми з визначенням митної вартості імпортних комплектуючих призводять до зростання собівартості пральних машин Electrolux і Zanussi українського виробництва. Вони виростають у ціні, і компанії стає важко конкурувати з іншими виробниками цієї продукції. Перший заступник голови облдержадміністрації В. Плавюк зазначив, що з цього приводу вже були консультації з керівництвом івано-Франківської митниці і визначено шляхи розв’язання цієї проблеми. Водночас Василь Сидорович озвучив ще одну серйозну для івано-франківської фабрики Electrolux проблему. Це вкрай розбита дорога Львів — Івано-Франківськ, якою з-за кордону на підприємство довозять дорогі та водночас делікатні при транспортуванні електронні плати й інші комплектуючі для пральних машин. Він висловив сподівання, що після завершення підготовчих робіт до «Євро-2012» уряд, як і було обіцяно, істотно збільшить асигнування на розвиток інших регіонів України, в тому числі й Івано-Франківщини.

 

Галичина

03 Жовтня 2011, 9:26
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47